Niekedy v polke júla vyskočili skvelé letenky od Aeromexico do celej Strednej Ameriky. Dlho som neváhal a zakúpil som ich. Jediným problémom bol odlet z mesta Amsterdam.

Nakoľko sme tam s priateľkou ešte neboli, tak ma táto destinácia celkom potešila a pomaly som sa začal tešiť na prehliadku tohto mesta. Nejaké dva týždne po nákupe leteniek do mexického Cancúnu som sa rozhodol kúpiť prískok aj do Amsterdamu. Našiel som letenky na trase Katowice  – Amsterdam a stáli rozumných 66€ s leteckou spoločnosťou transavia. Nakoľko máme Katowice za rohom a stále platí super zľava na parkovné 90% pre autá so slovenskou a českou špz nebolo nad čím dlho premýšľať.

Celkovo som si na Amsterdam vyčlenil 3 dni. Mali by sme stihnúť popozerať ten základ a urobiť si akú takú predstavu o meste. Pobyt bol rozdelený na dva dni pred odletom do Mexika a následne ďalšie 2 dni po návrate.. Čistého času však po odrátaní cestovania len nejaké necelé 3 dni.

Ďeň prvý – Amsterdam 29.8.2017

Ráno sme sa poskladali do auta a vyrazili na cestu do Katowíc. Tento krát sme išli 4, nakoľko prvý krát na náš výlet išiel s nami aj brat s priateľkou. Odlet bol plánovaný na 13:45. Po príchode na letisko som zaparkoval na staré známe parkovisko P2 a pobrali sme sa k terminálu. Let Katowice – Amsterdam už svietil na tabuli a preto sme zbehli na check in a odovzdali batožinu. Tu vám dám jeden tip. Deň vopred sa dá urobiť online check in a dajú sa vybrať zadarmo aj sedadlá. My sme boli v 3 rade takže celkom do pohody.

Po odovzdaní sme sa ešte išli najesť za poľské ceny lebo sme dobre vedeli, že Amsterdam patrí medzi tie drahšie mestá v Európe.

Let prebehol celkom fajn až na jednu obrovskú turbulenciu. Podľa slov kapitána Danka išlo o väčšie lietadlo, ktoré preletelo nad nami chvíľu predtým.

Amsterdam nás privítal upršaným počasím. Nevadí. Na letisku sme si zakúpili lístky na vlak a metro a pobrali sme sa smerom do hotela. Lístok na vlak do centra stojí 4,2€ a následne celodenný lístok na hromadnú dopravu stojí 12,5 €. Zakúpite ich priamo na letisku v automatoch alebo v pokladni. Pozor však na to, že naše debetné karty VISA Electron tam nefungujú. Celkovo v Amsterdame viac pochodíte s kreditnou kartou Master Card alebo s debetkou Maestro. Visa nie je moc dobrý pomocník v tomto meste o čom sme sa presvedčili ešte niekoľko krát – najmä v reštauráciách a obchodoch..

Cez booking.com som vybral IBIS – pomer cena/výkon na výbornej úrovni. Stálo nás to cca 35€ na osobu, čo je na Amsterdam výborná cena. Pri checkine nastala komická situácia keď pri vedľajšej pracovníčke stáli dve mladé baby (asi študentky), a pýtali sa koľko by stála 1 lôžková izba na noc. Slečna za pultíkom im povedala, že 80€. Oni si mysleli, že 18€ tak sa chvíľku dohadovali či je to 18 alebo 80. Proste im to nešlo do hlavy, že tam je tak draho 😀

Po registrácií sme vzali  kľúče a rýchlo sme si šli zaniesť veci do izby aby sme z toho Amsterdamu niečo mali. Odviezli sme sa metrom do parku pred známe múzeum Rijksmuseum aj s jeho známym I LOVE AMSTERDAM nápisom. Bolo tam mnoho ľudí a mesto žilo. Potom sme sa pomaly presúvali mestom a fotili všetko navôkol. Takto prebehlo celé popoludnie až do večera, kedy sme sa opäť pobrali nazad smerom do hotela. Tam sa nám ako v každom meste v poslednej dobe stalo, že mali nejakú výluku na trase metra, a preto sme museli 2x prestupovať. Samozrejme ako všade nápisy len po holandsky, ale zvládli sme to. Mesto pôsobí pekným dojmom a dá sa tam celkom fajn túlať a spoznávať zákutia. Je zbytočné všetko popisovať. Pozrite si sami na priložených fotografiách.

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

Deň druhý – Amsterdam 30.8. 2017

Na druhý deň ráno sme sa od ubytovali a pobrali sme sa do centra. Batožinu sme mali v pláne nechať na železničnej stanici v skrinkách, aby sme sa už po ňu nemuseli vracať do hotela. Jedna väčšia skrinka na 24 hodín stojí 7€ – celkom fajn cena, čakal som viac. Počasie nám moc neprialo  a tak sme čas kedy bol Amsterdam kropený dažďom strávili v nejakých obchodoch alebo kaviarni. Takto sme sa potúlali celý deň až do večera kedy sme mali plánovaný odlet do Mexico City. Krátka prechádzka mestom na priložených fotografiách.

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

Deň tretí – Amsterdam 6.9.2017

V tento deň sme mali plánovaný prílet až okolo 17:55. Let však mal priaznivé podmienky a dačo po 16:00 sme už rolovali po dráhe letiska Amsterdam. Opäť lístky na vlak a hurá do mesta. Tento krát pre úsporu času a peňazí za dopravu som sa rozhodol zajednať hotel priamo v centre hneď vedľa železničnej stanice. Tento hotel bol podstatne drahší ako IBIS z predošlej návštevy. Využil som však zľavu 10% od bookingu takže aspoň trošku sa mi to kompenzovalo. (zľavu môžete využiť aj vy ak kliknete na tento odkaz). Využili sme Hotel Multatuli, a cena za osobu bola až 75€ – v cene však boli aj raňajky a netrebalo dokupovať celodenný lístok na metro nakoľko sa dalo všade ísť peši.

Akonáhle sme sa ubytovali, len sme hodili rýchlu sprchu a potom opäť do mesta. Hlavnou úlohou bolo zohnať nové nohavice, nakoľko si Majka svoje v Mexiku záhadne stratila pri balení. Preto sme sa najskôr vybrali smerom po hlavnej ulici na námestie DAM. Túto ulicu lemovalo mnoho obchodov známych značiek a nakoniec sa aj nám podarilo v miestnom Primarku kúpiť požadovaný odev.

Potom sme sa ešte potúlali po priľahlých uličkách a kanáloch. Poobzerali sme dievčatá vo výkladoch a skúsili sme navštíviť aj miestu peep show 😀 Tá však bola skôr komická a celé mi to tam pripadalo úsmevne. Ale za ten pocit to stojí. Predsa len Amsterdam je tým preslávený a bola by škoda nevyužiť to. Taktiež nás zaujal stánok s hranolkami, ktorý sme si všimli aj predtým. Na tripadvisore mal fajn hodnotenia a tak nebolo o čom. Museli sme ho vyskúšať.  Bola pred ním neskutočne dlhá rada, a preto sme sa aj my nechali zlákať a kúpili sme si ich. Na výber bolo mnoho omáčok. Môžem povedať, že ak aj vy navštívite tento stánok tak tým nič nepokazíte.

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

Záver

Potom už štandard. Cesta nazad do hotela. Ráno raňajky, od ubytovať sa a dačo po 11:00 sme vyrazili z hotela smer letisko  Tam sme dorazili niečo po 12. Na checkine bolo dosť veľa ľudí, ale mali sme čas. Letenky sme dostali do prvej a druhej rady, takže spokojnosť. 14:05 odlet nazad do Katowíc. Po prílete sme si vyzdvihli batožinu a pobrali sa na parkovisko.  Parkovné za 10 dní stálo závratných 7 zlatiek čo je po prepočte cca 1,6€. Milujem toto letisko.

Celkové náklady na pobyt v Amsterdame boli trošku vyššie ako v iných mestách.

Letenka – 66€

Ubytovanie na 2 noci – 110€

Strava, suveníry, iné – 50€

Doprava – 40€

Spolu – 266€

Celkovo vás tak môže pobyt v tomto meste stáť na 3 dni cca 300€, čo nie je až tak zlé.

Ak sa ti článok páčil tak ho kľudne pošli aj kamarátom. Nájdeš nás aj na našom facebooku a viac fotiek na našom instagrame. Ak sa chceš dozvedieť kto sme tak klikni sem.

Ďakujeme.