Lavička Čičmany

TIP na výlet- Obria maľovaná lavička v obci Čičmany

S lavičkami a hojdačkami v prírode sa ako keby roztrhlo vrece. Najnovší prírastok vznikol len nedávno v Rajeckej doline v obľúbenej rozprávkovej dedinke. Nad obcou Čičmany vyrástla len pár dní dozadu ďalšia mega lavička v prírode s výhľadom na okolitú prírodu a samotnú obec. Viac nám netrebalo a opäť sme sa vybrali pekne v trojici na výlet.

Základné info a príchod

Obec Čičmany leží v Rajeckej doline v kotline Strážovských vrchov a je najvyššie položenou obcou v žilinskom okrese. Dedinka je známa hlavne svojou tradičnou ľudovou architektúrou a patrí medzi naše obľúbené destinácie. Chodíme sem naozaj radi a často. Ale Mili tu ešte nebola. Takže vznik novej atrakcie bol skvelou príležitosťou, ukázať jej túto peknú obec.

Prístup do obce je veľmi jednoduchý a pohodlne sa tu dostanete autom od Prievidze, Trenčína i od Žiliny. Ak využijete verejnú dopravu, tak sem premávajú pravidelné autobusové spoje z Rajca a Žiliny a v oboch prípadoch vám cesta nebude trvať viac ako hodinku.

V prípade, že prídete autom, tak možností na parkovanie je hneď niekoľko. Najväčšie parkovisko je pri miestnom Lyžiarskom stredisku Javorinka. Pár miest je aj v tesnej blízkosti Radenovho domu a nejaké nájdete aj na začiatku obce. Vo všetkých prípadoch je to k najbližším maľovaným domčekom, ako aj k novej atrakcii, ktorou je miestna mega lavička, naozaj kúsok.

Pozor na to, že v obci je zavedené sms parkovanie. Za celodenný sms lístok zaplatíte 7€. Ten platí od 6:00 – 21:00. V prípade, že tam necháte auto aj v noci, tak si treba poslať ďalšiu sms za 5€, ktorá platí od 21:00 – 6:00. Ak si urobíte len krátku zastávku na návštevu lavičky, tak parkovné na hodinku je 1€.

Obria maľovaná lavička v prírode s výhľadom na obec Čičmany

Od parkoviska pri Javorinke je to k lavičke maximálne 5 minút a nie je kde zablúdiť. Lavičku uvidíte už zdola. Stačí sa pozrieť na lúku vpravo, a hore na kopčeku už bude vykukovať. Prechádzka je úplne nenáročná, a v prípade sucha by to mal zvládnuť aj kočík. Treba však brať do úvahy, že idete po poľnej ceste a cez lúku, takže skôr nejaká športovejšia alebo terénna verzia. Prípadne nosič. Alebo si bábätko odnesiete na rukách. Je to naozaj kúsok.

Zaujímavosťou je, že lavičku v Čičmanoch postavila rovnaká firma GARDEON, ako aj lavičku v Kláštore pod Znievom. Postup zhotovenia a prevedenie sú takmer totožné. Jediný rozdiel, ktorý si určite na prvý pohľad všimnete je čičmiansky vzor na tejto novej. Tak, ako na tej v Kláštore, tak aj na tejto chýba nejaký rebrík alebo schodík, ktorý by vám pomohol pri lezení na vrchol.

Vraj to bol zámer, aby mali ľudia zážitok už aj zo samotného lezenia na lavičku. Mladším ročníkom to moc problém robiť nebude, ale starší a malé deti budú určite potrebovať asistenciu.

A keď sa na ňu konečne vyštveráte, tak si budete môcť vychutnať výhľad na okolitú prírodu Rajeckej doliny a obec Čičmany. Určite odporúčame.

Z lavičky sa následne môžete presunúť do dedinky a urobiť si peknú prechádzku. Radenov dom, Dom č. 42, výstava truhlíc, či Kaštieľ Čičmany určite stoja za návštevu. A ak máte radi turistiku, tak si môžete vybehnúť na neďaleký symbol Rajeckej doliny – Kľak.

Dúfame, že vás náš článok aspoň trošku inšpiroval a aj vy sa vyberiete na krátku prechádzku s nádherným výhľadom. Viac tipov na výlety, nie len po Slovensku, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Dovidenia v Rajeckej doline!

Čičmany – Obria maľovaná vyhliadková lavička v prírode

Čičmany - Dom č. 42
Čičmany – Dom č. 42
Rezervácia ľudovej architektúry Čičmany
Rezervácia ľudovej architektúry Čičmany
Parkovanie pri lyžiarskom stredisku
Parkovanie pri lyžiarskom stredisku
SMS parkovanie
SMS parkovanie
Cesta k lavičke
Cesta k lavičke
Čičmany
Čičmany
Výhľad na obec
Výhľad na obec
Lyžiarske stredisko Javorinka pri obci Čičmany
Lyžiarske stredisko Javorinka pri obci Čičmany
Maľovaná lavička Čičmany
Maľovaná lavička Čičmany
Obria vyhliadková lavička nad obcou Čičmany
Obria vyhliadková lavička nad obcou Čičmany
Rajecká dolina - Lavička Čičmany
Rajecká dolina – Lavička Čičmany
Čičmiansky vzor na lavičke
Čičmiansky vzor na lavičke
Čičmany – Obria maľovaná vyhliadková lavička v prírode
Čičmany – Obria maľovaná vyhliadková lavička v prírode
Lavička v prírode nad obcou Čičmany
Lavička v prírode nad obcou Čičmany
Rajecká dolina - Mega lavička Čičmany
Rajecká dolina – Mega lavička Čičmany