Rajecká dolina - Cykloraj

Rajeckou dolinou na dvoch kolesách

V uplynulých týždňoch sme v spolupráci s OOCR Rajecká dolina navštívili tie najznámejšie miesta naprieč celou dolinou, ktoré určite poznáte aj vy. V dnešnom tipe na výlet sa však pozrieme na miesta, o ktorých ste možno netušili. Ideálnym spôsobom na ich spoznávanie je na dvoch kolesách. Rajecká dolina totiž ponúka množstvo cyklotrás, takže ak máte radi tento druh oddychu, tak sa určite zabavíte.

Cykloraj v Rajeckej doline

Len nedávno tu totiž vznikla nová značená cyklotrasa „Rajeckou dolinou na dvoch kolesách“, ktorá začína a končí v meste Rajecké Teplice. Celkovo má takmer 40 kilometrov a určite ju zvládnu aj rekreační cyklisti.

V prípade, že trávite svoju dovolenku na Slovensku práve v Rajeckých Tepliciach, tak si môžete bicykle požičať aj tu. Takúto službu má napríklad Hotel Diplomat pre ubytovaných hostí. Viete si tam zapožičať horské bicykle pre deti a dospelých spolu s príslušenstvom. Viac info priamo na stránke Hotela Diplomat tu.

Druhou možnosťou, kde si viete požičať bicykle a aj kolobežky, ak pôjdete len po okolí, je v Activity parku Hotela Skalka.

A samozrejme sa dá prísť aj na svojom biku. Prípadne sa všetky miesta dajú navštíviť aj po vlastných. To vám však bude samozrejme trvať trošku dlhšie.

Rajecká dolina – 5 zaujímavých zastávok na trase

Celá trasa tvorí jeden pekný okruh, na ktorom sa nachádza hneď niekoľko zaujímavých miest, na ktorých sa viete zastaviť, alebo si môžete urobiť malú zachádzku a predĺžiť si výlet. Okrem nižšie spomenutých miest sa určite oplatí zastaviť aj v Rajeckej Lesnej, kde je hlavne v zimnom období parádny ľadový umelý gejzír a nádherný drevený Betlehem. Neďaleko od Rajeckých Teplíc sa tiež môžete zastaviť pri Kuneradskom zámku, ktorý momentálne prechádza rekonštrukciou, alebo si môžete urobiť zachádzku k Zbyňovskému stratenému budzogáňu. Tam sa však na biku ísť nedá, takže ho budete musieť niekde odložiť.

Na trase sa nachádza aj niekoľko miest, o ktorých ste dodnes možno nepočuli a bola by škoda, ak by ste ich počas vašej dovolenky v Rajeckej doline vynechali. Brožúru k celej trase aj s mapkou a všetkými zastávkami si môžete stiahnuť priamo na podstránke Cykloraj Rajeckej doliny tu.

1. Poluvsianska skalná ihla

Prvou zastávkou je Poluvsianska skalná ihla. Nájdete ju hneď vedľa hlavnej cesty a železničnej stanice v Poluvsí. Táto prírodná pamiatka vznikla vďaka erózií, ktorá oddelila úzku časť brala od zvyšku skalného masívu, a v roku 1965 bola dokonca vyhlásená za prírodnú pamiatku. Zaujímavosťou je, že táto 15 metrov vysoká skala v minulosti slúžila aj ako miesto, kde vykonával základný horolezecký výcvik. Táto činnosť je momentálne zakázaná.

V tesnej blízkosti Poluvsianskej skalnej ihly sa nachádza rodný dom a pamätník Jozefa Gabčíka. Ten bol jedným z účastníkov operácie Antropoid, ktorá mala za cieľ vykonať atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

2. Stránske – Zrúcanina kostola sv. Heleny

Druhou zastávkou na cyklopotulkách po okolí je obec Stránske, kde nájdete Gotický kostol sv. Heleny. Výstavba kostola sa začala v roku 1368 a v 15. storočí prešiel niekoľkými úpravami. Okrem iného vtedy vznikli gotické okná. Žiaľ v 18. storočí bol poškodený zemetrasením, ktoré malo svoje epicentrum neďaleko vrchu Minčol. Vtedy začal kostol postupne chátrať. Momentálne prebieha obnova zrúcaniny a vďačiť za to môže dobrovoľníkom. Viac o obnove, ako aj o možnostiach ako môžete podporiť dobrovoľníkov, sa dozviete na ich FB stránke tu.

Farma Prístavky Stránske

Cestou zo Stránskeho sa môžete zastaviť na malé občerstvenie na Farme Prístavky, kde si okrem iného môžete pozrieť výrobu kozieho syra alebo okúsiť život na farme. Okrem toho si tam viete pozrieť rôzne zvieratká, ako kone, kozy, prasiatka, kravy, zajace, kačky, sliepky, holuby, ovečky, líšky a cvičené psíky, ktoré pomáhajú pásť kozy.

3. Kamenná Poruba – Porubská dolina

Ďalšou zastávkou, ktorú odporúčame je určite obec Kamenná Poruba. Za dedinou sa totiž nachádza Porubská dolina v Lúčanskej Malej Fatre. Dolinou preteká Porubský potok a vedie tadiaľ zelený značkovaný chodník, ktorým sa viete dostať až do Valče. Cesta od parkoviska pred rampou až po chatovú osadu Oselná je dlhá približne 4km a celá ide po peknej asfaltovej ceste, okolo ktorej sa nachádza niekoľko ohnísk, kde si viete oddýchnuť a posedieť pri opekaní slaninky. V časti Oselné je dokonca vybudovaná pekná kaplnka a niekoľko stolov a lavičiek.

4. Mesto Rajec a Vodná nádrž Košiare

Predposlednou zastávku, ktorú nemôžete obísť, je mesto Rajec. Na miestnom námestí totiž nájdete Mestské múzeum, ktoré vzniklo v roku 1992. To sídli v meštianskom dome č. 15, ktorý je všeobecne známy ako múzeum alebo pivovar. Z urbanistického a architektonického hľadiska je to jeden z najhodnotnejších domov Pamiatkovej zóny mesta Rajec a stojí v radovej zástavbe južnej časti Námestia SNP.

A keď už budete v Rajci, určite si odbehnite pozrieť neďalekú Vodnú nádrž Košiare. Tá je populárna hlavne medzi rybármi, ale na svoje si prídete určite aj vy. Prostredie je naozaj veľmi pekné a môžete si okolo nádrže urobiť peknú prechádzku alebo jazdu na bicykli.

5. Ďurčiná – Najstaršia lipa v Rajeckej doline

A posledným tipom je zastávka v obci Ďurčiná, kde v osade Očkovci rastie najstarší strom v okrese Žilina. Viac ako 400-ročná lipa veľkolistá sa nachádza v Parku pri hrubej lipe. Zaujímavosťou je, že obvod kmeňa je až 623 centimetrov, takže sa vám ju asi objať nepodarí. Naozaj majestátny strom.

V okolí tejto starej lipy sa nachádzajú lavičky a detské ihrisko. Takže ak budete mať so sebou aj drobcov, tak sa určite zabavia.

A z Ďurčinej môžete pokračovať v okruhu ďalej cez obec Rajecká Lesná, alebo sa môžete vrátiť cez Rajec naspäť do Rajeckých Teplíc. A tam môžete ukončiť výlet napríklad na kofole v Penzióne Mlynárka, alebo na miestnej železničnej stanici, kde sa nachádza Múzeum dopravy.

Viac tipov na výlety nie len po Slovensku nájdete u nás na blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook a samozrejme na stránke OOCR Rajecká dolina.

Dovidenia v Rajeckej doline!

Rajecká dolina – 5 tipov kam na výlet na bicykli

Poluvsianska skalná ihla
Poluvsianska skalná ihla
Skalná ihla sa nachádza hneď vedľa železničnej stanice
Skalná ihla
Poluvsianska skalná ihla
Poluvsie – Skalná ihla
Stránske
Stránske
Zrúcanina gotického Kostola sv. Heleny
Zrúcanina gotického Kostola sv. Heleny
Stránske - Kostol sv. Heleny
Stránske – Kostol sv. Heleny
Kostol sv. Heleny v Stránskom
Kostol sv. Heleny v Stránskom
Rajecká dolina - Kostol v Stránskom
Rajecká dolina – Kostol v Stránskom
Kamenná Poruba - dolina
Kamenná Poruba – dolina
Stránske - Kostol sv. Heleny
Stránske – Kostol sv. Heleny
Kam na výlet do prírody - Porubská dolina
Kam na výlet do prírody – Porubská dolina
Porubská dolina
Porubská dolina
Rajecká dolina - Porubská dolina
Rajecká dolina – Porubská dolina
Porubská dolina
Porubská dolina
Rajec
Rajec
Mestské múzeum v Rajci
Mestské múzeum v Rajci
Rajec
Rajec
Vodná nádrž Košiare
Vodná nádrž Košiare
Rajecká dolina - Vodná nádrž Košiare
Rajecká dolina – Vodná nádrž Košiare
VN Košiare pri Rajci
VN Košiare pri Rajci
Kravy
Kravy
Rajec - Vodná nádrž Košiare
Rajec – Vodná nádrž Košiare
Košiare pri Rajci
Rajecká dolina – Košiare pri Rajci
Ďurčiná - Park pri hrubej lipe
Ďurčiná – Park pri hrubej lipe
Park pri hrubej lipe v Ďurčinej
Park pri hrubej lipe v Ďurčinej
Rajecká dolina - Stará lipa v obci Ďurčiná
Rajecká dolina – Stará lipa v obci Ďurčiná
Ďurčiná - Stará lipa v parku
Ďurčiná – Stará lipa v parku
Ďurčiná - Park pri hrubej lipe
Ďurčiná – Park pri hrubej lipe

Článok vznikol v spolupráci s OOCR Rajecká dolina s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Logá Spolupráca OOCR Rajec