Rajecké Teplice

Múzeum dopravy a farby jesene v kúpeľnom meste Rajecké Teplice

Babie leto je v plnom prúde a my sme opäť využili teplý a slnečný víkend a vyrazili sme na krátky výlet do Rajeckej doliny. Tentokrát sme si za cieľ zvolili kúpeľné mesto Rajecké Teplice. V spolupráci s OOCR Rajecká dolina sa dnes spoločne pozrieme na Múzeum dopravy a na nádherné parky v tomto kúpeľnom meste.

Základné info a príchod

Mesto Rajecké Teplice nájdete len pár kilometrov od Žiliny. Je to jedno z najmenších miest na Slovensku a leží na začiatku Rajeckej doliny v južnom výbežku Žilinskej kotliny na svahu Skalky. Z druhej strany toto mesto ohraničuje Lúčanská Malá Fatra s národnou prírodnou rezerváciou Kozol.

Ak sa sem vyberiete, tak môžete využiť vlak aj autobus. V oboch prípadoch vám cesta z neďalekej Žiliny nebude trvať viac ako 30 minút. Ak prídete autom, tak môžete zaparkovať v tesnej blízkosti Múzea dopravy, pri jazierku, alebo pri miestnom kúpalisku.

My sme zaparkovali pri miestnej železničnej stanici, kde sa nachádza práve spomenuté Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach.

Múzeum dopravy Rajecké Teplice

Múzeum dopravy sídli v priestoroch železničnej zastávky Rajecké Teplice a patrí medzi najmladšie expozície Považského múzea v Žiline. Otvorené je od utorka do nedele a vstupné pre dospelých je 5€.

Expozícia múzea pozostáva z troch častí: „Staršie dejiny dopravy„, „Železničná časť expozície„, a „Cestná doprava v 20. storočí a expozícia motocyklov„.

Unikátny pohrebný koč

Hneď po vstupe do múzea vás určite zaujme naozaj vzácny exponát, ktorým je secesný pohrebný koč. Vek koča sa odhaduje na 100 až 120 rokov a pôvodne sa používal v obci Tešedíkovo v okrese Šaľa. Neskôr bol umiestnený v Drotárskom pavilóne pri Budatínskom hrade a v roku 2020 ho po náročnej obnove a rekonštrukcii do dnešného stavu presunuli do dopravného múzea.

Modelová železnica

A od koča sme sa presunuli do železničnej časti expozície, kde sa nachádza aj parádna modelová železnica, ktorá zachytáva v zjednodušenej podobe žilinský železničný uzol v 20. rokoch 20. storočia. Určite si ju poriadne pozrite. Nájdete tam sliepočky ako džobú, cikajúceho chlapca, dymiacu lokomotívu, či chlapíka ako hrá na harmoniku. V tejto časti nájdete aj rôzne tabule a exponáty, ktoré vám priblížia históriu železničnej dopravy na Slovensku.

Unikátny model auta Súľov

V poslednej časti expozície sme si obzreli vývoj cestnej dopravy a expozíciu motocyklov. Sú tu vystavené československé motocykle vrátane najstarších motocyklov Jawa, prvého typu motocykla z Považských strojární Manet 90 a unikátom sú aj slovenské motocykle Penta, vyrábané po roku 1990 v Kysuckom Novom Meste.

Najnovším exponátom v múzeu je model auta Súľov v skutočnej veľkosti, ktoré sa malo v minulosti vyrábať v sériovo v Bytči-Hrabovom. Túto ideu však prekazili komunisti, ktorí prenasledovali autora pôvodného vozidla a továrnika Emila Bojdu z Ostravy-Třebovíc. Model má osadené nárazníky, predné svetlá, diaľkové stredové svetlo, kolesá s puklicami a dobové zadné koncové svetlá, ktoré plnia estetickú funkciu a predné dvere sa otvárajú proti smeru jazdy. Keďže nie je model určený do bežnej premávky, tak v ňom budete motor hľadať zbytočne. Nie je tam.

Labutie jazierko v Rajeckých Tepliciach

A z múzea sme sa presunuli do samotného kúpeľného mesta Rajecké Teplice, kde sme si urobili krátku prechádzku po parkoch. Začali sme asi v tom najznámejšom s labutím jazierkom. A prečo labutie? Lebo tam takmer vždy nájdete nejakú tu labuť a sem tam aj kačky. Jazierko vzniklo napustením z Kuneradského potoku a nájdete tam kopa drevín a stromčekov.

Hlavne teraz na jeseň hrá okolitá príroda všetkými farbami. Zaujímavosťou je, že sa na jazierku nachádza reštaurácia Rybárska bašta, ktorá je s brehom prepojená mostíkom. A práve v reštaurácii si môžete požičať loďku a trošku sa tam počlnkovať. Člnkovanie na jazierku v Rajeckých Tepliciach sa prevádzkuje počas pekného počasia v letnej turistickej sezóne.

Park pri hoteli Skalka v Rajeckých Tepliciach

V tesnej blízkosti labutieho parku sa nachádza druhý zaujímavý park. Nájdete ho pri hoteli Skalka. Tento park poteší hlavne ľudí, čo sa radi zabávajú a majú radi aktívny pohyb. K dispozícii je Activity park s disciplínami ako adventure golf na 18 jamkovom ihrisku, discgolf na 9 jamkovom ihrisku, petang a zapožičať si môžete aj kolobežky, bicykle a iné športové potreby.

My sa napríklad už dlhšie chystáme na adventure golf. Už len zohnať nejakých dvoch parťákov a ideme. 😀

V sobotu dopoludnia sa na miestnom discgolfofom ihrisku konal Turnaj O zlatú Skalku. Celkom haluz pozerať na ľudí, ktorým to ide. Mne by ten tanier isto odletel niekam do preč…

Okrem športových aktivít si tu viete v letných mesiacoch vyskúšať aj zmrzlinu. Tá je mimochodom výborná, máme odskúšané. Momentálne je už síce sezóna v Gelato v parku ukončená, ale ak máte cestu cez Žilinu, tak skočte do Scoopu, kde ju vyrábajú.

Park je vhodný aj pre mamičky s deťmi a kočíkom. Má viac ako 5 hektárov a sú v ňom kadejaké chodníčky a lavičky. A nájdete tu aj betlehem so sochami v životnej veľkosti alebo zaujímavý keltský stromový horoskop. 

Park s fontánou pri Spa Aphrodite

Posledným parkom, ktorý sme v sobotu dopoludnia navštívili bol ten najnovší pred kúpeľným hotelom Aphrodite. Po rozsiahlej rekonštrukcii a obnove ho otvorili len nedávno. Park je ladený do jemného antického štýlu a nájdete tam mnoho pekných celoročných drevín a kvetov. Zaujímavosťou parku je, že v priestore za fontánou sa nachádza termálne žriedlo, kde je možné vidieť liečivý prameň s teplotou 38 °C.

Ak ostanete v Rajeckých Tepliciach aj na noc, tak sa v tomto parku určite zastavte. Fontána je za tmy naozaj veľmi pekne osvetlená.

Rajecké Teplice – prechádzka po meste

A po parkoch sme sa ešte trošku poprechádzali po meste. Majke sa v Rajeckých vždy najviac páči na námestí v centre. Majú tam totiž hojdačky. A my sa hojdáme naozaj veľmi radi. Okrem hojdačiek je tam množstvo lavičiek a nájdete tam aj malú knihobúdku.

Počas prechádzky mestom určite zaujmú niektoré budovy a vily. A mnoho z nich má za sebou bohatú históriu. Vedeli ste, že v meste Rajecké Teplice bol istú dobu ukrytý československý štátny poklad? Bol ukrytý v trezore terajšieho hotela Aphrodite Palace.

Svätováclavskú korunu, žezlo, jablko, kríž, rúcho, meč a ďalšie zlaté cennosti odviezli z Prahy dňa 19. septembra 1938 na dvoch veľkých autách. Nasledujúci deň už boli klenoty v Žiline, kde ich prevzal František Koupil, prednosta filiálky Národnej banky československej v Žiline. Odtiaľ ich presunuli a vzácne klenoty boli ukryté v trezore vo vtedajšom hoteli Veľká Fatra (dnes Aphrodite Palace) v Rajeckých Tepliciach.

Ďalšou zaujímavou vilou je My Castle. Vo vile strávili v minulosti niekoľko dní hudobní skladatelia Johann Strauss a Gustav Mahler. A vraj ju mala navštíviť aj cisárovná Sisi, pre ktorú bola dokonca špeciálne zariadená izba na prízemí. Táto skutočnosť sa však dodnes nepodarila overiť. Členovia cisárskej rodiny však Rajecké Teplice navštívili a ubytovanie im poskytla aj vila My Castle.

Ďalšou zaujímavou budovou je rodný dom Jozefa Gabčíka v časti Poluvsie. Ten bol jedným z účastníkov atentátu na ríšského protektora Heydricha. Okrem domu nájdete v tesnej blízkosti v lesíku v miernom svahu oproti jeho rodnému domu aj pamätník s bustou. 

Kde sa ubytovať a najesť

V Rajeckých Tepliciach a okolí je toho naozaj veľa a jeden deň vám určite stačiť nebude. Ak nie ste z okolia, tak sem príďte určite na viac dní. Ubytovať sa môžete v rôznych pekných hoteloch, penziónoch, ale aj v neďalekom kempe.

V podstate z každého z hotelov, penziónov a ubytovaní v súkromí to budete mať všade blízko.

A ak rozmýšľate, kam na jedlo, tak to máme ošéfované aj my. Keďže sem chodíme ozaj často, máme vyskúšané takmer všetky podniky v okolí.

Asi najviac nám chutí v Reštaurácii Meritto. Keď tam pôjdete, určite vyskúšajte Meritto buger s farmárskymi hranolkami a domácou chilli majonézou. Ak hľadáte romantiku, tak si zarezervujte večeru v Rybárksej bašte na jazierku.

A ak sa chcete najesť rýchlo v zaujímavom prostredí, tak navštívte Hotel a reštauráciu Encián, ktorá zaujme farebným dizajnom a pravidelným kultúrnym a hudobným programom. Hlavne v piatky a cez víkendy sa tu môžete najesť pri živej hudbe, konajú sa tu tanečné večery, degustácie a ochutnávky vín a rôznych jedál.

V prípade, že chcete urobiť dojem na vašu polovičku, tak ju vezmite do jednej z reštaurácií a kaviarní kúpeľov Aphrodite.

Ďalšie tipy na reštaurácie a kaviarne v okolí nájdete priamo na stránke OOCR Rajecká dolina tu.

A viac tipov na výlety nie len po Slovensku nájdete u nás na blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook a samozrejme na stránke OOCR Rajecká dolina.

Dovidenia v Rajeckej doline!

Rajecké Teplice – Múzeum dopravy a farby jesene Rajeckej doliny

Múzeum dopravy Rajecké Teplice
Múzeum dopravy Rajecké Teplice
Múzeum dopravy
Múzeum dopravy
Interaktívna obrazovka v múzeu
Interaktívna obrazovka v múzeu
Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach
Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach
Modelová železnica
Modelová železnica
Rajecké Teplice - Model auta Súľov
Rajecké Teplice – Model auta Súľov
Expozícia motocyklov
Expozícia motocyklov
Rajecké Teplice - Model auta Súľov
Rajecké Teplice – Model auta Súľov
Múzeum dopravy - pohrebný koč
Múzeum dopravy – pohrebný koč
Labutie jazierko v Rajeckých Tepliciach
Labutie jazierko v Rajeckých Tepliciach
Rajecké Teplice - Labutie jazierko
Rajecké Teplice – Labutie jazierko
Jeseň pri jazierku
Jeseň pri jazierku
Farby jesene v Rajeckej doline
Farby jesene v Rajeckej doline
Labutie jazierko v Rajeckých Tepliciach
Labutie jazierko v Rajeckých Tepliciach
Park pri hoteli Skalka v Rajeckých Tepliciach
Park pri hoteli Skalka v Rajeckých Tepliciach
Rajecké Teplice - Park pri Skalke
Rajecké Teplice – Park pri Skalke
DiscGolf - Park Hotela Skalka
DiscGolf – Park Hotela Skalka
Rajecké Teplice - Betlehem
Rajecké Teplice – Betlehem
Mini golf Rajecké Teplice
Mini golf Rajecké Teplice
Park Skalka Rajecké Teplice
Park Skalka Rajecké Teplice
Spa Aphrodite Rajecké Teplice
Spa Aphrodite Rajecké Teplice
Park s fontánou pri Spa Aphrodite
Park s fontánou pri Spa Aphrodite
Termálne žriedlo
Termálne žriedlo
Park s fontánou pri Spa Aphrodite
Park s fontánou pri Spa Aphrodite
Rajecké Teplice - Hotel Encián
Rajecké Teplice – Hotel Encián
Trezor Cabaretu Aphrodite
Trezor Cabaretu Aphrodite
Rajecké Teplice - prechádzka mestom
Rajecké Teplice – prechádzka mestom
Knihobúdka
Knihobúdka
Rajecké Teplice - kúpele
Rajecké Teplice – kúpele
Hotel Encián Rajecké Teplice
Hotel Encián Rajecké Teplice
Kačacie hody
Kačacie hody

Článok vznikol v spolupráci s OOCR Rajecká dolina s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Logá Spolupráca OOCR Rajec