Hojdačka Svrčinovec

Hojdačka v Oščadnici s unikátnym výhľadom na celé Kysuce

V poslednej dobe trávime všetci väčšinu svojho voľného času v prírode. My nie sme výnimkou, a tak sme sa vybrali do obce Oščadnica, kde vyrástla na vrchu Zonka ďalšia hojdačka s naozaj nádherným výhľadom na kysuckú prírodu. Tvorcovia hojdačky v Oščadnici na Kysuciach sa inšpirovali hojdačkami zo Zázrivej, ktoré sme si predstavili pár dní dozadu.

Tentokrát sa však výletová zostava trošku zmenila. Majku som nechal doma a na výlet som vyrazil s bratom.

Základné info a príchod

Obec Oščadnica sa nachádza neďaleko od hraníc s Českou republikou a Poľskom a so svojimi 22 osadami a naozaj veľkou rozlohou, viac ako 58km2, patrí medzi najväčšie obce na Slovensku. Samotná obec leží pod masívom Veľkej Rače, ktorý je najvyšším vrchom Kysuckých Beskýd i celého regiónu Kysuce. A práve stredisko Veľká Rača patrí medzi obľúbený cieľ turistov v lete i v zime. My sme však nesmerovali do tejto známej oblasti. Vybrali sme sa do časti Laliky, odkiaľ je najlepší prístup na novú atrakciu v Ošadcnici, ktorou je Hojdačka na vrchu Zonka.

V prípade, že sa sem vyberiete aj vy, tak sa tu dostanete naozaj jednoducho. Do Oščadnice premávajú pravidelné autobusové i vlakové spoje. Najjednoduchšie sa tam dostanete kombináciou vlaku a autobusu zo Žiliny a Čadce. Dávajte však pozor, aby ste nastúpili do správneho autobusu. Zastávka, na ktorej chcete vystúpiť sa volá – Oščadnica,,Lalíky .

V prípade, že prídete ako my autom, tak je najlepšie zaparkovať na konečnej zastávke autobusov. Je tu naozaj veľká plocha, kde sa otáčajú spoje a je odtiaľ najlepší prístup k samotnej hojdačke. Teoreticky sa dá parkovať aj vyššie, to však neodporúčam, nakoľko je cesta úzka a pravdepodobne by ste to zaparkovali k miestnym na dvor.

Oščadnica – Hojdačka na vrchu Zonka

Z parkoviska sme sa vybrali po žltej značke smerom nahor do výšky 922m na kopec Zonka. Domáci to tam však volajú na Magure. Mapa ukazovala, že nám cesta bude trvať približne hodinu a pol. Prvých pár stoviek metrov idete po asfaltovej ceste až dorazíte k domovu pre seniorov. Tu odbočíte na križovatke doľava, a pokračujete podľa žltej značky okolo rekreačných chát po asfaltovej ceste.

Približne v polke kopca asfaltová cesta končí a mení sa na lesnú. Napriek tomu nemáte kam zablúdiť. Stále treba sledovať turistickú značku. Miernym tempom po tiahlom kopci sme dorazili až ku krížu približne za 60 minút, takže približne o pol hodinky menej, ako tvrdila mapka. Od kríža je to k hojdačke nad Oščadnicou už len pár krokov. Nájdete ju na ľavej strane a vytvorili ju nadšenci, ktorí sa inšpirovali hojdačkou v Zázrivej.

Hojdačka nad Oščadnicou s výhľadom na okolie

Hojdačka je zavesená na 7-metrovom lane a naskytne sa vám z nej naozaj nádherný výhľad na okolitú kysuckú prírodu. Za pekného počasia vidno údolie doliny, Hanzľov i obce Oščadnica a Skalité. A sledovať môžete aj Poľské a České Beskydy. Momentálne tak blízko a napriek tomu vzdialené.

Okrem hojdačky tu nájdete aj pamätnú knihu a do budúcnosti tu plánujú vybudovať aj malé posedenie a ohnisko.

S brachom sme sa tu chvíľu pohojdali a vybláznili. Ráno tu nebol úplne nik len my dvaja. Väčšinou bolo zamračené, ale kde tu sa cez oblaky predralo slnko, a aspoň na chvíľu vykukla modrá obloha.

Následne sme sa už len pobrali opäť dole do dediny k autu. Cestou nadol sme stretli pár skupniek smerujúcich k hojdačke. Postupne získava na popularite, a keď sa oteplí asi tam bude dosť plno.

Dole sme zbehli približne za 40 minút. Celkovo nám výlet s cestou nahor, hojdaním a cestou dole trval rovné 2 hodiny a 24 minút. Zvládnuť by to mal ktokoľvek. Ide o naozaj nenáročný výlet a zvládnu ho aj menšie deti. Ak pôjdete s maličkými, tak kočík to určite nezvládne, ale ak máte nosič, nemal by to byť problém.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite odporučte aj kamarátom. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Oščadnica – Hojdačka na vrchu Zonka s výhľadom na Kysuce

Zaparkujte v časti Laliky
Zaparkujte v časti Laliky
Následne pokračujete po asflatovej ceste
Následne pokračujete po asflatovej ceste
Míňať budete rôzne rekreačné chaty
Míňať budete rôzne rekreačné chaty
Na tejto križovatke treba pokračovať vľavo
Na tejto križovatke treba pokračovať vľavo
Oščadnica - Cestou na hojdačku
Oščadnica – Cestou na hojdačku
Oščadnica - Mladšia Hruška v akcii
Oščadnica – Mladšia Hruška v akcii
Hojdačka Oščadnica - Asflatkou k hojdačke v Oščadnici
Asflatkou k hojdačke v Oščadnici
Na výlete na Kysuciach
Na výlete na Kysuciach
Druhá polka cesty vedie lesom a po lúkach
Druhá polka cesty vedie lesom a po lúkach
Hojdačka Oščadnica - Stále treba sledovať žltú značku
Stále treba sledovať žltú značku
Oščadnická príroda
Oščadnická príroda
Cestou naozaj nemáte kam zablúdiť
Cestou naozaj nemáte kam zablúdiť
Hojdačka Oščadnica - Trasa k hojdačke v Oščadnici je dobre značená
Trasa k hojdačke v Oščadnici je dobre značená
Kysuce v zime
Kysuce v zime
Poľovnícky posed
Poľovnícky posed
Šikmá veža v Oščadnici
Šikmá veža v Oščadnici
Hojdačka Oščadnica - Pri kríži treba odbočiť doľava
Pri kríži treba odbočiť doľava
Hojdačka Oščadnica na vrchu Zonka
Hojdačka Oščadnica na vrchu Zonka
Hojdačka Oščadnica - Pamätná kniha pri hojdačke nad Oščadnicou
Pamätná kniha pri hojdačke nad Oščadnicou
Hojdačka Oščadnica - Výhľad na kysuckú prírodu
Hojdačka Oščadnica – Výhľad na kysuckú prírodu
Hojdačka Oščadnica - Výhľad na okolie
Výhľad na okolie
Hojdačka Oščadnica
Hojdačka Oščadnica
Hojdačka v Oščadnici
Hojdačka v Oščadnici