Žitný ostrov

Na potulkách po regióne Žitný ostrov

Žitný ostrov je územie ohraničené hlavným tokom Dunaja a jeho ľavostrannou vetvou, Malým Dunajom. Rozprestiera sa na území od Bratislavy až po Komárno a zároveň je najväčším riečnym ostrovom Európy a najsuchšou a najteplejšou časťou Slovenska. A práve vďaka tomu oblasť Žitného ostrova na slovenskej a Malého Žitného ostrova na maďarskej strane ponúka neskutočné možnosti, ako sa tu niekoľko dní bez problémov zabaviť. Skvelé počasie, cyklotrasy, pamiatky, akvaparky, zoo, termálne kúpaliská… Nájdete tu takmer všetko.

Keď nás preto pár týždňov dozadu oslovila Oblastná organizácia cestovného ruchu Žitný ostrov a organizácia Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Arrabona EGTC, či by sme si nechceli prísť pozrieť krásy na oboch stranách rieky Dunaj, tak sme neváhali ani sekundu, a hneď sme súhlasili. Jediný problém, ktorý sme museli vyriešiť, bol prechod do Maďarska.

Ako sa blížil deň odchodu, tak sa pravidlá menili ako na bežiacom páse, až sa to nakoniec zamotalo natoľko, že som na výlet mohol vyraziť len ja. Pre vstup do Maďarska bol totiž potrebný certifikát o zaočkovaní, účel cesty a dôkaz o zaočkovaní. V termíne výletu som žiaľ obe dávky z našej dvojice mal zatiaľ len ja, takže Majka ostala tentokrát doma.

Malý Žitný ostrov – Na potulkách po Maďarsku

Po úspešnom prekročení hranice a rieky Dunaj som sa ocitol po dlhej dobe opäť v zahraničí. Nasledujúci deň bola v pláne Rábsko-mošonsko-šopronská župa, kde je hneď niekoľko zaujímavých miest, ktoré stoja za návštevu a nachádzajú sa len niekoľko kilometrov od slovenskej hranice.

Pannonhalma

Prvou zastávkou bolo mesto Pannonhalma vzdialené od slovenských hraníc približne 30 minút cesty autom. Na prvý pohľad by ste si po vystúpení z auta mohli myslieť, že ste niekde vo Francúzsku. Mesto je totiž známe okrem iného pestovaním levandule. Tá sa pestuje na poliach pod majestátnym arciopátstvom. Pannonhalmské arciopátstvo je benediktínske opátstvo a nachádza sa na 282 m vysokom vrchu. Zaujímavosťou je, že je to jedna z najstarších historických pamiatok v Maďarsku. Založené bol asi v roku 996 a v roku 1996 bol kláštor zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Múzeum vôní na levanduľovej farme v Pannonhalme

Najkrajší výhľad na opátstvo je práve z levanduľovej farmy – Pannonhalmi levendula. Tá sa už desaťročia špecializuje na pestovanie levandule, ale nájdete tam aj rôzne iné rastliny ako šalvia či kostihoj lekársky. Počas mojej návštevy levanduľa ešte nekvitla, zato však už všade krásne kvitla šalvia.

Počas sezóny sa na tomto mieste konajú levanduľové slávnosti a máte možnosť si levanduľu aj nazbierať. Okrem samozberu si tu môžete zakúpiť aj sadenice a vypestovať si túto rastlinu aj doma.

Areál okrem rastlín poskytuje možnosť posedieť si v miestnej kaviarni a nahliadnuť do procesu spracovania levandule. Okrem toho tu len nedávno otvorili expozíciu vôní v malom múzeu, kde sa teraz môžete zoznámiť s rôznymi bylinami. Výstava poskytuje pohľad na kultúru byliniek a liečiteľské tradície benediktínskeho rádu v Pannonhalme.

Liečiteľstvo bolo a stále je tradičnou činnosťou benediktínskych mníchov v Pannonhalme už stovky rokov. Preto vôbec neprekvapuje, že výstava venovaná skúmaniu liečiteľstva bylinami sa otvorila práve na tomto mieste. Múzeum poukazuje aj na jednu celkom zaujímavú skutočnosť. Viete, že prvý zaznamenaný parfum na svete bol uhorský, ktorý daroval Karol I. svojej manželke Alžbete v prvej polovici 14. storočia?

Výstava je zameraná na zážitok, preto majú návštevníci možnosť dotknúť sa exponátov a privoňať si k nim. Nájdete tu rôzne vône, ako napríklad mäta pieporná, šalvia, tymián, citrónový balzam a levanduľa. Súčasťou je aj pár interaktívnych prvkov, kde si môžete otestovať svoje vedomosti. Je to celkom sranda, a určite toto miesto stojí za návštevu, ak budete mať cestu okolo.

Mosonmagyaróvár

Druhou zastávkou bolo mesto Mosonmagyróvár, kde len nedávno sprístupnili verejnosti novozrekonštruovaný hrad. Zaujímavosťou je, že hrad okrem iného slúži aj ako sídlo Fakulty poľnohospodárstva a potravinárstva Univerzity Istvána Széchenyiho.

Pôvod hradu siaha až do obdobia Rímskej ríše. V 1. alebo 2. storočí n. l. tu založili Rimania na strategickom mieste tábor 14. posilnenej légie s názvom Ad Flexum. Pozostatky tábora potom pravdepodobne inšpirovali starých Maďarov, ktorí toto miesto nazvali Ó-Vár (Starý hrad) a vybudovali tu stredisko uhorskej Mošonskej župy.

Neskôr , v priebehu niekoľkých storočí, bolo toto miesto niekoľkokrát zničené a prestavané. Hrad vystriedal niekoľko majiteľov a do súčasnej podoby sa dostal pravdepodobne až v období Habsburgovcov.

Zaujímavosťou je, že tu v roku 1818 saské knieža Albert Kazimír, vojvoda z Tešína, ktorý bol zároveň zať kráľovnej Márie Terézie, založil jednu z prvých poľnohospodárskych škôl v Európe. Okrem iných národností tu študovalo aj niekoľko Slovákov.

Ďalšou pikoškou hradu je, že tu za svojich mladých čias (vo veku 14 rokov), ako väzeň, pobýval spolu s vtedajším kráľom Ladislavom V. aj známy Matej Korvín, ktorý sa tu neskôr vrátil už ako kráľ.

Hrad momentálne stále prechádza rekonštrukciou, ale dolné podlažie je sprístupnené verejnosti a môžete si ho pozrieť aj vy. Prehliadka hradu je v maďarčine, viete si však požiadať o audio sprievodcu v angličtine. Popisky vo vnútri múzea sú tiež dvojjazyčné – v maďarčine a angličtine.

Hrad je naozaj veľmi pekne zrekonštruovaný, ale subjektívne som čakal od prehliadky asi trošku viac. Možno by potešili popisky aj v slovenčine, keďže to máme naozaj dosť blízko a pravdepodobne sa tu prídu pozrieť turisti aj z našej strany Dunaja.

Ásványráró – Vodná túra v ramennej sústave Mošonského Dunaja

A z hradu som sa už presunul do obce Ásványráró, kde sme mali spoločne s niekoľkými maďarskými novinármi absolvovať vodnú túru v oblasti Malého Žitného ostrova.

Malý Žitný ostrov je riečny ostrov na Slovensku a v Maďarsku vedľa Žitného ostrova. Je ohraničený korytom Dunaja na severe a Mošonským Dunajom z juhu a západu. Od hlavného koryta Dunaja sa odpája južne od Bratislavy a opätovne sa pripája pri maďarskej obci Vének, severovýchodne od Győru.

Po príchode na miesto nás už čakali kajaky, na ktorých sme sa mali plaviť po tomto vodnom toku niečo viac ako hodinku. Napriek tomu, že som sa už v minulosti plavil na rafte na Váhu a na Dunajci, z kajaku som mal trošku rešpekt. Predsa len, kajak sa mi zdal menej stabilný. Takže fotky mám len z úvodu. Potom som si pekne všetko spratal do nepremokavého vrecka a plne som sa venoval pádlovaniu.

Rieka tečie chráneným územím s bohatou faunou a flórou. Videli sme labute, bociany, kormorána (asi) a vraj tu žijú aj bobre a nutrie. Tie sa nám zbadať nepodarilo. Možno nabudúce. Brehy sú väčšinou lemované kríkmi a stromami a na niektorých miestach sú táboriská. Plus tu je samozrejme kopa komárov, ale to sa asi pri rieke očakáva. Celkovo bola táto plavba úplne do pohody. Rieka bola pokojná a výhľady na okolie boli parádne. A do vody sme samozrejme nepadli. Nakoniec to nebolo také náročné, ako to na úvod vypadalo. Takže určite odporúčam aj vám, čo máte pred vodou rešpekt.

Ak by ste sa chceli po Mošonsom Dunaji plaviť aj vy, tak my sme mali kajaky od spoločnosti GreenEx. Cena na osobu je cca 8€ a malo by vás byť aspoň 8.

Győr

Po kajakovaní na Dunaji ma čakala posledná zastávka dňa v meste Győr. Ten sa nachádza v severozápadnom Maďarsku len 65 km juhovýchodne od Bratislavy a 10 km od slovenských hraníc. Je správnym mestom Rábsko-mošonsko-šopronskej župy. Zaujímavosťou je, že mesto malo zhruba do polovice 19. storočia prevažne nemeckých obyvateľov.

Zoologická záhrada Xantus János Győr

Jednou z najzaujímavejších atrakcií v meste je miestna zoo. Tá nedávno prešla obnovou a vybudovali tu dva nové pavilóny pre slony a tučniaky. Pavilón slonov mal byť pôvodne sprístupnený verejnosti koncom mája, ale z dôvodu pandemických opatrení sa otvorenie trošku posnulo. Otvoriť by ho mali už čoskoro.

Zoo patrí medzi tie menšie, avšak je tam čo robiť. Nájdete tam rôzne zvieratká ako mravčiar, kapibara, prasiatka, papagáje, opice, hyeny, žirafy, hrochy a mnohé iné. Zaujímavosťou je, že zoo je „kontaktná“ a niektoré zvieratká môžete nakŕmiť krmivom, ktoré si viete zakúpiť na mieste. Zároveň sú niektoré výbehy otvorené, takže sa viete prechádzať napríklad pomedzi lemury. Celkom sranda.

Výhodou zoo je fakt, že tu myslia aj na návštevníkov zo Slovenska a popisky pri výbehoch sú aj v slovenčine. To mňa osobne naozaj potešilo, keďže po maďarsky neviem ani slovo.

Keďže miestna zoo nie je ani malá, ani veľká, počítal by som s návštevou aspoň na dve hodinky. Deti sa určite zabavia.

Prehliadka mesta Győr

Po prehliadke zoo nasledovala posledná zastávka v Maďarsku, ktorou bolo samotné miesto a pešia prehliadka. Predtým sa však trebalo najskôr najesť. Skončili sme v podniku v centre – John Bull Pub. Ja som si dal parádnu kačicu a typický maďarský dezert – Somlói Galuska.

A po jedle hurá na prechádzku po meste. Obrovskou výhodou je, že centrum mesta je naozaj kompaktné a všade to máte kúsok. Kostoly, paláce, múzeá, typické rohové balkóny, úzke uličky. Je tu čo pozerať. Asi najvýznamnejšou pamiatkou mesta je biskupský palác so zdobenou vežou, Karmelitánsky kostol, kostol svätého Ignáca a palác rodiny Zichy z 18. storočia.

Počas prechádzky vás však určite asi najviac zaujme fontána vo forme sódovkovej fľaše. Teda minimálne mňa to dosť zaujalo.

A práve k sódovke sa viaže celkom zaujímavá informácia. Viete, že metódu výroby sódovej vody a sódové fľaše vynašiel mních Štefan Anián Jedlík. Ten je považovaný za jedného z najväčších fyzikov 19. storočia a narodil sa n Slovensku v Zemnom pri Nových Zámkoch v roku 1800. Prvé zariadenie na výrobu sódovej vody, na základe jeho vynálezu, uviedli do života v roku 1841 vo výrobni práve v maďarkom meste Győr a aj na túto udalosť poukazuje miestna fontána.

A po prehliadke mesta sme sa vrátili opäť domov na Slovensko do Dunajskej Stredy, odkiaľ sme nasledujúci deň pokračovali vo výlete.

Malý Žitný ostrov v obrazoch

Pannonhalma - Levanduľová farma
Pannonhalma – Levanduľová farma
Výhľad na opátstvo v meste Pannonhalma
Výhľad na opátstvo v meste Pannonhalma
Pannonhalmi levendula
Pannonhalmi levendula
Pannonhalmi levendula - Múzeum vôní
Pannonhalmi levendula – Múzeum vôní
Pannonhalma - Múzeum vôní
Pannonhalma – Múzeum vôní
Pannonhalmské arciopátstvo
Pannonhalmské arciopátstvo
Mosonmagyaróvár
Mosonmagyaróvár
Hrad Mosonmagyaróvár
Hrad Mosonmagyaróvár
Hrad Mosonmagyaróvár
Hrad Mosonmagyaróvár
Prehliadka hradu
Prehliadka hradu
Prehliadka hradu
Prehliadka hradu
Mosonmagyaróvár
Mosonmagyaróvár
Malý Žitný ostrov - Mošonský Dunaj
Malý Žitný ostrov – Mošonský Dunaj
Vodná túra v ramennej sústave Mošonského Dunaja
Vodná túra v ramennej sústave Mošonského Dunaja
Hurá na kajaky
Hurá na kajaky
Malý Žitný ostrov - Mošonský Dunaj
Malý Žitný ostrov – Mošonský Dunaj
Malý Žitný ostrov - Mošonský Dunaj
Malý Žitný ostrov – Mošonský Dunaj
Zoologická záhrada Xantus János Győr
Zoologická záhrada Xantus János Győr
Zoologická záhrada Xantus János Győr
Zoologická záhrada Xantus János Győr
Niektoré voliéry sú priechodné
Niektoré voliéry sú priechodné
Popisky sú aj v slovenčine
Popisky sú aj v slovenčine
Žirafa - Kam kukáš?
Žirafa – Kam kukáš?
Zoologická záhrada Xantus János Győr
Zoologická záhrada Xantus János Győr
Zoologická záhrada Xantus János Győr
Zoologická záhrada Xantus János Győr
Prechádzka po meste Győr
Prechádzka po meste Győr
Prechádzka po meste Győr
Prechádzka po meste Győr
Centrum je kompaktné a všade je blízko
Centrum je kompaktné a všade je blízko
Nádherné uličky v meste Győr
Nádherné uličky v meste Győr
Győr - typické označenia obchodov
Győr – typické označenia obchodov
Zaujímavá fontána v meste Győr
Zaujímavá fontána v meste Győr
Prehliadka mesta
Prehliadka mesta
Prehliadka mesta
Prehliadka mesta

Žitný ostrov – Na potulkách po Slovensku

Lužné lesy, Malý Dunaj, vodné mlyny, akvaparky a termálne kúpaliská, kaštiele, zaujímavé miesta a skvelé jedlo. Už pred príchodom na Žitný ostrov som vedel, že tu sa určite nudiť nebudem. Plánov bolo veľa, ale najviac som sa tešil na jazdu na motokárach na Slovakia ringu v spoločnosti maďarských novinárov.

Vodný mlyn v Dunajskom Klátove

Pri našej poslednej návšteve Žitného ostrova sme navštívili takmer všetky vodné mlyny na Malom Dunaji, ale prehliadku toho v Dunajskom Klátove sme naposledy nestihli. Prišli sme asi 15 minút po zatváračke, takže prvou zastávkou bol práve ten nenavštívený. Vodný mlyn v Dunajskom Klátove sa nachádza na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja a spravuje ho Žitnoostrovské múzeum v Dunajskej Strede.  Posledným majiteľom bol Michal Cséfalvay a naposledy sa tam pracovalo v štyridsiatich rokoch 20. storočia. 

V roku 2016 sa realizovala komplexná obnova budovy mlyna a podarilo sa zrekonštruovať interiér aj exteriér celého objektu. Okrem iného sa obnovilo aj mlynské koleso a k nemu patriace ozubené koleso. Takže mlyn by mal byť teoreticky funkčný.

Za zmienku stojí i okolie. Mlyn sa nachádza v 5. stupni ochrany prírody a nájsť tu môžete množstvo chránených rastlinných a živočíšnych druhov. Toto územie je zároveň vyhlásené i za národnú prírodnú rezerváciu. 

Orechová Potôň

Po prehliadke mlyna som sa presunul do neďalekej obce Orechová Potôň. Na to, že sa jedná o naozaj maličkú obec, má naozaj čo ponúknuť. Nájdete tu jednu z najpopulárnejších atrakcií Žitného ostrova, ktorou je záchranná stanica mačkovitých šeliem – Malkia Park a profesionálny motoristický areál Slovakia Ring.

Malkia Park

Prvou zastávkou bol Malkia Park, ktorého brány sa prvýkrát otvorili 4. júna 2016. Pomenovali ho podľa prvej zachránenej levice Malkie, ktorej meno v jazyku swahilli znamená kráľovná.

Park je otvorený denne okrem pondelka, ale pre istotu si vždy skontrolujte otváracie hodiny priamo na stránke parku tu.

Výhodou parku je, že je kompletne bezbariérový, takže si tu prídu na svoje aj návštevníci na vozíčku a rodinky s kočíkom.

Zvieratá v parku majú naozaj veľmi pekné a obrovské výbehy. To sa mi naozaj páčilo. Zaujímavosťou je, že sa jedná o bezkontaktný chov. Ošetrovatelia nevstupujú do výbehu, keď je v ňom zviera. Väčšina zverencov parku má za sebou smutné príbehy, ktoré sa nakoniec skončili šťastne a našli útočisko práve tu na Žitnom ostrove, kde sa o nich starajú s láskou.

Aby sa zvieratká nenudili, tak im ošetrovatelia vymýšľajú rôzne hry, aby sa nenudili. Asi najčastejšou hrou je to, že majú potravu vždy na inom mieste, aby ju museli hľadať. Ďalšou zaujímavou informáciou je, že v parku nedostávajú šelmy živú potravu, nakoľko by to bolo neetické a živé zviera by nemalo šancu ujsť.

Ak sa o zvieratkách chcete dozvedieť čo najviac, tak určite odporúčam návštevu cez víkend, kedy prebieha komentované kŕmenie zvierat. Určite sa dozviete mnoho zaujímavých pikošiek zo života v parku.

Slovakia Ring – Slovak Karting Center – Zábava na Motokárach

Len pár metrov od Malkia parku sa nachádza profesionálny motoristický okruh – Slovakia Ring. Tento motoristický areál neslúži len profesionálnym športovcom. Môžete ho navštíviť aj vy. Dosť populárne je centrum bezpečnej jazdy, kde sa môžete naučiť ovládať svoje auto. Ale asi najväčšia sranda je motokárové centrum, kde sa viete povoziť na motokáre.

A práve tu som sa tešil počas výletu najviac. Na motokárach som sa vozil už niekoľkokrát, ale prostredie okruhu bolo také akési iné.

Ak si chcete jazdu na motokáre vyskúšať aj vy, tak stačí prísť a jazdiť. Jazdí sa na jedinečnej pretekárskej dráhe s licenciou CIK-FIA, ktorá je s dĺžkou 1172m najdlhšia na Slovensku. Cena za 10 minút jazdenia je 15€ na osobu plus si treba zakúpiť ochrannú hygienickú kuklu za 2€.

Počas mojej jazdy nás bolo na okruhu osem a nakoniec som skončil na peknom 3. mieste. Zo začiatku si človek potrebuje zvyknúť, a potom to už ide. Určite sa ešte vrátim aby som si zlepšil čas. Len ukecať nejakých kamošov. Ale to by nemal byť problém.

Ak vezmete aj polovičku, ktorá moc na pretekanie nie je, tak ju môžete usadiť v reštaurácii s vyhliadkovou terasou na trať.

Farma Kukkonia

Po jazde na motokárach sme sa potom spoločne s maďarskými novinármi presunuli na Gazdovský dvor – Kukkonia Farm, kde nás už čakal obed. Ja som si dal famózny hovädzí perkelt ako od babičky. Prostredie farmy si viete užiť aj vy. Dajú sa tu organizovať rôzne firemné podujatia, oslavy či teambuildingy. A ak sa na oslavu ešte necítite, tak môžete navštíviť Reštauráciu Villa Rosa v Dunajskej Strede, kde sa zameriavajú na regionálnu kuchyňu a jedlá pripravujú len z miestnych surovín.

Šamorín a Báč

Po obede som pokračoval v prehliadke Žitného ostrova a to konkrétne v meste Šamorín. Ten je známy hlavne vďaka Športovému a voľnočasovému zariadeniu X-bionic Sphere. Tu sa však momentálne žiaľ nedá ísť, nakoľko funguje ako bublina pre našich olympionikov.

Nachádzajú sa tu však aj iné zaujímavé miesta. Najvzácnejšou historickou pamiatkou v Šamoríne je budova reformovaného kostola, ktorá je jedným z najstarších a najkrajších kostolov na Žitnom ostrove, ktorého pôvod sa datuje do 13. storočia.

Druhou zaujímavou stavbou je rímskokatolícky kláštor, ktorý prešiel rozsiahlou obnovou. Podľa zachovaných dokumentov z rokov 1722 až 1778 boli kostol a kláštor postavené podľa projektu J.G. Altenbergera a ich staviteľmi boli pauláni. Obe pamiatky sú významnými stavbami obdobia neskorého baroka.

Treťou zaujímavou budovou v meste je evanjelický kostol, ku ktorému sa viaže zaujímavá udalosť. V posledných desaťročiach 19. storočia bolo zvykom posielať deti zo slovenských oblastí do Šamorína za účelom osvojenia si maďarského a nemeckého jazyka. Takýmto spôsobom sa stal žiakom šamorínskeho evanjelického lýcea aj známy slovenský štátnik, diplomat a vedec Milan Rastislav Štefánik v školskom roku 1889-90.

Len 5 minút jazdy od mesta Šamorín sa nachádza dedinka Báč. Tá je známa vďaka Pútnickému farskému kostolu sv. Antona Paduánskeho. Pútnickým miestom je preto, že sa  tam nachádza obraz „SLZIACA PANNA MÁRIA“. Dielo bolo vyhotovené v roku 1703 na základe iniciatívy mládenca z Dobrohošťa ako ďakovný dar Panne Márii a traduje sa, že z očí Panny Márie vytryskla voda a krvViac o tejto udalosti sa dozviete priamo na stránke obce tu.

Vodné dielo Gabčíkovo

Predposlednou zastávkou výletu bolo Vodné dielo Gabčíkovo, ktoré bolo vybudované v rokoch 1977 – 1992 najmä z dôvodu ochrany pred povodňami a zabezpečeniu výroby elektrickej energie. Asi najpozoruhodnejšia atrakcia vodného diela je určite dozorná veža, z ktorej za dobrého počasia dovidíte až na Kamzík.

Vodné dielo tvoria dve hlavné časti, dve plavebné komory a vodná elektráreň. Ponad pravú komoru vedie cestný most, ktorý je široký 10 m. V okolí je možnosť využiť vyhliadkové plavby po Dunaji, alebo kompu z obce Vojka do Kyselice. Z Bratislavy vedie k vodnému dielu Gabčíkovo dokonca aj cyklotrasa, ktorá je dlhá až 100 km.

Prehliadka parku a kaštieľa Amade Château Vrakúň

Poslednou zastávkou na potulkách po Žitnom ostrove bola obec Vrakúň, kde sa nachádza luxusný a romantický hotel Amade Château. Ten bol postavený v roku 1904 Mátyásom Pfeiferom a stojí na troskách niekdajšieho hniezda šľachtického rodu Amadé. Vrakúň slúžila ako rodové sídlo maďarskej šľachtickej rodiny Amadé, ktorá tam údajne vlastnila aj zámok. Obec stratila svoj význam, keď rod Amadé presunul svoje sídlo do susedného Gabčíkova. Budova kaštieľa prešla rukami niekoľkých majiteľov a slúžila okrem iného aj ako vojenská nemocnica a ústav pre mentálne postihnutých.

Momentálne je sídlo prestavané na hotel a reštauráciu. Navštíviť ho tak viete aj vy, a vôbec tam nemusíte byť ubytovaní. Stačí navštíviť miestnu reštauráciu, kde ponúkajú špeciality z miestnych surovín, alebo si môžete vychutnať napríklad piknik v parku. Všetky aktivity a zážitky nájdete priamo na stránke hotela.

Ak chcete zažiť romantiku, tak by som odporúčal tradičný čaj o piatej, kde môžete ochutnať napríklad obľúbené koláčiky Agathy Christie s lahodnou domácou marmeládou.

Thermalpark Dunajská Streda

Po prehliadke kaštieľa v obci Vrakúň som sa opäť vrátil do Dunajskej Stredy, kde sa celý výlet začal. Dunajská Streda je známa hlavne vďaka jednému z najpopulárnejších a najnavštevovanejších rekreačných stredísk južného Slovenska, ktorým je Thermalpark Dunajská Streda. Ideálne miesto na oddych po celom dni chodenia a spoznávania pamiatok. Nájdete tu 6 vonkajších a 4 vnútorné bazény. Okrem nich sú tu aj sauny a robia tu aj masáže. Takže netreba nikam chodiť. Priamo v tomto rekreačnom stredisku nájdete hotel, penzión aj kemping, takže svoj štandard si určite vyberiete.

Ja som prespal v hotelovej časti a môžem za seba povedať, že ubytovanie bolo fajn a nemám mu čo vytknúť. Viem si úplne do pohody predstaviť, že by som tu ostal aspoň týždeň a podnikal spoločne s Majkou výlety do okolia.

Žitný ostrov – Ako bolo na výlete?

Za 2 dni sa mi toho podarilo vidieť a zažiť naozaj veľa. Jazda na motokárach, plavba na kajakoch, návšteva kontaktnej zoo, akvapark v Dunajskej Strede, sledovanie kŕmenia šeliem, krásny kaštieľ, kostol so zaujímavou históriou či skvelé jedlo na miestnom gazdovskom dvore. Je tam naozaj čo robiť. Preto ak začínate s plánovaním dovolenky, tak oblasť na oboch stranách rieky Dunaj má naozaj čo ponúknuť.

Vidíme sa na Žitnom ostrove!

Ak vás zaujímajú destinácie nie len doma, ale aj v zahraničí, nezabudnite sledovať náš blog Cestuj za menejinstagram a facebook.

Ďakujeme!

Žitný ostrov v obrazoch

Žitný ostrov - Vodný mlyn v Dunajskom Klátove
Žitný ostrov – Vodný mlyn v Dunajskom Klátove
Žitný ostrov - Vodný mlyn v Dunajskom Klátove
Žitný ostrov – Vodný mlyn v Dunajskom Klátove
Dunajský Klátov - interiér vodného mlyna
Dunajský Klátov – interiér vodného mlyna
Dunajský Klátov - vodný mlyn
Dunajský Klátov – vodný mlyn
Žitný ostrov - Vodný mlyn v Dunajskom Klátove
Vodný mlyn v Dunajskom Klátove
Dunajský Klátov
Dunajský Klátov
Žitný ostrov - Malkia Park
Žitný ostrov – Malkia Park
Orechová Potôň - Malkia park
Orechová Potôň – Malkia park
Orechová Potôň - Malkia park
Orechová Potôň – Malkia park
Orechová Potôň - Malkia park na Žitnom ostrove
Orechová Potôň – Malkia park na Žitnom ostrove
Malkia park - Komentované kŕmenie šeliem
Malkia park – Komentované kŕmenie šeliem
Malkia Park
Malkia Park
Malkia Park - celý priestor je bezbariérový
Malkia Park – celý priestor je bezbariérový
Žitný ostrov - Slovak Karting Center - Motokáry - Slovakia Ring
Slovak Karting Center – Motokáry – Slovakia Ring
Žitný ostrov - Slovakia Ring - Hurá na motokáry
Slovakia Ring – Hurá na motokáry
Slovak Karting Center - Motokáry - Slovakia Ring
Slovak Karting Center – Motokáry – Slovakia Ring
Žitný ostrov - Slovak Karting Center - Motokáry - Slovakia Ring
Slovak Karting Center – Motokáry – Slovakia Ring
3. miesto!
3. miesto!
Žitný ostrov - Farma Kukkonia
Žitný ostrov – Farma Kukkonia
Žitný ostrov - Farma Kukkonia
Žitný ostrov – Farma Kukkonia
Žitný ostrov - Farma Kukkonia
Žitný ostrov – Farma Kukkonia
Žitný ostrov - Prehliadka mesta Šamorín
Žitný ostrov – Prehliadka mesta Šamorín
Žitný ostrov - Prehliadka mesta Šamorín
Žitný ostrov – Prehliadka mesta Šamorín
Žitný ostrov - Prehliadka mesta Šamorín
Žitný ostrov – Prehliadka mesta Šamorín
Žitný ostrov - Prehliadka mesta Šamorín
Žitný ostrov – Prehliadka mesta Šamorín
Žitný ostrov - Báč - Pútnický farský kostol sv. Antona Paduánskeho
Báč – Pútnický farský kostol sv. Antona Paduánskeho
Báč - Pútnický farský kostol sv. Antona Paduánskeho
Báč – Pútnický farský kostol sv. Antona Paduánskeho
Žitný ostrov - Báč - Pútnický farský kostol sv. Antona Paduánskeho
Báč – Pútnický farský kostol sv. Antona Paduánskeho
Žitný ostrov - Báč - Obraz Panny Márie, ktorý patrí do skupiny slziacich obrazov
Báč – Obraz Panny Márie, ktorý patrí do skupiny slziacich obrazov
Žitný ostrov - Vodné dielo Gabčíkovo
Žitný ostrov – Vodné dielo Gabčíkovo
Žitný ostrov - Vodné dielo Gabčíkovo - presklenná vyhliadka
Žitný ostrov – Vodné dielo Gabčíkovo – presklenná vyhliadka
Žitný ostrov - Vodné dielo Gabčíkovo
Žitný ostrov – Vodné dielo Gabčíkovo
Vrakúň - Hotel Amade Château
Vrakúň – Hotel Amade Château
Žitný ostrov - Vrakúň - Hotel Amade Château
Vrakúň – Hotel Amade Château
Žitný ostrov - Vrakúň - Hotel Amade Château - reštaurácia
Vrakúň – Hotel Amade Château – reštaurácia
Žitný ostrov - Vrakúň - Hotel Amade Château
Vrakúň – Hotel Amade Château
Vrakúň - Hotel Amade Château - park
Vrakúň – Hotel Amade Château – park
Žitný ostrov - Thermalpark Dunajská Streda
Žitný ostrov – Thermalpark Dunajská Streda
Žitný ostrov - Thermalpark Dunajská Streda
Žitný ostrov – Thermalpark Dunajská Streda

*Disclaimer: Článok vznikol v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Žitný ostrov – Csallóköz a s Európskym zoskupením územnej spolupráce s ručením obmedzeným Arrabona.