Rajecká Lesná

Rajecká Lesná – Gejzír, kalvária a slovenský Betlehem

Počas uplynulého víkendu sme opäť vyrazili v spolupráci s  OOCR Rajecká dolina spoznávať krásy Rajeckej doliny. Vybrali sme sa do obce Rajecká Lesná, kde nájdete hneď niekoľko zaujímavých miest. Umelý gejzír, o ktorom sme už v minulosti písali, Frívaldskú kalváriu, staré lipy, poštovú schránku, do ktorej celý rok prichádzajú listy pre Ježiška či pútnickú baziliku a drevený Betlehem.

Základné info a príchod

Rajecká Lesná sa nachádza len pol hodinku cesty od Žiliny a aj to je jeden z dôvodov, prečo tam chodievame dosť často. Premávajú sem pravidelné autobusové spoje zo Žiliny, Rajca a Rajeckých Teplíc.

Samozrejme sa sem dá prísť a autom. Ak sa vyberiete pozrieť kalváriu, baziliku a betlehem, tak je najlepšie zaparkovať priamo tam. Ak sa vyberiete na prechádzku, tak môžete auto nechať na konečnej zastávke autobusov, pri chate Žiar alebo pri lyžiarskom vleku. Hlavne teraz na jeseň určite odporúčame prechádzku. Stromy navôkol hrajú všetkými farbami a prostredie je naozaj veľmi pekné.

Umelý gejzír v Rajeckej Lesnej

Našou prvou zastávkou na potulkách po Rajeckej Lesnej bol umelý gejzír. Ten sme navštívili už niekoľkokrát, ale vždy sa tam radi vrátime. Asi najkrajší je v zime, kedy mrzne a vytvorí sa okolo neho veľký ľadový kužeľ. Takto na jeseň len tak sŕka vodu a keď svieti slnko, tak vytvára peknú dúhu. V horúcich letných mesiacoch určite padne vhod osvieženie, keď si okolo neho pobeháte.

Cez víkend bolo okolo gejzíru v doline úplne prázdno. Takže ideálny čas na jesennú prechádzku. Všade navôkol boli popadané listy a stromy hrali všetkými farbami. Túto dolinu určite odporúčame ak rozmýšľate kam vyraziť s kočíkom alebo s malými deťmi.

Lipy v Rajeckej Lesnej

Od gejzíru sme sa presunuli kúsok ďalej ku konečnej zastávke autobusov. Nájdete tam totiž 2 staré lipy veľkolisté. Tie boli za chránené vyhlásené v roku 1982 a 1996. Prvá lipa má obvod kmeňa 321cm, výšku 27m a priemer koruny 9m. Druhá lipa má obvod kmeňa 338cm, výšku 32m a priemer koruny 9m. Oba stromy majú vek 100 rokov. Takže celkom úctyhodný vek.

Frivaldská kalvária a Prameň svätého Františka

Asi 15 minút od konečnej sa nachádza jedno z naj-navštevovanejších miest v Rajeckej Lesnej. Je ním Frívaldská kalvária, ktorá bola vybudovaná v rokoch 1920-1921. Komplex sa nachádza na miernom kopčeku a tvorí ho 14 kaplniek – zastavení posledného utrpenia Pána Ježiša. Na konci chodníka nájdete kostol Nanebovstúpenia Pána a pred ním 3 kríže. Od kostola je naozaj veľmi pekný výhľad na okolie. Kalvária je významným slovenským pútnickým miestom spolu s miestnou bazilikou.

Len pár krokov pod Kalváriou nájdete Lurdskú kaplnku, kde vyviera Prameň svätého Františka. Pútnici aj domáci tvrdia, že má liečivé účinky. Aj počas našej návštevy tu smerovalo hneď niekoľko ľudí, ktorí si prišli naplniť v prameni fľaše. Pod kalváriou sú tieto pramene dokonca dvaHlavný je pod kaplnkou Lurdskej Panny Márie a druhý je pomocný prameň sv. Františka. Voda z prameňa obsahuje horčík a vápnik a hovorí sa o nej ,,že lieči srdce, kosti a dušu„.

Zaujímavosťou je, že kaplnku a kalváriu nechali zo svojich darov postaviť frivaldskí rodáci žijúci v Amerike na mieste, kde sa podľa legendy vyliečila zo slepoty jedna žobráčka. Tá sem prišla na Zelený štvrtok, a po tom, ako si pretrela oči vodou z prameňa a poprosila Pannu Máriu o pomoc a zázrakom sa sa jej vrátil zrak.

Slovenský Betlehem

A z kalvárie sme sa presunuli k hlavnému bodu programu na tento deň. Bol ním Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej. Nájdete ho v Dome Božieho Narodenia a vstupné je momentálne dobrovoľné.

Drevený betlehem vyrezal počas 15 rokov svojho života rezbársky majster Jozef Pekara z Rajeckých Teplíc a patrí medzi najväčšie diela svojho druhu nie len na Slovensku, ale dokonca v celej Európe. Dielo pokrýva územie celého Slovenska a má dĺžku 8,5 m, šírku 2,5 m a výšku 3 m. V Betleheme je rozmiestnených približne 300 postáv a z nich sa asi polovica pohybuje. Naozaj úctyhodné dielo.

Keď sa dobre pozriete, uvidíte Bratislavský hrad, Hrad Devín, Baziliku v Šaštíne, Čičmany či vrch Kriváň. A samozrejme mnohé iné zaujímavé miesta.

Súčasťou budovy je aj Galéria rezbárov na prvom poschodí. Nájdete tam rôzne predmety z každodenného života od rajeckých rezbárov. A tiež si tam môžete kúpiť nejaký pekný suvenír.

Bazilika narodenia Panny Márie

Hneď vedľa budovy, kde sa nachádza Betlehem, stojí Bazilika Narodenia Panny Márie, ktorá svoj status „Basilica Minor“ získala 7. septembra 2002. Je to gotický kostol, v ktorom sa nachádza vzácna socha Frivaldskej Panny Márie zo 16. storočia, ktorá je považovaná za zázračnú a pripisujú sa jej mnohé uzdravenia.

Okrem baziliky tu je ešte aj Apsida kostola Márie Kráľovnej anjelov, ktorá je pozostatkom románsko-gotického kostolíka z poslednej štvrtiny 13. storočia. Zaujímavosťou je, že na začiatku 20. storočia slúžila ako farská sýpka a po nástupe komunistov dokonca slúžila ako sklad nafty. Dnes tento objekt patrí farskému úradu a je chránený.

A po prehliadke baziliky sme sa už len vybrali na cestu domov. Ďalší pekný výlet v Rajeckej doline za nami!

Viac tipov na výlety nie len po Slovensku nájdete u nás na blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook a samozrejme na stránke OOCR Rajecká dolina.

Dovidenia v Rajeckej doline!

Rajecká Lesná – Gejzír, kalvária a slovenský Betlehem

Na prechádzke v Rajeckej Lesnej
Na prechádzke v Rajeckej Lesnej
Rajecká Lesná - Mostík cez potok Lesnianka
Rajecká Lesná – Mostík cez potok Lesnianka
Jesenné ráno v Rajeckej doline
Jesenné ráno v Rajeckej doline
Rajecká Lesná
Rajecká Lesná
Ranná prechádzka
Ranná prechádzka
Gejzír Rajecká Lesná
Gejzír Rajecká Lesná
Rajecká Lesná - konečná pri lipách
Rajecká Lesná – konečná pri lipách
Lipy v Rajeckej Lesnej
Lipy v Rajeckej Lesnej
Viac ako 100 ročné lipy
Viac ako 100 ročné lipy
Rajecká Lesná - Frivaldská kalvária
Rajecká Lesná – Frivaldská kalvária
Výhľad z kalvárie
Výhľad z kalvárie
Kalvária v Rajeckej Lesnej
Kalvária v Rajeckej Lesnej
Kostol Nanebovstúpenia Pána
Kostol Nanebovstúpenia Pána
Rajecká Lesná - Kostol Nanebovstúpenia Pána
Rajecká Lesná – Kostol Nanebovstúpenia Pána
Frivaldská kalvária
Frivaldská kalvária
Prameň svätého Františka v Rajeckej Lesnej
Prameň svätého Františka v Rajeckej Lesnej
Rajecká Lesná - Prameň svätého Františka
Rajecká Lesná – Prameň svätého Františka
Prameň pod kalváriou
Prameň pod kalváriou
Okolie prameňa
Okolie prameňa
Rajecká Lesná - Bazilika Narodenia Panny Márie
Rajecká Lesná – Bazilika Narodenia Panny Márie
Bazilika Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej
Bazilika Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej
Apsida kostola Márie Kráľovnej anjelov
Apsida kostola Márie Kráľovnej anjelov
Rajecká Lesná - Apsida kostola Márie Kráľovnej anjelov
Rajecká Lesná – Apsida kostola Márie Kráľovnej anjelov
Okolie kostola
Okolie kostola
 "Ježiškova" poštová schránka v Rajeckej Lesnej
„Ježiškova“ poštová schránka v Rajeckej Lesnej
Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej
Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej
Drevený betlehem v Rajeckej Lesnej
Drevený betlehem v Rajeckej Lesnej – Galéria rezbárov
Rajecká Lesná - Drevený betlehem
Rajecká Lesná – Drevený betlehem
Galéria rezbárov
Galéria rezbárov
Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej
Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej
Pod starým brestom
Pod starým brestom
Brest v Rajeckej Lesnej
Brest v Rajeckej Lesnej

Článok vznikol v spolupráci s OOCR Rajecká dolina s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Logá Spolupráca OOCR Rajec