Poľsko

Poľsko je odjakživa populárne najmä vďaka trhom. Nepoznám nikoho, kto tam aspoň raz nebol na nákupoch. Aj ja som už od malička mal Poľsko spojené s nákupmi. Ale Poľsko nie je len nákupnou destináciou. Je tam naozaj veľmi veľa pekných miest, ktoré stoja za návštevu.

V dnešnom článku si preto predstavíme 3 mestá, ktoré sa oplatí navštíviť.

Varšava

Prvým a najväčším je hlavné mesto Poľska s počtom obyvateľov 1,7 milióna – Varšava. Je to ekonomické, kultúrne a politické centrum štátu, a patrí k najzelenším mestám Európy. Za zmienku určite stojí, že centrum mesta je súčasťou svetového dedičstva UNESCO od roku 1980.  Toto mesto oplýva nezabudnuteľnou históriou, ktorá sa tu mieša s vplyvom modernej architektúry.

Poľsko – Varšava

Poľsko – Varšava

Poľsko – Varšava

Doprava

Čo sa týka dopravy tak záleží odkiaľ ste. Dá sa tam ísť autobusom, vlakom, lietadlom. Momentálne je asi najvýhodnejšie letecké spojenie z Bratislavy so spoločnosťou wizzair. Letenky viete často krát kúpiť za 20€. A to sa oplatí.

Samotná doprava po meste patrí tiež medzi tie lacnejšie.  Celodenný lístok na zónu 1 stojí 15 PLN, čo je v prepočte cca 3,5€.  Táto zóna obsahuje v podstate všetky miesta, ktoré cez víkend navštívite. Ceny a zóny si viete pozrieť na stránke dopravného podniku.

Po meste sa viete presúvať metrom, električkou, autobusom, príp. si viete požičať aj bicykel. My radi spoznávame zapadnuté uličky, a preto chodíme najčastejšie peši.

Ubytovanie

V meste nájdete veľmi veľa ubytovacích zariadení. Oplatí sa sledovať ponuky cez www.booking.com, príp. si viete kuknúť ubytko i cez iné stránky, ako napríklad hotels.com, hoteltonight a podobne. Dobrou voľbou môže byť i ubytovanie cez airbnb.com.

Ideálne je bývať v centre okolo Paláca kultúry. Máte potom všade blízko. My sme počas našej návštevy tohto mesta bývali konkrétne v hoteli LEONARDO ROYAL HOTEL WARSAW.  Podarilo sa nám v ňom bývať za 25€ na noc prostredníctvom aplikácie hoteltonight. Celkovo náklady na ubytovanie nie sú vysoké a za 30€ viete zohnať naozaj veľmi pekný 3-4* hotel v centre.

Poľsko – Varšava

Kedy tam ísť

Ťažko povedať kedy je najlepší čas na návštevu tohto mesta. Každá časť roka má niečo do seba. V lete je v tomto meste top sezóna, a preto mesiace júl a august vítajú najväčší počet turistov. Teploty sú príjemných 20-25 stupňov a prakticky neprší. V tomto období sa menia námestia na javiská hudobných a divadelných predstavení a konajú sa tu i rôzne festivaly a výstavy.

Niektoré z udalostí sú svetovo známe, ide napríklad o Varšavský filmový festival či Medzinárodnú klavírnu súťaž Chopina.

Ak chcete počas vašej návštevy ušetriť tak sa oplatí vyraziť pred letom. Ideálne v apríli alebo máji. Ceny sú vtedy nižšie a aj turistov je trošku menej.

Ďalšou top sezónou je obdobie okolo Vianoc. Všade navôkol rozvoniavajú domáce pirohy, žurek a celé mesto je vyzdobené. Konajú sa tu vtedy i tradičné vianočné trhy.

Poľsko – Varšava

Čo navštíviť

Vo Varšave sa nachádza veľké množstvo historických pamiatok ako sú zámky, paláce, kostoly, parlament a zo všetkého cítiť bohatú históriu aj napriek tomu, že väčšina stavieb musela byť po vojne nanovo vybudovaná. Kopa informácií sa dozviete tu.

Najväčšou a neprehliadnuteľnou budovou je Palác kultúry a vedy. Je stále najvyššou budovou v Poľsku a plní úlohu kultúrneho centra, kde sa konajú divadelné predstavenia, múzejné výstavy a tiež filmové predstavenia a koncerty.  Najvyššia vyhliadková plošina vo Varšave na 30. poschodí ponúka vynikajúci panoramatický výhľad na mesto. Cena za návštevu vyhliadky je 15 zlatiek a na vrchol vás vyvezie jeden z 28 výťahov.

Ďalšou zastávkou sú budovy roztrúsené po celom meste a sú nimi kráľovské rezidencie. Tie sú spojené s významnými poľskými vládcami a historickými udalosťami. Nájdete tu impozantné stavby plné umeleckých diel, no taktiež romantické záhrady a parky. Turistu tu čaká nielen prehliadka pamiatok, ale aj relax v prírode a množstvo umeleckých podujatí.

Pri prechádzke mestom vám určite neuniknú ani objekty a miesta  spojené s asi najvýznamnejším a najznámejším  obyvateľom mesta, ktorým je práve Chopin. Po Varšave sa nachádzajú budovy, kde býval alebo ich navštívil. Je tu množstvo miest zasvätených jeho talentu a Varšava sa môže pochváliť najväčšou zbierkou pripomínajúcou si Chopina.

Jednou z obľúbených častí mesta je aj rieka Visla so svojimi prírodnými brehmi.  Je to miesto plné zábavy a slúži i na rekreáciu. Nachádzajú sa tam skutočné piesočné pláže, kúsok prírodného lesa kde môžete nájsť  vzácne druhy vtákov, promenády a početné bary a kluby.

Poľsko – Varšava

Poľsko – Varšava

Poľsko – Varšava

Jedlo a zábava

Ak ste prišli do Varšavy za zábavou, tak ste určite na správnom mieste. Nachádza sa tu veľmi veľa nočných klubov, barov, reštaurácii, a preto nikdy nie ste ďaleko od osviežujúceho piva, miešaného drinku či slušného nočného podniku. A najlepšie na tom je, že ste v Poľku a nie je tam draho.

Jedlo je kapitola sama o sebe. Ak máte radi poľskú kuchyňu, tak sa tu určite vybláznite. Nájsť môžete typické poľské podniky, ale aj známe medzinárodné siete. Určite si nájdete to svoje. Nám napríklad celkom chutia miestne pirohy  a žurek.

Čo sa zábavy týka, tak určite odporúčam návštevu zápasu miestneho futbalového klubu. Bude to pre vás nevšedný zážitok. Lístky viete zakúpiť tesne pred zápasom a pohybujú sa od 35 PLN nahor. My sme si kúpili vstupenky do rodinného sektora. Ten je v tesnej blízkosti známej tribúny „Žileta“, kde sa nachádzajú najaktívnejší fanúšikovia. Bol to naozaj famózny zážitok.

Poľsko – Varšava

Poľsko – Varšava

Poľsko – Varšava

Poľsko – Varšava

Krakov

Krakov je po Varšave druhé najväčšie mesto Poľska. Je to hlavné mesto Malopoľského vojvodstva, a je postavené na obidvoch brehoch rieky Visly. Má naozaj bohatú históriu, a na každom rohu na vás vyskočí nejaká zaujímavá pamiatka alebo štýlový podnik. Ak sa sem vyberiete na dlhšiu dobu, tak je to aj skvelé východiskové miesto na denné výlety. Navštíviť môžete napríklad soľnú baňu vo Wieliczke alebo pôjdete na výlet do Osvienčimu.

Poľsko – Krakov

Poľsko – Krakov

Poľsko – Krakov

Doprava

Krakov patrí medzi najdostupnejšie mestá v Poľsku. Premávajú sem pravidelné vlakové spoje, autobusy, letecká doprava a i cesta autom zo severnejších častí Slovenska nezaberie viac ako dve hodiny. My sem najčastejšie chodievame autom.

Čo sa týka samotného spoznávania mesta tak Staré Miasto, Rynek Główny, Wawel a Kazimierz tvoria kompaktný celok, ktorý sa dá prejsť pešo. V Krakove nie je metro a verejnú dopravu tvoria autobusy a električky.  Spoznávať krásy  Starého mesta a historickej časti Kazimierz môžete aj na konskom  koči, prípadne peši. My máme neskutočne radi prechádzky po uličkách, a preto našou najčastejšou formou dopravy po meste sú nohy.

Doprava v meste však vôbec nie je drahá. Celodenný lístok stojí 15 zlotých čo je 3,5€.

Ubytovanie

Krakov patrí medzi najpopulárnejšie mestá v Poľsku, a preto tu nájdete veľmi veľa ubytovacích zariadení. Oplatí sa sledovať ponuky cez www.booking.com, príp. si viete kuknúť ubytko i cez iné stránky ako napríklad hotels.com, hoteltonight a podobne. Dobrou voľbou môže byť i ubytovanie cez airbnb.com. Najlepšou časťou je oblasť okolo hlavného námestia, alebo okolo rieky.

My sme chodievame niekoľkokrát ročne, a preto máme odskúšané hotely po celom meste. Bývali sme priamo pod hradom, kúsok od hlavného námestia, ale i vo vzdialenejších častiach mesta. Väčšinou bývame v 3-4* hoteloch a nikdy sme neplatili viac ako 40€ za noc. Zvyčajne sa pohybujeme okolo 20-30€ za izbu v peknom 3* v centre.

Poľsko – Krakov – západ nad riekou

Kedy tam ísť

Podobne ako Varšava. Sezóna v tomto meste je prakticky celý rok. Najpopulárnejším obdobím je však čas okolo Vianoc, kedy sa v meste konajú trhy. Patria medzi najkrajšie vianočné trhy v Európe.  Treba však počítať s naozaj veľkým počtom turistov počas tohto obdobia. Napriek tomu však toto obdobie odporúčame. Za posledné 3 zimy sme tam boli 3x. Takže nemusíme vysvetľovať, že sa nám tam naozaj páči.

Ak nie ste fanúšikom Vianoc a chcete aj trošku ušetriť tak sa oplatí mesto navštíviť na prelome apríla a mája. Turistov je pomenej a aj ceny ubytovania sú priaznivejšie. Následne od júna až do konca septembra mesto zažíva nájazdy turistov z okolitých i vzdialenejších krajín.  

Poľsko – Krakov – Vianoce

Poľsko – Krakov – Vianoce

Čo navštíviť

Krakov patrí medzi najpopulárnejšie mestá Poľska. Má bohatú históriu, a preto tam nájdete veľmi veľa zaujímavých miest.  Veľa užitočných informácií nájdete na tejto stránke.

Rynek Główny – veľké stredoveké trhovisko.  Patrí medzi najväčšie námestie v Poľsku a  možno aj v celej Európe.  Už niekoľko storočí do minulosti sa stalo komerčným centrom mesta. Nachádza sa tam veľké množstvo štýlových podnikov, obchodov a celkovo to tam žije. Mnoho krát do roka sa tam konajú rôzne trhy a akcie. Asi najznámejšie sú vianočné a veľkonočné trhy.  Tie lákajú návštevníkov z celej Európy. My sme tam tiež boli už niekoľko krát. Je to tam naozaj veľmi pekné.

Ďalšou povinnou zastávkou pri návšteve Krakova je Kráľovský hrad Wawel. Je to i  symbol samotného Poľska a zároveň je srdcom poľskej histórie. Viac ako 500 rokov bol sídlom poľských kráľov, a aj potom ako sa hlavným mestom stala Varšava, sa tu konali korunovačné slávnosti a králi boli pochovávaní v blízkej katedrále.

Pri návšteve hradu určite neobídete i dračiu jamu. Skupiny ľudí sa pri prehliadke Wawelu  neobídu bez jej návštevy. Na miesto najstaršej krakovskej legendy je potrebné zostúpiť 135 schodov až ku brehom rieky Visla.

Kazimierz – kedysi samostatné mesto, dnes súčasť Krakova, známa svojou židovskou štvrťou.

Poľsko – Krakov – Rynek Glowny

Poľsko – Krakov – drak pod hradom

Poľsko – Krakov – Wawel

Jedlo a zábava

V Krakove vieme nájsť veľmi veľa tradičných reštaurácií. Poľsko patrí medzi krajiny, kde sú stále populárne mliečne bary (bar mleczny), a typické tackárne(jadłodajnia). Viete v nich dostať lacné, tradičné poľské jedlá ako pirohy (pierogi) plnené mäsom, syrom, hubami, alebo jablkami, jahodami, prípadne aj u nás známy  žurek – kyslá polievka z kvaseného žita, kam sa pridáva klobása, alebo vajce. Alternatívou sú západné fastfoodové siete, alebo stánky s kebabom, pizzou či hotdogom.  Hlad nebude mať v tomto meste šancu.

V centre mesta nájdete zábavu v podobne neskutočného množstva kaviarní, ktoré v lete vytiahnu terasy. Ideálne miesto na pozorovanie ruchu mesta. Väčšina kaviarní a reštaurácii má otvorené do 22 – 23:00, ale mesto má aj veľký počet barov, ktoré sú otvorené až do rána Mnoho z nich sú naozaj cool a originálne miesta s unikátnou atmosférou. Zaujímavé podniky  sú i v stredovekých pivniciach. My sme vyskúšali už mnoho podnikov a reštaurácii a vždy sme odchádzali spokojní.

Krakov je bohatý na kultúrne akcie a rôzne podujatia a preto sa ho oplatí navštíviť kedykoľvek.

Vroclav

Toto mesto sme pred návštevou vôbec nepoznali. Bolo v tieni jeho známejších kolegov Krakova a Varšavy. Išli sme tam s naozaj nízkym očakávaním a o to viac nás toto mesto prekvapilo. Právom patrí Vroclav  k najstarším a najkrajším mestám v Poľsku. Leží na rieke Odre a je popretkávané jej mnohými prítokmi a kanálmi. Nachádza sa na 12 ostrovoch a má viac ako 100 mostov. K jeho hlavným hodnotám patrí skvelá poloha, kultúrne pamiatky, bohatá kultúrna ponuka, výborné reštaurácie a veľmi priateľskí obyvatelia. Je ideálnym miestom na víkendový výlet. Určite sa vám tam bude páčiť.

Poľsko – Vroclav

Poľsko – Vroclav

Poľsko – Vroclav

Doprava

Pre našinca je toto mesto trošku od ruky. Bratia Češi ho však majú na skok. Kedysi im dokonca toto mesto patrilo.  Dostať sa tam dá vlakom a autobusom. Nevyhnete sa však prestupu v Ostrave príp. Brne alebo Prahe. Extrémisti vedia využiť aj miestne letisko, kam lietajú nízkonákladovky. Ideálne sa to dá nakombinovať cez Londýn.

Najpohodlnejšou tak bude asi cesta autom. Zo severu Slovenska trvá cesta približne 4 hodinky.

Čo sa týka dopravy po meste, tak ako v predošlých môžte využiť širokú škálu autobusových liniek. Taktiež viete využiť električkové trate, bicykel a podobne. Celodenný lístok stojí len 11PLN. Viac sa dozviete na tejto stránke.

Skvelou možnosťou je opäť spoznávanie peši. Centrum mesta a všetky hlavné miesta sú jednoducho dostupné. My sme aj v tomto meste spoznávali všetko po vlastných.

Poľsko – Vroclav

Poľsko – Vroclav

Ubytovanie

Tak ako v predošlých mestách i tu nájdete veľmi veľa ubytovacích zariadení v rôznych cenových reláciách. Oplatí sa sledovať ponuky cez www.booking.com, príp. si viete kuknúť ubytko i cez iné stránky, ako napríklad hotels.com, hoteltonight a podobne. Dobrou voľbou môže byť i ubytovanie cez airbnb.com.

Najviac hotelov sa nachádza v centre mesta okolo hlavného námestia.  Pekné 3-4* hotely, alebo apartmány viete nájsť už od 20-30€.  Hlavne tie apartmány okolo najznámejších pamiatok majú ceny do 40€. A v tomto prípade sa potom vieme pri počte 4 ľudí v apartmáne dostať na 10€ za noc. A to je naozaj pecka.

Poľsko – Vroclav

Kedy tam ísť

Vroclav na rozdiel od predošlých miest má trošku poposúvané turistické sezóny. Ak hľadáte dni, kedy tam je málo turistov a ceny sú na dne, treba prísť na jar.  Problémom sú v tomto období však teploty, ktoré neskutočne kolíšu.

Druhým najlepším obdobím, čo sa cien týka, je leto. Teploty sú vtedy príjemné a turistov stále nie je veľa.

Najrušnejším obdobím je jeseň. Ceny za hotely sú na svojom maxime. Počasie je stále a príjemné. Ideálne obdobie na spoznávanie krás mesta. Nebudete však sami. Bude vás tam veľa.

Druhým najrušnejším obdobím je zima. Mesto je pod snehom a konajú sa aj tu veľmi populárne vianočné trhy.

Ostáva len na vás, ktoré obdobie je pre vás to naj.

Čo navštíviť

Po celom meste je veľmi veľa miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Základný prehľad si môžte urobiť prostredníctvom stránky tripadvisor.

Tumský Ostrov je najstaršia časť mesta, v ktorej sa nachádza jeden z najkrajších komplexov sakrálnej architektúry v Európe s gotickou katedrálou. Dostanete sa tam cez Tumský most, ktorý je obľúbeným romantickým miestom zamilovaných dvojíc. Tie si tu zamykajú svoju lásku a novomanželské páry si tu často robia svadobné fotografie.

Vroclavská radnica, ktorá sa nachádza uprostred krásneho Hlavného námestia, patrí k najkrajším gotickým a renesančným stavbám v strednej Európe.

Všetko strážia vroclavskí trpaslíci, ktorí vás pozývajú do mnohých múzeí a vroclavských atrakcií. Veľkou zábavou je ich hľadanie – Wyszukaj Krasnala. Aktuálne ich je po meste roztrúsených neuveriteľných 345 a stále pribúdajú.

Ďalšou obľúbenou časťou je i katedrálny ostrov kde sa nachádza Katedrála sv. Jána Krstiteľa.

Okrem hlavných pamiatok stojí za to len tak sa túlať uličkami a spoznávať rôzne romantické zákutia. My sme tak napríklad objavili  Mostek Pokutnic. Je to vlastne lávka medzi dvoma vežami kostola Márie Magdalény vo výške 45 metrov a vstupné bolo len 5 PLN.

Poľsko – Vroclav

Poľsko – Vroclav – námestie

Poľsko – Vroclav – radnica

Poľsko – Vroclav -trpajzlík

Poľsko – Vroclav – Mostek Pokutnic

Jedlo a zábava

Poľsko je známe svojou kuchyňou. I vo Vroclave nájdete veľké množstvo štýlových reštaurácií, kde si pochutnáte na tradičných jedlách. Tie sa však trošku líšia. Jedlá na jedálnom lístku sú často z východu Európy, a ťažko pri nich povedať, či sú vlastne poľské. Veľa rozdielov totiž medzi poľskou, litovskou, ukrajinskou, bieloruskou, dokonca ani ruskou kuchyňou nenájdete. Všade hrá dôležitú úlohu bravčové, kapusta a cvikla. Aj v tomto meste si preto pochutíte na tradičnom žureku a pirohoch.

Samozrejme viete navštíviť i drahšie a štýlovejšie západné reštaurácie, príp. fastfoody.  Hlad v tomto meste určite nebude váš spoločník.

Po celom meste sú roztrúsené i rôzne bary a tradičné pivničky. Večer sa námestím a všetkými známejšími časťami mesta rozozneje hudba od pouličných umelcov a o zábavu máte postarané.

Vroclav je tiež mesto bohaté na kultúrne podujatia. Stále sa tam niečo deje, stačí si len nájsť to svoje.

Poľsko – Vroclav

Poľsko – Vroclav

Záver

Poľsko je naozaj veľmi pekná a dostupná krajina. Môže byť ideálnou destináciou na predĺžený víkend, ako aj na dlhšie. Jazyková bariéra tiež nie je. S Poliakom sa dohodnete vždy. Je tam lacno, a za svoje peniaze si užijete kopa zábavy. Je to jedna z našich obľúbených krajín. Vždy sa sem radi vraciame. Máme za sebou niekoľko miest a pomaly rozmýšľame, kam ďalej.  Nedávno mi do oka padol napríklad Gdansk na severe. Veľmi pekne ho spracovala Lenka vo svojom blogu.  Určite sa oplatí prečítať.

Celkovo je pomer cena výkon v tejto krajine na naozaj výbornej úrovni. Kdekoľvek viete urobiť víkend pod 200€ na osobu. Často sa zmestíte do 100€. A to sa oplatí.

Ak sa ti článok páči, bolo by super ak by si náš blog odporučil aj kamarátom, kolegom, alebo aj obyčajnému okoloidúcemu. Nám to urobí radosť a okrem toho nám to aj pomôže. Taktiež nás môžeš nájsť aj na našom facebooku .  A omnoho viac fotiek  nájdeš na našom instagrame,  kde pridávame fotky každý deň.  Ak sa chceš dozvedieť kto sme, tak klikni sem.

Ďakujeme.