Sky Bridge 721

Dolní Morava – Sky Bridge 721 – Najdlhší visutý most pre peších na svete

Navštívili sme najdlhší visutý most pre peších na SVETE – Sky Bridge 721! Poďte sa spolu s nami poprechádzať po tejto unikátnej atrakcii, ktorú otvorili len nedávno u susedov v Česku, v rezorte Dolní Morava v Pardubickom kraji.

Základné info a príchod

Dolní Morava je obec v Česku v okrese Ústí nad Orlicí v Pardubickom kraji, kde sa nachádza známe rekreačné stredisko. Doteraz bolo navštevované hlavne vďaka populárnej Stezke v oblacích a najdlhšej bobovej dráhe v Českej republike. 13.5. tu otvorili najdlhší visutý most pre peších na svete Sky Bridge 721, takže sme ho museli bezpodmienečne navštíviť aj my. Podarilo sa nám to hneď v prvý víkend prevádzky.

Kde parkovať

V prípade, že sa sem vyberiete aj vy, tak bude najpohodlnejšie doraziť autom. V okolí lanoviek a atrakcií sa nachádza hneď niekoľko parkovísk. Ak sa vám podarí doraziť už ráno, tak určite pohodlne zaparkujete priamo pod lanovkou a pod Hotelom Vista. Odtiaľ je to k nástupnej stanici lanovky maximálne 10 minút.

V prípade, že sa sem vyberiete cez víkend, tak treba rátať s tým, že sa parkovacie plochy dosť rýchlo zapĺňajú a vám bude trvať cesta od auta k atrakciám dobrých 30 až 40 minút. Všetky parkoviská nájdete na mapke strediska tu, alebo nižšie v našej mapke. Príjemným prekvapením bolo, že sú takmer všetky parkoviska bezplatné. Jediné, kde sa platí je pod Hotelom Vista, ale to je cez víkend prístupné len hotelovým hosťom, takže reálne to je úplne jedno.

Vstupné a cesta k mostu

Vstupenky na most, lanovku a iné atrakcie určite odporúčam kupovať online aj s registráciou. Vstupné bude nižšie, ako priamo na mieste a výhodou je, že môžete ísť rovno k turniketom. Cena za prechod po moste je v prepočte cca 14€. Ak k tomu pridáte cestu lanovkou, tak sa dostanete na cca 33€, a ak pridáte kombo aj so Stezkou v oblacích, tak vás bude vstupenka stáť 44€. Všetky cenníky nájdete tu.

Kočíky a malé detičky majú vstup zadarmo aj na lanovku aj most. Na moste však musia byť v nosiči, kočík na lávku nesmie. Tak isto nie je lávka bezbariérová a nesmú na ňu ani zvieratá. Maximálna kapacita mosta je počas prvých 14 dní prevádzky 250 osôb, neskôr by sa mala zdvojnásobiť na 500 ľudí. Takže ak nechcete masovku, tak treba ísť čo najskôr.

Čo sa týka cesty k mostu, tak sa k lávke môžete dostať dvoma spôsobmi. Nástupné miesto sa nachádza neďaleko „Stezky v oblacích“ v nadmorskej výške 1110 metrov. Vedie k nemu lanová dráha Snežník alebo si to tam vyleziete pekne po svojich. Lanovka to sfúkne za menej ako 10 minút. Po vlastných vám to bude trvať maximálne dve hodinky. Za mňa bola voľba jasná, ide sa lanovkou.

Sky Bridge 721

Po krátkej jazde lanovkou, alebo trošku dlhšej prechádzke, sa dostanete k turniketom, za ktorými už začína samotný jednosmerný prechod po Najdlhšom visutom moste na svete – Sky Bridge 721. Lávka má dĺžku 721 metrov, ako napovedá aj jej názov, a je z nej nádherný výhľad na okolitú prírodu a pohorie Králický Sněžník. Visutý most vedie od Chaty Slaměnka pod vrchom Slamník cez Mlynské údolie priamo na hrebeň Chlum. Kto sa bojí výšok, tak bude mať asi trošku problém. Most sa pri vetre mierne hýbe, ale na ten pocit si veľmi rýchlo zvyknete. Najvyšší bod sa nachádza vo výške 95 metrov a po prekonaní 721 metrov vystúpite vo výške 1116 m. n. m.

Ak sa na most vyberiete cez víkend, tak určite odporúčam prvý ranný vstup, kedy máte most v úvode prakticky len pre seba. Podobný efekt bude asi aj cez týždeň, kedy tam bude určite podstatne menej ľudí. Hlavne teraz, keď je atrakcia nová, tak sa tam môže nakopiť dosť veľa ľudí, keďže sa predáva 500 vstupov v 30 minútových intervaloch. Ak pôjdete hneď v úvode, tak sa to celkom rýchlo po moste rozlezie a chvíľami ho máte na pocit len pre seba. Samozrejme len do chvíle, kým vás dobehne nejaká skupinka.

Sky Bridge 721 v číslach

  • 721 metrov | dĺžka visutého mosta
  • 95 metrov | výška nad zemou v najvyššom bode
  • 1 110 – 1 116 metrov | nadmorská výška mosta
  • 6 hlavných nosných lán a 60 veterných lán rôzneho priemeru
  • 360 ton | ťažná sila každého zo 6 hlavných lán
  • 1,2 metrov | šírka chodníka
  • 2 km | dĺžka náučného chodníka „Most času“
  • 2 roky | doba trvania výstavby visutého mostu

Náučný chodník Most času

Po prekonaní údolia sa naspäť k nástupnej stanici dostanete po cca 2km dlhom náučnom chodníku, keďže most je jednosmerný. Náučný chodník nazvali „Most času“ a má prvky rozšírenej reality pomocou displeja mobilného telefónu. Stačí si len natiahnuť QR kód do mobilu a hurá za zábavou. Ja som to pravdu povediac neskúšal. Stačil mi krásny výhľad na okolitú prírodu. Prechádzka po chodníku je naozaj príjemná, keďže chodník je nenáročný. Cesta vedie ponad most lesom a naskytnú sa vám nádherné výhľady. S prižmúreným okom môžem povedať, že je to možno aj lepšie, ako samotná prechádzka po moste. Hlavne pre ľudí, čo sa boja a chcú si to aspoň obzrieť. Na konci náučného chodníka už len zbehnete po zjazdovke dole a máte to za sebou.

Atrakcie v okolí

A keď ste už dole, máte hneď niekoľko možností. Buď končíte a hurá dole, alebo vyskúšate niektoré z atrakcií, ktoré sa tu nachádzajú. Treba sa však pripraviť na to, že to bude drahé a eurá budú len tak miznúť z peňaženky.

Mamutia horská dráha

Asi najlákavejšia je jazda na obrovskej mamutej horskej dráhe. Dĺžka zjazdu je viac ako 3 kilometre a dole kopcom sa budete rútiť viac ako 50km/h. Prevýšenie dráhy je 364 metrov a čaká na vás 25 zatáčiek. Ja som nad tým aj uvažoval, ale v nedeľu boli čakacie doby fakt masaker. Tu sa asi oplatí ísť cez týždeň.

Stezka v oblacích

Ak ste zobrali kočík, tak jedno z miest, kam môžete zobrať aj drobca je Stezka v oblacích. Keďže Stezka v oblacích je bezbariérová, môžu sa na ňu vydať aj ľudia na vozíku alebo s kočíkom. Zaujímavosťou je, že na vrchu je plošina, ktorá má miesto podlahy sieťku vo výške 55 metrov nad zemou. Druhou celkom cool záležitosťou je tobogán, po ktorom sa za poplatok môžete spustiť.

Trail park

Kto sa rád vozí na biku, tak určite ocení miestny trail park. Vyskúšať si môžete hneď niekoľko zjazdoviek od tých ľahkých, až po náročnejšie a technickejšie pasáže. Ja moc na bicykle nie som, ale vyzeralo to tam super. Bratovi by sa tam určite páčilo. Možno ho cez leto zoberiem.

Ak nemáte svoj bicykel, tak sa tu v okolí dajú požičať nie len bicykle, ale aj terénne kolobežky.

Parky pre deti

A na záver by som ešte rád spomenul miestne zábavné parky pre deti. Je ich tu veľa a vyzerajú super. Preliezky, pieskoviská, vodný či pieskový svet, obria hojdačka, rôzne preliezky alebo menšia bobová dráha. Drobci sa určite zabavia. Mne sa to tam naozaj veľmi páčilo, a keď bude Milica staršia, tak sa tu určite opäť vrátime.

Zhrnutie a koľko času potrebujem na návštevu

A koľko si teda vyhradiť času na tento výlet? Ak pôjdete len na most, tak celkovo vám od zaparkovania po koniec bude treba minimálne 4-5 hodín pri bežnej prevádzke. Ak vychytáte ideálne podmienky a nikde nebudete čakať, tak sa to dá celé sfúknuť za 3 hodinky. To by však bola škoda. Určite skúste aj iné atrakcie a naplánujte si pekný celodenný výlet. Ocenia to hlavne malý návštevníci.

A čo hovorím na most? Húpe sa to, ale adrenalín musí byť. Nie je to nič, na čo by sa nedalo zvyknúť a zážitok je to parádny. Kľudne by som si to zopakoval znova aj napriek tomu, že ceny sú tam trošku vyššie. A myslím, že to zvládnu aj ľudia, čo sa boja výšok. Stačí hľadieť pred seba a vychutnávať si výhľad. Nekukajte dole a bude dobre.

Ak sa vám tento tip na zaujímavý výlet v Českej republike páčil, tak nezabudnite poslať článok kamarátom. Možno prekonajú strach a most navštívia aj oni. Pre viac tipov na výlety u susedov v Česku, u nás doma na Slovensku, ale aj v zahraničí, nezabudnite sledovať náš bloginstagram a facebook.

Ďakujeme! Vidíme sa v Česku!

Sky Bridge 721 – Najdlhší visutý most pre peších na svete

Dolní Morava - parkovanie
Dolní Morava – parkovanie
Lanová dráha Sněžník
Lanová dráha Sněžník
Mamutíkůve parky
Mamutíkůve parky
Mega hojdačka
Mega hojdačka
Mamut
Mamut
Lanová dráha Sněžník
Lanová dráha Sněžník
Rada na most
Rada na most
Vstup na most
Vstup na most
Dolní Morava - Sky Bridge 721
Dolní Morava – Sky Bridge 721
Sky Bridge 721 Dolní Morava
Sky Bridge 721 Dolní Morava
Výhľad z mosta na cyklotrasu
Výhľad z mosta na cyklotrasu
Sky Bridge je dlhý 721 metrov
Sky Bridge je dlhý 721 metrov
Most vedie cez Mlynské údolie priamo na hrebeň Chlum
Most vedie cez Mlynské údolie priamo na hrebeň Chlum
Výhľad na Stezku v oblacích
Výhľad na Stezku v oblacích
V najvyššom bode je Sky Bridge 721 vo výške 95 metrov
V najvyššom bode je Sky Bridge 721 vo výške 95 metrov
Dolní Morava - Šírka mosta je 1,2 metra
Dolní Morava – Šírka mosta je 1,2 metra
Cesta po Sky Bridge je jednosmerná
Cesta po Sky Bridge je jednosmerná
Po výstupe z mosta pokračuje ďalšou zaujímavou atrakciou
Po výstupe z mosta pokračuje ďalšou zaujímavou atrakciou
Je ňou náučný chodník Most času
Je ňou náučný chodník Most času
Sú z neho nádherné výhľady na Sky Bridge 721
Sú z neho nádherné výhľady na Sky Bridge 721
Chodník vedie cez nenáročný terén ponad údolie
Chodník vedie cez nenáročný terén ponad údolie
Sky Bridge 721 Dolní Morava
Sky Bridge 721 Dolní Morava
Po nenáročnej prechádzke sa vrátite nazad k Stezke v oblacích
Po nenáročnej prechádzke sa vrátite nazad k Stezke v oblacích
Cesta k Stezke v oblacích
Cesta k Stezke v oblacích
Stezka v oblacích
Stezka v oblacích