Florencia výlet

Florencia –  po stopách Dana Browna

Florencia je jedno z najkrajších miest v nie len v Taliansku, ale aj v celej Európe.  Historické centrum je dokonca zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.  Na zozname sme ju mali už veľmi dlho, ale akosi stále nebol čas na návštevu.

Ten sa nám naskytol až nedávno po kúpe leteniek do Bologne, o ktorej som písal nedávno.  Okrem Bologne bola istá len Florencia. Postupne sme k nej pridali ešte PisuCinque Terre.

Ako sa tam dostať

Do Florencie sa viete dostať naozaj jednoducho. Dá sa tam priletieť priamo napríklad z Viedne alebo z Prahy so spoločnosťou Vueling. Ceny sa pohybujú okolo 100€, ale samozrejme bývajú i rôzne akcie.  Ak chceme ušetriť, tak sa dá letieť do okolitých miest. Napríklad ako my do Bologne, alebo sa dá letieť do neďalekej Pisy. Letenky sú naozaj často už pod 20€. Nás stáli letenky 44€ ako som spomínal v predošlých cestopisoch.

Následne sa presuniete vlakom alebo autobusom. My sme sa sem presunuli na posledné tri dni výletu z Cinque Terre a Pisy. Vlak z Pisy premáva v sezóne naozaj dosť často. V auguste to bolo každých 20 minút. Lístky na vlak viete kúpiť buď cez internet, alebo priamo na stanici z automatu.

Ďalšími možnosťami  ako sem prísť sú vlak a auto. Ak využijete napríklad auto, tak viete navštíviť  i iné miesta v regióne.

Výlet Cinque Terre
Vlak Taliansko

Ubytovanie

My sme do Florencie prišli vlakom. Ubytovanie som mal tentokrát objednané cez hotels.com v Hotel City kúsok od všetkých miest, ktoré sme chceli navštíviť. Cena za noc bola 70€ pre dvoch s raňajkami. Hneď oproti bol Carrefour, a naozaj kúsok bolo Duomo. Čo sa týka ubytka, tak sa niekedy dá zohnať i lacnejšie. Samozrejme záleží na tom, čo od toho očakávate. Nám sa táto suma zdala na top sezónu fajn.

Čo vidieť vo Florencii

Florencia je kolíska renesancie. Na každom rohu na vás dýcha história. My sme tu strávili 3 dni a videli sme toho naozaj veľmi veľa. Na spoznanie by sme však potrebovali určite mesiace a možno i roky. Nachádza sa tu veľké množstvo pamiatok, galérií, múzeí, záhrad…

Po meste sme sa presúvali výlučne po vlastných. A má to svoj dôvod. Každá ulička je niečím jedinečná, a práve to máme najradšej. Spoznávanie rôznych zákutí. Takže určite tento spôsob odporúčam i vám.

Spôsobov ako spoznať mesto je naozaj mnoho. My sme si ho najviac užili skoro ráno. Dvakrát sme vstali už okolo štvrtej nadránom, aby sme sa poprechádzali po prázdnych uličkách. A poviem vám, je to úplne pocit prechádzať sa po Piazza Duomo a nik okolo. Samozrejme nie všetci sú ranné vtáčatá ako my, a preto budú po meste chodiť s tisícom ďalších ľudí. To je tiež zážitok, sledovať ľudí a tipovať odkiaľ dorazili.

A čo sa teda oplatí vo Florencii vidieť?

Deň prvý – Námestie Duomo a okolie

Naše prvé kroky viedli na Námestie Piazza del Duomo. To patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v celej Európe. Je lemované veľkým množstvom historických budov. Dominantou je Florentská katedrála – Santa Maria del Fiore. Táto budova sa môže pýšiť najväčšou kupolou svojho druhu na svete. 

Jej súčasťou je i baptisérium – Baptisterium San Giovanni. Jedná sa o jednu z najstarších budov v meste a zaujímavosťou je, že tu bol pokrstený i známy spisovateľ Dante Alighieri.

Do oboch budov sa viete dostať. Pripravte sa však na naozaj dlhé rady. Lístky treba kúpiť vopred, nakoľko v deň návštevy sú takmer vždy vypredané.  Vstupné začína na 18€ a viac informácií sa dozviete tu.

My sme a tu po okolí motali dosť dlho. Prvý deň sme mali nefotiaci. Len tak sme si vychutnávali atmosféru. Zmrzlina, pizza… Však to poznáte.

Z námestia sme si to namierili rovno k rieke Arno. Tam sa nachádza Ponte Vecchio. Je to najstarší most v meste. Už v minulosti bol známy ako miesto, kde prebiehal obchod. V minulosti sa tam predávalo mäso a zelenina. To sa však po zásahu Ferdinanda I. zmenilo. Ten predaj mäsa a zeleniny zakázal. Odvtedy sa tam začalo predávať najmä zlato a šperky. A tieto obchody tu ostali dodnes.

Ďalšou zaujímavosťou je Vasariov Koridor, ktorý sa nachádza nad obchodíkmi. Ten dal postaviť Cosimo I. Medici. Cieľom bolo prepojiť dva paláce. Palác Vecchio a Palác Pitti.

Tu sme strávili čas až do západu slnka. Tento prvý deň bol len taký do pohody na nasatie atmosféry. Potom sme sa v kľude presunuli do hotela a zaľahli do postele.

Potulky po meste
Potulky po meste
Florencia - Rieka Arno
Florencia – Rieka Arno
Florencia - Rieka Arno
Florencia – Rieka Arno
Florencia - Ponte Vecchio
Florencia – Ponte Vecchio
Kam idú?
Kam idú?

Deň druhý – Po stopách Dana Browna

Na druhý deň ráno sme si trošku privstali, aby sme si užili mesto tak ako to máme radi. Skoro ráno a bez ľudí. Na raňajkách sme stepovali medzi prvými. Pani len tak vykukla z kuchyne a pokývala hlavou, že sa môžeme pustiť do jedla. Najviac sme si pochutili na takom výbornom koláčiku, ale na názov si už nespomeniem.

Po jedle sme vyrazili do mesta. Ja som veľkým fanúšikom spisovateľa Dana Browna. A tak sme sa vydali po stopách Róberta Langdona z knihy Inferno.Plán na tento deň boli Záhrady Boboli, Palác Vecchio, Baptisérium a Námestie Duomo.

Prechádzka cez záhrady

Cez poloprázdne mesto sme sa presunuli až ku Palácu Pitti. Do paláca si viete kúpiť lístky online, alebo priamo na mieste. Vstupné je 20€ a tešiť sa môžete na galériu, kráľovské apartmány, galériu moderného umenia a mnoho iného. Nám sa po múzeách moc chodiť nechcelo. Preto sme si za cieľ návštevy zvolili Záhrady Boboli, ktoré sú súčasťou areálu. Vstup do záhrad stojí 10€. Opäť sa dá kúpiť buď online, alebo na mieste. My sme tam boli dosť skoro, takže sme si počkali v rade asi 3 minútky.

Pred návštevou si však nezabudnite skontrolovať otváracie hodiny. Prvý a posledný pondelok v mesiaci býva totiž zatvorené.

Čo sa týka záhrad, tak tie nás moc neohúrili. Kľudne sa dajú vynechať a o nič podstatné neprídete. Ak ste však fanúšikom Inferna, tak práve toto je to miesto, kde Robert a Siena utekali pred políciou.

Z Boboli sme sa postupne presunuli okolo pevnosti Belveder, kde si v 2014 svoje áno povedala Kim Kardashian a Kanye West, do záhrad Bardini. Toto miesto naozaj odporúčame. O tom, že tam je krásne svedčí i to, že sme tam stretli veľké množstvo maliarov. Prostredie je tam naozaj veľmi pekné. A tie výhľady na mesto sú nezabudnuteľné. Výsledkom bolo, že sme stratili pojem o čase a sedeli sme tam asi 2 hodiny.

Florencia - Palazzo Pitti
Florencia – Palazzo Pitti
Záhrady Boboli
Záhrady Boboli
Záhrady Boboli
Záhrady Boboli
Florencia - Palazzo Pitti zo záhrad Boboli
Florencia – Výhľad na mesto zo záhrad Boboli
Umenie v záhrade
Umenie v záhrade
Neptúnova fontána
Neptúnova fontána
Florencia - Boboli
Florencia – Boboli
Výhľad na mesto
Výhľad na mesto
Presúvame sa ďalej
Presúvame sa ďalej
Florencia - Giardino Bardini
Florencia – Giardino Bardini
Florencia - Giardino Bardini - Čo to tam maľujete?
Florencia – Giardino Bardini – Čo to tam maľujete?
Florencia - Giardino Bardini - Pohľad na Duomo
Florencia – Giardino Bardini – Pohľad na Duomo
Florencia výlet
Florencia – Giardino Bardini – Pohľad na Duomo
Florencia - Giardino Bardini - Vychutnávame si výhľad na mesto
Florencia – Giardino Bardini – Vychutnávame si výhľad na mesto
Florencia - pohľadnica z kolísky renesancie
Florencia – pohľadnica z kolísky renesancie
Florencia - výhľad na mesto
Florencia – výhľad na mesto
Kam vedú tie schody?
Kam vedú tie schody?

V kolíske renesancie

Zo záhrady sme sa opäť cez uličky a most Ponte Vecchio presunuli na Piazza della Signoria. Toto námestie je známe hlavne tým, že sa tu nachádza Neptúnova fontána, Palác Vecchio, repliky sôch Heraklesa a Michelangeloveho Dávida. Toto miesto je opäť povinnou zastávkou pre fanúšikov Roberta Langdona.

Potom sme sa opäť cez uličky premotali až na námestie Piazza di Sanra Croce, kde sa nachádza Basilica of Santa Croce. Toto námestie je super hlavne z toho dôvodu, že sa tu stretávajú rôzni umelci. Na pár minút sme si len tak sadli na lavičku a započúvali sa do spevu.

Prechádzka mesto
Prechádzka mesto
Prechádzka mesto
Prechádzka mesto
Florencia - Ponte Vecchio
Florencia – Ponte Vecchio
Rieka Arno
Rieka Arno
Florencia - Ponte Vecchio - trošku plno
Florencia – Ponte Vecchio – trošku plno
Florencia - Ponte Vecchio - trošku plno
Florencia – Ponte Vecchio – trošku plno
 Florencia - Piazza della Signoria
Florencia – Piazza della Signoria
 Florencia - Piazza della Signoria
Florencia – Piazza della Signoria
Florencia - Neptunova fontána
Florencia – Neptunova fontána
Múzeum?
Múzeum?
Neptunova fontána
Neptunova fontána
Potulky mestom
Potulky mestom
Cesta na Piazza di Sanra Croce
Cesta na Piazza di Sanra Croce
Florencia - Basilica of Santa Croce
Florencia – Basilica of Santa Croce
Florencia - Basilica of Santa Croce
Florencia – Basilica of Santa Croce
Florencia - Basilica of Santa Croce
Florencia – Basilica of Santa Croce
Florencia - Ponte Vecchio
Florencia – Ponte Vecchio
Florencia - Ponte Vecchio
Florencia – Ponte Vecchio

Výhľad ako z pohľadnice

Odtiaľ sme sa opäť cez rieku Arno presunuli na druhú stranu. Vybrali sme sa hľadať typický pohľadnicový výhľad. Cestou sme objavili ďalšiu nádhernú záhradu Giardino delle Rose. Vstup do tejto záhrady je zdarma a výhľady sú opäť neskutočné. My sme si tu našli lavičku a presedeli sme na nej minimálne 2 hodiny. Toto sa nám stáva naozaj často. Proste nájdeme super miesto, sadneme si tam, a len tak vychutnávame okamih.

Zo záhrady sme pokračovali až na Piazzale Michelangelo, odkiaľ je výhľad na celé mesto. A najlepšie na tom celom je, že je to zadarmo. Presne toto je to miesto, ktoré vidíte všade na internete. Pohľad na Duomo, Ponte Vecchio, rieku Arno, záhrady Boboli. Všetko ako na dlani.

Cestou na výhľad
Cestou na výhľad
Florencia - Giardino delle Rose
Florencia – Giardino delle Rose
Florencia - Giardino delle Rose - výhľad na mesto
Florencia – Giardino delle Rose – výhľad na mesto
Florencia - Giardino delle Rose - výhľad na mesto
Florencia – Giardino delle Rose – výhľad na mesto
Vstup do Giardino delle Rose  je zdarma
Vstup do Giardino delle Rose je zdarma
Florencia zhora
Florencia zhora
Potulky mestom
Potulky mestom
Florencia výlet
Florencia
Florencia výlet
Florencia výlet
Výhľad na mesto z Piazzale Michelangelo
Výhľad na mesto z Piazzale Michelangelo
Výhľad na mesto z Piazzale Michelangelo
Výhľad na mesto z Piazzale Michelangelo
Pohľad na záhrady Boboli a Bardini
Pohľad na záhrady Boboli a Bardini
Kupola je veľkou dominantou na panoráme mesta
Kupola je veľkou dominantou na panoráme mesta
Hory vystupujú spoza mesta
Hory vystupujú spoza mesta
Suveníry? Magnetku? Šál?
Suveníry? Magnetku? Šál?
Pohľadnica z Toskánska
Pohľadnica z Toskánska
Pohľadnica z Toskánska č. 2
Pohľadnica z Toskánska č. 2
Pohľadnica z Toskánska č. 3
Pohľadnica z Toskánska č. 3
Najlepšie výhľady sú tie zadarmo
Najlepšie výhľady sú tie zadarmo
Najlepšie výhľady sú tie zadarmo
Najlepšie výhľady sú tie zadarmo

Ako sme sa nechali ojebabrať

Z námestia sme si to namierili nazad do centra mesta. Nakoľko už bol čas večere, tak sme sa rozhodli, že si niekam sadneme. Čo však čert nechcel, oba mobily sa nám nakomplet vybili. Nemali sme tak možnosť skontrolovať recenzie. A to bola obrovská chyba. Vybral som podnik podľa cien pizze. Tá stála od 6€ vyššie, čiže ceny ako v Žiline. Žiaľ nikde nemali ceny nápojov. Nenapadlo mi , že sa tam zarába práve na tom. Výsledkom našej večere bol fakt super účet. Za malý pomarančový džús si pýtali 7€ a nezabudli nám naúčtovať i 5€ na hlavu za to, že sme si tam sadli. Ale pizza bola výborná.

Trošku rozladení sme sa vrátili nazad do centra, kde sme sa už len tak ponevierali a spoznávali uličky. Krátko pred západom slnka sme skúsili skontrolovať i stav vstupeniek do kupoly. Na nasledujúce tri dni bolo vypredané. Ak vám nevadí čakanie na samotný vstup, tak si kúpte lístky vopred online. My nemáme radi čakanie, ale skúsiť sme to skúsili. Keby náhodou.

Potom sme si už len kúpili dačo pod zub, a našli peknú lavičku. Naozaj sme toho po celom dni mali dosť. Nachodili sme viac ako 30 000 krokov, čo je takmer 24km. Slušný výkon. Čo myslíte?

Florencia - Santa Maria del Fiore
Florencia – Santa Maria del Fiore
Florencia - Baptisérium kde našiel Robert Langdon Danteho masku
Florencia – Baptisérium kde našiel Robert Langdon Danteho masku
Florencia - Santa Maria del Fiore
Florencia – Santa Maria del Fiore
Florencia - Santa Maria del Fiore
Florencia – Santa Maria del Fiore
Vstupenky do kupoly kúpite i v takýchto automatoch
Vstupenky do kupoly kúpite i v takýchto automatoch
Florencia - Santa Maria del Fiore
Florencia – Santa Maria del Fiore
Florencia - Santa Maria del Fiore
Florencia – Santa Maria del Fiore

Deň tretí – Ešte pár fotiek a ideme domov

Posledný deň sme mali v pláne vstať naozaj skoro. Budík nám zazvonil už krátko po štvrtej ráno. Ako často spomíname, tak radi fotíme skoro ráno, kedy v meste takmer nik nie je. A ani tento výlet nebol výnimkou. V meste nebola ani noha.

Postupne sme prešli všetky populárne pamiatky a ulice. Po troch hodinách sa blížil koniec času na raňajky, a tak sme sa vrátili nazad do hotela. To by mi Majka neodpustila, ak by sme ich vynechali. Po raňajkách sme zbehli do izby, pobalili sme sa a odniesli sme batohy na recepciu.

Mesto ešte spí
Mesto ešte spí
Takmer prázdne námestie
Takmer prázdne námestie
Len pár ľudí smerujúcich do práce
Len pár ľudí smerujúcich do práce
Ale dali sa nájsť miesta, kde nebol nik...
Ale dali sa nájsť miesta, kde nebol nik…
Úplne iná atmosféra
Úplne iná atmosféra
Florencia - Santa Maria del Fiore
Florencia – Santa Maria del Fiore
Florencia - Santa Maria del Fiore
Florencia – Santa Maria del Fiore
Takmer prázdne Piazza del Duomo
Takmer prázdne Piazza del Duomo
Takmer prázdne Piazza del Duomo
Takmer prázdne Piazza del Duomo
Takmer prázdne Piazza del Duomo
Takmer prázdne Piazza del Duomo
A aj ostatné časti mesta prázdne
A aj ostatné časti mesta prázdne
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Baptisérium
Baptisérium
Florencia - Palazzo Vecchio
Florencia – Palazzo Vecchio
Florencia - Palazzo Vecchio
Florencia – Palazzo Vecchio
Strom života
Odkaz na dielo Leonarda
Strom a Palác Vecchio
Strom a Palác Vecchio

Ostával nám ešte celý deň na mesto. Odlet domov sme mali až neskoro večer. Väčšinu času sme len tak oddychovali a nasávali atmosféru. Niekedy sa netreba moc naháňať. Ešte raz sme si prebehli najznámejšie miesta, posedeli sme si v parkoch, dali sme si dačo pod zub a vôbec sme sa nenaháňali.

Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Ráno to ide i na bikoch
Ráno to ide i na bikoch
Čo to tam vykúka?
Čo to tam vykúka?
Aj tu majú koňa
Aj tu majú koňa
Synagóga a židovské múzeum
Synagóga a židovské múzeum
Uličky
Uličky
Pohľad na druhú stranu mesta od knižnice
Pohľad na druhú stranu mesta od knižnice
Florencia - Piazza di Sanra Croce
Florencia – Piazza di Sanra Croce
Florencia - Piazza di Santa Croce - Basilica of Santa Croce
Florencia – Piazza di Santa Croce – Basilica of Santa Croce
Potulky mestom
Potulky mestom
Ponte Vecchio
Ponte Vecchio
Florencia - Ponte Vecchio
Florencia – Ponte Vecchio
Florencia - Santa Maria del Fiore
Florencia – Santa Maria del Fiore- už sú tu ľudia
Florencia - Santa Maria del Fiore - rad na vstup do kupoly bol naozaj dlhý
Florencia – Santa Maria del Fiore – rad na vstup do kupoly bol naozaj dlhý
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Výlet v Toskánsku
Výlet v Toskánsku
Číta niekto tieto popisky? Ak hej, napíš nám instagrame
Číta niekto tieto popisky? Ak hej, napíš nám na instagrame
Florencia - Toskánsko
Florencia – Toskánsko
Uličky
Uličky

Hurá domov

4 hodinky pred odletom lietadla z Bologne sme sa presunuli na železničnú stanicu. Lístok sme si opäť kúpili v automate. Vlaky bez prestupu do Bologne chodia každých 15 minút a zvládnu to za 35 minút. Cena je však vyššia. Menej často chodia regionálne vlaky, kde je potrebné prestupovať. V tomto prípade trvá cesta viac ako hodinu, ale lístok kúpite už od 9€. My sme si zvolili lacnejšiu verziu, nakoľko sme mali čas.

Po príchode do Bologne sme sa už len rýchlo presunuli na letisko a ďalší výlet bol za nami.

Florencia bola super. A určite sa oplatí navštíviť toto mesto. My sme tam asi neboli naposledy.

Dovidenia v Taliansku!