Vroclav

Vroclav s deťmi – Čo vidieť vo Vroclave podľa Cestujzamenej

Vroclav sme navštívili v minulosti už niekoľkokrát, a ani po tejto návšteve to určite nebolo naposledy. Výhodou Vroclavu je, že je v tieni jeho známejších kolegov Krakova a Varšavy. Tým pádom je tam podstatne menej turistov a aj ceny za ubytovanie sú príjemnejšie. Vroclav patrí k najstarším a najkrajším mestám v Poľsku. Leží na rieke Odre a je popretkávané jej mnohými prítokmi a kanálmi. Nachádza sa na 12 ostrovoch a má viac ako 100 mostov. Za posledné roky sa mesto neskutočne zmenilo. Neviem, ako to tí poliaci robia, ale mestá im rastú do krásy. Stále sa niečo buduje a rekonštruuje. Od našej poslednej návštevy tu pribudlo hneď niekoľko zaujímavých miest, ktoré určite zaujmú aj vaše ratolesti. Ideálne miesto na víkendový výlet pre rodiny s deťmi. Určite sa vám tam bude páčiť.

A čo sa tam oplatí vidieť a zažiť? Tu je našich 7 tipov, ktoré podľa nás stoja za to.

Základné info a príchod

Ak ste už boli v Krakove a vo Varšave, tak je ten správny čas, navštíviť ďalšie z krásnych poľských miest, ktorým je Vroclav v juhozápadnom Poľsku na rieke Odra. Mimochodom to je aj hlavné mesto Dolnosliezskeho vojvodstva a v minulosti patrilo istú dobu Českej korune, či Prusom. Dostať sa tu dá naozaj jednoducho. Vlak, autobus či lietadlo. Avšak asi najpohodlnejšie to bude autom. Od slovenských hraníc idete prakticky nonstop po diaľnici. Tie sú mimochodom momentálne pre osobné vozidlá v Poľsku zadarmo.(A1, A2, A4). Ale nezabudnite si to pre istotu vždy skontrolovať. Nedávno tu totiž platilo e-mýto a trebalo zaplatiť za diaľnicu online. Nám cesta zo Žiliny trvala necelé 4 hodiny, ale takmer hodinu sme strávili medzi Žilinou a Čadcou. Takže reálne sa to dá sfúknuť za nejaké tri a pol hodinky.

Vroclav – Kde sa ubytovať a kde zaparkovať?

Ak sa sem vyberiete, určite odporúčame ostať aspoň pár dní. Ideálne predĺžený víkend. Na rozdiel od iných miest, či už u nás, alebo aj v Poľsku, tak vo Vroclave je naozaj lacné ubytko. My môžeme odporučiť Hotel Traffic priamo v centre, len pár krokov od hlavného námestia. Zohnať sa dá už od 40€ na noc s raňajkami v dvojlôžkovej izbe. Hotel má síce len 2 hviezdičky, ale smelo môže konkurovať mnohým 4*, ktoré sme mali možnosť navštíviť.

A my sme mali ako bonus nádherný výhľad z okna na pešiu zónu a kostol oproti. Hlavne pri západe slnka to bolo čarovné.

Hotel síce nemá parkovisko, ktoré budete pri ceste autom určite potrebovať, ale to vôbec nie je problém. Hneď vedľa sa totiž nachádza Parking NFM, kde zaparkujete za necelých 7€ na deň, ak si objednáte parkovné vopred. Ak si parkovisko jebojednáte, tak je to tiež fajn suma a platíte len 9€ za deň. Od hotela je to necelé 2 minúty peši.

Tipy na zaujímavé podniky a reštaurácie vo Vroclave

A samozrejme keď tu budete, tak sa budete chcieť aj najesť. Vroclav má naozaj bohatú kaviarenskú a reštauračnú scénu. Nájdete tu mnoho pekných a štýlových podnikov, kde naozaj výborne varia. My sme tu boli len pár dní, ale odporučiť môžeme hneď niekoľko miest, ktoré stoja za to.

Prvým tipom od nás je bistro Mloda Polska. To bol tip od vás. Vlastní to tam účastníčka súťaže Masterchef. Prostredie je naozaj veľmi pekné a jedlo super.

Druhým tipom od nás je reštaurácia priamo na hlavnom námestí – Pod Papugami Restaurant. Ideálne miesto, ak sa nachádzate priamo v centre a nechce sa vám moc vymýšľať.

A do tretice si dáme tip, na reštauráciu, kde sme chodili najčastejšie. Bola ňou Reštaurácia Česká. Síce to moc lokálne nie je, ale varili tam výborne, mali detskú stoličku a personál bol super. Vždy keď sme prišli, tak čašníčka priniesla Mili omaľovánky a pastelky, aby ju hneď zabavila. Za nás super a prídeme určite aj nabudúce.

Okrem vyššie spomenutých určite odporúčame navštíviť aj niektorý z podnikov ponúkajúcich pirohy. Tých tu je naozaj mnoho. Ďalej polské špecifikum – mliečne bary. Tých je tu neúrekom. A kto má rád kuchyňu z východu, tak tu nájde niekoľko zaujímavých gruzínskych a ukrajinských podnikov.

Čo vidieť a zažiť vo Vroclave

Okrem jedla a pitia sa však do Vroclavu oplatí prísť aj za atrakciami. Ak prídete ako my s deťmi, tak tu je naozaj čo robiť a výlet si určite užijete.

1. Kolejkowo Vroclav

Ak prídete s deťmi, tak 10 z 10 od nás má Kolejkowo – najväčšia mini železnica v Poľsku. Keď sa v Kolejkove zhasne, začne tu dokonca „párty“ na jednom z domčekov. A nebuďte prekvapení, ak vás „zastihne“ búrka. Zaujímavosťou je, že sa tu pravidelne strieda deň s nocou. Deň má v Kolejkowe 9 minút a noc 4 minúty. Nájdete tu 15 vlakov, 242 budov, takmer 3500 figúriek ľudí a zvierat a 720 metrov koľajníc. Vlaky v Kolejkowe jazdia rýchlosťou 1,5km za hodinu a ročne najazdia 4380 kilometrov. Masaker.

Kolejkowo sa nachádza v novšej časti mesta v Sky Tower, čo je mimochodom najvyššia budova vo Vroclave a dá sa tam ísť na vyhliadku. Okrem toho sa na rovnakom mieste nachádza aj najväčšia výstava lega v Európe. Takže na jednom mieste hneď tri zaujímavé atrakcie. My sme žiaľ vyhliadku a lego už nestihli, nakoľko musela ísť spinkať. Aspoň máme čo pozerať nabudúce.

2. Hľadanie trpaslíkov – Wyszukaj Krasnala

Ďalšou skvelou zábavou pre malých aj veľkých je hra „Wyszukaj Krasnala“ alebo po našom „Nájdi trpaslíka“. V meste ich sú stovky. Niekde tvrdia, že ich je okolo 400, podľa oficálnej stránky visitwroclaw ich je 503, ale v skutočnosti ich je omnoho viac a stále pribúdajú. Existuje dokonca aplikácia (na Google play, ale je platená), kde ich je momentálne viac ako 600. V podstate si ich robia všetci. Hlavne firmy. My sme tak našli pred sídlom Just Eat trpaslíka jediaceho pizzu, pred miestnou cestovkou trpaslíka na lietadle, pri kníhkupectve si čítal knihu… A takto môžeme pokračovať. Je to naozaj zábava hľadať ich. Sú všade. A deti sa pri tom určite zabavia. Minimálne našu Mili to naozaj bavilo a vždy keď nejakého zbadala, tak sme sa pi ňom museli na chvíľku pristaviť a poobzerať.

3. Staré mesto – Trhové námestie s radnicou a tajuplné uličky

Trhové námestie (Rynek) s radnicou – ideálne miesto na posedenie pri Pierogoch (pirohy), ktoré tu podávajú na každom rohu. Okrem toho práve na tomto mieste bývajú nádherné vianočné trhy. Dovolím si tvrdiť, že patria medzi topky v celej Európe a nie len v Poľsku. Takže ak sa sem vyberiete v čase Vianoc, tak určite nič nepokazíte. Ale aj cez bežný rok to tu žije. Hudobníci, pouliční umelci, kaviarne, reštaurácie… Námestie, tak ako by malo vyzerať. Plné života. A ako bonus nádherné budovy navôkol.

A samozrejme nemôžeme zabudnúť na naše obľúbené uličky. Aj vo Vroclave sa dajú nájsť naozaj zaujímavé a fotogenické zákutia. Okrem toho si pri potulkách mestom nenechajte ujsť križovatku ulíc  Świdnická a Piłsudskiego. Nachádza sa tu zaujímavé súsošie. Na jednej strane vchádzajú sochy do cesty a na druhej, ako keby z nej opäť vyšli. Dielo sa volá Pomník anonymného prechodu a vytvoril ho poľský umelec Jerzy Kalina. Vracia sa ním do 13. decembra roku 1981, kedy generál Jaruzelski vyhlásil v Poľsku stanné právo a hneď nasledujúce noci polícia zatkla množstvo civilných obyvateľov, niektorí vraj bez stopy zmizli, pričom túto udalosť pomník upomína prepadajúcimi sa chodcami. 

4. Katedrálny ostrov Vroclav (Ostrów Tumski)

Tumský ostrov je druhou najnavštevovanejšou časťou mesta, a kým sa zasypala slepá vetva Odry, bol to skutočný ostrov. Toto územie je považované za najstaršiu časť mesta a nájdete tu najväčšiu hustotu kostolov v meste vrátane najvýznamnejšej katedrály svätého Jána Krstiteľa. V podstate je to miesto, kde sa dá uniknúť pred ruchom mesta. Keďže tu nie sú takmer žiadne podniky a reštaurácie, tak je tu kľud a pohoda. Ideálne miesto na únik.

5. Mostek Pokutnic

Mostek Pokutnic – lávka medzi dvoma vežami kostola sv. Márie Magdalény. Je tam naozaj krásny výhľad a vstupné na vyhliadku je len 3,5€. Naozaj sa oplatí si vyšlapať až na vrchol.

A k mostu sa viaže aj zaujímavá legenda. Medzi obyvateľmi mesta kolujú historky o zvláštnych zvukoch, ktoré sa ozývajú zhora. Okoloidúci vraj v noci môžu počuť stonanie a šuchot metiel, ktoré zametajú podlahu. Sú to vraj nepoddajné dcéry, ktoré sa nechceli vydať a uprednostňovali zábavu a bezstarostný život nezadanej ženy pred povinnosťami manželky a hostiteľky. Za trest musia tieto ženy po smrti zametať a čistiť tento most. Ale či to je pravda, to asi nikto nevie. Ale môžete sa tam skúsiť po zotmení poprechádzať, či to tak naozaj je.

6. Vroclavské neóny na Ruskej 46

Neóny boli nie len v Poľsku v minulosti naozaj silným fenoménom a mnohé z nich sú dodnes slávne. A najlepšie miesto, kde si ich pohromade môžete pozrieť je dvor na Ruskej ulici. Je vlastne takým kreatívnym centrom mesta. Sídli tam mnoho neziskoviek, ateliérov, umelcov, sô tam reštaurácie a v podzemí kluby. Za komunizmu tu sídlilo výrobné družstvo Reklama, ktoré vyrábalo neónové nápisy nad obchody a práve tieto zachránené neóny povešali do vnútrobloku na Ruskej 46, kde ich kedysi vyrobili.

Je to jedno z najpopulárnejších instamiest vo Vroclave. Ale choďte tam len po zotmení, kedy sú neóny krásne vysvietené. Stojí to za to a je to len kúsok od centra mesta.

7. Afrykárium a Zoo Wroclaw

A na záver opäť klasika pre rodinky s deťmi. Miestna zoo, ktorá je najstaršou zoologickou záhradou v Poľsku. Je naozaj veľká a na jej návštevu určite odporúčame vyčleniť celý deň. A keď tam už budete, tak určite navštívte aj pavilón Afrykarium, čo je veľký komplex, ktorý sa venuje vodným ekosystémom Afriky. Nájdete tu 19 akvárií vrátane preskleného tunela. Naozaj parádne! Nám sa asi najviac páčili premávajúce sa tučniaky a hrošíkovia.

Okrem toho sa v bezprostrednej blízkosti zoo nachádza multimediálna fontána – hudobná fontána a okrasné jazierko. Fontána beží len počas letnej sezóny – od posledného aprílového víkendu alebo prvého májového víkendu do konca októbra. Pravidelne tam je svetelná show a hudobná projekcia klasickej a modernej hudby. Zaujímavé miesto.

Bonusový tip

A na záver dáme ešte jeden bonusový tip – Hydropolis. Toto miesto je skôr pre staršie deti. Jedná sa o interaktívne múzeum, ktoré sa venuje vode. Nájdete tam napríklad vodnú tlačiareň, simulátor snehu a sedem tematických zón.

Tak čo, inšpirovali sme vás aspoň trošku k návšteve tohto poľské mesta? My sme tu boli už viackrát. A určite nie naposledy.

Ak vás zaujímajú i iné destinácie v zahraničí a samozrajme aj u nás doma na Slovensku nezabudnite sledovať aj náš blog Cestuj za menejinstagram a facebook.

Vidíme sa v Poľsku!

Do Widzenia!

Čo vidieť vo Vroclave