Rajecké Teplice - Skalky

Rajecké Teplice – Po náučnom chodníku cez Skalky k Poluvsianskej Skalnej ihle

V spolupráci s  s OOCR Rajecká dolina sme vám v uplynulých týždňoch ukázali už niekoľko zaujímavých a pekných miest v Rajeckej doline. A keďže jeseň stále nekončí, tak tu pre vás máme ďalšie, ktoré môžete navštíviť počas vašej dovolenky na Slovensku. Dnes sa spoločne prejdeme jesennou krajinou s nádhernými výhľadmi z Rajeckých Teplíc, cez Skalky až k Poluvsianskej skalnej ihle.

Základné info a príchod

Ak si chcete vychutnať výhľad na mesto Rajecké Teplice aj vy, tak bude najlepšie, ak prechádzku začnete na parkovisku pri Kúpalisku Laura v Rajeckých Tepliciach alebo vedľa železničnej stanice v Poluvsí. Na oboch miestach viete úplne do pohody zaparkovať.

Ak prídete s deťmi, tak určite odporúčam príchod na vláčiku zo Žiliny. Bude to také milé spestrenie výletu. Vystúpiť môžete priamo v Rajeckých Tepliciach na stanici, kde sa nachádza Múzeum dopravy, a ku parkovisku prejdete cez park popri kúpeľnému domu Aphrodite a popred Hotel Skalka.

Ak prídete autobusom, tak autobusová zastávka je na oboch koncoch chodníka. Aj v obci Poluvsie, aj pri kúpalisku. V oboch prípadoch vám nebude cesta zo Žiliny trvať viac ako 30 minút.

Skalky

My sme prechádzku začali na parkovisku pri Kúpalisku Laura, kde štartuje Lesnícky náučný chodník Dolná hora. Ten má celkovú dĺžku približne 3 kilometre a mali by ste ho zvládnuť za hodinku a pol. My sme však nešli po celej dĺžke. Kopírovali sme ho len po prvý rázcestník „Pod vyhliadkou“, odkiaľ sme ďalej pokračovali po červenej značke smerom nahor na samotnú vyhliadku.

Na vyhliadku Skalky nad Rajeckými Teplicami sme do mierneho kopčeka dorazili za necelých 20 minút. Už to svedčí o tom, že sa jedná o naozaj jednoduchú prechádzku, na konci ktorej na vás čaká naozaj krásny výhľad na mesto a dolinu. Uvidíte doliny v okolí Kuneradu, Stránskeho a v diaľke sa vám naskytne pohľad na symbol Rajeckej doliny, ktorým je vrch Kľak. Okrem neho určite spoznáte aj iné vrchy Lúčanskej Malej Fatry, alebo Strážovských vrchov. Za zmienku napríklad stojí Strážov, ktorý sa nám väčšinu času ukrýval v hmle.

Počas piatkového predpoludnia bolo toto miesto takmer prázdne. Stretli sme len pár turistov zo susednej Českej republiky. Cez víkendy tu môže byť trošku viac ľudí.

Poluvsianska skalná ihla

Chvíľu sme si vychutnávali výhľad a následnej sme pokračovali po chodníku smerom do Poluvsia, kde sa nachádza druhá vyhliadka a Poluvsianska skalná ihla. Trasa viedla po žltej značke a približne po 30 minútach sme sa dostali cez Dolinku Bohúňová k druhej vyhliadke. Z tej je tiež veľmi pekný výhľad na okolie, avšak prístup je trošku komplikovanejší. Ak pôjdete aj s deťmi, tak na ne dávajte pozor aby sa nepošmykli.

Z druhej vyhliadky sme potom už len zbehli dole k železničnej stanici, kde akurát prechádzala legendárna Rajecká Anča. Okrem stanice na tomto mieste nájdete aj zaujímavú prírodnú pamiatku, ktorou je Poluvsianska skalná ihla. Je to vlastne bralo vápencového dolomitu ihlovitého tvaru s výškou približne 15 m. V minulosti sa dokonca využívala táto skala aj na lezenie. Dnes je to už zakázané.

Od skalnej ihly môžete následne pokračovať až na Slnečné skaly, alebo sa môžete vrátiť po náučnom chodníku a po žltej značke nazad ku kúpalisku, kde ste začali.

Cestou si môžete ešte urobiť krátku zachádzku a dať si niečo pod zub napríklad v reštaurácii Slnečný pavilón. A deň môžete ukončiť relaxom v oproti stojacom Wellness Hotel Diplomat.

My sme už nevymýšľali a vrátili sme sa k autu. Na Slnečné skaly alebo do wellness pôjdeme možno nabudúce. Ak budete tráviť dovolenku v Rajeckej doline aj vy, tak tento krátky okruh určite odporúčam. Celkovo vám prechádzka s dvoma vyhliadkami nezaberie viac ako 2 hodinky. A najväčšia výhoda je, že ju zvládnu úplne všetci.

Viac tipov na výlety nie len po Slovensku nájdete u nás na blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook a samozrejme na stránke OOCR Rajecká dolina.

Dovidenia v Rajeckej doline!

Rajecká dolina – Skalky nad Rajeckými Teplicami

Parkovisko pri kúpalisku
Parkovisko pri kúpalisku
Sochy na parkovisku
Sochy na parkovisku
Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
Náučný chodník
Náučný chodník
Tak kam to dnes bude?
Tak kam to dnes bude?
Cesta vedie do mierneho kopca lesom
Cesta vedie do mierneho kopca lesom
Rajecké Teplice - Jeseň plná farieb
Rajecké Teplice – Jeseň plná farieb
Smerom na Skalky treba sledovať červenú značku
Smerom na Skalky treba sledovať červenú značku
Rázcestník pod vyhliadkou Skalky
Rázcestník pod vyhliadkou Skalky
Jesenná prechádzka
Jesenná prechádzka
K vyhliadke prídete za 20 minút
K vyhliadke prídete za 20 minút
Skalky - Výhľad na Rajecké Teplice
Skalky – Výhľad na Rajecké Teplice
Skalky - Jeseň v Rajeckej doline
Jeseň v Rajeckej doline
Skalky - Jesenné výhľady
Skalky – Jesenné výhľady
Jesenná prechádzka
Jesenná prechádzka
Na vrchole nájdete aj ohnisko
Na vrchole nájdete aj ohnisko
Skalky - Cestou k skalnej ihle
Cestou k skalnej ihle
Farebná jeseň v Rajeckej doline
Farebná jeseň v Rajeckej doline
Skalky - Dolinka Bohúňova
Dolinka Bohúňova
Skalky - Po žltej k Poluvsianskej sklanej ihle
Po žltej k Poluvsianskej sklanej ihle
Skalky - Rajecké Teplice - jesenná prechádzka
Rajecké Teplice – jesenná prechádzka
Vyhliadka nad Poluvsím
Vyhliadka nad Poluvsím
Poluvsianska skalná ihla
Poluvsianska skalná ihla
Skalná ihla sa nachádza hneď vedľa železničnej stanice
Skalná ihla sa nachádza hneď vedľa železničnej stanice
Železničná stanica Poluvsie
Železničná stanica Poluvsie
Poluvsianska skalná ihla
Poluvsianska skalná ihla
Náučný chodník
Náučný chodník Rajecké Teplice – Porúbka

Článok vznikol v spolupráci s OOCR Rajecká dolina s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Logá Spolupráca OOCR Rajec