Orlando – jedna z najznámejších rodinných destinácií na svete.  Toto mesto na prvý pohľad nepôsobí ničím zvláštnym. Ale opak je pravdou. V počte zábavných parkov alebo atrakcií tróni už dlhé roky na prvom mieste. Nachádzajú sa tu najznámejšie, najlepšie a najnavštevovanejšie parky.  Podľa každoročného rebríčka na stránke tripadvisor sa dokonca 3 z 5 nachádzajú práve v meste Orlando.  A rovnaké je to aj čo sa návštevnosti týka. Podľa posledného zverejneného rebríčka na tróne je práve Magic Kingdom v Orlande a v top 10 ich je dohromady rovných 6 nachádzajúcich sa v meste Orlando.

Ak máte radi zábavné parky, určite si tu prídete na svoje. Nachádza sa tu Disney World, Universal Studios – veľká časť venovaná postave Harryho Pottera, Sea World, množstvo klasických zábavných parkov plných kolotočov a húsenkových dráh, zoo a mnoho ďalších. Ak plánujete navštíviť viac ako jeden zábavný park  a plánujete viac dní, určite si kúpte zľavnené lístky do viacerých parkov.

Universal Studios Orlando

Magic Kingdom

Dosť však bolo štatistík. Poďme na nášho krátkeho sprievodcu. V Orlande sme strávili 2 dni plné návratov do detských čias.

Orlando – doprava

Čo sa nás týka tak sme z Viedne prileteli do Miami, konkrétne sme leteli za 419€ so spoločnosťou Alitalia (prestup v Ríme).

Tam sme strávili pár dní, a potom sme si urobili kolečko Floridou na požičanom Forde Mustang. Priletieť sa však dá aj priamo do Orlanda. Letenky týmto smerom však nebývajú tak časté a v dobej cene. Akciové ceny začínajú niekde na 350€ a zvyčajne je odlet zo vzdialenejších miest – napr. Berlín, Kodaň, Mníchov.

Výhodnejšie preto určite bude zakúpiť si letenky do Miami. Ceny bývajú rôzne a v akcii sa dajú zohnať už za 320€ s odletom z Viedne. Dokonca sa dá odlietať aj z Košíc s prestupom vo Viedni a tu sa dajú akciové letenky zohnať aj za 369€.  Pri hľadaní vám bude nápomocný flightor kde si viete nastaviť aby vám posielal notifikácie keď cena klesne na požadovanú hodnotu. My hľadáme aj cez matrix. Ten je na hľadanie asi najlepší.

Hľadanie Leteniek

Kedy tam ísť

Orlando sa nachádza v centrálnej Floride, vďaka čomu má len dve ročné obdobia – horúce a daždivé od júna do septembra a suché a miernejšie teploty v októbri až máji. Teploty tu len málokedy klesajú pod 20 stupňov Celzia, preto je Orlando vyhľadávané po celý rok.

Ubytovanie

Orlando je po Las Vegas druhé v počte hotelových izieb. Je to najmä z toho dôvodu, že ho môžeme nazvať hlavným mestom tématických parkov – okrem iných sa tu nachádza najväčší z nich Disney World. Ročne Orlando priláka 52 miliónov turistov, a na to je prispôsobená celková infraštruktúra mesta.

Ubytko sme ako vždy riešili cez booking.com.  V meste a okolí e veľké množstvo ubytovacích zariadení od lacných hotelov až po drahé rezorty priamo v parkoch. Je to len na vás čo si vyberiete. My sme bývali neďaleko od Disney Worldu v Champions World Resort.

Výhodou tohto miesta bolo, že ponúkal dopravu zadarmo do parkov, nachádzali sa tam bazény a celkovo nám prišlo toto miesto v pohode. Cena bola so všetkými poplatkami 50€ na noc aj s raňajkami.

Ubytovanie – www.booking.com

Čo navštíviť

Nakoľko sme mali na Orlando len 2 celé dni na parky (nerátam deň príchodu a deň odchodu – s nimi sme tam boli 4) bolo neskutočne ťažké vybrať dva parky, ktoré chceme vidieť. Majka chcela strašne vidieť Disney World a ja zase Universal a Sea World. Nakoniec sme si vybrali Magic Kingdom od Disneyho a Universal Studios Florida (žiaľ čas nezvýšil na Island of Adnveture a Sea World).

Magic Kingdom

Príchod

Park otvára o 8 hodine ráno a my sme tam boli už s polhodinovým predstihom. Odporúčame doraziť naozaj skoro, nakoľko čím neskôr prídete tým menej času vám ostane na zábavu.

My sme dorazili autom a tak prvá vec čo sme platili bolo parkovné. To stojí 20USD na celý deň. Z parkoviska potom následne premávajú autobusy ku bránam, ale ak chcete môžete sa presunúť aj peši. Je to však dosť veľký areál a nohy treba šetriť na neskôr.

Po vystúpení z autobusu môžete následne po parku využívať jednokoľajku, loď, autobusy…majú to tam naozaj dobre vymyslené.

Orlando – príchod Magic Kingdom

Lístky

Čo sa týka lístkov, tak tie sú na naše pomery dosť drahé. Ale platí jednoduché pravidlo – čím viac dní tu strávite, tým menej za deň zaplatíte. Lístky štartujú na cene okolo 100USD za deň. Ak nakupujete na viac dní tak sa oplatí online predaj.

Orlando – Magic Kingdom – vstup do parku

Atrakcie

Park je rozdelený na niekoľko častí. Každá časť je tematicky zaradená a dajú sa tam robiť rôzne veci. Od stretnutia s popoluškou, cez jazdu na dráhe, až po návštevu obchodu so suvenírmi alebo stánku s jedlom. Zabaviť sa tu môže naozaj celá rodina, a aj tí skôr narodení sa budú cítiť ako v rozprávke.

Počas dňa sa konajú aj rôzne akcie – sprievody kde sa spieva a tancuje, stretnutia s obľúbenými postavičkami, vystúpenia a večer ohňostroj. A pri ňom sa pristavím. Už sme videli ohňostroje po celom svete od Dubaja, cez Kuala Lumpur, Kodaň a podobne, ale tento nemal chybu. Fakt to bolo niečo neskutočné. Počas neho prebiehal aj video mapping na Disney hrad (ten je mimochodom inšpirovaný hradom v Nemecku) a rozprávač podčiarkoval divadlo na oblohe pekne doplneným príbehom. Naozaj sa to oplatí vidieť.

Magic Kingdom – suveníry

Magic Kingdom – sprievod

Magic Kingdom – Poď si zatancovať!

Najlepšie atrakcie podľa nás

Pirates of the Caribbean – táto jazda ako názov napovedá je inšpirovaná filmom Piráti z Karibiku a je to naozaj super zážitok. Je tam mnoho postáv vrátane Jacka Sparowa a určite sa na nej zabavíte. Nevýhodou sú však naozaj dlhé rady, a preto by to mala byť jedna z jázd kam zavítate skoro ráno alebo neskoro večer.

Piráti z Karibiku – Už sme tam?

Splash Mountain – opäť ako názov napovedá jedná sa o atrakciu kde bude voda. Je to naozaj veľmi pekne navrhnutá jazda plná pesničiek a pekných postáv končiaca prudkým pádom dole do vody. Pripravte sa na to, že suchý určite nezostanete. Táto jazda sa mne osobne páčila najviac. Išiel som na ňu chvíľu pred zatvorením parku, takže som dlho nečakal. Atmosféra bola o to lepšia, že sa akurát blížila búrka a všade navôkol šľahali blesky.

Splash Mountain

Haunted Mansion – v tomto prípade ide v podstate o strašidelný dom. Jedná sa o pomalú jazdu počas ktorej uvidíte mnohé strašidlá. Tie si s vami zaspievajú a je to naozaj atrakcia vhodná pre celé rodiny. Nakoľko to nie je jedna z TOP atrakcií parku, tak je v podstate jedno v ktorú dennú hodinu ju navštívite.

‘it’s a small world’ – táto atrakcia je jednou z naj ikonickejších atrakcií v parku. Je to pomalá jazda loďkou, počas ktorej sa plavíte krajinou plnou postavičiek za zvukov rôznych piesní. Ja osobne nemám rád keď sa niekde spieva, ale toto bolo naozaj chytľavé a pesničky si budete pospevovať celý deň.

Magic Kingdom – ‘it’s a small world’

Nachádzajú sa tam i iné jazdy a atrakcie, ktoré sa oplatí vidieť. Malé dievčatá isto poteší stretnutie s obľúbenou princeznou alebo návšteva sveta malej morskej víly. Super bola tiež komediálna šou v spoločnosti Príšeriek. Bola to haluz nakoľko vtipy boli trefné a ušité na aktuálne osadenstvo sály.

Orlando – Magic Kingdom

Magic Kingdom – hľadal niekto princeznú?

Monsters – účinkujúci

Monsters – O chvíľu začíname!

Jedlo a pitie

Čo sa týka jedla a pitia v tomto parku, tak pre našinca budú ceny trošku vyššie. Veľmi záleží na tom, či sa chcete prestravovať v nejkej reštaurácií, kde si aj sadnete, alebo vám stačí nejaký sendvič do ruky. Základné ceny v reštauráciách začínajú na sume 30USD za osobu. V stánkoch po celom parku viete zohnať hot dog a hranolky od 7USD, fľašku vody od 3USD, nápoje typu sprite, cola a podobne od 3,5USD. Typickým jedlom v tomto parku je aj noha  z moriaka a kúpiť ju môžete od 11,75USD. My sme to tam poňali lowcostovo a jedli sme morčacie nohy a hot dog / hranolky.

Magic Kingdom

Magic Kingdom – obed

Universal Studios

Príchod

Ak si chcete užiť naozaj všetky atrakcie, tak sa oplatí prísť čo najskôr. Park otvára o 9:00 hodine ráno a už pol hodinu pred otvorením k nemu smeruje naozaj veľké množstvo ľudí.

Aj do tohto parku sme dorazili autom. Na výber máte dva druhy parkovísk. Buď klasické parkovisko vo veľkom parkovacom dome za 22USD na deň alebo parkovisko bližšie ku parku za 35USD. Ja osobne som moc veľký rozdiel medzi parkoviskami nepostrehol. Obe sú v približne rovnakej vzdialenosti.

Orlando – Vitajte v Universal Studios

Orlando – Universal Studios

Lístky

To čo patrí u Disneyho, platí samozrejme aj tu. Opäť patria k drahším položkám výletu, ale určite to stojí za to. Samozrejme opäť najlepší pomer cena / výkon získate pri nákupe viac denných vstupeniek.  Ak chcete len 1 lístok do jedného parku tak si zaplatíte od 115USD vyššie. Ak sa chcete vyhnúť radám na pokladniach odporúčame nákup cez internet. 

Atrakcie

Podobne ako v predošlom parku aj Universal Studios je rozdelený na niekoľko tematických častí. Hlavným lákadlom sú najmä rôzne dráhy, jazdy a podobne. Tiež sa tu konajú počas celého dňa rôzne podujatia a vystúpenia. Ráno môžte stretnúť Shreka a poobede si už podávate ruku so Spider Manom alebo si spoločne zatancujete so Rodinkou úžasných.

Čo sa týka atrakcií tak niekedy môžte stvrdnúť dosť dlho v rade. Skvelou vychytávkou je preto aplikácia parku, kde vám ukazuje priemerné dĺžky čakania. Viete si nastaviť aj notifikáciu, a ak čakacia doba klesne pod určitú hranicu, tak vás telefón upozorní.   Appku stiahnete jednoducho cez google play tu.

Atrakcií je tam naozaj veľa a budete mať čo robiť aby ste ich všetky stihli. Zažijete mnoho zábavy, napätia a možno aj trošku strachu. Celý park je robený naozaj veľmi pekne. Vizuálne sa máte stále na čo pozerať a aj rôzne sprievodné podujatia pridávajú na pohode. Nám sa napríklad veľmi páčil Fear Factor. Do neho sa môžte prihlásiť aj vy, a potom naživo pred návštevníkmi plníte rôzne úlohy.  Taktiež bolo zaujímavé sledovať Horror Make-up show, kde ukazovali ako sa kedysi a aj dnes pripravujú potvory do filmov. Bola to dosť interaktívna show a ak budete mať šťastie, možno si na nejakú ukážku vyberú aj vás.

A ešte jedna super vychytávka v tomto parku. Existujú tu tzv. „Single rider“ vstupy. Ide o to, že obehnete komplet všetkých až na začiatok, a tam vás doplnia k niekomu aby bola jazda plná. Je to super ak vám nevadí sedieť vedľa cudzích ľudí. Ja som takto šiel na prakticky všetky kolotoče, kam sa Majka bála ísť. Priemerná čakačka na Harryho Pottera alebo Múmiu bola vyše hodiny. Ja som cez single lane bol na rade možno za 10-15 minút.  A to sa oplatí.

Orlando – Fear Factor

Horror Make Up show

Universal Studios Orlando – čaute chalani!

Najlepšie atrakcie podľa nás

Despicable Me Minion Mayhem – Mimoni patria medzi naše najobľúbenejšie rozprávkové postavičky a preto sme si nemohli nechať ujsť túto jazdu. Ide o rýchlu 3D jazdu plnú zábavy. My sme sa na nej dosť zabavili a patrila medzi naše najobľúbenejšie. Šli sme na ňu dokonca 2x.

Mimoni už ideme!

Mimoniiiiiiii

TRANSFORMERS: The Ride-3D – Optimus Prime, Bumblebee – čo viac si môžte priať ako spoločnosť tejto dvojky na extémnej 3D jazde plnej výbuchov a rýchlosti. Naozaj to stojí za dlhé čakanie, počas ktorého máte stále čo robiť, nakoľko všade navôkol sú rôzne interaktívne vychytávky.

Hollywood Rip Ride Rockit – táto dráha bola pre mňa úplne top. Dosahuje rýchlosť vyše 100km/h. Na začiatku si môžte zvoliť aj pesničku, ktorá vám bude počas akcie hrať. Je to naozaj veľká zábava pre odvážnych. A jedno upozornenie – povyberajte si všetky veci z vreciek aby vám nepovypadávali. Krúti sa to na všetky strany.

Držte si čapice!

Revenge of the Mummy – opäť jedna z vizuálne veľmi pekných jázd. Pozor však na prekvapenia, ktoré vás na nej čakajú. A samozrejme, mobily a všetky veci čo by mohli odletieť nechajte kamarátom aby ste o ne neprišli.

Universal Studios Orlando – aj vy idete na múmiu?

Harry Potter and the Escape from Gringotts – pre každého fanúšika Harryho Pottera je táto jazda povinnosťou. Stretnete starých známych Harryho, Hermionu, Rona… Tu naozaj nie je viac čo dodať.

Universal Studios Orlando – Kde je Harry?

Universal Studios Orlando – Kde je Harry?

Samozrejme sa tam nachádzajú ešte ďalšie super jazdy a atrakcie. Páčila sa nám aj sekcia kde boli Simpsonovci, Shrek, Muži v čiernom….Je si z čoho vyberať.

Universal Studios Orlando – Simpsonovci

Jedlo a pitie

Podobne ako vo všetkých zábavných parkoch aj tu je jedlo a pitie dosť drahé. Klasické fast food menu ide od 7-8USD vyššie až po normálne plnohodnotné jedlo za nejakých 25-30USD. Nápoje typu cola, sprite a podobne sú za sumy okolo 5USD. A tu sa oplatí vychytávka. Predávajú tu bezodný pohár – Coca-Cola freestyle® Souvenir Cup. Zaplatíte zaň síce 16USD, ale už pri 3 nákupe nejakého nápoja sa vám cena vráti. Ak ste dvaja tak sa naozaj oplatí. Po celom parku je asi 100 možností doplnenia od malých stánkov, reštaurácií až po samoobslužné stanice. Na  výber je z veľkého množstva druhov nápojov. A na konci dňa vám ostane aj pekný suvenír.

Universal Studios Orlando

Universal Studios Orlando – tam dole je ten zázračný pohár!

Universal Studios Orlando – Kam to kukáš?

Záver

Celkovo dni strávené v tomto meste považujeme za bezchybné. Možno trošku škoda, že sme toho nevideli viac. Už teraz však vieme, že ak sa ešte niekedy ocitneme v tejto časti USA, Orlando určite nevynecháme a navštívime aj ostatné parky. A čo vy? Navnadili sme vás aspoň trošku.

Orlando – čo sa nevošlo 🙂

Orlando – čo sa nevošlo 🙂

Orlando – čo sa nevošlo 🙂

Orlando – čo sa nevošlo 🙂

Ak sa ti článok páčil tak ho kľudne pošli aj kamarátom. Nájdeš nás aj na našom facebooku a viac fotiek na našom instagrame. Ak sa chceš dozvedieť kto sme tak klikni sem.

Ďakujeme.