Cinque Terre výlet

Na potulkách po Cinque Terre

Cinque Terre – jedna z najkrajších a najnavštevovanejších oblastí v Taliansku. Jedná sa o skalnatú pobrežnú oblasť na talianskej riviére. Nachádza sa v Ligúrii na severozápade Talianska a zahŕňa celkovo päť dedín- Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia, Monterosso al Mare.  Je to jedna z oblastí, ktorých fotky vidieť všade. Typické farebné domčeky ako na obrázku. A naživo to bolo ešte čarovnejšie.  Pôvodne sme sem vôbec neplánovali ísť, ale cena za letenky nás opäť raz presvedčila. A keďže máme Európu radi, tak sme dlho neváhali.

Ako sa tam dostať?

Letecky

Asi najjednoduchšie je využiť jednu z nízkonákladoviek, ktoré lietajú do okolitých miest.  My sme využili kombináciu spoločností LaudamotionRyanair. Tam sme leteli z Viedne do Bologne a nazad z Bologne do Bratislavy. Spiatočné letenky nás stáli 44€, ale často sa dajú nájsť i okolo 20€.

Laudamotion
Laudamotion

Autobus

Následne sme sa z Bologne presunuli priamym autobusom do mesta La Spezia. Jazdia dve spoločnosti – FlixbusMarino Bus. My sme využili spoločnosť Marino a lístok stál 15€. Ak kupujete dostatočne dlho vopred, dajú sa zohnať lístky už od 5€.

A na tejto ceste sa nám stala naozaj zaujímavá situácia. Na bus sme nastúpili v Bologni, a ten sa vybral úplne opačnou stranou, ako som mal na lístku. Mal ísť cez Parmu, ale on to zobral nadol smerom na Florenciu. Hovorím si, nevadí, budeme tam skôr. Opak bol však pravdou. Neviem či bol vodič nový, alebo len mal blbý deň, podarilo sa mu však v jednej dedinke zle odbočiť.

Zrazu sme sa ocitli s dvojposchodovým autobusom v rezidenčnej štvrti. Autá vpravo a vľavo a ulica bola stále užšia a užšia. Z jedného domu vybehli domáci a začali po vodičovi kričať a gestikulovať. On len mávol rukou a pokračoval ďalej. Asi po kilometri však cesta skončila a nedalo sa pokračovať. Neostávalo nič iné len cúvať. To by asi ani nebol taký problém, ale bola obrovská búrka. Požičali sme preto jednému spolucestujúcemu dáždnik, a ten utekal nazad zastaviť dopravu.

Dlhý príbeh v skratke – vodič cúval asi 20 minút, kým sa dostal na nejakú rozumnú cestu a s hodinovým meškaním sme sa nakoniec dostali do La Spezia.

Vlak

Druhou možnosťou je využiť vlak. Tu však nie sú k dispozícii priame spoje a musíte absolvovať minimálne 1 prestup. Buď v Parme alebo vo Florencii. Cena za vlak sa pohybuje okolo 18€ ak využijete regionálne spoje, alebo okolo 30€ ak využijete IC vlaky. Časovo je to to isté ako autobus.

Výlet Cinque Terre
Vlak Taliansko

Auto

Treťou a asi aj najdrahšou možnosťou je auto. Treba rátať s tým, že sa na miestnych diaľniciach platí mýto a parkovné v jednotlivých dedinkách je dosť drahé. Auto by som preto volil asi ako poslednú možnosť. A ako si ho prenajať, a načo si dať pozor sme už písali tu.

Ubytovanie

Keď sme začali hľadať ubytko, veľmi rýchlo som prišiel na to, že treba hľadať niečo mimo hlavných dediniek. Uprostred turistickej sezóny vychádzalo ubytovanie v dedinách od 120€  vyššie. Nakoniec som zvolil mesto La Spezia a ubytko Le Camere Nel Corso.

Na noc to vychádzalo zo všetkými poplatkami približne 60€ pre dvoch. Páčila sa mi najmä poloha, približne 5 minút od železničnej stanice.

Ďalšou populárnou voľbou býva Monterosso Al Mare. Ak sa ubytujete tam, určite nič nepokazíte.

La Spezzia
La Spezzia – ruch mesta

Pohyb po dedinkách

Medzi jednotlivými miestami sa dá presúvať buď peši, vlakom alebo autobusom. Nakoľko sme bývali v meste La Spezia, tak vlak bol najlepšou voľbou. Jednotlivé jazdy stoja 4€. Ak plánujete návštevu všetkých dediniek, tak sa určite oplatí kúpiť Cinque Terre Card.  Jednodňová stojí 16€ a platí na všetky regionálne vlaky na trase La Spezia – Levanto, platí ako vstup na turistické chodníky, v cene je wifi v jednotlivých dedinkách, využitie autobusov a verejných WC. Takže určite sa to oplatí.  Mimo hlavnej sezóny stojí jednodňová karta 13€.

Karta sa dá kúpiť na info pointoch, na železničnej stanici, a majú ju i v niektorých obchodíkoch.  Ak ju kúpite na železničnej stanici, treba si ju pred prvou jazdou označiť. Ak ju kúpite v info pointe, tak tam je už dátum a netreba kartu označovať.

Vlaky medzi dedinkami chodia cez sezónu v 15 minútovom intervale. Cesta z La Spezie do prvej dedinky Riomaggiore trvá len 7 minút. Takže oblasť La Spezia je pre návštevu Cinque Terre ideálna.

Výlet Taliansko - La Spezia
Stanica v La Spezia
Riomaggiore
Cinque Terre – najviac sa oplatí presúvať vlakom

Čo vidieť v Cinque Terre?

V roku 1997 bolo Cinque Terre zapísané medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO.   A podľa nás úplne právom. Určite i vďaka tomuto zápisu sa oblasť dostala viac do povedomia širokej verejnosti, a stala sa turistami veľmi vyhľadávanou. Hlavne v letnej sezóne do jednotlivých dediniek prúdi obrovské množstvo turistov. Aj z tohto dôvodu, a kvôli  ochrane tunajšej nádhernej panenskej prírody, tu následne vznikol aj národný park.

Každý návštevník chce vidieť typické farebné domčeky na kopcoch pri pobreží, krásne pláže, romantické chodníky a zaujímavú architektúru s nádychom histórie.  A my sme neboli výnimkou. Pôvodný plán bol navštíviť všetkých 5 dediniek. Nakoniec sa nám vďaka pár uzáverám na chodníkoch podarilo navštíviť 4. A ktoré to teda boli? Čo sa tam oplatí vidieť? Toto všetko sme zvládli pozrieť my za dva dni.

Cinque Terre – Riomaggiore – Najpokojnejšia dedinka na úvod

Riomaggiore je prvá dedinka V Cinque Terre smerom z La Spezie, kde sme bývali. Hlavná časť mesta je od stanice oddelená tunelom popod skalu. Je to fajn značené a určite nezablúdite. Ďalej sa rozdeľuje na starú časť s uličkami a časť okolo prístavu. Tu nájdete i malú skalnatú pláž. Počas našej návštevy tam bolo dosť veľa ľudí napriek tomu, že more nebolo pokojné, a plávať sa moc nedalo.

Prechádzka po dedinke vám zaberie približne dve až tri hodinky, v závislosti od toho, či budete i fotiť ako my. Veľmi pekné výhľady sú napríklad od miestneho hradu alebo od Kostola sv. Jána Krstiteľa.  Tam sa dá vyviesť i na verejnom výťahu, a vy tak trošku pošetríte nohy. Žiaľ počas našej návštevy bol hrad uzavretý. Konala sa tam nejaká súkromná akcia. Asi svadba.

Určite si tu urobte i malú zastávku na pizzu alebo na zmrzlinu. My sme sa tiež zastavili na zmrzku. Okrem toho je populárne fotiť dedinku zdola. Je tam taký násyp z kameňov, kam sme plánovali ísť i my, ale more bolo ozaj šialené a nedalo sa. Do pár minút odišlo i tých pár odvážlivcov, čo tam už bolo. Ak by ostali, asi by ich vlny oplieskali o zem.

Z tejto dedinky sme sa plánovali presunúť ďalej po známom Chodníku milencov do Manaroly, ten je však pre zosuv pôdy až do roku 2021 uzavretý a je nutné použiť vlak. Subjektívne sa nám táto dedinka páčila úplne najviac. Panovala tu taká pohodová atmosféra a ani tam nebolo moc turistov v porovnaní s ďalšími.

Výlet Taliansko
Chodník popri pobreží
Riomaggiore - železničná stanica
Riomaggiore – železničná stanica
Riomaggiore - železničná stanica
Riomaggiore – železničná stanica
Riomaggiore - tunel do dediny
Riomaggiore – tunel do dediny
Cinque Terre výlet
Cinque Terre – Riomaggiore
Riomaggiore - populárne miesto na fotky
Riomaggiore – populárne miesto na fotky
Cinque Terre - Riomaggiore - prechádzka mestom
Cinque Terre – Riomaggiore – prechádzka mestom
Cinque Terre - Riomaggiore - prechádzka mestom
Cinque Terre – Riomaggiore – prechádzka mestom
Kostol Santa Maria Assunta
Kostol Santa Maria Assunta
Cinque Terre - Riomaggiore - Pohľad zhora
Cinque Terre – Riomaggiore – Pohľad zhora
Všade samé citrusy
Všade samé citrusy
Cinque Terre - Riomaggiore - pohľad zhora
Cinque Terre – Riomaggiore – pohľad od Kostola sv. Jána Krstiteľa
Zátišie s kvietkami
Zátišie s kvietkami
Výťah hore ku hradu
Výťah hore ku hradu
Cinque Terre - Hrad Riomaggiore
Cinque Terre – Hrad Riomaggiore
Cinque Terre - Hrad Riomaggiore
Cinque Terre – Hrad Riomaggiore
Cinque Terre - Riomaggiore - cestou dole do dediny
Cinque Terre – Riomaggiore – cestou dole do dediny
Všade kvitnú kvety
Všade kvitnú kvety
Cinque Terre - Riomaggiore
Cinque Terre – Riomaggiore
Riomaggiore - cesta na pláž
Riomaggiore – cesta na pláž
Riomaggiore - pláž
Riomaggiore – pláž
Cinque Terre - Riomaggiore
Cinque Terre – Riomaggiore

Cinque Terre – Manarola – Najfarebnejšie miesto Talianska

Manarola býva označovaná za najfarebnejšie miesto Talianska. Často o nej hovoria, ako o najpokojnejšom mieste v oblasti. Ja by som za to ruku do ohňa nedal. Ľudí tu bolo podstatne viac, ako v predošlej dedinke. Ak sa chcete vyhnúť davom, tak treba určite prísť pred desiatou hodinou ráno.

Zo stanice sa opäť dostanete do centra cez tunel, alebo po Chodníku milencov nazad do Riomaggiore (keď bude opäť otvorený). Napriek tomu, že sa tu nenachádza žiadna pláž, ľudia využívajú na plávanie oblasť okolo prístavu. Celá dedinka je na kopci, a keď sa budete prechádzať, pôjdete raz dole a raz nahor.  My sme tu opäť strávili približne 2 hodiny. Len tak sme sa motali po uličkách a veľa času sme strávili v okolí prístavu.

Manarola - železničná stanica
Manarola – železničná stanica
Cinque Terre - Manarola - cesta do dedinky
Cinque Terre – Manarola – cesta do dedinky
Cinque Terre - Manarola - ráno ani noha
Cinque Terre – Manarola – ráno ani noha
Cinque Terre - Manarola - Lady of grapes
Cinque Terre – Manarola – Lady of grapes
Manarola - všade navôkol sú chodníky so super výhľadom na dedinu
Manarola – všade navôkol sú chodníky so super výhľadom na dedinu
Cinque Terre - Manarola - Ako z pohľadnice
Cinque Terre – Manarola – Ako z pohľadnice
Výlet Cinque Terre
Cinque Terre – Manarola
Cinque Terre - Manarola
Cinque Terre – Manarola
Cinque Terre - Manarola
Cinque Terre – Manarola
Cinque Terre - Manarola
Cinque Terre – Manarola
Manarola - potulky po meste
Manarola – potulky po meste
Manarola - potulky po meste
Manarola – potulky po meste

Cinque Terre – Corniglia – Dedinka na útese

Najmenšia dedinka Corniglia leží na útese vo výške cca 100m nad morom. Patrí medzi najmenej navštevované miesta v oblasti a jedným zo  spôsobov, ako sa dostať dole k moru alebo k železničnej stanici je po dlhom kamennom schodisku, ktoré zahrňuje viac než 380 schodov. Druhou možnosťou je využitie autobusu. Ten by mal chodiť každých 15 minút a je zahrnutý v cene Cinque Terre Card. My sme tam nakoniec tiež nešli. Počasie bolo také kadejaké, a radšej sme si sadli na terasu v Manarole a vychutnávali atmosféru.

Cinque Terre - Corniglia z diaľky
Cinque Terre – Corniglia z diaľky

Cinque Terre – Vernazza – Rybárska  dedinka uprostred

Vernazza je nádherná rybárska dedinka uprostred celej oblasti. Mnoho ľudí ju označuje za najkrajšiu. Za mňa osobne môžem povedať, že sa mi páčila asi najmenej zo všetkých. Spôsobené to asi, ale bolo aj tým, že mi náladu pokazili raňajky.  V jednom z podnikov sme si objednali klasiku – vajíčka, slaninu a pečivo a stálo to ľudových 17€ pre dvoch. Takže na toto pozor, a radšej sa prestravujte niekde inde. Ale bola to aj moja chyba, keď je lacná pizza, neznamená to, že aj všetko ostatné. Pizza bola vo všetkých dedinkách okolo 6-8€ a bola výborná. Nemal som vymýšľať s vajíčkom a ísť na istotu.

Druhým negatívom bolo, že sme tu boli už dosť neskoro, a všade bolo veľmi veľa turistov. Z vlakovej stanice nestihli odísť ľudia z jedného vlaku, a už pristavil ďalší. Na to aký malý priestor to bol, tesnalo sa tam naozaj neskutočné množstvo ľudí.

Keď sme sa však vymotali zo stanice a naraňajkovaní sme sa vybrali do mestečka, bolo to lepšie. Dali sa i tu nájsť pomerne prázdne uličky.  Hlavne smerom hore na hrad nebol takmer nikto. Ten určite odporúčam. Je odtiaľ nádherný výhľad. Vstupné bolo 1,5€ a otvorené majú od deviatej ráno do siedmej večer.

Ďalšou zaujímavosťou je kostol z 11. storočia. Najlepší pohľad naň je z miestneho prístavu. Poza kostol vedie chodník na asi najznámejšiu vyhliadku v oblasti. Tú sme si samozrejme nechceli nechať ujsť ani my. Na naše prekvapenie však bol chodník uzatvorený. Vraj vďaka obrovskej búrke, ktorá tam bola dva dni dozadu. O tej sme písali i na našom instagrame v príspevku.

Čo sa týka času, tak tu sme strávili opäť približne dve hodinky, ale dá sa to obehnúť podstatne rýchlejšie.

Cinque Terre - Vernazza - stanica
Cinque Terre – Vernazza – stanica
Cinque Terre - Vernazza - prístav
Cinque Terre – Vernazza – prístav
Cinque Terre - Vernazza - prístav
Cinque Terre – Vernazza – prístav
Cinque Terre - Vernazza - prístav
Cinque Terre – Vernazza – prístav
Cinque Terre - Vernazza - potulky po meste
Cinque Terre – Vernazza – potulky po meste
Cinque Terre - Vernazza - cesta na hrad
Cinque Terre – Vernazza – potulky mestom
Cinque Terre - Vernazza - cesta na hrad
Cinque Terre – Vernazza – uličky
Cinque Terre - Vernazza - potulky mestom
Cinque Terre – Vernazza – potulky mestom
Cinque Terre - Vernazza - cesta ku kostolu
Cinque Terre – Vernazza – cesta ku kostolu
Cinque Terre - Vernazza - výhľad z kostola
Cinque Terre – Vernazza – výhľad z kostola
Cinque Terre - Vernazza - ideme na chodník, ale žiaľ zatvorené
Cinque Terre – Vernazza – ideme na chodník, ale žiaľ zatvorené
Cinque Terre - Vernazza - ideme na chodník, ale žiaľ zatvorené
Cinque Terre – Vernazza – ideme na chodník, ale žiaľ zatvorené
Cinque Terre - Vernazza - ideme na chodník, ale žiaľ zatvorené
Cinque Terre – Vernazza – ideme na chodník, ale žiaľ zatvorené
Vernazza - potulky mestom
Vernazza – potulky mestom
Vernazza - potulky mestom
Vernazza – potulky mestom
Vernazza - cesta na hrad
Vernazza – cesta na hrad
Vernazza - vstupné na hrad = 1,5€
Vernazza – vstupné na hrad = 1,5€
Vernazza - výhľad z hradu
Vernazza – výhľad z hradu
Vernazza - výhľad z hradu
Vernazza – výhľad z hradu
Cinque Terre - Vernazza
Cinque Terre – Vernazza
Cinque Terre - Vernazza
Cinque Terre – Vernazza
Vernazza - potulky mestom
Vernazza – potulky mestom
Vernazza - potulky mestom
Vernazza – potulky mestom

Cinque Terre – Monterosso al MarePláž na koniec

Poslednou zastávkou na našej ceste po Cinque Terre bolo Monterosso al Mare.  Je to najväčšia dedinka v oblasti, a je rozdelená na novú a starú časť. Taktiež sa tu nachádzajú i najväčšie pláže, a najviac možností na ubytovanie alebo stravovanie. Celá dedina je obklopená morom, skaliskami a zelenými kopcami. V porovnaní s ostatnými je tu asi najlacnejšie, takže sa tu dá v pohode naobedovať bez toho, aby vás z toho porazilo.

Asi najviac sa nám páčilo v starej časti. Dá sa tam túlať po uličkách a nasávať atmosféru. Strávili sme tu takmer 3 hodiny.

Monterosso al Mare - všade kopa ľudí
Monterosso al Mare – Železničná stanica a všade kopa ľudí
Monterosso al Mare - železničná stanica
Monterosso al Mare – železničná stanica
Monterosso al Mare - potulky mestom
Monterosso al Mare – potulky mestom
Monterosso al Mare - pláž
Monterosso al Mare – pláž
Monterosso al Mare - pláž
Monterosso al Mare – pláž
Monterosso al Mare - pláž
Monterosso al Mare – pláž
Monterosso al Mare - letná atmosféra
Monterosso al Mare – letná atmosféra
Monterosso al Mare - letná atmosféra
Monterosso al Mare – letná atmosféra
Monterosso al Mare - potulky po meste
Monterosso al Mare – potulky po meste
Monterosso al Mare - potulky po meste
Monterosso al Mare – potulky po meste
Monterosso al Mare - potulky po meste
Monterosso al Mare – potulky po meste
Monterosso al Mare - potulky po meste
Monterosso al Mare – potulky po meste
Monterosso al Mare - potulky po meste
Monterosso al Mare – potulky po meste
Monterosso al Mare - pláž na druhej strane
Monterosso al Mare – pláž na druhej strane
Monterosso al Mare - pláž na druhej strane
Monterosso al Mare – pláž na druhej strane
Monterosso al Mare - letná atmosféra
Monterosso al Mare – letná atmosféra
Monterosso al Mare - dnes nepracujeme!
Monterosso al Mare – dnes nepracujeme!
Monterosso al Mare - Pohľadnica musí byť!
Monterosso al Mare – Pohľadnica musí byť!
Monterosso al Mare - Opäť pláž
Monterosso al Mare – Opäť pláž

La Spezia – Večera u Taliana

Keď sme toho už mali dosť, a to sme teda po celom dni mali, sadli sme na vlak a vrátili sme sa nazad do mestečka La Spezia, kde sme si dali asi najlepšiu pizzu počas celého výletu v Taliansku. A najlepšie na tom bolo, že stála len 6,5€. Toľko zaplatím i u nás v Žiline na námestí.

Celkovo bolo mesto La Spezia neporovnateľne lacnejšie. Preto určite odporúčam večeru práve tu. My sme to tak urobili 3 krát za sebou. A vždy bolo jedlo výborné.

La Spezia - stanica
La Spezia – stanica
La Spezia - potulky po meste
La Spezia – potulky po meste
La Spezia - potulky po meste
La Spezia – potulky po meste
La Spezia - potulky po meste
La Spezia – potulky po meste

A čo dodať na záver?

Nám sa návšteva tejto časti Talianska veľmi páčila. Ak zvažujete, či sa tam oplatí ísť, tak určite to stojí za to. Letenky vedia byť už za 20€ priamo z Bratislavy do Bologne, slušné  ubytko  kúsok od stanice zoženiete už od 50€ na dvoch a jedlo ak sa nenecháte napáliť je za smiešny peniaz ako u nás.

Takže za nás sme tam asi neboli naposledy. A čo vy? Pôjdete?

Ci vediamo in Italia

PS: Ak sa vám článok páči, tak ho určite odporučte i kamarátom. Ďakujeme!