Osada u Jánošov v Terchovej

Terchová – Osada u Jánošov

Nie tak dávno sme pridávali článok z terchovskej Osady u Marunov a dnes sa opäť vyberieme do tejto rázovitej kopaničiarskej obce. Spoločne budeme pokračovať po Náučnom chodníku Jánošíkovým chotárom a navštívime rodisko Juraja Jánošíka, ktorým je Osada u Jánošov. Často sa táto časť Terchovej volá i Jánošovia či Jánošíkovci.

Základné info a príchod

Najlepší prístup do rodnej osady Juraja Jánošíka je z časti Šípková, kam premávajú aj pravidelné autobusové spoje. Taktiež je to asi najlepšie miesto, kde môžete nechať svoje auto. Teoreticky sa dá ísť autom aj vyššie, ale bola by to škoda, a prišli by ste o krátku a príjemnú prechádzku.

Od konečnej autobusov v Šípkovej vedie k Jánošíkovcom zelená turistická značka a Náučný chodník Jánošíkovým chotárom. Naozaj sa nemáte kde stratiť. Cesta je veľmi dobre značená. Podľa tabule by vám trasa nemala trvať viac ako 45 minút. My sme to zvládli za necelých 35 minút pohodovým tempom aj s fotením. Takže je to naozaj nenáročná prechádzka vhodná úplne pre každého.

Celu cestou idete po asfaltovej ceste miernym kopčekom, takže môžete vziať aj bicykel a rodinky s deťmi by nemali mať problém ani s kočíkom. Samozrejme ak im nevadí tlačiť ho hore kopcom približne 30 minút.

Jánošíkovci – Rodná osada Juraja Jánošíka

Počas sobotného dopoludnia sme v tejto časti Terchovej stretli len domácich. Po turistoch ani chýru ani slychu. Začiatok prechádzky je do trošku strmšieho kopčeka okolo osady Vyšní Hanzelovci. Keď tento prvý úsek zvládnete, tak sa pred vami objaví nádherná terchovská príroda s výhľadmi na okolie. Ak sa dobre pozriete, tak na opačnej strane, ako máte namierené, budete môcť vidieť pod sedlom Kováčka aj Osadu u Marunov so zvoničkou.

A keď sa zapozeráte priamo pred seba a trošku doprava, tak uvidíte jeden z najvyšších vrchov v okolí, ktorým je Mravečník. Okrem názvu zaujme hlavne to, že na lúke pod ním je Rozhľadňa Terchovské srdce, ktorá tiež stojí za návštevu.

Počas prechádzky k osade sa nám vystriedali asi všetky ročné obdobia. Najskôr pekne svietilo slniečko, potom začalo pršať, neskôr sa dážď zmenil na sneh a takto stále dookola. A to prešlo len 30 minút, po ktorých sme priamo pod osadou opustili zelenú značku a vybrali sme sa priamo do dedinky po žltej.

Osada u Jánošov a Jánošíkov dom

Osada Jánošíkovci alebo u Jánošov, ako je uvedená v mapke, sa nachádza vo výške 740 metrov a tvorí ju len niekoľko domčekov. Na niektorých sa už podpísal zub času. Nechýba mnoho a asi sa rozpadnú. Drevenica, v ktorej sa Juraj Jánošík narodil v roku 1688, v osade už momentálne nestojí, ale na jej mieste je osadená pamätná tabuľa. Okrem nej tu pri príležitosti 330. výročia narodenia Juraja Jánošíka začiatkom augusta 2018 sprístupnili aj Symbolický dom. Ten je momentálne zatvorený z dôvodu nepriaznivej situácie. Na dome je umiestnená tabuľa, na ktorej je zachytená myšlienka z filmového plagátu, ktorá asi najlepšie vystihuje odkaz Juraja Jánošíka:

„Jánošíka nemôžete zabiť. Jánošík je sloboda a sloboda je večná!“ 

Keď sa opatrenia opäť uvoľnia, tak sa dá ísť pozrieť aj dnu. Otvorené je zvyčajne cez víkendy a vstupné je 4€ pre dospelých a 3€ pre deti. Viac o vstupnom sa dozviete priamo na stránke drevenice tu.

Jánošíkovým chotárom

V tesnej blízkosti symbolického domu sa nachádza aj drevenička s výhľadom na dolinu, kde si môžete dať napríklad kávu a čaj. Či tam aj varia neviem, momentálne sa to nedalo otestovať. Budeme sa musieť vrátiť ešte v lete.

Po dedinke sme sa motali asi 20 minút, pozreli sme si domčeky, prehodili sme pár slov s domácimi a a za mierneho dažďa so snehom sme sa vybrali na spiatočnú cestu do Šípkovej.

Ak si však chcete urobiť kolečko, tak od Jánošíkovcov sa dá následne pokračovať aj po žltej značke smerom na Pupov, alebo môžete pokračovať opäť po zelenej, ktorá vás zavedie Jánošíkovým chotárom okolo ďalších osád. Prejdete si ďalšie zaujímavé osady ako Smrekovci, Kýčera, Vyšní Berešovci a trasu skončíte priamo v centre obce pri kostole.

V prípade, že rozmýšľate kam vyraziť najbližšie, tak Terchová určite nesklame. Je tam čo obdivovať. Rozhľadňa, socha Jánošíka, rázovité kopaničiarske osady. Stačí si len vybrať. My sa sem určite čoskoro opäť vrátime.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Osada u Jánošov

Zaparkovať treba v osade Šípková
Zaparkovať treba v osade Šípková
Cesta k Jánošíkovcom je dobre značená
Cesta k Jánošíkovcom je dobre značená
Cestou k rodisku J. Jánošíka
Cestou k rodisku J. Jánošíka
Terchovská príroda
Terchovská príroda
K Osade u Jánošov sa dostanete za 30 minút
K Osade u Jánošov sa dostanete za 30 minút
Juraj Jánošík sa tu narodil 25. januára 1688
Juraj Jánošík sa tu narodil 25. januára 1688
Jánošíkovci
Jánošíkovci
Osada u Jánošov
Osada u Jánošov
Jar prichádza
Jar prichádza
Osada u Jánošov - Symbolický Jánošíkov dom
Symbolický Jánošíkov dom
Náučný chodník Jánošíkovým chotárom - Jánošíkovci
Náučný chodník Jánošíkovým chotárom – Jánošíkovci
Osada u Jánošov
Osada u Jánošov
Osada u Jánošov
Osada u Jánošov
Osada u Jánošov, rodisko Juraja Jánošíka
Osada u Jánošov, rodisko Juraja Jánošíka
Zub času...
Zub času…
Osada u Jánošov - Symbolický Jánošíkov dom
Symbolický Jánošíkov dom
Kadibúdka
Kadibúdka
Osada u Jánošov - Jánošíkovci
Jánošíkovci
Osada u Jánošov - Jánošovci
Jánošovci
Osada u Jánošov - Výhľad na okolie
Výhľad na okolie
Osada u Jánošov - Potulky po osadách v Terchovej
Potulky po osadách v Terchovej
Terchovská príroda
Terchovská príroda