Predjama a Postojna

Výlet po Slovinsku – Deň 6: Hrad Predjama a jaskyňa Postojnska jama

Už pri plánovaní výletu po Slovinsku sme vedeli, že dve miesta nemôžeme určite vynechať. Jedným bol rozprávkový Hrad Predjama zapísaný do Guinessovej knihy rekordov a druhým miestom bola kráľovná jaskýň – Postojnska jama. Obe miesta sme mali na pláne navštíviť v posledný deň výletu, cestou domov zo Slovinska. Presunuli sme sa tam skoro ráno z Piranu, kde sme trávili predošlé dva dni.

Hrad Predjama – parkovanie a vstupné do hradu

Predjamský hrad je postavený v ústi jaskyne Erazmova jama v historickej oblasti Vnútorné Kraňsko, v obci Predjama. Nachádza sa len 9 km severozápadne od mesta Postojna, ktoré je svetovo preslávené vďaka jednej z najkrajších jaskýň na svete – Postojnska jama.

My sme k hradu dorazili krátko pred otvorením a zaparkovali sme len pár krkov od vstupu. Parkovisko pri hrade je dosť malé, preto určite odporúčame prísť doobeda, nakoľko neskôr sa môže zaplniť. Výhodou parkoviska pri Hrade Predjama je, že je zadarmo.

Hrad Predjama je zvyčajne v letnej sezóne otvorený už od 9:00 ráno, tento rok však všade platia obmedzenia, čoho výsledkom sú skrátené otváracie hodiny. Momentálne svoje brány otvára o 10:00 a otvorené je až do 18:00.

Vstupné do hradu je 14,90€, čo sa však vôbec neoplatí v prípade, ak máte v pláne navštíviť aj Jaskyňu Postojnska jama. Kombinované vstupné na obe pamiatky je 29,96€, čo je super cena ak si uvedomíme, že vstupné do samotnej jaskyne je 27,90€.

My sme samozrejme kúpili kombinované vstupné. Pri vstupe do hradu dostanete audio sprievodcu, ktorý je aj v češtine, takže si môžete vypočuť všetko o histórii hradu v jazyku, ktorému rozumiete.

Prehliadka Predjamského hradu

Ráno bolo na hrade len pár ľudí a väčšina z nich boli Česi a Slováci. Priestory hradu sme si mohli prezrieť vlastným tempom a trvalo nám to aj s fotením niečo viac ako hodinku, počas ktorej sme sa z audio sprievodcu dozvedeli mnoho zaujímavých vecí.

Hrad Predjama bol postavený koncom 12. storočia pod 123 metrov vysokou skalou útesu, čo ho radí medzi najväčšie jaskynné hrady na svete, vďaka čomu je zapísaný v knihe Guinessových svetových rekordov.

Hrad sa skladá z dvoch častí, jedna novšia, ktorá sa podobá na každý iný hrad na svete a druhá staršia v jaskynnej časti hradu. Práve tá staršia tu stojí už viac ako 800 rokov a v čase najväčšej slávy hradu sa práve odtiaľ vydával najznámejší obyvateľ hradu rytier Erazmus z Predjamy na svoje lúpežné výpravy.

A práve k rytierovi Erazmovi sa viaže niekoľko legiend, z ktorých väčšina je nepodložená. Jeden tragikomický príbeh sa viaže k obdobiu, kedy Erazmus odolával cisárskym vojskám. Hrad bol nedobytný a vďaka systému jaskýň sa nedal vyhladovať. Mal však jedno slabé miesto, ktorým bol záchod v slabo opevnenej časti hradu. A práve počas času, kedy bol Erazmus na záchode ho zradil jeden zo sluhov, ktorý dal signál nepriateľským vojskám, ktoré ho jednou dobre mierenou strelou zabili.

O tom, že je hrad populárny svedčí aj množstvo filmov, ktoré ho využili ako kulisu. Asi najznámejší je film Božská relikvia s Jackie Chanom. Počas natáčania sa tu dokonca stala vážna nehoda, kedy prišiel Jackie Chan takmer o život. Stalo sa to pri skákaní z hradného múru na strom, ktorý sa zlomil a herec spadol na skaly.

Po prehliadke hradu sme sa presunuli do 15 minút vzdialenej jaskyne Postojnska jama.

Jaskyňa Postojnska jama – parkovanie a vstupné do jaskyne

V tesnej blízkosti jaskyne sa nachádza niekoľko parkovísk, kde sa dá zaparkovať. My sme využili parkovisko, ktoré bolo najbližšie ku vstupu. Za celý deň parkovania zaplatíte 5€.

Od parkoviska je to k samotnej jaskyni len pár korkov. Vstupy do jaskyne sú v pravidelných hodinových intervaloch a prvý je o 10:00. Posledný vstup je o 17:00.

Ako som spomínal už v prvej polovici článku, vstupné sa najviac oplatí kúpiť kombinovane do hradu a jaskyne. Viac o vstupnom nájdete priamo na stránke jaskyne tu.

Zaujímavosťou jaskyne je, že vás dnu odvezie vláčik. Ten tu bol nainštalovaný už v roku 1872 zároveň s prvým elektrickým osvetlením v krajine. Toto osvetlenie bolo nainštalované dokonca skôr ako v hlavnom meste Ľubľane.

Prehliadka jaskyne Postojnska jama

Vstup do jaskyne je rozdelený na 3 časti. Jedna je pre nemecky hovoriacich turistov, druhá pre Slovincov a tretia pre zvyšok, kde dostanete audio sprievodcu. My sme boli v tretej skupine a podobne ako na Hrade Predjama aj tu mali sprievodcov v češtine.

Jaskyňa je naozaj populárna a na jeden vstup pustili dnu viac ako 100 ľudí. Aspoň tak sa nám s Majkou zdalo, nepočítali sme ich. Prvú časť prehliadky absolvujte na vláčiku, ktorý vás po krátkej jazde vyhodí uprostred jaskyne, odkiaľ už pokračujete po svojich.

Celkovo je pre verejnosť prístupných 5,3 km, čo je najviac zo všetkých jaskýň na svete.  Počas prechádzky sme prekonávali rôzne prevýšenia, cez dômyselne vybudované chodníky a mohli sme obdivovať nádherné sály, pasáže, jazierka a nádhernú vnútornú výzdobu.

Toto nádherné dielo je z veľkej časti výtvorom podzemnej rieky Pivka. Hlavným bodom prehliadky bol symbol jaskyne – obrovský 5 metrov veľký žiarivo biely stalagmit nazývaný Briliant.

Okrem tejto nádhery sme videli aj maličkého draka, endemického obojživelníka jaskyniara vodného (Proteus anguinus). Ten tu žije v absolútnej tme už mnoho rokov a vy ho uvidíte v závere prehliadky.

Okrem prehliadok sa v jaskyni pravidelne konajú aj koncerty, nakoľko tu je skvelá akustika. Sprievodca nám povedal, že sa určite oplatí prísť v čase Vianoc, kedy tu bývajú jasličkové slávnosti.

Po pešej prehliadke sme opäť nastúpili na vláčik, ktorý nás vyviezol na denné svetlo a výlet po Slovinsku bol za nami.

Pred odchodom na 7 hodinovú cestu do Žiliny sme si ešte dali jaskynný burger aby sme to ukončili štýlovo.

Celá cesta domov bola v pohode až na posledný úsek, kedy nás pri Trenčíne chytila taká búrka, že nebolo vidieť na pol metra. Nakoniec sme to však zvládli a o polnoci sme si plní zážitkov ľahli do postele.

Ak sa vám naše články zo Slovinska páčili, tak ich určite posuňte ďalej. Naozaj nám urobíte radosť.

A ak vás zaujímajú i iné destinácie nie len doma, ale aj v zahraničí, nezabudnite sledovať aj náš blog Cestuj za menejinstagram a facebook.

Ďakujeme!

Hrad Predjama a jaskyňa Postojnska jama v obrazoch

Hrad Predjama - parkovisko
Hrad Predjama – parkovisko
Cesta k hradu Predjama
Cesta k hradu Predjama
Hrad Predjama - Vybudovali ho pred osemsto rokmi pod previsom skalnej steny vysokej 123 metrov.
Hrad Predjama – Vybudovali ho pred osemsto rokmi pod previsom skalnej steny vysokej 123 metrov.
Hrad Predjama - Nakrúcal sa tu film Božská relikvia s Jackiem Chanom
Hrad Predjama – Nakrúcal sa tu film Božská relikvia s Jackiem Chanom
Interiér hradu
Interiér hradu
V hrade dostanete audio sprievodcu v češtine
V hrade dostanete audio sprievodcu v češtine
Interiér hradu
Interiér hradu
Výhľad z Hradu Predjama na okolie
Výhľad z Hradu Predjama na okolie
Hrad Predjama - výhľad
Hrad Predjama – výhľad
...po schodoch...
…po schodoch…
A tu spával rytier Erazmus Predjamský
A tu spával rytier Erazmus Predjamský
Hrad je zauiímavý tým, že časť je vytesaná priamo v skale
Hrad je zaujímavý tým, že časť je vytesaná priamo v skale
Hrad Predjama plnil hlavne obrannú funkciu
Hrad Predjama plnil hlavne obrannú funkciu
Zbroj posádky
Zbroj posádky
Výhľad z hradu
Výhľad z hradu
Pôvodný hrad v skale
Pôvodný hrad v skale
Hrad Predjama v skale
Hrad Predjama v skale
Hrad Predjama v skale
Hrad Predjama v skale
Interiér hradu
Interiér hradu
Hrad Predjama
Hrad Predjama
Blížime sa k jaskyni Postojnska jama
Blížime sa k jaskyni Postojnska jama
Vstup do jaskyne
Vstup do jaskyne
Slovensko?
Slovensko?
Audio sprievodca v češtine
Audio sprievodca v češtine
Do jaskyne Postojnska jama vás privezie vláčik
Do jaskyne Postojnska jama vás privezie vláčik
Postojnska jama - Krasový systém vyhĺbený podzemnou riekou pivka má viac ako 24 kilometrov a veľká časť je sprístupnená pre verejnosť.
Postojnska jama – Krasový systém vyhĺbený podzemnou riekou Pivka má viac ako 24 kilometrov a veľká časť je sprístupnená pre verejnosť.
Postojnska jama
Postojnska jama
Postojnska jama - Ak sa jaskyňu Postojna rozhodnete navštíviť v letných mesiacoch, nezabudnite sa poriadne obuť a obliecť
Postojnska jama – Ak sa jaskyňu Postojna rozhodnete navštíviť v letných mesiacoch, nezabudnite sa poriadne obuť a obliecť
Okrem netopierov alebo aj motýľov tu nájdete zvláštneho mloka nazývaného jaskyniar vodný, ktorý je dokonale prispôsobený životu v tme, pretože takmer nevidí, no jeho sluch a čuch je vyvinutý oveľa lepšie.
Okrem netopierov alebo tu nájdete zvláštneho mloka nazývaného jaskyniar vodný, ktorý je dokonale prispôsobený životu v tme.
Jaskyňa Postojnska jama
Jaskyňa Postojnska jama
Jaskyňa Postojnska jama
Jaskyňa Postojnska jama
Jaskyňa Postojnska jama
Jaskyňa Postojnska jama
Jaskyňa Postojnska jama
Jaskyňa Postojnska jama
Jedlo a hurá domov
Jedlo a hurá domov