Gotické hrady Poľsko

Gotické hrady vo Varmsko – mazurskom vojvodstve v Poľsku

Po prvej polovici výletu v Pomoranskom regióne sme sa plynulo presunuli ďalej do Varmsko – mazurského vojvodstva, kde na nás čakali ďalšie dva gotické hrady, ktoré sme navštívili vďaka pozvaniu od združenia Polskie Zamki gotyckie. A hlavnou postavou, ktorá nás na týchto dvoch hradoch sprevádzala bol muž, ktorý zastavil slnko a rozhýbal zem – Mikuláš Kopernik.

Základné info a príchod

Varmsko-mazurské vojvodstvo Leží na severovýchode Poľska, predovšetkým jeho južná a východná hranica takmer presne kopíruje východnú a južnú hranicu poľskej časti bývalého Východného Pruska, s ktorým je jeho územie z veľkej časti totožné. 

Hlavným mestom vojvodstva je Olštýn, kam sme sa presunuli v predposledný deň. Ďalším významným mestom je Lidzbark Warminski, ktorý bol našou prvou zastávkou v tejto časti Poľska. Presunuli sme sa sem z Gdaňsku a cesta trvala necelé 2 hodiny. V jednom momente sme boli dokonca 7 kilometrov od Ruska, nakoľko v tesnej blízkosti sa nachádza Kaliningradská oblasť a hraničný prechod Braniewo.

Poľské gotické hrady – Deň štvrtý – Lidzbark Warminski a Olštýn

Lidzbark Warminski je z hľadiska histórie veľmi zaujímavé miesto. Prvé zmienky o meste sú z roku 1240, kedy ho dobyli nemeckí rytieri a od tejto doby bol v správe Rádu nemeckých rytierov. Neskôr sa miestny hrad stal sídlom biskupov a aj vďaka tomu tu nastal rozmach. Hrad sa stal administratívnym, súdnym, kultúrnym a vzdelávacím centrom. Bola to škola, zákonné miesto a centrum kultúrneho života v meste. A práve miestny hrad bol hlavným cieľom nášho výletu. Pôvodne sme chceli bývať „priamo“ na hrade, ale Hotel Krasicki, ktorý je priamo spojený s budovou hradu mal v našom termíne plno.

Termy Warmińskie

Preto sme hľadali iné možnosti a zvolili sme si miestne kúpele. Tie tú majú dlhoročnú tradíciu. Pred vojnou bol v meste Luftkurort, teda klimatické liečebne, a chodili sem pacienti z celého Nemecka. Termy Warminskie je v podstate niečo ako naše Rajecké Teplice alebo Turčianske Teplice. Vnútorné a vonkajšie bazény, a vo vnútri kopa atrakciií. Nám sa páčilo hlavne to, že tam majú aj detský kútik. To ocenia hlavne rodinky s deťmi. Mili si tam našla „trolejbus“, čo bolo vlastne autíčko, dodnes neviem, prečo ho volala trolejbus. A strávili sme tam naozaj dosť veľa času.

V bazénovej časti nájdete vírivky, tobogány, bazény a kopa iných atrakcií. Hlavne takto v zime je to naozaj populárne miesto a bolo tu dosť veľa ľudí. Keďže je však areál dosť veľký, tak sa to rozlezie. Okrem bazénov tu boli aj rôzne sauny, diskotéka, bowling… Počas našej návštevy bola dokonca rodinná saunová noc, takže bolo otvorené až do neskorej noci.

Jedinú výhradu mám asi len k samotnému ubytovaniu. Izby boli síce dosť veľké, ale bolo v nich chladno. Celú noc sme mali pocit, že nám prefukuje okno. Takže nám neostávalo nič iné, ako sa poriadne zachuchľať do periny. Ak prídete v teplejších mesiacoch, tak sa vám tu bude určite páčiť. Hlavne ten pomer cena a výkon je super. V našom termíne sme za približne 90€ na noc mali ubytovanie s raňajkami a večerou a vstup do akvaparku.

V podstate celé popoludnie a večer sme strávili práve na ubytku. Trebalo nabrať síl na ďalší deň, kedy nás čakal hlavný bod programu – ďalší gotický hrad na severe Poľska.

Lidzbark Warminski

Lidzbarský biskupský hrad

Po raňajkách sme sa odubytovali a presunuli sme sa na parkovisko Hotela Krasicki, priamo vedľa biskupského hradu. A to bola chyba. Ak môžem poradiť, tak skúste zaparkovať niekde inde. Tu ma približne 2 hodiny parkovania stáli viac ako 7€. Čo mi úprimne príde dosť veľa na tak krátku dobu. Ale priznávam, moja chyba. Ale malo to aj výhodu. Netrebalo chodiť ďaleko.

Jedným z najzaujímavejších miest v meste je hrad varmijských biskupov zo 14. storočia, ktorý je považovaný za jednu z najcennejších pamiatok gotickej architektúry v Poľsku. V minulosti hrad navštívili okrem iného Mikuláš Kopernik, Ignacy Krasicki a Napoleon Bonaparte.

Hrad je otovrený podobne ako všetky poľské hrady a zámky od utorka do nedele. Vstupné je 26 zlotých (6€) a po hrade sa prechádzate buď po svojom, alebo si môžete priplatiť za sprievodcu.Ak vás príde viac, tak ja osobne určite oporúčam sprievodcu. Viac info o otváracích hodinách, vstupnom a novinkách na hrade sa dozviete priamo na stránke hradu tu.

Prehliadka gotického hradu Lidzbark Warminski

V súčasnosti sa v hrade nachádza Múzeum Warmia a prehliadku hradu odporúčam určite so sprievodcom. Nás mal na starosti David a prehliadka bola super. Približne počas hodinovej prechádzky po hrade som sa dozvedel naozaj mnoho o histórii hradu, o biskupoch a veľa info o najznámejšom obyvateľovi – Mikulášovi Kopernikovi.

Hrad má štyri krídla a vnútorné nádvorie s dvojpodlažnou stĺpovou chodbou a hlavnou vežou. Najsilnejší dojem na návštevníkov však urobia veľké sály na hlavnom poschodí s pôvodnými klenbami a nástennými maľbami zo 14. až 16. storočia. Dnes je hlavný hrad prístupný na všetkých poschodiach a môžete si tu obzrieť rôzne artefakty nájdené pri rekonštrukcii hradu, pôvodné kachlové pece, krásnu gotickú výzdobu a kto má chuť a silu, tak môže vyliezť na hradnú vežu, odkiaľ je cez okná pekný výhľad na okolie. Vraj… Ja som mal hmlu, sneh a dážď, tak som moc ďaleko nevidel.

Hrad je momelntálne v rekonštrukcii a vyzerá to tak, že v najbližšej letnej sezóne budú mať hotovo. Budujú tu peknú záhradu a zveľaďujú okolie, takže sa turisti majú naozaj na čo tešiť. Z obrázkov to vyzerá parádne. Nie nadarmo zvyknú ľudia označovať miestny hrad aj ako „Wawel severu“.

V lete sa okrem prehliadky hradu dajú požičať aj lodičky a môžete sa člnkovať okolo hradu po rieke. Tiež je v jeho tesnej blízkosti amfiteáter, kde sa konajú rôzne koncerty a predstavenia. Určite to je veľmi pekné. Viem si tam živo predstaviť podujatie, ako u nás Kultúra pod hviezdami.

Mikuláš Kopernik

Vráťme sa však na chvíľku k Mikulášovi. Tento rok je pre tohto velikána naozaj výnimočný. Rok 2023 je vyhlásený za Rok Mikuláša Koperníka. Uplynulo totiž presne 550 rokov od narodenia a 480 rokov od smrti jedného z najvýznamnejších Poliakov, ktorého revolučný objav navždy zmenil videnie sveta. Mikuláš Kopernik bol spätý najmä s Lidzbarkom Warmińským, kde na hrade strávil až 10 rokov svojho života. Práve na hrade Lidzbark boli položené základy heliocentrickej teórie. Cez tento región dokonca vedie „Kopernikova cesta“ so začiatkom na Wysoka Brama v Olsztyne, odkiaľ vedie cez oblasti Varmijsko-mazurského, Pomorského a Kujavsko-pomorského vojvodstva smerom na Toruň. Dĺžka úseku nachádzajúceho sa vo Varmijsko-mazurskom vojvodstve je 237 km.

Bitka pri Heilsbergu

Keď a bavíme o meste ako takom, tak za zmienku určite stojí aj jedna z najvýznamnejších udalostí, ktorá sa tu udiala 10. júna 1807. Bola ňou Bitka pri Lidzbarku, historicky známejšia ako Bitka pri Heilsbergu. Bitka bola dôležitým prvkom Napoleonovej vojny so štvrtou koalíciou a najväčšou napoleonskou bitkou na poli v dnešnom Poľsku. Na poli vedľa mesta proti sebe stála francúzska armáda a spojené sily Ruska a Pruska.

Každý rok sa na počesť tejto historickej udalosti koná na poli vedľa kúpeľov historická rekonštrukcia bitky a v celom meste to žije. Kultúrny program, jedlo a hudba všade kam sa pozriete. Určite odporúčam návštevu každému, kto má rád históriu spojenú s Napoleonom.

Olštýn

A po prehliadke Lidzbarku sme sa presunuli do neďalekého mesta Olštýn, ktorý je hlavným mestom Varmsko-mazurského vojvodstva v severnom Poľsku. Mesto má bohatú históriu, ktorá sa v jeho uliciach píše už od 14. storočia. Napriek tomu, že bolo mesto počas druhej svetovej vojny takmer celé zničené, dnes to na ňom vôbec nevidieť.

Aj počas našej návštevy prebiehala rekonštrukcia v okolí centa mesta. Keď to budú mať všetko hotové, tak to bude naozaj pekné. Mne osobne mesto pripomínalo tak trošku Žilinu. Hlavne námestie v centre. Podobný štýl. A ak by som ho mal porovnať s nejakým poľským mestom, tak Gdansk. Vidno, že tieto dva susediace regióny mali k sebe blízko.

Najvýznamnejšou stavbou v malebnom historickom centre je miestny zámok zo 14. storočia, kde sídli Múzeum regionálnej histórie a umenia a je to miesto, kde tiež istý čas pôsobil Mikuláš Kopernik ako správca. 

A presne to bol opäť cieľ našej návštevy.

Gotický hrad Olštýn (Zamok Kapituły Warmińskiej v Olsztynie)

Ako som spomínal vyššie, zámok je momentálne sídlom múzea a to je otvorené rovnako ako väčšina poľských hradov a zámkov od utorka do nedele. Vstupné je 26 zlotých (6€) a po hrade si chodíte samostatne. Ja som sa najviac tešil na vežu, ktorá vyzerala, že z nej bude parádny výhľad. Žiaľ, momentálne a na ňu ísť nedá. Viac informácií o vstupnom a otvárcích hodinách nájdete priamo na stránke tu.

Hrad bol postavený v rokoch 1346 až 1353 a slúžil ako sídlo správcov majetku Warmianskej katedrálnej kapituly. Vzhľadom na to, že hrad bol dlhé roky pod nadvládou Rádu nemeckých rytierov, bol vystavený vojnám a útokom. Takže správcovia a obyvatelia mali čo robiť, aby ho ako tak udržali. Najznámejším správcom bol Mikuláš Kopernik, ktorý tu pobýval v rokoch 1516 až 1521.

Počas prehliadky si dokonca budete môcť pozrieť ručne vyrobený experimentálny astronomický stôl, ktorý sa zachoval z čias jeho pobytu a v zbierkach knižnice je uložená lekárska inkunábula, ktorú používal. Po Kopernikovi je na hrade aj astronomická tabuľka umiestnená na stene kláštora. To umožnilo astronómovi sledovať jarnú a jesennú rovnodennosť. 

Okrem Mikuláša hrad navštívili samozrejme aj iné zaujímavé osobnosti. V roku 1807 bol hrad sídlom francúzskeho velenia. Napoleon Bonaparte navštívil hrad 3. februára 1807 pred bitkou pri pruskom Allensteine (dnešný Olsztyn v Poľsku). 

Počas prehliadky múzea si budete môcť pozrieť niekoľko zaujímavých predmetov z histórie, výstavu holandských obrazov zo 17.storočia, či expozíciu venovanú každodenným predmetom používaným na udržiavanie hygieny a estetického vzhľadu v 19. a začiatkom 20. storočia.

Na prehliadku si vyčlente aspoň pol hodinky až hodinu, aby ste si stihli všetko pekne pozrieť.

Olštýn – Staré mesto a námestie

Z hradu sme sa následne presunuli do starého mesta na námestie, kde sa nachádza hneď niekoľko zaujímavých miest. Zaujme hlavne stará radnica, ktorej prízemie je momentálne knižnica a v časoch nacizmu tu mala sídlo Hitlerjugend.

Od nej sme sa postupne presunuli až ku katedrále z 15. storočia. Táto budova z červených tehál je najstarším kostolom v meste. V minulosti bola katedrála niekoľkokrát zničená. Asi najviac si prežila okolo roku 1807, kedy tu Napoleonove vojská v zime zatvárali ruských zajatcov. Aby sa väzni uchránili pred prudkým mrazom, vypálili prakticky celý interiér katedrály.

Cudne Manowce

A v tesnej blízkosti katedrály sa nachádza jedna nenápadná ulička, kam musíte bezpodmienečne ísť. Je v nej totiž podnik Cudne Manowce. A to chcete! Otvoríte dvere a za nimi ako keby ste sa ocitli na povale u starkej.

Takto nejako si predstavujem štýlový lokálny podnik. Obsluha super a usmievavá a jedlo nemalo chybu. A pre rodinky s deťmi, majú tam opäť ako všade na našich potulkách prebaľovací pultík a detskú stoličku, takže sa nemusíte báť.

A po jedle sme sa už len vrtáli k autu a čakal nás presun k poslednému ubytovaniu výletu. Opäť dávam palec hore Google navigácií, ktorá nás namiesto normálnej cesty povodila po rôznych poľných cestách uprostred lesa, kde srnky dávajú dobrú noc. Tieto cesty milujem. Hlavne keď snežilo, pršalo, bola hmla a cesta namŕzala. 😀 Nakoniec sme to však úspešne zvládli a dorazili sme do nášho ubytka.

Poľské gotické hrady – Deň piaty – Uzdowo

Našou poslednou zastávkou na potulkách Poľskom bolo ubytovanie v Palac Mysleta v obci Uzdowo. Na naše prekvapenie sme tam boli ubytovaní asi len my a ešte jeden pár. Takže sme mali v podstate celý palác len pre seba.

Palác Mysleta

Počiatky paláca v súčasnej podobe siahajú do druhej polovice 19. storočia. Palác postavil v roku 1880 pruský dôstojník Hugo Valdemar Kressmann.

Momentálne slúži ako hotel a reštaurácia a je naozaj pekný. Ak porovnám cenu a výkon s podobnými ubytovaniami u nás doma, tak toto jednoznačne vyhráva.

Ubytovanie sa tu dá zohnať už od 55€ na noc, vrátane raňajok a vstupu do SPA. My sme bývali v apartmáne a ten bol naozaj obrovský. Bolo to asi najkrajšie ubytko počas celého výletu.

Večera aj raňajky boli super, bazén a sauny sme žiaľ nestihli. Čakala nás totiž dlhá cesta domov a nechceli sme sa moc zdržiavať.

Grunwald

Cestou domov sme mali v pláne ešte jednu krátku zastávku v Grunwalde, kde sa odohrala jedna z najväčších bitiek v Európe.

Bitka pri Grunwalde alebo Bitka pri Tannenbergu alebo Bitka pri Žalgirise bolo ozbrojené stretnutie medzi Rádom nemeckých rytierov a poľsko-litovskou koalíciou, výrazne podporenou českým vojvodcom Janom Sokolom z Lamberka, ktorá sa odohrala 15. júla 1410. Veliteľmi víťaznej poľsko-litovskej koalície bol poľský kráľ Vladislav II. Jagelo a veľké litovské knieža Vytautas, Rád nemeckých rytierov viedol veľmajster Ulrich von Jungingen. Išlo o rozhodujúcu bitku poľsko-litovsko-teutonskej vojny a jednu z najväčších rytierskych bitiek v dejinách stredovekej Európy. Po porážke v tejto bitke Rád nemeckých rytierov svoj bývalý vplyv už naspäť nezískal. Vzhľadom na okolnosť, že vojsko Rádu nemeckých rytierov bolo umiestnené pri dedine Grunwald a koaličné poľsko-litovské vojská pri Stębarku sa v jednotlivých krajinách pre názov bitky používajú rôzne názvy.

Dnes sa na tomto mieste nachádza múzeum a v lete sa tu konajú rôzne podujatia a rekonštrukcia tejto historickej bitky. A nie len nejaká obyčajná. Celé podujatie trvá niekoľko dní a hlavnej bitky sa pravidelne zúčastňuje niekoľko tisíc bojovníkov dobových odevoch. Tento rok tu bolo dokonca viac ako 4000 rytierov a bojovníkov, ktorí ukázali svoje umenie.

Nám žiaľ počasie vôbec nevyšlo. Bola neskutočná hmla. Tak sme kašlali na to a vyrazili sme nazad domov. Čakala nás viac ako 8 hodinová cesta.

Gotické hrady v Poľsku – Oplatí sa ich navštíviť?

A výlet je za nami. Za týchto pár dní sme navštívili niekoľko zaujímavých miest a dozvedeli sme sa mnoho z histórie Poľska. Kto má rád hrady a zámky, tak sa mu tieto miesta budú určite páčiť. A nie len tieto. Je ich tam ešte viac. Takže vieme, čo si prídeme pozrieť nabudúce.

Viac o gotických hradoch a zámkoch nájdete priamo na stránke Polskie Zamki Gotyckie tu.

Ak vás zaujímajú i iné destinácie v zahraničí a samozrajme aj u nás doma na Slovensku nezabudnite sledovať aj náš blog Cestuj za menejinstagram a facebook.

Vidíme sa v Poľsku!

Do Widzenia!

Článok vznikol v spolupráci s Polskie Zamki Gotyckie. Stowarzyszenie Gmin

The study tour and article are the activities of the project ‚Explore hidden treasures of tourist and travel pearls‘. The project is made possible thanks to Visegrad Fund. The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

Študijná cesta a článok sú aktivitami projektu „Preskúmajte skryté poklady turistických a cestovateľských perál“. Projekt je možný vďaka Visegrad Fund. Projekt je spolufinancovaný vládami Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska prostredníctvom vyšehradských grantov z Medzinárodného vyšehradského fondu. Poslaním fondu je presadzovať myšlienky udržateľnej regionálnej spolupráce v strednej Európe.