Gotické hrady Poľsko

Poľské gotické hrady – Malbork, Gniew, Sztum, Kwidzyn

Poľsko máme naozaj radi a chodievame sem pravidelne. Keď nás oslovila poľská organizácia cestovného ruchu, či by sme si nechceli ísť obzrieť v spolupráci s Polskie Zamki gotyckie gotické hrady na severe Poľska, tak sme neváhali ani minútu a začali sme s plánovaním výletu. Na zoznam sme si zapísali 6 gotických hradov, ktoré navštívime za 6 dní. A dnes sa spoločne pozrieme na prvé 4 z nich.

Základné info a príchod

Výlet sme si naplánovali o 2 dni dlhšie a začali sme ho v poľskom meste Gdansk. Na sever sme vyrazili autom a cesta zo Žiliny nám trvala necelých 8 hodín. V podstate celú cestu idete po diaľnici, okrem úseku Žilina – Čadca, a výhodou je, že poľské diaľnice sú momentálne pre osobné autá zadarmo. Ale pred cestou si to pre istotu skontrolujte, môže sa to meniť. V Gdansku sme strávili 2 dni, o tom si však napíšeme v inom článku. A po Gdansku sme sa presunuli na prvý hrad – Gniew.

Poľské gotické hrady – Deň prvý – Gniew

Naše putovanie po Poľsku sme začali v Pomoranskom vojvodstve, ktoré sa pýši bohatou históriou spojenou s križiakmi. Nájdete tu najväčšiu tehlovú pevnosť v Európe – Malbork a rytierskym životom pulzujúcej pevnosti v Gniewe a Sztume. Výnimočným miestom je aj pevnosť v Kwidzyne, kde sa zachovalo hradisko zo 14. storočia, ktorého súčasťou je postranná veža slúžiaca ako latrína. A náš prvý deň začíname v nenápadnej obci Gniew.

Križiacky hrad Gniew

Mesto Gniew sa nachádza neďaleko od Gdansku v Pomoranskom vojvodstve a jeho hlavnou atrakciou je Gotický križiacky hrad. Hrad vznikol na prelome 13. a 14. storočia. na ľavom brehu rieky Visla a nápadne sa podobá na náš bratislavský hrad.

Budovanie tohoto križiackeho hradu sa tu začalo na konci 13. storočia a zaujímavosťou je, že po hradoch v Człuchowe a v Gdaňsku bol najsilnejším hradom nemeckých rytierov na ľavom brehu Visly. Neskôr na ňom žili postupne poľskí rytieri, Prusi či švédska armáda.

Asi najznámejším obyvateľom bol v druhej polovici 17. storočia Ján Sobieski, ktorý sa neskôr stal poľským kráľom a v roku 1683 sa preslávil v bitke proti Osmanom pri Viedni.

Hrad vo svojej histórii mnohokrát zmenil svoju funkciu, slúžil napríklad ako sýpka či väzenie.

Momentálne slúži hrad hlavne ako ubytovanie, ktoré mimochodom odporúčame všetkými desiatimi, ale dá sa tu absolvovať aj prehliadka.

Prehliadky sa konajú od utorka do nedele a počas prehiadky si pozriete pivnice, nádvorie, rytierske sály, veže a majú tu aj výstavu dobových predmetov z druhej svetovej vojny.

Vstupné na prehliadku je 25 zlotých, čo je necelých 6€ a všetky dôležité informácie sa dozivete priamo na stránke hradu tu.

Historické turnaje a bitky

Ak sa na sever Poľska vyberiete aj vy, tak určite si návštevu naplánujte na leto. Každý rok sa v polovici augusta v okolí hradu Gniew zídu tisíce ľudí, aby sa zúčastnili špeciálneho podujatia – Vivat Vasa! 

Ide o podujatie, kde sa pod hradom Gniew odohráva rekonštrukcia historickej bitky medzi silami Poľsko-litovského spoločenstva a Švédska, ktorá sa odohrala od 22. septembra do 1. októbra 1626.

Počas spomínanej bitky velil poľským jednotkám Žigmund III. Vasa a švédsku armádu viedol švédsky kráľ Gustáv Adolf z dynastie Vasa.

Ide o bitku považovaná za bezvýslednú, počas ktorej poľská armáda zmarila plány Švédov dobyť Gdaňsk a švédska armáda bránila hrad v Gniewe.

Okrem tejto obrovskej bitky na poli pod hradom sa priamo na hrade pravidelne v lete konajú aj rytierske turnaje. A nie len také obyčajné. Majú tu dokonca svoje vlastné „kolbište“ ako by povedali bratia česi.

Ubytovanie – Hotel Rycerski

A aby ste po prehliadke nemuseli chodiť ďaleko, tak sa môžete ubytovať „na hrade“ rovnako ako my. Ako som spomínal vyššie, tak gotický hrad Gniew slúži momentálne primárne ako ubytovanie. To tu nájdete v troch kategóriách. V budove zo 17. storočia – Palác Marysieńki nájdete najlacnejšie izby, v novej budove tesne pri hrade sú moderné izby Hotela Rycierski a priamo na hrade sa nachádzajú kráľovské komnaty. My sme zvolili zlatý stred u rytierov. 😀

A sumy za ubytovanie sú úplne v pohode. Zarezervovať sa dajú už od 45€. Konkrétne v našom termíne sa dala zarezervovať dvojložková izba za 60€, čo často ani u nás doma nevidíme.

Obrovskou výhodou je, že je úplne jedno, v ktorej kategórii ubytovania ste. K dispozícii máte všetky možnosti, čo hotel ponúka. Za hradnými múrmi nájdete parádnu reštauráciu, krásne izby a apartmány, bazény, vírivky, bowling a obrovský detský kútik pre rodiny s deťmi (tu sa zabavia aj dospeláci – majú tam xbox). Hlavne v tom kútiku sme trávili množstvo času a Mili si tam našla aj kamarátov a spoločne sa naháňali.

V letných mesiacoch sa dá využiť aj vonkajšie obrovské detské ihrisko. Nám trošku snežilo a pršalo, tak sme si ho nechali ujsť. Možno sa vrátime ešte v lete na niektorý z turnajov alebo na historickú bitku, aby sme ho vyskúšali.

Reštaurácia Kolumnowa

V prípade, že sa vám tu nebude chcieť tráviť noc, tak sa zastavte minimálne v miestnej reštaurácii Kolumnowa. Varia tu naozaj výborne. My sme tu boli na večeri 3x počas nášho pobytu a každý deň bolo jedlo výborné. Pre rodinky s deťmi tu majú aj detské stoličky a samozrejme detské menu. Takže za nás palec hore. Z celého jedálneho lístka vypihcnem hlavne dezerty. Tie sú fakt top a chodili aj Mili.

Poľské gotické hrady – Deň druhý – Sztum a Kwidzyn

Na druhý deň sme sa zobudili do upršaného dňa plného hmly a mrazu. Už večer to vyzeralo biedne, ale stále sme dúfali, že sa to vylepší. Žiaľ nevydalo. Nevadí. Zjedli sme raňajky a vyrazili sme spoznávať ďalšie dva gotické hrady.

Kwidzyn – Hrad s najväčšou latrínou na svete

Približne 20 minút od Gniewu sa nachádza mesto Kwidzyn. A najzaujímavejšou atrakciou v meste je katedrála a hrad, ktoré v podstate tvoria jeden celok.

Zaujímavosťou je, že na rozdiel od hradov v okolí, tento hrad nepatril Rádu nemeckých rytierov. Bol totiž sídlom biskupov. O to prekvapivejší bol preto jeden z objavov v katedrále. Počas pátrania po ostatkoch blahoslavenej Doroty z Montau sa našli tu totiž našli pozostatky troch veľmajstrov Rádu nemeckých rytierov. Nález bol veľmi prekvapivý. Nikto netušil,že sa tu biskupi roky prechádzali po podlahe svojej katechetickej miestnosti pri Katedrále sv. Jána Evanjelistu, priamo nad stredovekými kryptami, ktoré ukrývali takéto tajomstvo.

A toto nie je jediná zaujímavosť, ktorá stojí za zmienku.

Vo vzdialenosti 55 metrov od západného krídla si rozhodne nenechajte ujsť tunajší unikát zvaný gdanisko, pochádzajúci z druhej polovice 14. storočia a s hradom spojený krytou chodbou. Ide o vežu s mostom, ktorá mala dve funkcie – obrannú a hygienickú: slúžila totiž v čase mieru ako latrína. Na severnej strane hradu sa nachádza jej skromná kópia zvaná małe gdanisko.

Podobne ako iné hrady v Poľsku, aj ten v Kwidzyne je otvorený od utorka do nedele. Na rozdiel od Gniewu, kde máte prehliadku so sprievodcom, tak tu si ho pekne prejdete samostatne s audiosprievodcom. Majú ich v angličtine a dozviete sa toho naozaj mnoho o živote na hrade. Viac info nájdete priamo na stránke hradu tu.

Prehliadka vám nezaberie moc času. My sme tu strávili približne hodinku. Pekné je potom ešte okolie hradu. Hlavne katedrála zo 14. storočia, ktorá v minulosti slúžila ako sídlo biskupov. Tú sme však žiaľ nevideli, nakoľko tam bol práve pohreb a nechceli sme rušiť smútiacu rodinu. Možno nabudúce.

Bar Smaki Powiśla

Napriek tomu, že bola celý deň v meste hmla a nebolo poriadne vidieť, strávili sme tu pol dňa a samozrejme nám aj vyhladlo. Ak si nepotrpíte na nejaké exkluzívne priestory a chcete len zahnať hlad, tak za nás môžem odporučiť Bar Smaki Powisla. Je to v podstate „tackáreň“ kúsok od katedrály a samotného hradu. Jedlo naozaj za smiešne sumy a chutné. Však pozrite recenzie na google. Takmer 5 z 5. 🙂

Križiacky hrad Sztum

Po obede sme sa presunuli trošku na sever. Druhou zastávkou na dnešných potulkách po hradoch je Sztum. Hrad Sztum bol postavený v rokoch 1326-1331 a slúžil hlavne ako ochrana predmostí neďalekého Malborku z juhu a zároveň bol aj letným sídlom veľmajstra Rádu nemeckých rytierov.

Bez ohľadu na kratšie prestávky bol hrad v Sztume pod kontrolou Rádu nemeckých rytierov až do roku 1466, kedy musel byť v dôsledku Torurnského mieru odovzdaný Poľsku a stal sa na dlhé roky sídlom poľských starostov. Dnes funguje ako múzeum a viete si ho pozrieť pekne s audio sprievodcom v ruke.

Je to naozaj maličký hrad a prebehnete ho za pár minút, ale pre milovníkov histórie je tu zastávka, ktorú nemôžete vynechať. Mne osobne sa najviac páčila výstava oblečenia rytierov.

Okrem hradu tu nájdete aj dva rybníky, kde si viem v lete predstaviť naozaj peknú prechádzku s výhľadom na hrad. Žiaľ takto v zime je už skoro tma a moc toho o tretej popludní vidieť nebolo. To je tá nevýhoda zimných výletov na severe, kedy máte už o tretej tmu ako v rohu.

Ale má to aj svoje výhody. Človek sa nenaháňa a aspoň si užije ubytko na hrade ako kráľ a kráľovná aj s Malou princeznou behajúcou po detskom kútiku.

Poľské gotické hrady – Deň tretí – Malbork

Na ďalší deň sme sa zobudili opäť do mrazivého a zasneženého rána. Nám to však moc nevadilo. Na celý deň sme mali naplánovanú návštevu neďalekého Malborku, kde sa nachádza najväčší hrad z pálených tehál. Posledný krát sme si vychutnali raňajky na zámku, Mili si trošku pobehala po prvom poriadnom snemu, kým som ja oškrabal auto od námrazy a potom už hurá na ďalší výlet.

Malbork je poľské mesto ležiace na rieke Nogat v severnom Poľsku v Pomoranskom vojvodstve známe vďaka križiackemu hradu. Nachádza sa kúsok od Gdaňsku a je to ideálne miesto na jednodňový výlet. Bola by naozaj škoda, ak by ste práve tento gotický hrad vynechali.

Malbork – Základné info a príchod

Kompletný hrad je otvorený od utorka do nedele. V pondelky je v lete aj v zime otvorená len zelená trasa. Úprimne, nemám ani potuchy, čo je jej súčasťou. Ale viac menej by to mali byť len prechody cez exteriéry hradu a vstup do kaplnky. Interiér a výstavy by nemali byť súčasťou. Choďte radšej ostatné dni, kedy je hrad otvorený celý.

Vstupné do hradu je 70 zlotých (16€) pre dospelých a 50 (11,5€) zlotých je zľavnené vstupné. V cene máte aj audio sprievodcu. My sme si zobrali v češtine, ale majú aj v nemčine, angličtine a podobne.

Viac informácií od vstupnom, otváracích hodinách a výstavách na hrade sa dozviete priamo na stránike tu.

Väčšina z vás asi dorazí k hradu smerom od Gdansku a prvé parkovisko, na ktoré narazíte bude Parking Zamkowy „Nad Stawem“. Z neho už len pohodlne prejdete po moste cez Nogat a ste na hrade. Parkovné by sa malo platiť 30 zlotých na deň. Počas našej návštevy parkovné nikto nevyberal, takže to tak asi majú nastavené a mimo sezóny je to pravdepodobne zdarma. Alebo sa len nikomu nechcelo do tej zimy, dažďau a snehu. 😀

Hrad Malbork – Najväčší križiacky hrad v Európe

Hrad Malbork je najväčšou gotickou stavbou na svete a zároveň najväčšou stavbou z pálených tehál.

Zároveň je jedeným z najvýznamnejších príkladov gotickej architektúry a v roku 1997 bol vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO.

Na jeho prehliadku budete potrebovať minimálne 3-6 hodín. My sme tu strávili viac ako 5 a ani nevieme, ako nám to ušlo. Veľa častí hradu sa dá prejsť pohodlne s kočíkom, ale nájdete tam miesta, kam to proste nejde.

My sme to riešili tak, že sme sa s Majkou prestriedali. Hrad je rozdelený na tri časti – Nízky, stredný a vyšší. Hlavne posledná časť hradu je dosť náročná na prechody. A samozrejme niektoré miesta priamo vo vnútri sa s kočíkom prejsť nedali.

To však vôbec nevadí, nakoľko hrad je naozaj rozsiahly a miesta kam sa s kočíkom dostanete vám zaberú pekných pár hodín. Kto si to však chce pozrieť komplet celé, tak si vezmite radšej nosič. Malbork patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky v Poľsku a je to vidieť. Aj takto mimo sdezóny tam bolo neskutočne veľa ľudí. Neviem si predstaviť tie davy v lete. Ale vôbec to nevadí. Vo väčšine priestoru sa to rozlezie. Niektoré miestnosti som si dokonca prechádzal úplne osamote. Samozrejme miesta ako kuchyňa, kaplnka a niektoré komnaty boli preplnené. Hlavne keď natrafíte na organizované skupiny turistov.

Počas prehliadky sa z audio sprievodcu dozviete mnoho zaujímavých historických faktov a rôzne dobové pikošky. Audio funguje na báe gps, takže nemusíte nič ťukať. Len si proste chodíte a do ucha vám ujo alebo teta rozprávajú, kde sa práve nachádzate a čo vidíte. Takže paráda.

Najviac ma počas prehliadky zaujala taká malá pikoška. Jednalo sa o nedobytnú pevnosť a Poliakom sa ho nikdy nepodarilo dobyť. Získali ho až vtedy, keď podplatili českých žoldnierov, ktorí hrad strážili a rád nemeckých rytierov im nevyplácal žold. To ma na jednu stranu prekvapilo a zároveň pobavilo. Kto by to bol povedal.

U Flisaka a presun do Varmsko – mazurského vojvodstva

Ako som spomínal už vyššie, tak sme na hrade strávili viac ako 5 hodín. Takže sme naplno využili celý deň. Krátko po tretej sa už totiž začínalo stmievať. Toto je obrovská nevýhoda na severe. Slnko v zime poriadne vylezie o 9 a o tretej je už tma.

Deň sme ukončili v bistre U Flisaka, ktoré sa nachádza hneď vedľa parkoviska. Je odtiaľ naozaj krásny výhľad na hrad a varia tam za celkom rozumné peniaze. A majú aj detské stoličky a prebaľovací pultík.

A po jedle sme sa vybrali na približne dvojhodinovú cestu do mesta Lidzbark Warminski. Takmer celú cestu som nadával ako pohan. Neviem, podľa čoho google vyberá trasu, ale povodil ma naozaj po zaujímavých lesných cestách, kde som každú sekundu čakal, že na nás niečo vyskočí. Nakoniec sme to však zvládli.

O tom však v ďalšom článku.

Gotické hrady v Poľsku – Oplatí sa ich navštíviť?

Prvá polovica nášho výletu bola super. Hlavne ubytovanie na hrade Gniew a hrad v Malborku nemali chybu. Ak sa vyberiete týmto smerom, tak minimálne tieto dve miesta stoja za návštevu a nesmiete si ich nechať ujsť. Hlavne v lete, kedy sa tu konajú rôzne zaujímavé podujatia. My sa tu určite ešte niekedy vrátime.

Tak čo, inšpirovali sme vás aspoň trošku k návšteve gotických hradov v Poľsku?

Ak vás zaujímajú i iné destinácie v zahraničí a samozrajme aj u nás doma na Slovensku nezabudnite sledovať aj náš blog Cestuj za menejinstagram a facebook.

Vidíme sa v Poľsku!

Do Widzenia!

Článok vznikol v spolupráci s Polskie Zamki Gotyckie. Stowarzyszenie Gmin

The study tour and article are the activities of the project ‚Explore hidden treasures of tourist and travel pearls‘. The project is made possible thanks to Visegrad Fund. The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

Študijná cesta a článok sú aktivitami projektu „Preskúmajte skryté poklady turistických a cestovateľských perál“. Projekt je možný vďaka Visegrad Fund. Projekt je spolufinancovaný vládami Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska prostredníctvom vyšehradských grantov z Medzinárodného vyšehradského fondu. Poslaním fondu je presadzovať myšlienky udržateľnej regionálnej spolupráce v strednej Európe.