Zámky v Českej republike

FOTOBLOG – Zámky a paláce v Českej republike, ktoré musíte vidieť!

Kto nás už pozná vie, že milujeme hrady a zámky v Českej republike. Chodíme tam často a stále nemáme dosť. Počas posledného výletu sme ich navštívili hneď niekoľko. Tentokrát sme sa zamerali na tie u nás menej známe. A niektoré nás naozaj veľmi milo prekvapili. V niektorých sálach sme si pripadali ako v rozprávke. A najlepšie na tom celom bolo, že sme boli takmer všade osamote, alebo len v malej skupinke návštevníkov.

Zámok Lysice / Juhomoravský kraj

Juhomoravský kraj je plný nádherných hradov a zámkov. My sme ich navštívili hneď niekoľko a stále nemáme prejdené všetky, ktoré by sme chceli. Nedávno nám pribudol do zoznamu ďalší z nich. V nenápadnom mestečku Lysice na južnej Morave nájdete barokový Zámok Lysice, ktorý vznikol na mieste bývalej renesančnej tvrdze.

Pri jeho návšteve vás určite zaujme  okrasná záhrada s oranžériou a skleníkmi a nevšedná kolonáda priliehajúca priamo k zámku. Na záhradu si však musíte momentálne počkať. Koncom septembra tam začala prebiehať rekonštrukcia. Nič to však nemení na tom, že môžete navštíviť interiér a poprechádzať sa po reprezentačných a privátnych miestnostiach tak, ako sa po nich prechádzal posledný majiteľ Albrecht Dubský.

Zámok Mnichovo Hradiště / Stredočeský kraj

Ďalším barokovým skvostom u susedov v Českej republike je Zámok Mnichovo Hradiště. Tento pôvodne renesančný komplex vybudoval Václav Budovec z Budova a môže sa pochváliť naozaj bohatým zámockým interiérom. Nám sa v ňom naozaj páčilo a návštevu odporúčame všetkými desiatimi.

Zaujímavosťou je, že sa tam nachádzajú vzácne zbierky majoliky a porcelánu z celého sveta a rozsiahla knižnica prevezená zo zámku v Duchcove, ktorú dokonca spravoval milovník žien Giacomo Casanova.

Zámok Sychrov / Liberecký kraj

V malebnom prostredí Českého raja v Libereckom kraji nájdete jeden z najkrajších rozprávkových zámkov u susedov v Čechách. Zámok Sychrov, o ktorom sa tiež hovorí, že je kvetom Francúzska na českej pôde, slúžil ako sídlo pôvodne francúzskej rodiny Rohanovcov. Väčšina interiéru zámku je zariadená pôvodným nábytkom.

V tesnej blízkosti nájdete obrovský anglický park, na ktorého konci je oranžéria, v ktorej sa momentálne nachádza kaviareň.

Zámok Zruč nad Sázavou / Stredočeský kraj

Ďalší zaujímavý zámok nájdete opäť v Stredočeskom kraji. História Zručského panstva siaha až do stredoveku. Zámok Zruč nad Sázavou si prešiel dlhým vývojom od stredovekého hradu, cez pevnosť, renesančný zámok, barokový a klasicistický kaštieľ, až po jeho dnešnú podobu. V súčasnosti na hrade sídli radnica, hradná galéria a južné krídlo je prístupné turistom v rámci dvoch prehliadkových okruhov.

Okolo zámku sa môžete poprechádzať v peknom parku, do ktorého je zakomponované aj niekdajšie opevnenie hradu. Ak sa sem vyberiete aj vy, tak nečakajte davy turistov. Opäť ide o jeden z tých menej navštevovaných zámkov, ktoré určite stoja za to.

Zámok Vizovice / Zlínsky kraj

Viete o tom, že len 30km od slovenských hraníc, v mestečku Vizovice, nájdete zámok z polovice 18. storočia s naozaj nádherným interiérom? Asi najkrajšou miestnosťou na zámku je reprezentačný sál, ktorý aj dnes slúži na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia. Bály a plesy v minulosti tu museli byť nádherné.

Zámok vo Vizoviciach vznikol v polovici 18. storočia na mieste bývalého cisterciánskeho kláštora v modernom francúzskom barokovom štýle. Pri prehliadke si budete môcť pozrieť bohaté zámocké interiéry zariadené nábytkom v štýle baroka, rokoka, empíru i biedermeieru. A cestou zo zámku sa nezabudnite zastaviť u Jelínka.

Trojský zámok / Praha

Boli ste už niekedy v Trojskom zámku? Tento barokový skvost Prahy dal postaviť gróf Václav Vojtech zo Šternberka svojej žene Kláre a pre cisára Leopolda Habsburského. Už stovky rokov stojí na brehu Vltavy, obklopený záhradami a vinicami. Ale okrem záhrad a okolia sa oplatí vstúpiť aj dnu! Nachádzajú sa tam totiž nádherné interiéry. Ale nábytky a nejaké obrazy tam nehľadajte. Priestor zámku je viacmenej prázdny, čo však vôbec nevadí. Tie miestnosti sú naozaj krásne a stojí za to, vojsť aj dnu. Súčasťou celého areálu zámku je taktiež niekoľko pôvodných budov a nájdete tam aj ovocný sad a bludisko.

Ideálne miesto na prechádzku pred alebo po návšteve miestnej zoo a botanickej záhrady. A opäť je to jedno z miest, kam nechodia davy turistov. Počas našej návštevy sme sa po sálach zámku prechádzali úplne osamote.

Zámok Rájec nad Svitavou / Juhomoravský kraj

Južná Morava je plná hradov a zámkov. V bývalej obci Rájec nad Svitavou, ktorá je dnes súčasťou mesta Rájec-Jestřebí, nájdete architektonický skvost Moravy – Zámok Rájec nad Svitavou.
Klasicistický zámok francúzskeho typu vznikol v rokoch 1763–1769 a zaujme predovšetkým jedinečnou architektúrou, ktorá je na Morave ojedinelá. Bývalé rodinné sídlo kniežacej rodiny Salmovcov je známe hlavne vďaka jednej z najväčších zámockých knižníc. Nájdete v nej viac ako 60 000 zväzkov. Okrem toho tu v miestnej zámockej záhrade nájdete jednu z najväčších zbierok kamélií, ktoré tu boli presunuté zo zámku v Průhoniciach pri Prahe.

Colloredo-Mansfeldský palác / Praha

Viete o tom, že v tesnej blízkosti Karlovho mosta sa nachádza jeden naozaj zaujímavý palác? Slávny barokový Colloredo-Mansfeldský palác s tanečnou sálou, ktorej strop zdobia fresky pochádzajúce z 30. rokov 18. storočia je vynikajúcim príkladom pražskej palácovej architektúry. Síce sa vo vnútri takmer nič nenachádza, určite stojí aj toto miesto za návštevu. Z okien paláca sa vám naskytne nevšedný výhľad na pražské uličky a budete sa prechádzať po takmer nedotknutých miestnostiach. Tie by si určite zaslúžili obnovu. Tá je vraj už v pláne. Keď sa im to podarí, tak bude toto miesto ešte krajšie.

Ak sa vám týchto pár tipov na nádherné zámky a paláce v Českej republike páčilo, tak nezabudnite poslať článok kamarátom. Možno ich navštívia aj oni. Pre viac tipov na výlety u susedov v Česku, u nás doma na Slovensku, ale aj v zahraničí, nezabudnite sledovať náš bloginstagram a facebook.

Ďakujeme!

Zámky a paláce v Českej republike

Zámky v Českej republike - Zámok Lysice
Zámok Lysice
Zámky v Českej republike  - Južná Morava - Zámok Lysice
Južná Morava – Zámok Lysice
Kolonáda na Zámku Lysice
Kolonáda na Zámku Lysice
Lapidárium Lysice
Lapidárium Lysice
Zámky v Českej republike - Zámok Lysice
Zámok Lysice
Zámky v Českej republike - Mníchovo Hradište
Zámky v Českej republike – Mníchovo Hradište
Interiér zámku Mníchovo Hradište
Interiér zámku Mníchovo Hradište
Zámky v Českej republike - Zámok Mnichovo Hradiště
Zámok Mnichovo Hradiště
Stredočeský kraj - Zámok Mnichovo Hradiště
Stredočeský kraj – Zámok Mnichovo Hradiště
Zámok Mnichovo Hradiště
Zámok Mnichovo Hradiště
Zámky v Českej republike  - Zámok Sychrov
Zámok Sychrov
Zámky v Českej republike - Zámok Sychrov
Zámky v Českej republike – Zámok Sychrov
Interiér zámku Sychrov
Interiér zámku Sychrov
Liberecký kraj - Zámok Sychrov
Liberecký kraj – Zámok Sychrov
Zámok Sychrov
Zámok Sychrov
Na zámku v Sychrove
Na zámku v Sychrove
Zámky v Českej republike - Zámok Zruč nad Sázavou
Zámky v Českej republike – Zámok Zruč nad Sázavou
Park pri Zámku Zruč nad Sázavou
Park pri Zámku Zruč nad Sázavou
Zámky v Českej republike - Stredočeský kraj - Zámok Zruč nad Sázavou
Stredočeský kraj – Zámok Zruč nad Sázavou
Zámok Zruč nad Sázavou
Zámok Zruč nad Sázavou
Zámky v Českej republike - Zámok Vizovice
Zámok Vizovice
Zámky v Českej republike - Zámok Vizovice
Zámky v Českej republike – Zámok Vizovice
Interiér Zámku Vizovice
Interiér Zámku Vizovice
Zámky v Českej republike - Zámok Vizovice
Zámok Vizovice
Zlínsky kraj - Zámok Vizovice
Zlínsky kraj – Zámok Vizovice
Zámok Vizovice
Zámok Vizovice
Zlínsky kraj - Zámok Vizovice
Zlínsky kraj – Zámok Vizovice
Zámky v Českej republike - Trojský zámok v Prahe
Trojský zámok v Prahe
Zámky v Českej republike - Trojský zámok
Zámky v Českej republike – Trojský zámok
Trojský zámok
Trojský zámok
Zámky v Českej republike - Praha - Zámok Trója
Praha – Zámok Trója
Zámky v Českej republike - Rájec
Zámky v Českej republike – Rájec
Zámok Rájec nad Svitavou
Zámok Rájec nad Svitavou
Juhomoravský kraj - Zámok Rájec nad Svitavou
Juhomoravský kraj – Zámok Rájec nad Svitavou
Colloredo-Mansfeldský palác v Prahe
Colloredo-Mansfeldský palác v Prahe
Praha - Colloredo-Mansfeldský palác
Praha – Colloredo-Mansfeldský palác
Zámky v Českej republike - Colloredo-Mansfeldský palác
Zámky v Českej republike – Colloredo-Mansfeldský palác
Colloredo-Mansfeldský palác
Colloredo-Mansfeldský palác