Rozprávkový les Nezbudská Lúčka

Koliba Panoráma – Na návšteve v rozprávkovom lese v Nezbudskej Lúčke pri Žiline

Keď sme sa v sobotu dozvedeli, že Koliba Panoráma v Nezbudskej Lúčke, len kúsok od Žiliny, otvára novú atrakciu – Rozprávkový les, hneď sme zmenili svoj pôvodný plán a naplánovali sme si návštevu na nedeľu dopoludnia. Okrem tejto atrakcie tam nájdete aj nádherný výhľad na Hrad Strečno a na druhej strane Váhu sa oplatí ísť na Vyhliadku Špicák. Pri Kolibe Panoráma chovajú aj rôzne zvieratká. Nájdete tam oslíka, prasiatka, pštrosy….

V letnej, ale aj zimnej sezóne sú tam aj rôzne kolotoče a tematické akcie určené hlavne pre deti. Takže ak hľadáte miesto, kam na výlet s deťmi v okolí Žiliny, tak sa v Nezbudskej Lúčke určite nudiť nebudete.

Nedávno tu dokonca sprevádzkovali Ubytovanie v korunách stromov priamo v rozprávkovom lese. Takže váš zážitok vie byť ešte lepší.

A ak sa sem vyberiete zo Strečna, tak môžete využiť prechod cez Váh na kompe, alebo na kolobežkách, ktoré sa tam dajú prenajať.

Rozprávkový les – Návšteva mimo sezóny v zime

Aktualizácia: Január / 2023

Ak navštívite park cez zimu, mimo sezóny, tak si ho užijete takmer osamote. My sme ho navštívili v sobotu okolo obeda a nebol tam nik. Len my. Taktiež v miestnej kolibe nebol nikto. Takže sme pohodlne zaparkovali na priľahlom parkovisku a vybrali sme sa na prechádzku parkom. Približne po hodinke dorazila ešte jedna mladá rodinka. Od poslednej návštevy tam pribudlo pár nových postavičiek a aj v okolí je viac kolotočov a stánkov s občerstvením. Tie boli takto v zime síce zatvorené, ale v hlavnej sezóne určite fungovať budú. Taktiež pesničky, ktoré hrali jednotlivé postavičky sa zmenili. Celkovo sa výlet určite oplatí. Našej malej Mili sa páčilo a ukazovala prštekom na postavičky. Najviac sa jej samozrejme páčili také, ktoré pozná a tie, ktoré hrali všetkými farbami. Kravičky, havkovia, Ľadové kráľovstvo, perníková chalúpka. Ak preto rozmýšľate, kam s deťmi, tak určite neurobíte chybu, ak sa tam vyberiete aj takto v zime.

Základné info a príchod

Obec Nezbudská Lúčka leží na okraji pohoria Malá Fatra, s obcou Strečno na druhom brehu rieky Váh ju spája železničný most, most pre peších a kompa. Obec je skvelo dostupná verejnou dopravou, takže sa sem dostanete naozaj jednoducho.

Koliba Panoráma a nová atrakcia Rozprávkový les sa nachádza len 10 minút chôdze od železničnej stanice. V prípade, že návštevu spojíte s hradom alebo s vyhliadkou na druhej strane Váhu, tak sa do koliby dostanete cez most pre peších približne za 25 minút pohodovou chôdzou.

Ak budete chcieť deťom urobiť radosť, tak môžete využiť aj miestnu kompu, ktorá premáva v pravidelných intervaloch. V letnej sezóne premáva od ôsmej ráno do ôsmej večer a za každú osobu nad 3 roky zaplatíte symbolických 0,5€. Pozor na to, že cez zimu kompa nepremáva. Funguje od apríla do novembra.

Ďalšou možnosťou je doprava autobusom. Pravidelné spoje SAD Žilina premávajú priamo do obce a zo Žiliny vám nebude cesta trvať viac ako 30 minút. Osobne však odporúčam viac využiť spoje do Strečna a odtiaľ si urobiť prechádzku cez most, aby ste si vychutnali výhľad na hrad.

Ak sa vám nechce ísť po vlastných, tak sa dajú v Strečne prenajať aj kolobežky. Prenájom kolobežiek je už od 5€ a nájdete ich pri vyššie spomínanej kompe. Viac info sa dozviete priamo na ich stránke tu.

Poslednou možnosťou je príchod autom. Zo Žiliny ste pri Kolibe Panoráma za 15 minút. Ak dorazíte ráno ako my, tak zaparkujete na bezplatnom parkovisku úplne v pohode v tesnej blízkosti vstupu do Rozprávkového lesa. Ak prídete okolo obeda, tak budete musieť parkovať trošku ďalej, pretože toto miesto je vďaka výhľadu naozaj populárne.

Koliba Panoráma – Rozprávkový les: Vstupné a otváracie hodiny

Rozprávkový les v Nezbudskej Lúčke otvorili v sobotu 6.6. 2020. My sme ho navštívili hneď na druhý deň ráno. Otvorené v letnej sezóne je od 9:00 ráno do 18:00 večer a my sme dorazili tesne pred otvorením. Na parkovisku nebola ani noha, stretli sme len psa a dve pracovníčky smerujúce ku vstupu. Prehodili sme s nimi pár slov, a počkali pár minút, kým odomkli bránu do parku.

Rozprávkový les bude počas roka otvorený každý deň od deviatej ráno, v hlavnej sezóne až do šiestej večer a na jeseň a jar ho budete môcť navštíviť do 16:00 popoludní.

Vstupné do parku je 7€ od 16 rokov, 3,5€ pre deti od 3 do 15 rokov, deti do 3 rokov si park vychutnajú zadarmo. Ak pôjdu dvaja starší a dve deti, tak sa oplatí kúpiť rodinnú vstupenku za 17€. Viac sa dozviete na stránke parku tu.

Otváracie hodiny (Pondelok – Nedeľa)
1.1 – 31.3. – od 9:00 – 16:00
1.4 – 30.9. – od 9:00 – 18:00
1.10. – 31.12 – od 9:00 – 16:00

Koliba Panoráma – Rozprávkový les: Prechádzka v parku

Po nákupe vstupeniek sme vošli ako prví návštevníci dňa, za sprievodu dvoch miestnych havkáčov, do parku. Prvou atrakciou, ktorú sme zbadali bol dom na strome. Hneď nás napadlo, že by sa určite hodil na ubytovanie, pretože takéto miesta sú dnes v kurze.

Zhodou okolností šiel akurát okolo nejaký pán(asi prevádzkar alebo správca parku?), tak som sa ho spýtal, či sa v tom domčeku nedá náhodou ubytovať. Odpovedal, že zatiaľ nie, ale že to plánujú a či sa chceme ísť pozrieť. Samozrejme, že sme túto ponuku využili a obzreli sme si domček aj zvnútra. Ešte tam majú kopa práce, ale ubytovanie to bude parádne. Z jednej strany máte výhľad na Strečno a okolie a z druhej môžete sledovať postavičky v Rozprávkovom lese.

Rok sa s rokom stretol a práve tento domček na strome, ktorý sme si v prvý deň prevádzky obzreli už slúži ako ubytovanie. Nájdete ho na Facebooku tu.

Prechádzka po čarovnom lese

Od domčeka sme pokračovali po pekne upravenom chodníku k prvej veselej partii , ktorou boli tancujúce a spievajúce krokodíly. Keď začali hrať svoje mexické hity, hneď sme mali chuť preniesť sa niekam do Mexika. V zime chalani hrajú vianočné hity. A podobne sú na tom aj ostatné spievajúce atrakcie.

Ďalej sme sa vybrali cez ľadovú jaskyňu a spievajúcich tučniakov k ďalším a ďalším rozprávkovým postavičkám. Stretli sme šípkovú Ruženku, Maťka a Kubka, Krtka, 7 trpaslíkov a mnoho ďalších. Park je naozaj veľmi pekne upravený a deťom, ale ja dospelým sa bude určite veľmi páčiť.

Nás bavili hlavne miesta, kde postavičky niečo robili. Všade to syčalo, spievalo, tancovalo… Mňa asi najviac zaujala spievajúca kapela hrajúca hitovky od kráľa Káju Gotta. Majka si obľúbila Koroňáka a Deduška Večerníčka. Videá však do článku dávať nejdem, aby ste si to užili pekne naživo, keď sa tam vyberiete.

V parku sa stále pracuje a pri každej návšteve tam objavíme niečo nové. V lete sme tu strávili asi hodinku. V zime ešte viac. Ale to bola s nami už aj Mili, takže zastávky pri postavičkách boli dlhšie. Však to poznáte, musela nám vysvetliť na čo sa práve pozeráme.

Fakt, že sa bude toto miesto určite páčiť aj najmenším potvrdzovalo množstvo detí pobehujúcich okolo. Všetky mali úsmev na perách, a bolo počuť krik a smiech. A to isté platilo aj pre rodičov. Kúsok za nami išla jedna rodinka a k Maťkovi a Kubkovi dobehla hlava rodiny asi skôr ako ich drobec.

Koliba Panoráma – atrakcie v okolí

Z Rozprávkového lesa sme po viac ako hodinke vyšli von rovno na priestranstvo, kde boli rozložené kolotoče a stánky so suvenírmi a občerstvením. Asi najviac ma zaujal retiazkový kolotoč, z ktorého budete mať parádny výhľad na Hrad Strečno. Kedže sme tam boli ozaj skoro ráno, tak sa ešte len rozbiehali a nefungoval. Popoludní mi však posielali kamaráti fotky, že sa už krúti a ten výhľad nemal chybu.

Okrem kolotočov sa v okolí reštaurácie nachádza množstvo atrakcií pre deti, ako trampolíny, hojdačky, pieskovisko. A kým sa budú deti hrať, vy si môžete sadnúť do reštaurácie a vychutnať si nádherný výhľad na Hrad Strečno, rieku Váh a okolitú prírodu.

Čo sa týka reštaurácie, tak tam počas našej návštevy nebolo až tak veľa ľudí a obsluha stíhala. V popoludňajších hodinách, hlavne cez víkend, je tam však nátresk a obsluha nestíha, čo je škoda. Písala mi o tom aj sesternica, ktorá tam bola popoludní a obsluha bola slabá a na jedlo čakali naozaj dlho. Toto by mali naozaj výrazne zlepšiť. Ak sa im to podarí, tak celý areál nebude mať chybu.

Z reštaurácie sme sa presunuli k miestnym zvieratkám. Majú ich tam niekoľko a môžete ich aj pohladkať. Veveričky, zajace, prasiatka, pštrosy, oslík. Len tak sa voľne premávajú po okolí. Ak pôjdete s deťmi, tak im prosím povedzte, aby na zvieratká dávali pozor.

Pri prasiatkach sme stretli množstvo ľudí, okrem iného aj kamarátov na prechádzke s malým, ktorých sme už dlho nevideli, takže nás stretnutie potešilo.

Ako sa nám páčilo?

Po takmer troch hodinách sme obehli celý areál a pekné nedeľné dopoludnie bolo za nami. Parkovisko sa medzitým slušne zaplnilo a autá parkovali okrem neho už aj povedľa cesty. Cestou nadol sme stretli množstvo ľudí smerujúcich hore, takže určite doporučujeme návštevu cez týždeň, alebo dpopoludnie, akos me boli my.

Celkovo hodnotím Kolibu Panoráma a Rozprávkový les naozaj dobre. Dá sa tam stráviť pár hodín a nudiť sa určite nebudete! Ak sa tam vyberiete aj vy, tak nám určite pošlite fotku do správ na facebooku, alebo na instagrame. Radi pozdieľame.

Ak sa vám článok páči, tak ho nezabudnite poslať kamarátom, a možno sa pôjdete prejsť do lesa spoločne.

Pre viac tipov nezabudnite sledovať aj náš blog Cestuj za menej, instagram a facebook.

Ďakujeme!

Koliba Panoráma a Rozprávkový les v obrazoch – Zima

Rozprávkový les Nezbudská Lúčka

Koliba Panoráma a Rozprávkový les v obrazoch – Leto

Koliba Panoráma - Rozprávkový les
Koliba Panoráma – Rozprávkový les

Dovidenia v parku!