Gaderská dolina

Gaderská dolina uprostred Veľkej Fatry pri Martine

Turiec je náš obľúbený región, nakoľko práve z Martina pochádza Majka. Za normálnych okolností tu trávime naozaj veľa času. Pár dní dozadu, keď to bolo ešte možné, sme navštívili jednu z najkrajších dolín v regióne. Tou dolinou je Gaderská dolina nachádzajúca sa v  uprostred turčianskej časti Veľkej Fatry.

Základné info a príchod

Vstup do Gadera sa nachádza neďaleko od turčianskej obce Blatnica, ktorá leží v centrálnej časti Turca, na styku Turčianskej kotliny a pohoria Veľká Fatra. Jedná sa o jednu z najkrajších a najnavštevovanejších dolín v regióne Turiec. Obec a aj vstup do doliny sa nachádza v okrese Martin a patrí medzi najchladnejšie obce na Slovensku.

Ak sa sem vyberiete, tak prístup je naozaj jednoduchý. Premávajú tu pravidelné autobusové spoje z Martina a cesta vám nebude trvať viac ako 30 minút.

V prípade, že sa sem vyberiete autom, tak v tesnej blízkosti vstupu do doliny sa nachádza platené parkovisko. Okrem neho máte možnosť zaparkovať ešte v Chatovej oblasti Gader, tu sa však parkovisko hlavne cez víkend zaplní naozaj rýchlo.

Gaderská dolina

Z parkoviska sme sa presunuli už do samotnej doliny. Tá má spoločne s Dedošovou dolinou dĺžku takmer 18 kilometrov, takže sa tu môžete prechádzať naozaj veľmi dlho.

Dolina slúži hlavne ako prístup na populárne túry na Tlstú, Krížnu či Ostrú. Ak na túry nie ste, tak sa dá podniknúť výlet na hrad Blatnica. Odbočku na hrad nájdete približne po 15 až 20 minútach od vstupu do Gadera. Nám sa na hrad moc nechcelo, preto sme pokračovali stále rovno.

Počas mrazivej nedele bola dolina plná bežkárov a rodiniek s deťmi. Stretli sme aj dve partie na sánkach, ktoré ťahali psie záprahy. Toto by sme raz určite chceli vyskúšať. Musí to byť zábava.

V lete, keď nie je sneh, tak je dolina populárna najmä pre cyklistov a kolobežkárov. Ak nemáte bicykel ani kolobežku, tak si ju môžete požičať.

Prostredie navôkol je krásne za každého ročného obdobia. My sme tu už boli na jar, v lete, na jeseň a teraz po prvýkrát aj v zime. A vždy má niečo do seba. Ak máte malé deti, tak je táto prechádzka vhodná aj pre mamičky s kočíkom, keďže podstatná časť cesty vedie po asfaltovej ceste.

Deti určite poteší aj zaujímavá časť doliny, ktorá sa volá Mlynčekovo. Pri Gaderskom potoku v doline približne 50 minút od vstupu zostrojili blatnickí dôchodcovia mlynčeky, ktoré cez drevené korýtka poháňa voda. Ďalšou zaujímavosťou je Čertova brána. Tá sa nachádza kúsok od rozcestníka pri ústí Dedošovej doliny.

My sme sa po doline motali viac ako dve hodinky a určite sa tu ešte na jar vrátime. Ak hľadáte aj vy nejaké pekné miesto na víkendovú prechádzku, tak Gaderská dolina určite nesklame.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet uprostred Turca kúsok od Martina páči, tak ho určite pošlite kamarátom. Pre viac tipov na výlety po Slovensku nezabudnite sledovať náš blog Cestuj za menej,  instagram a facebook.

Ďakujeme!

Gader na fotkách

Gaderská dolina
Gaderská dolina – Vstup do doliny
Vitajte v Turci
Vitajte v Turci
Cestu lemujú náučné tabule
Cestu lemujú náučné tabule
Prechádzka je vhodná naozaj vhodná pre každého
Prechádzka je vhodná naozaj vhodná pre každého
Zimná príroda v Turci
Zimná príroda v Turci
Odbočka na Hrad Blatnica
Odbočka na Hrad Blatnica
Prechádzka Gaderom
Prechádzka Gaderom
Gaderská dolina
Gaderská dolina
Gaderská dolina
Gaderská dolina
Zima v Turci
Zima v Turci
Zimná rozprávka
Zimná rozprávka
Gaderská dolina v zime
Gaderská dolina v zime
Gader - Výhľady na okolitú prírodu sú krásne
Gader – Výhľady na okolitú prírodu sú krásne
Gaderská dolina - Hrad Blatnica
Hrad Blatnica
Gaderská dolina -  V zime dolinu často využívajú bežkári
Gaderská dolina – V zime dolinu často využívajú bežkári
Gaderská dolina - Alebo psie záprahy
Gaderská dolina – Alebo psie záprahy
Gaderská dolina
Gaderská dolina