Plavba na výletnej lodi

Mykonos a Santorini – Plavba na výletnej lodi po gréckych ostrovoch s bábätkom

Plavbu na výletnej lodi sme mali v pláne už dlho. Bol to jeden zo zážitkov, ktorý nás lákal a určite sme ho chceli vyskúšať. Keď sa nám naskytla príležitosť, a prišlo pozvanie absolvovať takúto plavbu od spoločnosti Costa, tak sme nerozmýšľali ani sekundu a hneď sme do toho šli. Plánovanie samotnej cesty bolo trošku náročnejšie, nakoľko nám do toho vždy niečo prišlo, ale nakoniec sa podarilo a koncom septembra sme vyrazili na palube lode Costa Deliziosa smer Taliansko a Grécko.

Čo treba vedieť pred plavbou na výletnej lodi s deťmi

Ak sa na podobnú plavbu vyberiete aj vy a vezmete aj malé bábätko, tak sa treba vopred pripraviť. Na loď môžu ísť len detičky, ktoré sú staršie ako 6 mesiacov. V prípade, ak pôjde o transatlantickú plavbu, tak musia mať detičky viac ako 12 mesiacov. Aj toto bol jeden z dôvodov, prečo sme s plavbou čakali, kým bude Mili staršia. Počas plavby mala rovných 8 mesiacov a patrila medzi najmladších pasažierov, čo si patrične užívala, keďže sa pri nej zastavovali členovia posádky aj hostia.

Ďalšia dôležitá vec, na ktorú treba pred plavbou s malými deťmi myslieť je, že sa tam nedajú kúpiť plienky. Tie si buď vezmite zo sebou alebo si ich môžete zabezpečiť v prístave.

Akú kajutu vybrať?

My sme cestovali v kajute s balkónom. A ak niekedy v budúcnosti pôjdeme opäť, určite budeme zvažovať práve tento typ kajuty. Je to ideálne, ak vaše bábätko spí. Vy si môžete na balkóne vychutnávať výhľad. Takže je to obrovská výhoda.

Ak však máte obmedzený rozpočet, tak bude jednoznačnou voľbou vnútorná kajuta. Tá sa vie s cenou pohybovať na polovici oproti kajute s balkónom. A to sa oplatí. Výhodou takejto kajuty je aj to, že keď zhasnete, je tam proste tma. A to niektorým deťom vyhovuje. A tiež je výhodou, ak máte trošku staršie dieťa, že nebude práve po tom balkóne loziť.

Pri každom type kajuty budete mať k dispozícii detskú postieľku. Tá vám samozrejme uberie z celkovej plochy izby. A práve tu oceníte kajutu s balkónom. Tie bývajú štandardne väčšie, ako vnútorné kajuty. Takže je len na vás, ktorá kajuta je tá pravá. Vo finále tam aj tak nebudete tráviť veľa času. My sme tam v podstate len spali. Takže by sme kľudne prežili aj vo vnútornej.

Čo si zobrať na plavbu na výletnej lodi, ak cestujete s bábätkom

Pre dospelého to je easy. Zobrať si môžete prakticky to isté, čo do lietadla. Aj na výletnej lodi sú obmedzenia, ale nie sú také prísne. Napríklad alkohol, nealko a vlastné jedlo by sa na palubu brať nemalo. Pred každým vstupom na loď prechádzate bezpečnostnou prehliadkou.

Avšak, ak cestujete s bábätkom, tak si na loď môžete zobrať takmer čokoľvek. A na čo by ste nemali zabudnúť?

  • Kočík – výletné lode sú obrovské. Kočík určite oceníte, hlavne prechádzok po palube. Nám naša Mili tak dobre už dávno nespala. Doma zvykne spať hodinku, niekedy hodinku a pol. Tu sa nám často pošťastilo, že počas prechádzky po palube spala viac ako 2 hodiny.
  • Nosič – je podľa nás must have na cestovanie. A na lodi obzvlášť. Hlavne v prístavoch, kde sa z lode presúvate pomocou „tender boats“. Vtedy je lepšie mať kočík zložený a bábätko v nosiči.
  • Plienky – tie na lodi väčšinou nekúpite, preto by bolo fajn si ich zo sebou doniesť v dostatočnom množstve. Prípadne sa dajú potom dokúpiť v prístavoch.
  • Baby monitor, monitor dychu – oceníte hlavne ak máte balkón a počas spánku chcete mať dieťa pod kontrolou.
  • Hračky
  • Vlastný riad na jedlo – my si vždy na cesty nosíme vlastný riad. Lyžicu, podbradník, tanierik. Mili ich už pozná a jedlo jej potom viac chutí.
  • Extra oblečenie
  • Zavinovačku do postieľky
  • Pomôcky na kúpanie – hubku na kúpanie, uterák, detská kozmetika…
  • Čiapočka – na lodi veľmi fúka, určite aj počas prechádzky na palube odporúčame čiapočku.
  • Veci na prebaľovanie
  • Detská výživa – na lodi vám veľmi radi pripravia nejakú zeleninku, mäsko a podobne, ale nie vždy to drobcom chutí. Preto ak máte nejakú obľúbenú detskú výživu, určite si ju vezmite.

Čo si na plavbu na výletnej lodi brať nemusíte

Výletné lode sú pre rodinky s deťmi naozaj príjemné prostredie. Nájdete tu množstvo miest, kde sa deti zabavia. Detský kútik, herne, vonkajšie ihrisko, vnútorné ihrisko. Cez deň rôzne hry pre deti.

A čo si teda nemusíte brať:

  • Postieľka – na každej výletnej lodi je k dispozícii postieľka. Ak ju náhodou nebudete mať k dispozícii , stačí kontaktovať personál a obratom vám ju donesú.
  • Detská stolička – v každej reštaurácii a bare boli k dispozícii. Pri večeri boli dokonca vždy nachystané pri stole, keďže vedeli, kedy prídeme na večeru.
  • Domáce jedlo – vziať si môžete len balené ovocné kapsičky, prípadne detskú výživu. Ostatné vám veľmi radi pripravia na požiadanie. Zeleninku, zemiaky, ovocie – všetko je k dispozícii. V bufete už pripravené a v reštaurácií vám to pripravia pre deti podľa požiadavky. Pre väčšie deti je k dispozícii dokonca detské menu.
  • Výbava na zohriatie vody a podobne – Personál vám veľmi rád zohreje jedlo, prípadne prinesie horúcu vodu ak budete potrebovať.

Koľko stojí plavba na výletnej lodi?

Cena plavby na výletnej lodi je naozaj rôzna. Plaviť sa môžete naozaj výhodne, ale samozrejme sa cena vie vyšlphať aj dosť vysoko.

Cena za našu plavbu štartovala približne 6 mesiacov pred samotnou plavbou na sume 376€ za vnútornú kajutu. K tomu si musíte pripočítať povinné „service fee“, ktoré je na plavbách spoločnosti Costa v rozmčedzí od 10€ – 11€ na osobu a deň. Takže pri 8-dňovej plavbe to je cca 77€ (7 nocí pri 8-dňovej plavbe). A to je všetko, čo je povinné.

Všetky ostatné platby sú už len na vás. Pre predstavu uvediem, že si viete na lodi zaplatiť napríklad internet. Na našej plavbe sa dal kúpiť Social Package za 80€, ktorý ste mohli využívať na sociálne siete ako Instagram, Facebook, Twitter a podobne. Samozrejme bol aj vyšší program za cca 100€, kde ste mohli internet využívať na čokoľvek. To je však asi zbytočné platiť, nakoľko aj tak ste cez deň v meste a v noci spíte. Takže tých pár hodín bez internetu sa prežiť dá.

Jeden balík však určite odporúčame. A tým je drink package. V cene plavby máte víno, pivo, vodu, kávu a džúsy v pohároch ku jedlám. To je raňajky, obed, večera. Všetky ostatné drinky si musíte platiť. Takže ak máte radi pivko pri bazéne, alebo pohár vína v bare, tak sa určite oplatí investovať do balíčka.

Samostatné ceny drinkov sa pohybujú cca od 5€ za pohár nejakého nealka po cca 7-9€ za pivo a 9-12€ za miešané drinky. Takže balíček dáva zmysel. Tie sa pohybujú v sumách od cca 17€ na deň za Soft drink package, po cca 33€ / deň za full balík, kde máte prakticky všetky nápoje v každom bare (All drink package). Potom ešte existuje premium balík, ktorý obsahuje aj mini bar na izbe a nápoje vo fľašiach. Ten je však cca v sume 40€ / deň a to si myslím, že väčšina ľudí nevyužije. Musíte si zvážiť, či sa vám to oplatí.

Takže celková suma za podobnú 8 dňovú plavbu, ako sme absolvovali my, sa dá kúpiť za cca 500€ vo vnútornej kajute. Ak sa chcete plaviť v kajute s balkónom, tak bude cena cca o polovicu vyššia a treba sa pripraviť na sumu okolo 1000€ na osobu. Spoločne s nápojovým balíkom, internetom, návštevou špeciálnych reštaurácií sa môžete kľudne dostať aj na sumu okolo 1500€. V prípade, že sa zaregistrujete do Costa Club, tak môžete získať zľavu až do výšky 30% na plavby a 50% zľavu na nákupy počas plavby. Viac info nájdete priamo na stránke Costa Club tu.

Aktuálne ceny si môžete pozrieť priamo na stránke spoločnosti Costa tu. Pomaly začína sezóna aj v Karibiku a aktuálne ceny vo vnútorných kajutách štartujú na 329€. Skrátené 3-4 dňové plavby v Európe môžete absolvovať ešte teraz a sumy začínajú na 169€. Ideálne na vyskúšanie toho, čo taká loď ponúka.

Jedlo a pitie na výletnej lodi

Okrem ceny bolo častou témou otázok na sociálnych sieťach počas našej plavby jedlo. V základnej cene máte všetky jedlá. Raňajky, obedy, večere. Pomedzi to bol nejaký ten snack doobeda a poobede. Takže prakticky celý deň sa v nejakej časti lode ponúkalo niečo pod zub. A jedlo bolo skvelé. Nám tam naozaj veľmi chutilo.

Na lodi sa nachádzalo 5 reštaurácií. Z toho boli v cene 3:

  • Albatros -hlavná reštaurácia. Tu sme mali pridelený stôl na večeru. Na raňajky a obed bolo voľné sedenie. Reštaurácia sa nachádzala na dvoch palubách a počas večere sa podávalo niekoľkochodové menu. My sme sem chodili každý deň na večeru a jedlo nemalo chybu.
  • Muscadins – bufetová reštaurácia, kde sa podávali všetky jedlá. Výber jedla bol naozaj skvelý. takže ak ste nemai chuť sa na večer slušne nahodiť, mohli ste zbehnúť do bufetu a prestravovali ste sa tam.
    • Na raňajky boli stanice s ovocím a zeleninou, dezerty, teplý bufet (párky, klobásy, slaninka…), studený bufet (syry, salámy, šaláty…), kadejaké morské potvory, cestoviny.
    • Obed – klasický obedový bufet. Rôzne jedlá pre mäsožravcov, morské plody, možnosti pre vegetariánov, cestoviny na všetky spôsoby a samozrejme ovocie, zelenina, šaláty a dezerty.
    • Večere – tie sme nikdy nejedli, nakoľko sme chodili do hlavnej reštaurácie, ale keď sme prechádzali okolo, tak tam boli podobné možnosti ako na obed. Takže sa najedli určite všetci.
  • Lido Azzurro Blu – reštaurácia pri bazéne. Tu sa podával hlavne obedový bufet a nájsť ste tu mohli skôr taký finger food. Hranolky, hot dogy, burgre a podobne. Pár krát sme zbehli aj tu. A okrem jedla tu podávali aj fajn miešané drinky.

Okrem reštaurácií v cene sa tu nachádzali ďalšie, kde ste sa mohli ísť najesť, ale trebalo zaplatiť:

  • Archipelago – táto reštaurácia ponúkala každý deň skvelé menu zostavené 3 kuchármi. Bruno Barbieri, Hélène Darroze a Ángel León – všetci boli držiteľmi Michelinovských hviezdičiek, takže bolo z čoho vyberať. My sme tu len nakukli, ako to tam vyzerá, ale na večeru sme tam nešli. Nebolo kedy.
  • Pummid’Oro Pizzeria – klasická pizzeria. Opäť miesto, kde sa za jedlo platilo. Pizza sa dala kúpiť už od 5€ (Pizza Margherita) po cca 12€ za špeciálne pizze. Ale ten štandard, ako ho poznáme u nás, bol za cca 6-8€, čo sú ceny aj u nás doma v Žiline.
  • Amarillo – toto bola cukráreň. Tu sme chodievali pravidelne. Horúca čokoláda, koláče, makarónky a palacinky. Ceny opäť podobné, ako u nás doma. Za klasickú palacinku s nutelo, šľahačkou a ovocím ste zaplatili 6-7€.

Okrem reštaurácií sa na lodi nachádzalo dohromady 12 barov, takže ak ste si chceli len tak posedieť pri drinku, tak nebol problém. Ak mal človek zaplatený nápojový balík, tak takmer všetky drinky a v takmer každom bare boli v cene. Extra sa platilo len za prémiové značky. Ja osobne som počas celej plavby nenašiel nič, čo by nebolo súčasťou nášho nápojového balíčku. Avšak treba poznamenať, že alkohol moc nepijeme a ani pri káve si moc nepotrpíme na nejaké špeciality. Takže možno tu boli tie rozdiely. Klasické drinky ako Piňacolada, Cuba Libre, Mojito a podobne v cene základného nápojového balíka boli.

Zábava na výletnej lodi

Okrem jedla a pitia bolo na lodi množstvo príležitostí nejako sa zabaviť. My sme chodili pravidelne na vedomostné kvízy v baroch, kde sa dali vyhrať okrem iného aj milé ceny. Bolo to niečo, ako naše pivné kvízy v Žiline, len v cudzom jazyku. Dalo sa tam zabaviť.

Zároveň sa dalo vždy v appke nájsť, čo sa kde deje. Hodiny jógy, lekcie tanca, hudobné vystúpenia, karaoke. Prakticky celý deň sa niečo dialo. Taktiež mysleli aj na deti. Niekoľkokrát počas plavby sa hľadal stratený poklad, bola detská diskotéka pre malé detičky, diskotéka pre staršie deti a samozrejme aj večer boli tanečné párty pri bazéne. Pre deti a mládež, alebo aj pre dospelých, čo sa cítia ako deti, tam bola aj miestnosť s rôznymi hrami. Zahrať ste si mohli rôzne PC hry, kalčeto, biliard.

Zaujímavé boli aj tematické akcie. Jeden večer bola silent disco. Človek dostal slúchadlá a diskotéka prebiehala síce na parkete, ale potichu. Hudbu ste počuli len v ušiach. Taktiež bola all white párty. Osádka celej lode sa obliekla do biela a zabávala sa celý večer.

Osobitnou kategóriou bol program v divadle. Minimálne 2x denne sa tam konali nejaké vystúpenia. Spev, tanec, akrobatické čísla. Naozaj to bolo na skvelej úrovni a všetky predstavenia, ktoré sme videli, sa nám nesmierne páčili. Asi najviac by som vyzdvihol akrobatov. Fakt klobúk dole pred ich šikovnosťou.

Dress code na lodi

Jednou z najčastejších otázok počas plavby bolo, ako sa na lodi obliekať. Cez deň úplne klasicky. Ako na dovolenke. Avšak večer bol vždy odporúčaný dress code. Aký bude ste sa vždy dozvedeli deň vopred v novinách s progamom, ktoré vás čakali vždy pri izbe, alebo v appke.

Jeden večer bol elegant, potom black and white, all white, casual, extravagant. Avšak bolo to len odporúčanie. Takže vo finále ste mohli ísť kamkoľvek aj bez splnenia dress kódu. Ale minimálne na večeru by sa patrilo prísť oblečený slušne. My sme na večere chodili viac menej každý deň podľa odporúčania v appke. Takže sme pekne zapadli.

Platenie na lodi

Čo sa týka platby, tak všetky výdavky sa počas celej plavby nahrávali na Costa Card, ktorú ste si našli v izbe po nalodení. Takže šlo o cashless systém. V každej reštaurácii, obchode, bare ste vždy len podali kartu a všetky náklady sa na ňu zaznamenali.

Účet z Costa karty sa dal následne vyrovnať buď v hotovosti, alebo kreditnou kartou. Ak ste chceli platiť v hotovosti, tak boli k dispozícii automaty, kde ste vložili hotovosť a spárovali ste to s Costa kartou. Kto sa nechcel každý deň zapodievať platbou, mohol si prepojiť svoju kreditku s účtom na lodi a platby potom automaticky odchádzali každý deň.

S kreditkou sa dalo prepojiť aj viacero Costa kariet. Ja som mal na svoju napojenú samozrejme aj Mili a Majku, takže všetky platby odchádzali priamo z mojej kreditky.

Naša plavba na palube Costa Deliziosa

A ako prebiehala samotná plavba? My sme si vybrali trasu štartujúcu v Benátkach. Toto mesto sme už v minulosti navštívili a páčilo sa nám, takže sme si to radi zopakovali.

Vybrali sme si 8 dňovú plavbu na trase Benátky – Mykonos – Santorini – Katakolon – Bari – Benátky. Cieľom bolo len sa tak túlať po mestečkách a skúsiť, či sa takýto výlet bude páčiť našej malej Mili. V pláne neboli žiadne brutálne presuny a veľa pamiatok. Proste len taká pohoda.

Dva dni pred plavbou – Benátky

Výlet sme začali v talianskych Benátkach, kam sme sa presunuli autom. Dorazili sme o pár dní skôr, aby sme sa mohli trošku pomotať aj po tomto mestečku. Keďže sme trafili termín filmového festivalu, tak bolo ubytko v meste brutálne predražené a neostávalo nám nič iné, ako nájsť si niečo v Mestre. Za 2 noci sme zaplatili vyše 400€ a naúčtovali nám aj 5€ na deň za použitie rýchlovarnej kanvice a 10€ na noc za detskú postieľku. 😀 A aj napriek tomu to bolo to najlepšie a najvýhodnejšie, čo v danom momente bolo k dispozícii.

Kebyže ten hotel stojí cca 100€ na noc, tak by som nepovedal ani slovo. Poloha skvelá, približne 10 minút autom od Benátok. Kúsok bola zastávka autobusu a vlaku smerujúceho tiež do centra. Takže všetko tak, ako má byť. Len tá vyššia cena vďaka filmovému festivalu sa mi moc nepozdávala.

Ale chyba bola na našej strane. Keď sme vyberali plavbu, mali sme si pozrieť, či sa práve v tom termíne niečo v Benátkach nekoná a mohli sme sa pohodlne vyhnúť zvýšeným cenám.

Potulky po Benátkach

Keďže sme pricestovali skôr, tak sme mali prakticky dva celé dni na spoznávanie tohto nádherného mesta. V prípade, že chcete z návštevy vyťažiť maximum, odporúčame zakúpiť si daily pass na verejnú dopravu. Cena 24 hodinového lístka je 25€ a v cene máte dopravu na vodných autobusoch v Benátkach, vlak do Mestre, dopravu v Mestre a okolí, Magheru, prípadne People Mover, ak pôjdete do prístavu alebo na parkovisko.

Následne sa môžete voziť kade tade. Určite to využijete, nakoľko sa v Benátkach nachádza viac ako 400 mostov a často práve presun vodným autobusom je najrýchlejší.

Keďže sme v Benátkach boli už v minulosti, tak nás múzeá a hlavné námestia moc nezaujímali. A ani sa nám moc nechcelo nosiť kočík hore dole po mostoch. Výsledkom bolo, že sme sa viac menej len tak motali po uličkách a snažili sme sa prejsť čo najďalej bez toho, aby sme museli nosiť kočík cez kanál. Po 20 moste by sa asi ani vám moc nechcelo. 😀

Ale keďže my uličky môžeme, tak práve takéto motanie po meste bolo to najlepšie, čo sme mohli urobiť. Touto činnosťou sme strávili dva dni až do soboty, kedy vyrážala naša loď.

Deň 1 a 2 – Plavba na mori na palube výletnej lode Costa Deliziosa

Po dvoch nociach v Benátkach nastal deň plavby. Predtým, ako sme však nastúpili na loď, museli sme absolvovať test na COVID. Ten sa dá v Benátkach vykonať v niektorých lekárňach, alebo na letisku. My sme si vybrali letisko, keďže bolo len kúsok od nášho hotela a dalo sa tam pohodlne parkovať priamo pri odbernom mieste.

Cena testu na letisku je momentálne 35€ a urobia ho na počkanie. Výsledky prídu do 15 minút na mail. Malé detičky test nepotrebujú. V sobotu ráno nebol na teste na letisku nikto, takže po cca 20 minútach sme mali vybavené a s negatívnym výsledkom sme sa vybrali smer Benátky.

Ak plánujete štartovať plavbu v Benátkach a prídete autom, tak najlacnejšie a najbližšie zaparkujete priamo v prístave. Za 9 dní parkovania sme platili 105€ a parkovali sme len pár krokov od check-inu na loď. Ceny parkovného a bližšie info získate priamo na stránke parkoviska tu.

Nástup na loď

Z parkoviska sme prešli oproti do terminálu, kde prebiehal check-in. Ten funguje rovnako ako na letisku. Skontrolujú vám všetky doklady, prejdete bezpečnostnou prehliadkou, odovzdáte batožinu a následne nastúpite na loď. V čase našej plavby bol potrebný jeden extra dokument oproti bežnému stavu. Bola ním kontrola green pasov – potvrdenie o kompletnom očkovaní proti ochoreniu Covid-19. V priebehu septembra sa plavby mohli zúčastniť len zaočkované osoby. Bez potvrdenia by vás na palubu nepustili.

Po odovzdaní batožiny a kontrole dokumentov už nasledovalo samotné nalodenie. V minulosti sa nastupovalo na loď priamo v Benátkach. Teraz sú však veľké výletné lode v lagúne zakázané a štartujú z okolitých prístavov, kam vás odvezú autobusy. Naša plavba začínala v prístave Marghera, čo je priemyselná časť Benátok, kde bežne kotvia nákladné lode.

Cesta autobusom trvala približne 20 minút. Po výstupe z autobusu sme prešli ešte jednou kontrolou a boli sme na lodi.

Prvé kroky na lodi

Až po nástupe sme si uvedomili, aká je loď obrovská. Jej dĺžka je až 294 metrov, šírka dačo cez 30 a nájdete tam až 16 poschodí, z čoho 12 je určených pre pasažierov. Tých sa tu zmestí 2260 v dvojlôžkových izbách a pri plnej kapacite odvezie až 2828 pasažierov, o ktorých sa stará takmer 1000 členov posádky. Masaker.

Komplet celá loď je bezbariérová, takže sa tu budú dobre cítiť aj ľudia na vozíčku, či rodinky s deťmi a kočíkom ako my.

Po nástupe na loď sme museli chvíľu počkať, kým bola pripravená naša kajuta. Zatiaľ sme zbehli do bufetovej reštaurácie na obed a ochutnali sme prvé dobroty.

Približne po hodinke nám oznámili, že sú kajuty pripravené, takže sme sa zbalili a hurá do izby. Tam nás už čakali na posteli Costa karty, ktoré boli hlavným dokladom na lodi. Používali ste ju na všetko. Skenovali vám ju v baroch pri objednávaní drinkov, keď ste šli niekam na výlet, prípadne ak ste si niečo kúpili v obchodoch. Skvelá vecička.

Všetky výdavky si následne môžete kontrolovať cez Costa App., kde sa okrem iného na lodi nachádzali všetky dôležité informácie – program na lodi, čo bude na večeru, info o výletoch, kontakty v prístavoch, informácie o exkurziách, poloha lode a iné dôležité veci.

Dva dni na mori

Po ubytovaní sme sa presunuli na palubu a čakali sme na vyplávanie lode z prístavu na šíre more. Majka si to dokonca ani poriadne nevšimla. Celkovo, keď bolo dobré počasie, tak človek vôbec nevedel, že je na mori. Len v kúpeľni, ktorá bola menšia si človek všimol, že sa loď trošičku hojdá. Toto môže niekomu vadiť a treba sa na to pripraviť. Nám to však vôbec problém nerobilo.

Následne sme sa celú nedeľu a pondelok plavili smerom na Mykonos. Počas tejto doby sme preskúmali všetky zákutia lode. Reštaurácie, bary, detský kútik, fitko, spa. Pozreli sme si predstavenia v divadle, zúčastnili sme sa vedomostného kvízu, Mili a Majka si zatancovali pri lekciách tanca.

Proste sme sa vôbec nenudili. A do toho sme dosť veľa jedli. Jedlo na lodi bolo totiž naozaj skvelé. V podstate nám chutilo všetko. Ak pôjdete aj vy, určite si niečo vyberiete.

Deň 3 a 4 Mykonos

V utorok večer sme dorazili do prvej zastávky našej plavby, ktorou bol grécky ostrov Mykonos. Loď však nekotvila priamo v prístave, ale neďaleko od pobrežia. Do samotného mestečka vás previezla kyvadlovo loďka. Už večer išlo množstvo ľudí do víru ostrova, aby zažili preslávené večerné párty a diskotéky. My sme si večernú prehliadku odpustili a radšej sme sa venovali našej malej princeznej.

Ráno sme sa pekne naraňajkovali a jednou z prvých lodiek sme sa vybrali na pobrežie. Výhodou prvých lodiek bolo, že bol prístav a priľahlé uličky takmer prázdne. Neskôr počas dňa sa mestečko dosť zaplnilo.

Mykonos sa často nazýva druhým domovom celebrít a vraj je to ostrov božských pláží. Pláže sme si my nechali ujsť a radšej sme sa vybrali smerom na prehliadku veterných mlynov, krásnych výhľadov, úžasnej kykladskej architektúry a zábavy. To nám trošku kazil silný vietor, ale vôbec to nevadilo.

Mykonos je taká grécka verzia španielskej Ibizy. Ruka hore, drink do ruky a ide sa na párty. Keďže sme však boli s Mili, tak sme si túto stránku spoznávania ostrova nechali ujsť a zamerali sme sa na romantické uličky. Asi najkrajšia časť bola Little Venice. Malebné biele domčeky s farebnými dverami a drevenými balkónmi a do toho množstvo milých ľudí. Okrem toho sme, samozrejme, obzreli aj ikonické mlyny, obehli sme nejakú tú pláž a urobili mini shopping.

Najviac si prechádzku po mestečku užívala Mili. Z každého rohu na ňu ľudia kričali a mávali jej. Princessa, Bambino boli asi najčastejšie slová. Naša malá slečna rozdávala úsmev na všetky strany. A hneď v závese za ňou sa vytešovala aj Majka. A viete prečo? Mačky. ? Ona ich nájde všade.

V meste sme strávili komplet celý deň a tesne pred západom slnka sme sa vrátili na loď, ktorá sa už pomaly chystala na cestu k ďalšej zastávke výletu.

Deň 5 – Santorini

Ďalšou zastávkou na našej plavbe bol ikonický ostrov Santorini. Už pred plavbou sme vedeli, že to bude najväčšia výzva pre každého cestovateľa s deťmi.

Santorini s deťmi – áno, ide to, ale baviť vás to veľmi nebude. Hlavne ak sú také maličké, ako naša Mili. Nič to však nemení na tom, že Santorini je také ako na pohľadniciach – vyrazí vám dych svojou krásou.

Keďže výletné lode kotvia na mori, do prístavu pod mestom Fira sme sa dostali na loďkách, ktoré premávajú medzi loďou a prístavom. Pri výstupe z lode majú vždy prednosť ľudia, čo majú zakúpený výlet, ale dá sa to obísť a môžete si zobrať free lístok na loďku a vyraziť skôr. Tieto lístky sa rozdávajú vždy deň pred príchodom do prístavu a ak nejaké ostanú, tak aj v deň príchodu. Kde ich rozdávajú sa pri spoločnosti Costa dozviete v appke. My sme si ich samozrejme išli zobrať, aby sme sa vyhli čakaniu na lanovku v prístave.

Výsledkom bolo, že sme vyrazili do mesta na jednej z prvých lodiek krátko po siedmej ráno. Obrovská výhoda hlavne v dňoch, kedy je v prístave viac lodí. Ak prídete neskoro, tak tam môže byť dosť plno a cesta nahor na skalu môže trvať pekne dlho.

Mestečko Fira sa týči na skale nad prístavom a dá sa tam dostať 3 spôsobmi:

  • Lanovka stojí jednosmerne 6 € pre dospelého, malé deti to majú zadarmo. Treba sa však pripraviť na to, že si môžete postáť v rade, preto odporúčame prísť do prístavu čo najskôr.
  • Druhou možnosťou je cesta nahor na chrbte somára, no keďže máme zvieratá radi, toto by sme im určite neurobili.
  • Radšej by sme využili tretí spôsob, keďže nohy máme zdravé, a to vyšľapať si to pekne po vlastných.

Keď už sa jedným z týchto spôsobov dostanete hore do mestečka Fira, môžete sa túlať miestnymi uličkami alebo sa presunúť do mesta Oía, tak ako sme to urobili my. Pravidelne tam premávajú lokálne autobusy. Cena je 1,60 € za osobu a na druhej strane ostrova ste do 15 minút.

Mestečko Oía je v kopci, preto ak si chcete užiť všetky krásne výhľady, počítajte s úzkymi uličkami a s veľa, veľa schodmi. Aj keď sme už v tomto smere boli trošku vyškolení z Benátok, tak sem kočík určite nie. ? Treba si dobre zvážiť, či vás to bude s bábätkom baviť – my sme mali nosič a náš Bugaboo Buterfly sa vie pekne zložiť a nosiť na ramene. Takže to šlo.

Okrem schodov sa tu treba pripraviť aj na množstvo ľudí, takže ak chcete jednu z tých pohľadnicových fotiek, budete si musieť postáť v rade (naša spoluvýletníčka z lode čakala na tú najinstagramovejšiu fotku 40 minút) alebo v meste prespať a obehať si to skoro ráno. Mestečko je však nádherné a určite sa tu ešte niekedy vrátime. Nás si získalo aj napriek vyššie spomenutým negatívam.

Po prehliadke ostrova sme si následne približne hodinku počkali v rade na lanovku nazad do prístavu a poslednou loďkou sme sa vrátili na palubu lode Costa Deliziosa.

V tento večer sme si po večeri pozreli vystúpenia spolucestujúcich v bare, kde sa konal karaoke večer. Niektorým to šlo naozaj skvelo, ale niektoré vystúpenia by Palo Habera isto ohodnotil nejakým vtipným komentárom. Ďalší pekný deň za nami.

Deň 6 – Katakolon

Na šiesty deň sme sa zobudili v gréckom prístave Katakolon. Ten je bránou do Olympie a väčšina pasažierov z lode sa vybrala práve tam. My sme si dopriali dlhší spánok a na raňajky sme šli až okolo deviatej. Výhodou bolo, že tam už takmer nik nebol a mali sme tak pokoj a pohodu. Všetci boli na výletoch. Raňajky sa štandardne podávajú od 7 do nejakej 10, takže si ich môžu vychutnať aj spáči.

Tento deň plavby sme si zvolili za beach day. Chceli sme prvýkrát ukázať Mili more. Vybrali sme sa preto smerom k miestnym plážam. Približne po 30 minútach sme našli jednu, ktorá sa nám celkom pozdávala. Nebol tam nikto. Len my a personál. Slnečník, lehátko, drink do ruky. Viac nám nebolo treba.

Nafúkol som našej princeznej koleso na plávanie, obliekli sme jej plavky a hurá do vody. Tá sa jej však moc nepozdávala a spustila rev ako pavián. Takže grécke more sa nekonalo.

Dopili sme drinky a vybrali sme a obkľukou nazad na loď. Cestou sme ešte obišli nejaké tie obchody.

Na lodi nebol takmer nik, čo bolo ideálne Aspoň sme mali všetky bazény len pre seba. Do normálnych bazénov detičky nemôžu. Avšak na palube lode Costa Deliziosa sa nachádza aj vonkajší detský kútik, kde sa detičky kúpať môžu. Tu sme strávili pekné popoludnie.

Potom už len opakovaná návšteva palacinkárne, ďalší kvíz v bare, nejaké to vystúpenie so spevom a tancom, večera a deň bol za nami. Aj takýto lazy day má niečo do seba. Nám padol po prvých dňoch plných chodenia úplne vhod.

Deň 7 – Bari

Siedmy deň v talianskom mestečku Bari nás privítal silným vetriskom a dažďom. Pôvodný plán bol vyraziť hneď ráno smer Arbelobello. Avšak do prístavu sme dorazili takmer o dve hodiny neskôr. A presne tento čas nám chýbal na to, aby sme to pohodlne po vlastnej osi stihli. Nevadí. Namiesto toho sme vyrazili do miestnych ulíc. Po raňajkách sme počkali, kým prestalo pršať a hurá do mesta. Celou cestou do centra sa na nás blížil z diaľky poriadny Mordor a dážď bol na spadnutie. Ale verili sme tomu, že počasie vydrží.

Žiaľ, nevydržalo. Úplne sme zmokli. Takže po dvoch hodinkách sme sa radšej vybrali nazad na loď. V tomto prístave bola jedna z najkratších zastávok a loď vyrazila na svoju finálnu cestu krátko po druhej popoludní.

Aspoň sme mali viac času na balenie. Kufre trebalo pripraviť najneskôr do jednej hodiny v noci a vyložiť ich pred izbu. Ak by ste to nestihli, tak by ste si museli batožinu vyniesť vy. Zároveň vám do „schránky“ prišlo info o tom, kedy ráno vystupujete. Jednotlivé kajuty boli rozdelené na farby a písmená. Náš čas výstupu bol o 11:30. Okrem času výstupu bolo v appke uvedené aj miesto, kde bude vaša skupina vystupovať a čas, kedy treba opustiť izbu. My sme museli kajutu opustiť do 8:00 ráno.

Večer sme sa ešte dozvedeli, že nebudeme plavbu končiť v Benátkach, ale v meste Trieste. Bolo to z dôvodu zlého počasia. Nám to bolo v podstate jedno, takže sme to neriešili. Avšak pasažieri, čo mali skoré popoludňajšie lety domov, mali trošku hlavu v smútku. V tento večer sa ľudia zo zákazníckeho servisu museli inak obracať.

Deň 8 – Trieste a Benátky

Ráno sme sa zobudili naozaj skoro a z balkóna sme sledovali príchod do prístavu Trieste. Vonku poriadne fúkalo. Asi na tom niečo bolo, že sme išli inde. Krátko pred ôsmou sme sa pobalili, opustili sme izbu a vyrazili sme na posledné raňajky na lodi. Na všetkých palubách panoval čulý ruch. Ľudia od ôsmej pomaly opúšťali loď. My sme si pohodlne počkali, kým vyhlásili našu skupinu a presunuli sme sa k autobusom, kde na nás už čakala naša batožina.

Mili zvládla 2 hodinovú jazdu autobusom ako pani. Takmer celú ju prespala, aj napriek tomu, že si autobusár robil jednu veľkú párty. Neviem, ako to to dieťa robí, ale spala parádne.

Po príchode do Benátok sme sa ešte pomotali po uličkách a večer sme vyrazili smer domov so zastávkou v Slovinsku. Tam nás však privítalo naozaj chladné počasie, tak sme tam namiesto 2 dní, ktoré sme mali v pláne strávili len jednu noc a ráno sme pokračovali smer Žilina.

12 dní bolo za nami. Naozaj sme si ich skvelo užili a už teraz sa tešíme, čo zažijeme nabudúce.

A čo hovoríme na plavbu? Išli by sme znova?

Taká výletná loď, to ti vám je pecka. Cez deň ste na výlete a popoludní a večer sa zabávate na palube. Divadlo, bary, wellness, fitko, kasíno, obchodná galéria, diskotéka… Pre deti detský kútik. K tomu bazény a vírivky. Najlepšie na tom všetkom je, že aj keď navštívite každý deň nové miesto, dokonca viac krajín za niekoľko dní a každú hodinu sa viete zabávať na inom mieste bez toho, aby ste museli stále vybaľovať kufre. My sme si to interne nazvali „výhody luxusného hotela s kotvou“.

Za tých pár dní sme sa ani minútu nenudili. Na každom rohu sme našli niečo, čo nás zaujalo. Vždy sme si len v appke pozreli, čo sa práve deje a vybrali sme niečo, čo by sa nám mohlo páčiť. Niekoľkokrát sme zbehli na kvíz do baru, Majka a Mili si zatancovali latino pri bazéne a večer sme sa krásne nahodili a vyrazili sme na predstavenie do divadla.

Čo sa nám páčilo:
✅ Stačí sa raz vybaliť a máte hotovo.
✅ Každé ráno vstávate na novom mieste.
✅ Zaujímavé destinácie.
✅ Výborné jedlo.
✅ Skvelý program na lodi (divadlo, lekcie tanca, kvízy, súťaže, atď. ).
✅ Personál si zaslúži 10 z 10 – vždy boli ochotní a milí, žiadna naša požiadavka nebola problém.
✅ Ak kúpite plavbu dostatočne vopred, tak je cena naozaj brutálne výhodná.

Nevýhody:
❌ Na niektorých miestach málo času na spoznávanie – napr. na Santorini by sme privítali viac času. Ale toto je skôr také subjektívne a záleží od itineráru.
❌ Niekomu môže vadiť pobyt na lodi kvôli počasiu – ak je more pokojné, tak ani necítite, že sa loď hýbe, no pri zlom počasí a silnom vetre je to trochu cítiť, ale nič hrozné. Majka sa tohoto bála najviac, aj lieky na nevoľnosť si kúpila, ale nakoniec zhodnotila, že to bolo v pohode.
❌ Nestabilný internet – niekoľko hodín na mori offline sa naozaj dá prežiť, nuda nehrozí ?.
❌ Ak sa chystáte chudnúť, tak si to naplánujte až po plavbe. Je tam toľko skvelého jedla, že to budete chcieť ochutnať všetko. ? Toto je ale asi výhoda. ???

Celkové hodnotenie:
Pre nás to bol nový super zážitok. Na začiatku sme nevedeli čo nás čaká, ale už teraz pozeráme ďalšiu plavbu. Stačí to, aby sme vás navnadili? ? Naozaj to bol skvelý zážitok, nielen samotná loď a možnosti, ktoré ponúka, ale aj jedlo, program, ľudia. Užili sme si to a už teraz sa tešíme, aké ďalšie dobrodružstvo nás čaká.

A čo vy? Išli by ste?

Dúfame, že vás náš článok aspoň trošku inšpiroval. Možno sa aj vy v budúcnosti vyberiete na plavbu na výletnej lodi s bábätkom a spomeniete si na nás. Viac tipov na výlety v zahraničí a samozrejme aj po Slovensku, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

*Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Costa.