Hronsek

Hronsek – Na návšteve v dedinke, kde nájdete Vodný hrad, kaštieľ i kostolík zapísaný v UNESCO

Počas potuliek Slovenskom sme začiatkom decembra navštívili aj malú obec Hronsek v Banskobystrickom kraji. Do tejto časti našej krajiny sa vraciame dosť často a stále máme čo objavovať. V tejto malej obci sa na malom kúsku nachádza hneď niekoľko zaujímavých pamiatok. Vodný hrad, kaštieľ a drevený artikulárny kostol lákajú návštevníkov v každom ročnom období.

Základné info a príchod

Hronsek sme navštívili ešte začiatkom decembra. Nachádza sa na polceste medzi Banskou Bystricou a Zvolenom vo Zvolenskej kotline na ľavom brehu rieky Hron.

Výhodou je napojenie na železničnú sieť, takže sa sem dostanete naozaj jednoducho. V prípade, že sem vyrazíte autom, tak bude najlepšie ak zaparkujete priamo vedľa miestneho kaštieľa. Odtiaľ je to ku všetkým zaujímavostiam obce naozaj blízko.

Soósovsko-Géczyovský kaštieľ Hronsek

Prvou pamiatkou, ktorú sme si obzreli bol Soósovsko-Géczyovský kaštieľ. Ten bol postavený okolo roku 1775 v barokovom slohu. Aktuálne sa stále rekonštruuje a niekoľkokrát ročne je prístupný verejnosti. Okrem kaštieľa stojí za zmienku aj zámocká záhrada, kde sa nachádza niekoľko naozaj zaujímavých stromov. Nájsť tu môžete napríklad 200 ročnú lipu a dub.

Drevený artikulárny kostol zapísaný v UNESCO

Od kaštieľa sme sa presunuli k najzaujímavejšej pamiatke v obci. Tou je Drevený artikulárny evanjelický kostol, ktorý bol 7. júla 2008 zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Kostol bol postavený podľa prísnych nariadení Šopronského snemu, teda na vopred vyhradenom pozemku mimo obec, z dreva, bez veže a a musel byť dokončený počas jedného roka. Kostol stavali od roku 1725 do 1726, teda za jednu sezónu. Súčasne s kostolom bola postavená aj zvonica tiež  z roku 1726.

Kostol má pôdorys kríža, je 8 m vysoký, 26 m dlhý a 11 m široký a dnu sa zmestí viac ako 1000 veriacich. Vnútro kostola má naozaj zaujímavú výzdobu. Nachádzajú sa v ňom obrazy z roku 1771 a organ z roku 1764.

Nádvorie kostola zdobia mohutné lipy a dve z nich sú dokonca také staré ako samotný kostol.

Počas letnej sezóny je kostol prístupný verejnosti aj mimo cirkevných obradov. Mimo sezóny si treba prehliadku zarezervovať vopred na evanjelickej fare. Viac info sa dozviete tu.

A ešte vám prezradíme jednu pikošku. Viete o tom, že s obcou Hronsek je spojený aj Andrej Sládkovič? Po tom, čo mu nevyšiel vzťah s jeho osudovou láskou Máriou Pischlovou sa v roku 1844 stal vychovávateľom v Rybároch a krátko nato sa zoznámil s dcérou panského úradníka z Hronseka. Tou dievčinou bola Antónia Júlia Sekovičová a ich láska nakoniec prerástla do silného citového vzťahu natoľko, že Sládkovič požiadal o jej ruku a 15. septembra 1847 si ju vzal práve v drevenom artikulárnom kostolíku v Hronseku za manželku.

Rothovsko-Telekyovský vodný hrad

A od kostolíka sme sa presunuli k najstaršej budove v obci. Je ňou vodný hrad z 15. storočia. Hrad bol v minulosti kompletne opevnený, mal 4 veže a okrem toho ho chránila vodná priekopa. Zaujímavosťou je, že sa v ňom dokonca razili mince a istý čas tu dokonca  žil aj Zsigmond Géczy, otec Juliany Korponayovej-Géczyovej , známej ako Levočská biela pani.

Za zmienku tiež stojí, že od roku 1690 do doby postavenia dreveného artikulárneho kostola slúžil okrem iného aj na vykonávanie evanjelických služieb Božích.

Hrad je momentálne v súkromnom vlastníctve a nie je prístupný verejnosti. Prebieha tam rekonštrukcia. Takže nám neostalo nič iné, len si ho pekne poobzerať z cesty. Snáď ho po rekonštrukcii sprístupnia, aby sme si ho mohli obzrieť aj z vnútra.

A po prechádzke okolo hradu bol tento krátky výlet za nami. Ak budete mať cestu okolo, tak sa tu určite zastavte. Len málo miest na Slovensku má na tak malom mieste toľko krásnych historických pamiatok. My sa sem určite ešte vrátime. Musíme si pozrieť kaštieľ aj kostolík zvnútra.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite odporučte aj kamarátom. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Hronsek na fotkách

Soósovsko-Géczyovský kaštieľ v Hronseku
Soósovsko-Géczyovský kaštieľ v Hronseku
Hronsek - Soósovsko-Géczyovský kaštieľ
Hronsek – Soósovsko-Géczyovský kaštieľ
Kaštieľ je postavený v barokovom slohu
Kaštieľ je postavený v barokovom slohu
Cestou ku kostolu
Cestou ku kostolu
Drevený artikulárny kostol Hronsek
Drevený artikulárny kostol Hronsek
Drevený artikulárny kostol a drevená zvonica v Hronseku
Drevený artikulárny kostol a drevená zvonica v Hronseku
Hronsek - Drevená zvonica
Hronsek – Drevená zvonica
Drevený artikulárny kostol v Hronseku
Drevený artikulárny kostol v Hronseku
Vodný hrad v Hronseku
Vodný hrad v Hronseku
Rothovsko-Telekyovský vodný hrad Hronsek
Rothovsko-Telekyovský vodný hrad Hronsek
Vodný hrad momentálne nie je prístupný verejnosti
Vodný hrad momentálne nie je prístupný verejnosti