Kvačianska dolina

Tip na výlet – Kvačianska dolina – Mlyny Oblazy a Vyhliadka Malý Roháč

Uplynulú sobotu sme sa vybrali do jednej z najkrajších dolín v Žilinskom kraji. Našim cieľom bola Kvačianska dolina na Liptove, kde nájdete hneď niekoľko zaujímavostí. Asi najväčším lákadlom pre návštevníkov sú Vodné mlyny Oblazy, Vyhliadka Malý Roháč, Vyhliadka Kobyliny, Ráztocký vodopád a Tiesňava Borovianka. Ak teda rozmýšľate, kam na výlet, tak práve tu máte o program postarané.

Základné info a príchod

Kvačianska dolina sa nachádza na Liptove vo východnej časti Chočských vrchov. Prístup do doliny je z niekoľkých smerov. Asi najčastejšie sem ľudia prichádzajú zo strany od obce Kvačany, kde sa nachádza záchytné parkovisko. Druhou možnosťou je prístup od obce Huty a treťou je možnosť začať prechádzku v obci Veľké Borové. My sme si zvolili tretiu možnosť a zaparkovali sme pri cintoríne vo Veľkom Borovom.

Všetky tri obce viete navštíviť aj verejnou dopravou. Premávajú sem pravidelné autobusové spoje z Liptovského Mikuláša, kam sa pohodlne dostanete vlakom. Cesta autobusom vám bude trvať do Kvačian približne 30 minút, do obce Huty 45 minút a do Veľkého Borového sa dostanete približne za hodinku.

Kvačianska dolina

Národná prírodná rezervácia Kvačianska dolina bola vyhlásená v roku 1967 a je rozdelená do troch menších roklín, ktorými pretekajú potoky Hutianka, Borovianka a Ráztočianka. V oblasti Oblazy sa tieto potoky vlievajú do seba a pokračujú ďalej ako Kvačianka. Jedná sa o naozaj krásny kus prírody a prechádzka cez dolinu je vhodná úplne pre každého. Zvládnu ju malé deti i menej zdatní turisti. Počas našej návštevy tam dokonca boli rodinky s kočíkom, ale ten by som asi neodporúčal. Na niektorých úsekoch to môže byť trošku náročnejšie a oceníte, ak sa s ním nebudete musieť naťahovať. Ak máte nosič, tak to bude bez problémov.

Do najkrajšej časti doliny – Vodné mlyny Oblazy sa dostanete od Veľkého Borového za približne 20-30 minút pohodovej chôdze, z obce Huty tiež za cca 20 minút (info od známych, čo boli nedávno) a od obce Kvačany by vám to nemalo trvať viac ako hodinku.

Tiesňava Borovianka a Ráztocký vodopád

Od parkoviska v obci Veľké Borové sme sa vybrali po modrej značke smerom na Vodné mlyny Oblazy. Trasa vedie cez Tiesňavu Borovianka, ktorá je naozaj chladná. Aj teraz tam bolo ešte dosť snehu a ráno to tam namŕzalo. Určite odporúčame pevnú turistickú obuv. Ak dorazíte dostatočne skoro, tak budete v doline takmer osamote. Približne po 15 minútach dorazíte k rozcestníku, kde viete zmeniť smer.

Pokračovať môžete do samotnej Kvačianskej doliny, alebo smerom do Ráztockej doliny. Určite sa oplatí urobiť si krátku zachádzku k Ráztockému vodopádu. Stačí preskočiť potok a približne za 50 – 60 metrov na vás vykukne vodopád padajúci z výšky približne 8 metrov. Inak pri tom potoku pozor. Okrem nás tam bola jedna rodinka a slečna to nezvládla a čľupla do vody.

Pri vodopáde by sa mal nachádzať aj rebrík, po ktorom sa dá vyliezť až nad samotný vodopád. Počas našej návštevy tam žiaľ nebol. Asi ho dávajú na zimu preč, aby sa tam nik nešmykol.

Vodné mlyny Oblazy

Od Ráztockého vodopádu sme sa presunuli cez lávku do oblasti Oblazy. Toto miesto je ideálne na oddych počas prechádzky. Premávajú sa tu kozy, mačky, sliepky, napajedený kohút. Ale najväčší pozor si dávajte na kozy. Ak máte niečo v batohu, tak to tam určite nie je v bezpečí. Hneď ako zbadajú, že ho otvárate, tak máte zaručené, že ich hlava tam určite skončí a prídete o časť proviantu na túru.

Najväčšiu radosť však mala Majka z mačičiek. Podľa mňa by nejakú našla aj na Lomničáku. Všade kam prídeme, nejakú vykutrá, a potom ju naťahuje a hladká. A tu si to mačky užívali. Takže spokojnosť zavládla na oboch stranách. Okrem mňa. Ja som chcel pokračovať prehliadkou mlynu, ale Majku nie a nie odtrhnúť od miestneho zverinca.

Miestne zvieratá však nie sú hlavným ťahákom tejto lokality. Tým sú vodné mlyny. Pôvodne boli v Kvačianskej doline tri mlyny. Dokonca sa spomína ešte jeden pod Roháčom, ten však v 19. stor. zobrala voda.

Mlyny, ktoré sa na tomto mieste zachovali pochádzajú z konca 19. storočia a nazývajú sa Gejdošovský, alebo aj Horný mlyn a nižšie Brunčiakovský – Dolný mlyn.

Prehliadka mlynov

Vodné mlyny Oblazy spravujú dobrovoľníci a vy si tak aj vďaka ich práci môžete aj dnes pozrieť, ako fungovali pár desiatok rokov dozadu v čase ich najväčšej slávy.

Dolný mlyn je v prevádzke a prístupný verejnosti. Zaujímavosťou je, že vodné koleso dolného mlyna sa krúti od rána do noci a vyrába elektrinu, ktorá dokáže rozhýbať viac ako 100 rokov starú pílu. Tá vie následne narezať dosky, ktoré dobrovoľníci využívajú na obnovu.

Aj počas našej návštevy panoval na mlyne čulý ruch. Chalaniská pracovali na hornom mlyne a opravovali ho. Keď to bude hotové, tak to bude paráda.

Ak máte záujem, tak prehliadky Dolného mlyna sa konajú od mája do septembra každý deň od 9:00 o 18:00 a od októbra do apríla každý deň okrem pondelka od 9:00 do 17:00. Vstupné sa nevyberá, ale nájdete tam pokladničku na dobrovoľné príspevky a dobrovoľníci tam predávajú pekné suveníry. My sme si tiež nejaké drobnosti kúpili.

Okrem mlynského mechanizmu, zvieratiek a malebných drevených stavieb tu nájdete aj milú hojdačku v prírode. Takže ak ich zbierate, tak tu nájdete ďalšiu do zbierky.

Vyhliadka Malý Roháč

Od mlynov sme pokračovali ďalej dolinou smer Kvačany. Najzaujímavejšou zastávkou na tejto trase je bezpochyby Vyhliadka Malý Roháč. Drevená plošina bola postavená nad potokom Kvačianka na skalnom brale vo výške 750 metrov a je z nej naozaj úchvatný výhľad na okolie. Od mlynov sa k nej dostanete pohodovou chôdzou za približne 20 minút. Nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť.

Smer Kvačany a Prosiecka dolina

Od tejto vyhliadky potom môžete pokračovať ďalej k Vyhliadke Kobyliny a následne okolo Jánošikovej hlavy až do obce Kvačany. Celkovo vám táto cesta nezaberie viac ako hodinku a pol aj s fotením. A tu potom máte dve možnosti. Návrat nazad k autu do Veľkého Borového, alebo môžete pokračovať ďalej do Prosieckej doliny a uzavrieť si okruh. Ten by ste mali zvládnuť za cca 6 až 7 hodín. My takéto dlhé okruhy nerobíme, a tak sme tentokrát Prosiecku dolinu vynechali. Pôjdeme nabudúce.

Takže nás čakala už len cesta nazad, počas ktorej sme sa ešte zastavili nad obcou Huty. A časť z nej nás sprevádzali aj dve kozy. Asi sme im padli do oka. Celkovo sme v Kvačianskej doline strávili viac ako 4 hodiny a návštevu určite odporúčame. Prechádzku zvládnu úplne všetci a určite si toto miesto na Liptove získa vaše srdce.

Dúfame, že vás tento tip na výlet do jednej z najkrajších dolín na Slovensku aspoň trošku inšpiroval, a možno sa aj vy vyberiete spoznávať krásy Liptova. Viac tipov na výlety po našom nádhernom Slovensku nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Vidíme sa na na prechádzke!

ĎAKUJEME

Kvačianska dolina – Vodné mlyny Oblazy a Vyhliadka Malý Roháč

Parkovanie pri cintoríne v obci Veľké Borové
Parkovanie pri cintoríne v obci Veľké Borové
Liptov
Uprostred Liptova
Dolina Borovianka
Dolina Borovianka
Kvačianska dolina - Vstup do doliny
Kvačianska dolina – Vstup do doliny
V doline je aj dnes kopa snehu
V doline je aj dnes kopa snehu
Kvačianska dolina - Určite odporúčame dobrú obuv
Kvačianska dolina – Určite odporúčame dobrú obuv
Kvačianska dolina - Ráno bola dolina takmer prázdna
Kvačianska dolina – Ráno bola dolina takmer prázdna
Tiesňava Borovianka
Tiesňava Borovianka
Kvačianska dolina - Nachádza sa tam niekoľko vodopádov
Kvačianska dolina – Nachádza sa tam niekoľko vodopádov
Kvačianska dolina - Niektoré rodinky vzali aj kočík, my však odporúčame na tento terén skôr nosič
Niektoré rodinky vzali aj kočík, my však odporúčame na tento terén skôr nosič
Ráztocký vodopád
Ráztocký vodopád
Lávka cez potok
Lávka cez potok
Cesta k Mlynom Oblazom
Cesta k Mlynom Oblazom
Kvačianska dolina - Vodné mlyny Oblazy
Vodné mlyny Oblazy
Vodné mlyny Oblazy
Vodné mlyny Oblazy
Koza Róza?
Koza Róza?
A opäť tie mačky...
A opäť tie mačky…
Vedúca zločineckej skupiny
Vedúca zločineckej skupiny
Kvačianska dolina - Vodné mlyny Oblazy
Kvačianska dolina – Vodné mlyny Oblazy
Mlyny Oblazy - Hojdačka v prírode
Mlyny Oblazy – Hojdačka v prírode
Skočili by ste do toho potoka?
Skočili by ste do toho potoka?
Prehliadka mlynu
Prehliadka mlynu
Na prehliadke v mlyne
Na prehliadke v mlyne
Mlyny Oblazy
Mlyny Oblazy
Kvačianska dolina - Vodné mlyny Oblazy
Kvačianska dolina – Vodné mlyny Oblazy
Kvačianska dolina - Vodné mlyny Oblazy
Kvačianska dolina – Vodné mlyny Oblazy
Cestou na Vyhliadku Malý Roháč
Cestou na Vyhliadku Malý Roháč
Cestou na Vyhliadku Malý Roháč
Cestou na Vyhliadku Malý Roháč
Vyhliadka Malý Roháč
Vyhliadka Malý Roháč
Kvačianska dolina - Vyhliadka Malý Roháč
Kvačianska dolina – Vyhliadka Malý Roháč
Výhľad na okolie
Výhľad na okolie
Vyhliadka Malý roháč bola postavená v roku 2013
Vyhliadka Malý roháč bola postavená v roku 2013
Kvačianska dolina - Vyhliadka Malý Roháč
Kvačianska dolina – Vyhliadka Malý Roháč
Poďme domov, zavelila koza Róza!
Poďme domov, zavelila koza Róza!
Huty
Huty