Plavba na výletnej lodi - Costa Smeralda

S deťmi na výletnej lodi po Stredozemnom mori

Minuloročná plavba na výletnej lodi Costa Deliziosa z nás urobila fanúšikov tohto typu cestovania. Hlavne teraz, keď máme Milicu, tak je to neskutočne pohodlné. Aj to bol dôvod, prečo sme sa začiatkom mája vybrali na podobnú plavbu opäť. Tentokrát sme si vybrali jednu z najnovších lodí spoločnosti Costa – Costa Smeralda na trase Savona – Marseille – Barcelona – Palma – Palermo – Rím – Savona. Dva májové sviatky boli ideálny termín. Aspoň som neminul veľa dovolenky.

Všetko, čo potrebujete vedieť pred plavbou na výletnej lodi

Ak sa na podobnú plavbu vyberiete aj vy a vezmete aj malé bábätko, tak sa treba vopred pripraviť. Na loď môžu ísť len detičky, ktoré sú staršie ako 6 mesiacov. V prípade, ak pôjde o transatlantickú plavbu, tak musia mať detičky viac ako 12 mesiacov.  Inak obmedzenia viac menej nie sú. Lode sú bezbariérové, takže sa tam dá chodiť pohodlne s kočíkom, prípadne na vozíku.

Čo sa týka rôznych pandemických opatrení, tak tie momentálne nie sú žiadne. Nevyžaduje sa ani očkovanie, ani test.

A asi najdôležitejšia a najčastejšie sa opakujúca otázka – Kde plavbu kúpiť. Na to neexistuje jedna univerzálna odpoveď. Ja vám však dám tip. Sledujte priamo stránky lodných spoločností. V Európe sú najpopulárnejšie tieto:

  • Costa Crociere
  • AIDA
  • Cunard
  • Celebrity Cruises
  • MSC Crociere
  • Norwegian
  • Viking
  • Royal Caribbean

Ak sa chcete plaviť po Stredozemnom mori, gréckych ostrovoch alebo medzi Európou a Amerikou, tak práve tieto spoločnosti ponúkajú najviac možností.

Okrem nákupu priamo cez stránku spoločnosti sa oplatí sledovať aj rôzne agregátory a predajcov. Ja využívam hlavne tieto dve stránky:

https://www.logitravel.de/ – Tu sa oplatí sledovať aj iné jazykové mutácie. Hlavne .uk máva výborné ponuky.

https://www.e-hoi.de/

Aké kajuty nájdete na lodi

Väčšina lodí má rovnaké základné rozdelenie kajút. Najlacnejšie sú vnútorné kajuty. Tam je pomer cena / výkon na skvelej úrovni. Služby na lodi máte rovnaké, ako všetci. Aj tak sa tam vo väčšine prípadov chodíte len vyspať.

Po vnútorných sú ďalšou kategóriou kajuty s oknom. tu dávajte pozor. Nie je okno, ako ono. Môžet mať len priezor – to okrúhle, alebo normálne plnohodnotné okno. Zvyčajne majú priezor kabíny na nižších poschodiach. Toto ubytovanie je už o dosť drahšie, ako základná cena vo vnútornej, avšak je to len o pár eur menej, ako kabína s balkónom. A práve tu by som sa pristavil. Ten rozdiel v cene medzi balkónom a oknom nie je moc veľký, ale zážitok z plavby je omnoho krajší, keď máte balkón. Viete si sadnúť na stoličku a pozerať západ slnka s vetrom vo vlasoch. Fakt paráda.

A poslednou kategóriu sú veľké suity. Tam ide hlavne o veľkosť a priestor, ktorý ponúkajú.

Samozrejme okrem tohto základného rozdelenia existujú ešte rôzne podkatgeórie. Rôzne kabíny typu premium, restricted view a podobne. Vždy pred kúpou si treba pozrieť popis izby, aby ste neostali prekvapení.

Dress code na lodi

Jednou z najčastejších otázok počas plavby bolo, ako sa na lodi obliekať. Cez deň úplne klasicky. Ako na dovolenke. Avšak večer bol vždy odporúčaný dress code. Aký bude ste sa vždy dozvedeli deň vopred v novinách s programom, ktoré vás čakali vždy pri izbe, alebo v appke.

Na tejto plavbe to však moc veľa ľudí nedodržiavalo. V podstate si ľudia chodili oblečení, ako sa im chcelo, čo bola trošku aj škoda. Hlavne večer.

My sme mali počas plavby jeden večer elegant, potom black and white, red, casual, extravagant, black, white and red a colorfull. Avšak bolo to len odporúčanie. Takže vo finále ste mohli ísť kamkoľvek aj bez splnenia dress kódu. Ale minimálne na večeru by sa patrilo prísť oblečený slušne. My sme na večere chodili viac menej každý deň podľa odporúčania v appke. Takže sme pekne zapadli.

Koľko stála naša plavba na výletnej lodi?

Cena plavby na výletnej lodi je naozaj rôzna. Plaviť sa môžete naozaj výhodne, ale samozrejme sa cena vie vyšplhať aj dosť vysoko. Všetko závisí od balíka a kajuty, ktorú si na začiatku vyberiete.

Nás pri výbere limitoval hlavne termín. Chceli sme trafiť dva májové sviatky, aby sme ušetrili čo najviac dní dovolenky. Do finálneho výberu sa nakoniec dostali dve spoločnosti a dve lode. MSC World Európa a Costa Smeralda. Obe mali podobnú trasu a aj cena bola viac menej rovnaká.

Základná cena vo vnútornej kabíne na lodi Costa Smeralda začínala na 359€ na osobu. Pri MSC to bolo 429€.

Nakoniec, aj vďaka nižšej cene, vyhrala práve Costa. Vzali sme kabínu s balkónom a so základným nápojovým balíkom (nealko, nakoľko alkohol nepijeme).

Rozpis ceny:

599€ plavba na osobu x2 (dieťa do 2rokov zadarmo)

150€ prístavné poplatky x3 (poplatky platí aj dieťa)

77€ servisný poplatok na osobu x2 (opäť dieťa neplatí)

161€ nápojový balík na osobu x2 (dieťa do 2 rokov neplatí)

Komplet plavba na 2 dospelé osoby a 1 dieťa do 2 rokov = 2124€ (8 dní/7 nocí)

Ak by sme si zvolili variantu vo vnútornej kabíne, tak by nás plavba v tomto termíne stála 1486€. Komplet so všetkými poplatkami a nápojovým balíkom. V podstate to vychádza tak, že vnútorná kabína je lacnejšia o približne 30-50% oproti balkónu. Medzi tým je ešte kajuta s oknom, ale tam nie je moc veľký cenový rozdiel práve oproti balkónu.

Čo je a čo nie je v cene?

Jedlo

Mnoho ľudí má obavu, že na lodi minie veľa peňazí. To môže, ale nemusí byť pravda. V základnej cene máte v podstate všetko, čo potrebujete. Komplet stravu – raňajky, obed, večera a medzitým nejaký ten doobedný a popoludňajší snack. Na výber je vždy niekoľko Á-La Carte reštaurácií a bufet.

Konkrétne na Smeralde bolo v základnej cene 5 Á la Carte a 2 bufetové reštaurácie. Z toho jedna bola určená len pre rodiny s deťmi a dostať sa tam dalo len na kartu. Výber jedla na lodi je naozaj bohatý – ovocie, zelenina, pečivo, cestoviny, ázijský kútik, mäso, vegetariánske, gluten free, sladké, slané… To všetko je v cene a nemusíte mať starosti.

Ak by vám to však nestačilo, tak sa tam nachádza ešte niekoľko reštaurácií, kde sa dá ísť za poplatok. Pizzéria, japonská reštaurácia, cukráreň a mnohé iné možnosti. A tiež to nie je vôbec drahé. Pizza sa dala kúpiť už od 6,75€, veľký poke bowl za 4€, wrap za 3,5€ a podobne. Samozrejme tam boli aj drahšie reštaurácie, kde sa podávalo zážitkové menu a tam to štartovalo cca na 50€ na osobu.

Ak vás zaujímajú konkrétne sumy, tak si pozrite pdf súbory nižšie. 🙂

Nápoje

Okrem toho sú v cene ešte základné nápoje. K raňajkám sa podáva voda, džús (jablko, grep, pomaranč), čaj a káva. K ostatným jedlám potom už len voda. Samozrejme sa dajú nápoje aj kúpiť. My však odporúčame nákup Drink package. My sme mali kúpený soft drink package za 23€ na deň. Toľko stál, keď ste si ho kúpili pred nástupom na loď. Na lodi to potom bolo za 27€ na deň. V prípade, že vám nealko nestačí, tak si môžete kúpiť My Drinks package za 36€ na deň. Tu je v podstate všetko, čo potrebujete. Víno, pivo, miešané drinky a podobne. Balík neobsahuje prémiové značky. Tie obsahuje premiový balík My Drink Package Plus za 55€ na osobu a deň.

Ktorý je pre vás ten najvhodnejší neviem. Skúste si pozrieť nižšie ceny v baroch a prepočítať si, koľko toho vypijete a či sa vám balík oplatí.

Ceny na lodiCosta Smeralda

Zábava na lodi a exkurzie

Výletná loď ponúka množstvo možností, ako sa zabaviť. Počas dňa tu sú rôzne animačné programy pre deti aj dospelých, lekcie tanca, workshopy, súťaže, predstavenia v divadle. Toto všetko je v cene plavby. Takže sa tu dá naozaj parádne zabaviť a neminiete ani cent. Rovnako môžete využívať bazény, vírivky, na lodi Costa Smeralda aj akvapark, detský kútik a podobne. Zaujímavosťou je, že je tu napríklad aj múzeum. To nemá každá loď.

Za príplatok sú následne extra služby. Môžete si dopriať masáž, návštevu SPA – tu majú napríklad miestnosť so snehom…celkom cool, služby kaderníka, prípadne si môžete dieťa „odložiť“ v detskom kútiku. Tam sa oň postarajú milé slečny a chalani. Ja by som na to nervy nemal. 😀

Okrem vyššie spomenutých vecí sa samozrejme dopláca aj za exkurzie, ktoré organizuje samotná lodná spoločnosť. Tie sa pohybujú v sumách od cca 15€ až do 300€ od náročnosti, programu a toho, čo všetko je v cene. Tie najlacnejšie sú zvyčajne len shuttle bus do centra a následne sa prechádzate ako chcete. Naopak tie najdrahšie sú zvyčajne privátne výlety napríklad na štvorkolkách, lekcie varenia, ochutnávky vo viniciach a podobne.

Exkurzie samozrejme absolvovať nemusíte. V každom prístave máte možnosť ísť si po svojom. Hlavne v Európe to je úplne v pohode, nakoľko prístavy sú zvyčajne v centre, alebo tam vedie pohodlne verejná doprava.

Naša plavba na výletnej lodi Costa Smeralda

Úvod máme za sebou a môžeme ísť pozrieť našu plavbu. Pôvodne sme chceli letieť do Milána a odtiaľ sa presunúť do Savony vlakom, avšak nakoniec sme túto možnosť vypustili a zmenili sme to na auto. Bolo to aj z praktických dôvodov. Do auta toho napraceme viac a zároveň sme si mohli dovolenku predĺžiť. A tak sa stala z 8 dňovej plavby plnohodnotná 13 dňová dovolenka. Prihodili sme si Gardské jazero a Janov.

Wörthersee

Zo Žiliny sme vyrazili krátko po 13:00 a vybrali sme sa smerom ku Klagenfurtu pri Wörthersee. Na noc som hlavne pre skvelú polohu zvolil hotel ibis Wörthersee. Cesta zbehla celkom rýchlo a okolo deviatej večer sme už boli na ubytku. V okolí sa nachádza mnoho pekných miest, ktoré máme v pláne navštíviť, ale tentokrát sme si ich nechali ujsť a len sme tu prespali.

Ráno sme si dali skvelé raňajky a čerstvý, pred nami vyšťavený, pomarančový džús a pokračovali sme do prvej zastávky výletu, ktorým bolo Gardské jazero.

Lago di Garda – Gardské jazero

Cesta z Rakúska k Lago di Garda trvala niečo cez 4 hodiny. Mili prekvapivo jazda autom zmohla a polku cesty prespala. Okolo 12 sme však už stáli pri brehu jazera v dedinke Sirmione.

Sirmione, právom nazývané perlou jazera, patrí k najznámejším a najnavštevovanejším miestam Lago di Garda. Historické centrum mesta sa rozprestiera na polostrove, ktorý vyčnieva z južného pobrežia a tvorí úzky cíp obklopený jazerom a zároveň sa na ňom vyníma stredoveký hrad Scaligero.

Okrem hradu sme sa samozrejme motali aj po uličkách a okolo pláží. Po novom však Mili ťupká (chodí), tak šla pekne za ručičku. Len tá rýchlosť ešte nie je optimálna, takže nám trvalo prísť na niektoré miesta naozaj dlho. To však vôbec nevadilo. Bolo tam pekne a všetkých nás to bavilo.

Večer sme následne strávili na ubytku. Bývali sme len pár minút od hradu v Hoteli Miramar. Ak pôjdete okolo, tak fajn pomer cena / výkon. Pohodlne zaparkujete, aj jedlo dobré.

Na druhý deň ráno sme sa ešte pomotali trošku po meste a krátko pred obedom sme pokračovali na ceste ďalej. Predposlednou zastávkou pred plavbou bol totiž Janov.

Janov

Do Janova sme prišli okolo obeda a naším jediným, a hlavným cieľom bolo miestne akvárium. To patrí medzi najväčšie v Európe a zároveň je najväčšie v Taliansku. Vstupné do akvária začína na 22€ za dospelú osobu a 14€ pre deti od 4-12 rokov. Maličké detičky majú vstup zdarma. Výhodou akvária je, že je kompletne bezbariérové, takže s kočíkom alebo na vozíčku nebudete mať žiadny problém. Viac info o vstupnom a otváracích hodinách sa dozviete priamo na stránke akvária tu.

Žraloky, raje, tučniaky, delfíny… Nájdete tam viac ako 15 000 zvieratiek na ploche 27 000m2. Je naozaj obrovské. Na návštevu sa odporúča minimálne 2-3 hodiny. My sme tu boli samozrejme dlhšie. Mili má rybičky naozaj rada.

Asi najdlhšie sme sa zdržali pri obrovskom akváriu s delfínmi, ale ani akváriá, kde plávala Dory a Nemo neostali pozadu.

Popoludní, keď už sme mali rýb dosť, sme sa vybrali na krátku prechádzku do mesta.

Zaujímavosťou je, že mesto Janov, hlavné mesto regiónu Ligúria, je najzápadnejším pobrežným mestom krajiny. Úzke uličky, kostolíky, všade ruch mesta, chaotická talianska doprava… Typické Taliansko. Nám sa tu páčilo a určite sme tu neboli naposledy.

Po prehliadke mesta sme sa potom už len presunuli do neďalekej Savony, kde štartoval náš výlet po Stredozemnom mori.

Ubytovanie som riešil v B&B HOTEL Savona. Kúsok od hotela je Lidl, hneď pred ním promenáda, kde sa dalo pekne kočíkovať a bolo to aj neďaleko prístavu. A obrovskou výhodou bol check out o 12:00, takže sme sa ráno nemuseli vôbec ponáhľať.

Savona

Keďže sme mali celé doobedie, tak som sa s Milinkou šiel poprechádzať po Savone. Symbolom mesta je veža Leon Pancaldo zo 14. storočia, ktorá je pozostatkom stredovekých hradieb. Okrem nej je ešte pekná katedrála a miestna pevnosť. Tá sa nachádza nad prístavom a v minulosti slúžila aj ako väznica.

Asi po dvoch hodinkách som sa vrátil nazad do hotela, kde sme si zobrali batožinu a vyrazili sme smerom do prístavu. Zaujímavosťou je, že prístav v Savone má okrem iného terminál, ktorý si postavila spoločnosť Costa. A práve odtiaľto štartovala aj naša plavba na výletnej lodi Costa Smeralda.

Parkovanie

Keďže sme pricestovali autom, tak sme potrebovali niekde zaparkovať. Ja určite odporúčam parkovať priamo v prístave. Parkovacie miesto som objednal online za 91€ tu. Následne proces v prístave je veľmi jednoduchý. Po príchode k terminálu vás s autom navedú na plochu, kde odovzdáte auto. Vyložíte batožinu, o ktorú sa už postarajú – nájdete ju následne vo svojej kajute na lodi, a odovzdáte kľúče. Tie si potom vyzdvihnete po návrate.

Z parkoviska je to potom už len pár krokov do budovy terminálu.

Check in a nalodenie na loď Costa Smeralda

Následne to funguje už ako na letisku. Prídete do terminálu, kde skontrolujú váš boarding pass, doklady a dajú vám kartu od izby. A plavba na výletnej lodi môže pomaly začať.

Na úvod vás pekne odfotia na pamiatku a zábava môže začať. Ak máte zaplatený nápojový balík, tak funguje už od prvej minúty na palube.

Loď Costa Smeralda

Loď Costa Smeralda bola spustená na vodu v novembri 2019 a je prvou loďou flotily s pohonom na kvapalný zemný plyn. Je to jedna z najmodernejších a najväčších lodí a okrem iného tam nájdete:

  • Divadlo Sanremo,
  • Colosseum – to je niečo ako divadlo, a nachádza sa na 3 palubách
  • Jazz klub
  • Piazza di Spagna na 17. palube vo forme amfiteátra
  • Aquapark Smeralda s toboganmi
  • Sklenený chodník Skywalk a Volare na 17. palube
  • Fitness centrum
  • 4 bazény, vrátane 1 vnútorného
  • Spa Solemio – tu sa napríklad nachádza soľná miestnosť Salt Room a termálna Snow Room s teplotou -10°C, kde zo stropu padajú snehové vločky. Toto sme žiaľ nevyskúšali.
  • Kasíno, obchody
  • Múzeum CoDe – toto je venované talianskemu dizajnu.
  • Detské kútiky a kluby – tu sme chodili naozaj často a veľa
  • 11 reštaurácií, 5 miest na občerstvenie a 19 barov – zaujímavosťou je, že pri vstupe do reštaurácií sú senzory, takže v aplikácii vidíte, koľko je tam ľudí a viete sa podľa toho pohodlne zariadiť.

Práve prvý deň je ideálny na to, aby ste si loď poriadne obzreli a naplánovali, kde a ako budete chodiť jesť, kam sa pôjdete zabaviť a podobne. My sme hneď v prvý deň objavili detský kútik a bolo vybavené. Mili sa tam hneď na prvú zapáčilo.

Po príchode na loď sme sa približne dve hodinky motali po palubách, išli sme sa najesť, obzreli akvapark a skywalky. A krátko pred odplávaním lode sme sa presunuli do kajuty, aby sme si obzreli, kde to vlastne bývame.

Naša kajuta

Keď som objednával plavbu, tak som zaplatil za garantovanú kabínu s balkónom. Pri tejto možnosti môžete dostať rôzne druhy izieb. Nám sa pošťastilo a nakoniec sme mali kajutu na vyššom poschodí a uprostred lode, kde to menej húpe. 😀 V izbe nás už čakala detská postieľka pre Mili a inštrukcie ohľadom bezpečnosti. Vždy po príchode treba absolvovať bezpečnostné cvičenie. My sme si ho urobili online cez appku a následne sme si už len zbehli na MUSTER STATION pozrieť, kam treba utekať, ak by sa niečo stalo.

Po bezpečnostnom cvičení sme vybehli na najvyššie paluby a rozlúčili sme sa s prístavom v Savone, keďže loď pomaly odplávala. Inak ak ste na lodi ešte neboli, tak určite odporúčam zobrať svetrík, na palube vie celkom slušne fúkať a môže byť chladno.

Večera v reštaurácii La Colombina

Po vyplávaní bol pomaly čas na večeru. Každá kajuta má v cene plavby priradenú reštauráciu, kam sa chodieva na večeru. V našom prípade to bola La Colombina na 5. palube. Reštauráciu, aj čas kedy tam treba ísť, máte vyznačenú na karte od izby.

Každý večer sa podáva iné viacchodové menu. Predjedlo, prvé jedlo, hlavné jedlo, nejaká ta polievka a dezert. Večera je taká milá udalosť, kam sa oplatí pekne obliecť. Odporúčaný dress code je vždy napísaný v appke, alebo v novinách, ktoré každý deň dostanete do vašej kajuty.

Komu sa nechce chodiť do reštaurácie, tak si môže vybrať aj jednu z bufetových reštaurácií na 8. alebo 16. palube.

My sme Á – La Carte reštauráciu využívali len v prvej polovici plavby. Potom sme usúdili, že to nemá zmysel a chodili sme radšej do bufetu, alebo do rodinnej reštaurácie. A rovnako na tom bolo aj dosť veľa iných rodín s deťmi.

Ale prvý večer sme si dali slávnostný a odštartovali sme plavbu na výletnej lodi Costa Smeralda po Stredozemnom mori pekne štýlovo, v šatách a košeli. 🙂

Po jedle sme si ešte trošku pozreli program v divadle a mohli sme ísť pomaly spať. Ráno nás čakala prvá zastávka – Marseille.

Marseille

Ráno nás cez okno zobudilo slniečko. Vyzeralo to na krásny slnečný deň. Naštartovali sme ho ako obyčajne raňajkami. Výhodou tejto novej a veľkej lode je, že sa tam nachádza rodinná reštaurácia. Do nej sa dostanete len na kartu, v prípade, že cestujete s deťmi. Výber jedla je menší, ako v hlavnej bufetovej reštaurácii, ale to čo máme radi my, sme tam našli. Vajcia, slanina, klobása a lievance s čokoládou pre Majku. Pre deti kopa ovocia a zeleniny, prihrejú vám príkrm, ak nejaký máte so sebou a samozrejme celkom fajn výber pečiva, údenín a syrov. Naša malá princezná má najradšej mozzarelku, vajce, hrozno a banán. A to tam bolo, takže za nás okej.

Marseille free shuttle autobus do mesta

Po raňajkách sme sa pomaly vymotali z lode a vyrazili sme smer mesto. V Marseille je obrovská výhoda, že z terminálu premáva autobus zadarmo, ktorý vás odvezie do centra. Nájdete ho veľmi jednoducho. Treba sledovať zelený chodník až na zastávku. Autobus premáva každých 20 minút a do centra vás odvezie približne za 10 minút. Viac info o autobuse nájdete na stránke tu. Ale vždy si radšej preverte, či pôjde. Hlavne mimo sezóny nemusí ísť.

V našom prípade bol autobus dosť plný. Natoľko, že jedna Kórejka zhodnotila, že náš kočík je vhodné držadlo. Ale po prvých metroch prišla na to, že to asi nebol dobrý nápad a aj môj prísny pohľad zapríčinil, že sa posunula ďalej.

Prechádzka po meste

Autobus nás vyžil neďaleko od Katedrály La Major. Tá sa nachádza medzi starým prístavom a morským pobrežím. Stojí na mieste po staršom kostole, ktorý tu bol vraj už začiatkom 4. storočia. samotnú katedrálu však začali stavať v roku 1852 za prítomnosti Napoleona III. Momentálne má dve vysoké veže ozdobené malými kupolami a za nimi sa dvíha hlavná kupola stavby. Je to naozaj krásna a majestátna stavba. Určite nakuknite aj dnu.

Od katedrály sme sa pomaly presunuli do starého prístavu – Vieux Port. Ten je centrom mesta a naozaj to tu žije. Odtiaľ sme sa uličkami pomaly vyštverali až na kopec, na ktorého vrchole je bazilika Notre Dame de La Garde, odkiaľ je nádherný výhľad na celé okolie. v diaľke okrem iného uvidíte aj Chatea D´If – čo je pevnosť zo 16. storočia, kde bol podľa Alexandra Dumasa uväznený Gróf Monte Christo.

Inak, pekne sprostý nápad ísť na ten kopec s kočíkom peši. Choďte radšej autobusom. Ten sme využili cestou nadol.

Tam sme sa potom ešte trošku pomotali, dačo sme zjedli a pomaly sme sa začali vracať k zastávke autobusu. Hneď vedľa katedrály sme však boli ešte účastníkom jednej vtipnej situácie. V jednej úzkej uličke sa stretli dve autá oproti sebe. Ale chybu mal samozrejme turista. Vošiel do zákazu a nevedel potom odtiaľ vycúvať. My sme vydržali toto cúvacie divadlo sledovať asi 10 minút. Či sa mu to nakoniec podarilo, neviem. Ale hádam áno.

Večer na palube výletnej lode Costa Smeralda

Po návrate na loď sme väčšinu času strávili vo výťahu, na schodoch a v detskom kútiku. Cestovanie s malým bábom je naozaj iné, ale jednoznačne milé. V detskom kútiku si Mili našla nových kamošov. Diego a Laura boli jej noví parťáci. Kazila im to len jedna „pani upratovačka“, malá slečna, ktorá všetkým deťom brala hračky a ukladala ich nazad do regálov. Takú prázdnu a upratanú miestnosť som asi ešte nikdy nevidel. 😀

Po 3 hodinách v kútiku sme sa išli najesť, chvíľu sme pozreli akrobatické vystúpenie v Coloseu a mohli sme ísť spať. Teda, baby išli spať. Ja som si na balkóne počúval nové epizódy nášho nového podcastu. Práve počas plavby finišovali prípravy. Vymýšľali sme logo, popisky, pripravovali sa upútavky a strihali sa prvé dve epizódy… Proste všetko. 😀

Barcelona

Naša plavba na výletnej lodi nás zaviedla aj do Barcelony. Druhou zastávkou bolo práve toto katalánske mesto.

Barcelona shuttle bus

Opäť, ako v Marseille, tak aj tu premáva do mesta shuttle bus. Jeho trasa je totožná, ako premávajú autobusy poskytnuté lodnou spoločnosťou. Tie štartujú cca na 15€. Ak využijete verejnú dopravu, tak za jednosmerný lístok miniete 3€ a ak si kúpite spiatočný, tak vás bude stáť 4,5€. Malé detičky v kočíku majú cestu zadarmo. Autobus pri termináloch nájdete jednoducho. Zastávka je hneď vonku. Takže ho určite nájdete. V meste následne stojí pri WTC, odkiaľ môžete ďalej pokračovať buď po svojich, alebo metrom.

Prechádzka po meste

My sme do mesta vyrazili v čas spánku, tak sme moc nevymýšľali a urobili sme si peknú prechádzku. Kolečko, ktoré som naplánoval, malo trvať podľa Google maps dačo cez 3 hodiny. Takže ideál.

Postupne sme sa cez uličky a pekné námestia s kostolíkmi domotali až k víťaznému oblúku. Víťazný oblúk postavili ako vstupnú bránu k svetovej výstave Expo, ktorá sa v Barcelone konala v roku 1888. Vypína sa na konci širokej promenády vedúcej do parku Parc de la Ciutadella, kde sa výstava konala.

Tu sme si chvíľu posedeli na lavičke a pozorovali sme ľudí navôkol.

Od oblúka sme následne pokračovali k symbolu mesta, ktorým je bezpochyby miestny „kostolík“ – Sagrada Família. Túto pamiatku každý rok navštívia milióny turistov z celého sveta., napriek tomu, že ani po takmer 140 rokoch stále nie je dostavaná.

Táto dominanta Barcelony je pokrytá symbolmi, sochami a prvkami náboženského charakteru zobrazujúcimi život a smrť Ježiša Krista. Zaujímavosťou je, že Bazilika Sagrada Família by sa po jej dostavaní mala stať, s plánovanou výškou 172,5 metra, najvyšším chrámom na svete. Naozaj impozantná stavba, ktorá stojí za návštevu.

Tu sme si opäť chvíľu posedeli na lavičke, dačo sme zjedli, kúpili magnetky a po nejakej hodinke sme pokračovali po stopách Gaudího.

Jeho odkaz nájdete hneď na niekoľkých miestach – Casa Batló, Casa Milá, či známy Park Güell. Práve posledný menovaný sme nestihli. Budeme sa musieť ešte vrátiť. Okrem toho sme si obzreli ešte pár námestí a kostolíkov. Celkovo bola atmosféra v meste super. Všade kopa zelene. Nám sa tam určite páčilo a neboli sme tu naposledy.

Návrat na loď Costa Smeralda a nočný program

Krátko po 16 sme sa následne cez barcelonské trhy, kde sme okoštovali nejaké miestne šmakociny, vrátili na loď. V tento deň sa na palube konalo niekoľko akcií pre deti. Nás zaujala diskotéka s Pepa Piggom pri bazéne. Tam sme nemohli chýbať. Na lodi je prakticky celý deň nejaký program. Od lekcií tanca, cez tvorivé dielne, až po obliekanie detí za kapitánov a princezné.

Na diskotéke si Majka s Mili zatancovala na známe aj neznáme detské pesničky, trošku sme ponaháňali bublinky a krátko pred večerom sme opäť zbehli na večeru do reštaurácie.

Po nej sme sa opäť presunuli do divadla. Tam sa v tento večer konal The Voice of the Sea. Zaujímavosťou je, že spoločnosť Costa má kúpenú licenciu na túto show. Takže tam nájdete otáčacie kreslá a komplet dizajn ako v telke. Súťažiaci sa prihlasujú deň vopred alebo krátko pred konaním akcie. A poviem vám, niektoré vystúpenia boli super. Ale niektoré boli teda pekná bieda. Ako by povedal Palo Habera – NEPOSTUPUJEŠ!!!

Po kultúrnom programe sme to opäť zalomili. Ďalší deň za nami!

Palma de Mallorca

Ďalšou zastávkou bola Malorka. Tu sme už v minulosti boli a preto sme nemali v pláne nejaké extra výlety. Tento prístav sme zvolili za oddychový. Žiadny cieľ. Aj z toho dôvodu sme sa z lode vymotali naozaj neskoro. Nikam sme sa neponáhľali.

Palma de Mallorca – autobus do mesta

Z prístavu sa dá opäť ísť niekoľkými spôsobmi. Buď využijete autobus, ktorý poskytuje lodná spoločnosť za približne 13€, alebo využijete miestnu dopravu. Do terminálu premáva autobus spájajúci letisko, centrum a prístav. Je to autobus číslo 1. Ceny prepravy nájdete na priamo na stránke tu.

Keďže sme sa nikam neponáhľali, tak sme šli z lode peši. Cesta do mesta trvala približne 40 minút. Čo je v pohode, ak nemáte čo na robote.

Prechádzka po meste

My sme väčšinu času strávili v obchoďáku PORTOPI, kúsok od prístavu. Mili spala, takže ideálny čas obehať obchody, čo majú nového.

Po obchode sme urobili klasické kolečko. Katedrála, uličky, niečo sme zjedli. Toto mesto je naozaj veľmi pekné a je tu čo pozerať. Ak má človek čas, tak môže sadnúť na vlak alebo autobus a ísť si pozrieť mestečká Valldemosa, Sóler, Dia. Môžete pozrieť aj jeden z našich starších článkov tu. Hlavne Valldemosa je nádherná.

Keďže sme nemali nejaké extra plány, tak sme sa relatívne skoro vracali na loď, aby sme stihli obed. Tie sme zvyčajne nestíhali, nakoľko sme boli v čase obeda vždy na výlete. V čase obeda bola loď takmer prázdna. Všetci boli niekde fuč. Takže aj bazény, vírivky, bary… všetko len pre nás. Aj v detskom kútiku sa Mili hrala dobrú hodinu osamote.

Večer sme prvýkrát využili bufet. Prekvapivo tam takmer nik nechodí. Všetci chodia do reštaurácií na viacchodové menu. A bola to príjemná zmena. Na jedlo sme vôbec nečakali a aj miesta bolo všade veľa.

Po jedle sme sa potom už len presunuli do izby, dali sme Mili spať a my sme si vychutnali západ slnka na balkóne.

Na ďalší deň nás čakal deň na mori.

Deň na mori na lodi Costa Smeralda

Počas dňa na mori sme si dali za úlohu, že vyskúšame nejaké tie bary, dáme si palacinky a pozrieme múzeum. Deň sme začali neskôr ako obyčajne. Nebolo sa kam ponáhľať a tak sme na raňajky išli tesne pred ich koncom. To malo za následok, že tam už takmer nik nebol, takže pohoda.

Potom sme si išli pozrieť múzeum. Múzeum dizajnu CoDe sa nachádza na palube 7 a rozpriestiera sa na rozlohe 400m2. Nájedete tam exponáty z talianskeho dizajnu a kreativity od 30. rokov 20. storočia až po súčasnosť. Naozaj zaujímavé.

Potulky po lodi

Okrem múzea sme si boli obzrieť aj pár barov a reštaurácií a ochutnali sme nejaké tie drinky. Ak máte zaplatený nápojový balík, tak sú takmer vo všetkých baroch v cene plavby. Zastaviť sa môžete napríklad v Aperol bare na Aperol Spritz. Ak nemáte balík, tak cena za drink je 7,8€. Preto sa viac oplatí, ak plánujete nejaký ten drink s výhľadom na more, že si ten balík zaplatíte a nemusíte sa vôbec starať o to, koľko to stojí.

Na lodi sa nachádza 19 barov. Vyššie spomenutý Aperol bar, športbar, kde sú celý deň pustené nejaké športové priame prenosy, vonkajší bar pri bazénoch a vírivkách. Stačí si len vybrať. Pravdu povediac, všetky sme obzrieť nestihli, je ich tam dosť. Našli sme si 2-3 obľúbené a tam sme chodili na občerstvenie. 😀

Okrem barov sa tu nachádza 11 reštaurácií. Nám sa najviac páčila cukráreň, kde sme si dali palacinky. Cena palacinky s nutelou, šľahačkou a ovocím bola 5,7€, čo je skoro ako u nás v Žiline. Celkovo ceny jedál v reštauráciách, kde sa platí, vôbec neboli tragické. Pizza sa dala kúpiť za už za 6,75€, potom také lepšie pizze boli za 9-15€. Wrap za 3€ a veľký poke bowl za 4€.

Práve tento deň na mori bol ideálny na to, aby človek vyskúšal aj iné veci, na ktoré nemal počas normálnych dní čas.

Ani nevieme ako a celý deň nám zbehol ako voda. Stále sa niečo dialo. Išli sme si zatancovať k bazénu, zahrali sme sa v detskom kútiku s inými detičkami, popočúvali sme speváčku v jazz bare, nakukli sme do múzea, obzreli sme si tanečné vystúpenie v bare, popočúvali sme vedomostný kvíz, dali sme si palacinku, posedeli s drinkom na palube… Pohodička.

A na ďalší deň nás čakalo Palermo.

Palermo

Predposlednou zastávkou bolo Palermo na Sicílii. Tento prístav má obrovskú výhodu, že nikam netreba chodiť. Loď zastaví a ste v meste. Stačí len pár krokov a ste v centre diania. Krik, gestikulácia rukami, ako to len domáci vedia.

Na prvý pohľad nič nenaznačuje, že sa mesta kedysi ľudia báli, pretože bolo hlavným mestom organizovaného zločinu Costa Nostra. Dnes je populárnym turistickým cieľom a prúdia sem davy turistov.

Zaujímavosťou je, že Palermo bolo istú dobu arabským emirátom, sídlom normanského kráľovstva a v 12. storočí bolo dokonca najväčším európskym mestom. A vraj tu boli chvíľu aj Vikingovia. Hluk a chaos, vôňa pouličných jedál a krásna architektúra. to musíte zažiť. Toto nie je Taliansko. To je Sicília.

Prechádzka po meste

My sme z lode vyšli medzi prvými. Prvé ranné lúče slnka boli znakom, že to bude určite pekný deň. Hneď po východe z lode sa na nás vyrútili domáci a ponúkali nám rôzne výlety. Nás sa moc organizovane chodiť nechcelo. Proste sme sa chceli len tak prechádzať a tak sme všetkých s vďakou odmietli.

Keď sme sa premotali cez húf ľudí, konečne sme sa dostali na pešiu zónu a dlhú ulicu plnú predajcov a podnikov. Žilo to tu už od rána. Odvšadiaľ bolo počuť krik a vravu. Z každého obchodíku na nás niekto kričal a vysvetľoval nám, že práve tie jeho pomaranče sú najchutnejšie a jeho výrobky sú najlepšie. Proste chaos ako niekde na arabskom trhovisku. A práve to bolo to čaro, čo sa nám dostalo pod kožu.

Chvíľu sme sa motali po hlavných uličkách, ale neskôr sme ich vymenili za také menej rušné a zapadnuté. Zrazu len stará tetka vyliala z tretieho poschodia vedro s vodou na ulicu, mladá slečna vešala prádlo na šnúru medzi oknami až sme sa pomaly dostali k hlavnej pamiatke mesta.

Neprehliadnuteľnou pamiatkou v centre mesta je katedrála. Prvé časti začali stavať v 12. storočí a neskôr ju potom vynovovali a rozširovali. Naozaj krásna a fotogenická budova. A hneď vedľa nej hral domáci muzikant a ľudia tancovali. Ako z filmu.

Zvieratká v meste

Neskôr sme sa presunuli poza Palazzo dei Normanni presunuli do Parco d’Orleans. Ten som mal nájdený už vopred. Ide o mestský park, v ktorom sú rôzne zvieratká. Je to vlastne taká mestská mini zoo. Vstup do parku je zdarma a je naozaj populárny. Aj počas našej návštevy tam bolo mnoho detí zo škôl a škôlkari.

Ale najviac času sme aj tak trávili len túlaním po uličkách. Práve v Palerme sme využili zastávku úplne naplno a na loď sme sa vrátili krátko pred ukončením nastupovania. Bolo tam naozaj krásne a Sicília ostáva na zozname, kam sa určite pôjdeme ešte pozrieť.

Zvyšok dňa sme strávili zvyčajným programom. Schody, výťah a detský kútik. To sa stalo už neoddeliteľnou súčasťou na tejto plavbe na výletnej lodi. Hlavne ten detský kútik sme nemohli vynechať. Diego a Laura nás tam už čakali. Inak toto bolo fascinujúce. Diego zo Španielska, Laura z Talianska, Mili zo Slovenska. Každé dieťa rozprávalo iným jazykom a aj tak sa dokázali zahrať. 🙂

Rím

Poslednou zastávkou bol Rím. Tu sa nám trošku pokazilo počasie. Na oblohe bolo viac oblakov, ako by sa nám páčilo, čo nám však vôbec nevadilo.

Z prístavu Citavecchia do centra Ríma

Lode, ktoré sa plavia po Stredozemnom mori nekotvia priamo v Ríme (pochopiteľne, keďže Rím nie je priamo pri mori), ale v 80km vzdialenom prístave Citavecchia. Na prvý pohľad sa môže zdať, že presun do centra Ríma je komplikovaný, ale nie je to tak.

Z prístavu premáva k miestnej železničnej stanici shuttle bus. Cena za jeden smer je 6€. Info o autobuse nájdete napríklad tu. A zo stanice ďalej pokračujete vlakom do Ríma. Tak sme to urobili aj my. Vlakov do Ríma chodí hneď niekoľko. Buď využijete Citavecchia Express za 10€ jednosmerne alebo 15€ spiatočne, alebo si kúpite regionálny vlak. Ten sme využili aj my. Regionálny vlak stojí rôzne. Závisí od času a dňa, kedy pôjdete. V našom termíne stál vlak 4,2€. Lístok sa dá kúpiť v automate na stanici.

Tu sme potom mali trošku problém. Išli sme na zlé nástupište a skoro nám vlak ušiel. Regionálne vlaky smerujúce do Ríma idú z pravej časti stanice. Radšej sa opýtajte.

Vatikán a okolie

Cesta vlakom nám trvala približne 40 minút. Vystúpili sme na železničnej stanici neďaleko od Vatikánu na stanici Roma S.Pietro. Tú odporúčame aj vám. Ušetríte minimálne 30 minút (cesta, koľko to trvá ďalej na hlavnú stanicu) a je to bližšie k pamiatkam.

Zo stanice už v diaľke vidíte kupolu Baziliky sv. Petra, takže nie je kde zablúdiť. Náš plán bol, že si urobíme pekné kolečko od Vatikánu až ku Koloseu po stopách Dana Browna.

V Ríme sme už v minulosti boli, tak sme si šli obzrieť len staré známe miesta, ktoré máme radi.

Prvým miestom na zozname bol Anjelský hrad, po taliansky Castel Sant’Angelo, ktorý sa nachádza na brehu rieky Tiber a pôvodne bol postavený cisárom Hadriánom ako mauzóleum. Dnes je v hrade národné múzeum.

Od Anjelského hradu sme sa presunuli k Piazza Navona, ktoré je preslávené svojimi fontánami. Najväčšia stojí v strede a nazýva sa Fontana dei Quattro Fiumi, Fontána štyroch riek. Z jej základne vychádza obelisk a štyri prúdy reprezentujúce štyri rieky kontinentov- Níl, Gangu, Dunaj a rieku Río de la Plata. Toto námestie si pamätáme z našej prvej návštevy Ríma. Vtedy boli majstrovstvá vo futbale a námestie bolo plné fanúšikov. Vtedy to bol mega zážitok. Dokonca tuším aj vyhrali ten zápas.

Ďalšou zastávkou na zozname bol Panteón. Nachádza sa na námestí Piazza della Rotonda, je pôvodne antickým chrámom a postaviť ho dal Marcus Agrippa na oslavu víťazstva bitky u Actia. Podľa legendy stojí budova na mieste, kde anjel vzal zomierajúceho Romula do neba. Tu sme si urobili krátku prestávku a stala sa nám aj taká milá vec. Pred vstupom bol dosť dlhý rad ľudí čakajúcich na vstup a miestny pracovník, čo to tam mal na starosti na nás zamával, že môžeme všetkých obehnúť a ísť dnu. Výlety s deťmi v kočíku majú niekedy aj výhody. 🙂

Koloseum a Fontána di Trevi

Od Panteonu sme pokračovali ďalej cez uličky k najznámejšej fontáne v Ríme – Fontána di Trevi. Svoje meno získala podľa ulice, kde sa stretávajú tri cesty (tre vie) a je vyústením rímskeho aquaduktu Aqua Virgo, ktorý zásoboval centrum Ríma vodou z 20 km vzdialeného zdroja. Keď tam prídete ako my, uprostred dňa, tak tam je dosť plnka. Ale existuje celkom fajn finta. Môžete vybehnúť hore do predajne Beneton a je odtiaľ fajn výhľad.

A od fontány sme už len urobili krátku prechádzku cez mesto ku Koloseu. V podstate každá ulica, do ktorej vbehnete, je ako také malé múzeum. A Mili celé toto divadlo prespala. Budeme jej musieť ukázať Rím znova. Lebo teraz väčšinu nevidela.

Výlet v Ríme sme opäť ukončili niečím pod zub a vrátili sme sa na loď. Čakalo nás balenie a posledná noc na palube.

V prípade, že sa nechcete naťahovať s kufrom, tak ho treba vždy večer pred koncom plavby pobaliť a dať ho pred dvere kajuty. Oni vám následne na druhý deň kufor prichystajú vo výdajni batožiny v konečnom prístave. Pozor na to, že sa ku kufrom nedostanete minimálne pár hodín. Preto treba osobné veci, doklady a všetko čo budete potrebovať pobaliť do príručnej batožiny.

Savona a ideme domov

Ráno v Savone nás privítalo celkom fajn počasie. Naposledy sme si sadli na balkón a vychutnali si pohľad na more a príchod do prístavu. Tam sme zakotvili okolo 8 ráno. Vtedy sa trebalo aj odubytovať. Odchod sme mali naplánovaný na 9:30, takže sme mali akurát dostatočný čas na posledné raňajky na palube. Zakončili sme ich sladkým dezertom a naša plavba na výletnej lodi Costa Smeralda bola na konci.

Odchod z lode mal už rýchly spád. Toto majú sfúknuté naozaj výborne. Krátko po pol desiatej sme už stáli v prístave pri batožine. Na rovnakom mieste sa vyzdvihli aj kľúče od auta a mohli sme sa vydať na cestu domov.

Keďže je to dosť ďaleko, tak sme opäť, ako aj pri ceste sem, trasu rozdelili na polovicu. Pôvodne sme sa ešte chceli zastaviť v Benátkach na pár hodín, ale tesne pred parkovaním začalo pršať. Takže nemalo zmysel behať po meste s dáždnikom v ruke.

Namiesto toho sme to potiahli do Rakúska. Ubytovanie som mal zajedané na taliansko-rakúskych hraniciach v Hotel Restaurant Südrast Dreiländereck. Ideálne miesto na diaľničnom odpočívadle. Tu sme strávili jednu noc a ráno hurá domov. Celú noc a aj nasledujúce ráno lialo ako z krhly, takže naše plány na návštevu Wörthersee opäť nevyšli. V podstate nám to moc nevadilo, aspoň sme skôr prišli domov.

Výlet bol na konci.

Hodnotenie – Išli by sme opäť?

Aj po druhej plavbe môžeme povedať, že by sme šli opäť. Cez deň ste na výlete a popoludní a večer sa zabávate na palube. Divadlo, bary, wellness, fitko, múzeum, spa, kvízy, skvelé jedlo, kasíno, obchodná galéria, diskotéka… Pre deti detský kútik. K tomu bazény a vírivky. Dá sa tam nájsť všetko, čo na dovolenke potrebujete. A hlavne pre rodiny s deťmi ideálne miesto. Raz sa vybalíte a napriek tomu každý deň spoznávate nové miesto.

Čo sa nám páčilo:
✅ Stačí sa raz vybaliť a máte hotovo.
✅ Každé ráno vstávate na novom mieste – tento okruh bol naozaj super.
✅ Výborné jedlo – aj keď v porovnaní s predošlou plavbou to bolo trošku menej „fancy“. Chuťovo však stále výborné.
✅ Skvelý program na lodi (divadlo, lekcie tanca, kvízy, súťaže, atď., tvorivé dielne pre deti, The Voice).
✅ Personál si zaslúži 10 z 10 – vždy boli ochotní a milí, žiadna naša požiadavka nebola problém.
✅ Ak kúpite plavbu dostatočne vopred, alebo na poslednú chvíľu, tak je cena naozaj brutálne výhodná. My sme nakúpili Last Minute, takže sa to oplatilo.

Čo sa nám nepáčilo:
❌ V porovnaní s predošlou plavbou bola iná osádka lodi. Čo nie je problém, ale tento mix ľudí takmer vôbec nedodržiaval odporúčaný dress code, čo bola naozaj škoda. Tu sa to minimálne na večeru hodí.
❌ Niekomu môže vadiť pobyt na lodi kvôli počasiu – ak je more pokojné, tak ani necítite, že sa loď hýbe, no pri zlom počasí a silnom vetre je to trochu cítiť, ale nič hrozné. Kto má problém aj v aute, tak jemu to bude vadiť určite. Ľuďom s kinetózou plavbu isto neodporúčam.
❌ Nestabilný alebo žiadny internet – ale to môže byť aj výhoda. Niekoľko hodín na mori offline sa naozaj dá prežiť.
❌ Ak sa chystáte chudnúť, tak si to naplánujte až po plavbe. Je tam toľko skvelého jedla, že to budete chcieť ochutnať všetko. ? Toto je ale asi výhoda. ???

❌ Táto loď bola na nás už veľká. Napríklad v bufetoch bývalo plno. Keď pôjdeme nabudúce, asi zvolíme niečo menšie.

Celkové hodnotenie:
Opäť super zážitok. Užili sme si to a už teraz sa tešíme, aké ďalšie dobrodružstvo nás čaká. Asi sa z nás stávajú fanúšikovia plavieb na výletných lodiach.

A čo vy? Išli by ste?

Dúfame, že vás náš článok aspoň trošku inšpiroval. Možno sa aj vy v budúcnosti vyberiete na plavbu na výletnej lodi s bábätkom a spomeniete si na nás. Viac tipov na výlety v zahraničí a samozrejme aj po Slovensku, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.