Dolina do Patúcha

Lietavská Svinná – kúsok prírody neďaleko od Žiliny

Vonku to na leto ešte nevyzerá, a tak je väčšina z nás uzavretá doma. Aktivita sa zúžila na základné veci, akými sú cesta do práce, do obchodu a domov. Tí šťastnejší z nás majú k dispozícii rodinné domy a záhrady. Ale čo robiť, ak bývate v byte? My sme sa rozhodli vybehnúť do prírody. Ale kam na výlet do prírody neďaleko od Žiliny a nestretnúť pri tom davy ľudí?

Vodné Dielo, Terchovú a Rajec sme zavrhli hneď v prvom kole. Ale kam ísť? A tak sme sa opäť vybrali do našej obľúbenej destinácie v Rajeckej doline, ktorou je okolie Lietavskej Svinnej a Babkova. Je tam naozaj veľmi pekne a chodíme tam často a pravidelne. Okrem iného sa tam v minulosti nachádzala najpopulárnejšia adrenalínová hojdačka v prírode, o ktorej sme písali. Momentálne tam tiež jedna je, aj keď trošku menej extrémna. A neďaleko sa nachádza aj Stratený budzogáň, ktorý je jednou z najkrajších prírodných atrakcií Slovenska.

Základné info a príchod

Cieľovou destináciou bola Dolina do Patúcha. Nachádza sa neďaleko od Žiliny, kúsok za obcou Lietavská Svinná – Babkov. Situovaná je v pokojnom prírodnom prostredí Súľovských vrchov uprostred lesa. My sme sem prišli autom. Zaparkovať sa dá pohodlne vedľa autobusovej zastávky, kde vybudovali parkovisko pre pár áut. Vjazd priamo k chate Patúch je zakázaný.

Ak sa sem vyberiete verejnou dopravou, tak sa tam dá dostať aj autobusom č. 511427 z Autobusovej stanice v Žiline. Lístok stojí 1,4€ a cesta vám nebude trvať viac ako 20 minút. Vystúpiť treba na autobusovej zastávke Lietav.Svinná-Babkov,,Horáreň. Odtiaľ je to už len kúsok a ste na mieste.

Dolina do Patúcha

Prostredie je vhodné pre rodiny s deťmi. Kľudne môžete vziať kočík. Nájdete tam niekoľko jazierok, les a hojdačku, na ktorej sa dá na vlastné nebezpečenstvo pohojdať. Ak obľubujete hojdačky, tak podobnú nájdete aj v Zázrivej, o ktorej sme písali tu. A ešte viac hojdačiek nájdete tu.

V zime, keď poriadne mrzne, sa z jazierka stáva ľadová plocha a spevnená cesta sa mení na ideálny podklad pre sánky.

Naopak v lete, na jar a jeseň sa tu oplatí vziať bicykel a urobiť si pekné kolečko aj s návštevou Hradu Lietava a Rajeckých Teplíc na druhej strane.

Dolina do Patúcha je medzi domácimi veľmi obľúbená a ak sa chcete prechádzať takmer osamote, treba prísť cez týždeň, alebo skoro ráno.

My tam chodievame zvyčajne skoro ráno, aby sme sa vyhli možnosti, že stretneme príliš veľa ľudí. Ak máte možnosť, určite vyskúšajte prísť cez týždeň. Vtedy budete mať hojdačku len pre seba a aj na prechádzke takmer nikoho nestretnete.

A ako to tam vyzerá? Pozrite si na priložených fotografiách Patúch v zime, na jar a keď k nám zavíta farebná jeseň.

Dolina do Patúcha – Zima

Dolina do Patúcha – Jeseň

Dolina do Patúcha – Jar

A čo dodať na záver?

Ak hľadáte miesto kam na výlet do prírody neďaleko od Žiliny, tak okolie Lietavskej Svinnej je naozaj veľmi dobrá voľba. A kam chodievate vy? Napíšte nám či už tu do komentárov, alebo na facebooku a instagrame.