Lacné cestovanie – úvod

Lacné cestovanie je i v roku 2019 veľmi populárna téma. Ako nájsť lacné letenky? Kde a za koľko sa ubytovať? Ako sa dostanem do hotela? Je na letisku wifi? Ako kúpim letenku? Kde ju kúpim? Dá sa na letisku prespať? Otázok je mnoho a odpovedí ešte viac. Neexistuje však žiadna univerzálna odpoveď. Každý človek je jedinečný, a preto aj jeho požiadavky sú špecifické. Za minulý rok nastalo niekoľko zmien, a preto som sa rozhodol, že by bolo vhodné článok trošku upraviť, aby bol čo najaktuálnejší.

Niekto má rád komfrot 4* hotela, a naopak ty môžeš byť fanúšik hostelov. To isté s letenkami. Pre niekoho je dôležité letieť niekam napriamo a rád si priplatí, niekto naopak vyhľadáva krkolomné presuny. My patríme do druhej skupiny. 10 preletov počas jedného tripu po Ázii  nie je problém a užívame si to.

Zážitky, ako, kde a za koľko sme šli postupne spisujeme na našom blogu. Určite sa oplatí sledovať nás na https://cestujzamenej.sk/.

Cestuj za menej
Lacné cestovanie – sprievodca

V dnešnom článku si ukážeme základný prehľad, ktoré stránky a ako používame my. Postupne si prejdeme od všeobecných, až po konkrétne príklady stránok, kde nájdete najlepšie letenky, ubytovanie a info ohľadom cestovania. Článok bude trošku iný. Naozaj tu budú úplne konkrétne tipy ako na to.

Pred nákupom

Lacné cestovanie. Čo to vlastne je? Internet je plný zaručených rád ako na to. Často sú však úplne nepoužiteľné, alebo sú súčasťou nejakého e-booku za 39,90€.

Úplne najzákladnejšou radou je flexibilita. Je ti jedno kam a kedy pôjdeš. Vtedy sa dá ušetriť naozaj veľmi veľa. Samozrejme treba vynechať drahé destinácie ako Japonsko, Nórsko, Dánsko a nedostupné krajiny v tichomorí.

Samozrejme aj tam sa dá cestovať lacnejšie, ale nikdy to nebude za sumy ako do JV Ázie, príp. na Balkán. Treba tu hlavne čakať na chybné ceny leteniek, hotelov a podobne.

Rozpočet

Predtým ako kúpite letenku, ktorá naoko vyzerá lákavo, si skontrolujte základne ceny v cieľovej destinácii. My na jednoduché  plánovanie nákladov v akejkoľvek destinácii používame stránku https://www.numbeo.com/cost-of-living/.   Viete si tak už dopredu približne narozpočtovať denné náklady na stravu, ubytovanie, zábavu…

Zo skúsenosti nám vychádza, že odchýlka býva maximálne 10%. Už na začiatku preto viem, koľko približne na tú konkrétnu destináciu potrebujem. Takto sa viete už dopredu pripraviť na to, koľko približne miniete.

Taktiež je dobré skontrolovať ceny ubytovania. Niekedy môže byť vo vašom termíne nejaká veľká udalosť a ceny vedia byť niekoľkonásobne vyššie. Stáva sa to najmä v mestách, kde bývajú často veľtrhy a koncerty. A to vie urobiť veľký škrt do rozpočtu.

Lacné cestovanie – Ako na víza?

Ďalšou užitočnou stránkou je https://www.passportindex.org. Táto stránka je veľmi jednoduchá a prehľadná a viete si tam pozrieť potrebu víza do jednotlivých krajín.  Spoločne s ňou je vhodné pozrieť i stránku nášho ministerstva vnútra – https://www.mzv.sk/. Je to dôležité najmä preto, že víza môže byť obtiažne dostať,sú drahé prípadne trvá dlho kým ich získate. Získate tak základný prehľad čo vás čaká.

Sila pasu - Passport index
Lacné cestovanie – sprievodca

Počasie

Ďalšou veľmi dôležitou informáciou pred nákupom je počasie. Určite nechcete ísť niekam, kde bude celý čas pršať. Nie je nič horšie ako celý rok šetriť na dovolenku, a po nákupe zistíte, že ste si kúpili Karibik v hurikánovej sezóne. Vhodné je preto skontrolovať si, aké bude na mieste kam sa chystáte počasie. Tiež je vhodné pozrieť si historické štatistiky. Niekedy aj na mieste kde by malo pršať, bude celý čas krásne.

Ako to robíme my

My máme na všetky hore spomenuté situácie urobený excel. Sú v ňom krajiny celého sveta rozdelené do 3 kategórií. Lacné, zlatý stred a drahé destinácie. Ku každej mám poznámky kedy je tam aké počasie, či tam treba víza a poznámku o tom či je náročné sa tam dostať. Preto vždy keď vybehne nejaká akcia, dopredu viem, či je pre nás s Majkou vhodná. Na základe týchto všeobecných info sa následne rozhodneme či do toho ideme, príp. aké sú riziká nákupu.

Ako platiť

Základným predpokladom na nákup letenky je mať platobnú/kreditnú kartu a dostatočný limit pri platbách cez internet. Skontrolujte si preto pred nákupom, či vaša karta umožňuje platby. My máme niekoľko druhov kariet. Výhodou je, že mnoho predajcov ponúka na niektoré karty zľavy, čo sa môže dosť hodiť a vie to ušetriť dosť peňazí.

Hľadanie a nákup leteniek

Zaručených informácií ako nájsť lacné letenky je na internete mraky. Dalo by sa o tom rozprávať hodiny, a aj tak by sme nezodpovedali väčšinu otázok. Ak chcete kúpiť výhodne, nemusíte byť hacker. Taktiež to nie je žiadna raketová veda, ktorú treba študovať niekoľko rokov. Odbor lacné cestovanie na žiadnej škole neexistuje a je to len o cviku a skúsenostiach.

Stačí vedieť kde a čo hľadať. Existuje veľké množstvo stránok, ktoré nájdu tu tvoju letenku za teba, vďaka čomu odpadne samotné hľadanie. Na Slovensku i v Čechách je niekoľko veľkých stránok, ktoré pridávajú denne tipy na skvelé letenky. Stačí si len vybrať. Samozrejme je i mnoho zahraničných stránok, venujúcich sa tejto tematike.

Stránky, ktoré sa oplatí sledovať

V našej dvojici som ja ten, kto hľadá alebo čaká kým sa niečo objaví. Keď sa mi nechce hľadať tak si prebehnem obľúbené stránky a pozriem, čo majú nového. Najčastejšie sledujem tieto stránky:

  1. http://akcniletenky.com/ – jeden z najstarších webov o lacných letenkách, výborné fórum
  2. http://cestujlevne.com/ – aktuálne najpopulárnejší web s tematikou lacných leteniek, fajn fórum
  3. https://kadetade.com/ – slovenský web, často fajn akcie
  4. https://www.letenkyzababku.sk/ – jeden z najpopulárnejších slovenských webov s lacnými letenkami
  5. https://www.facebook.com/groups/TourDeSvet/ – najväčšia facebooková skupina na Slovensku, venujúca sa lacným letenkám.
  6. http://flightor.com/ – agregátor, zbiera články zo všetkých webov. Super na urobenie si prehľadu.
  7. http://www.secretflying.com/ – zahraničný web. Fajn akcie po celom svete.
  8. https://www.fly4free.com/ – jeden z najpopulárnejších webov v Európe.

Všetky tieto stránky majú aj svoju facebookovú stránku, kde sa tipy zobrazujú prakticky ihneď. Preto by bolo fajn, ak by ste si ich lajkli, aby vám nič v budúcnosti neuniklo.

Lacné cestovanie - Portály na výhodné cestovanie
Lacné cestovanie – sprievodca

Lacné cestovanie – Ako nájsť a kúpiť letenku?

V prípade, že si letenku chceš nájsť sám, existuje mnoho stránok, ktoré ti s tým pomôžu.  Dôležité je však hneď v úvode myslieť na to kedy a kde chceš ísť. Ak nemáš pevne danú destináciu, ani dátum kedy tam chceš ísť, tak si práve vyhral.  Flexibilita je totiž veľký pomocník.

Teraz si postupne predstavíme stránky, ktoré používam na hľadanie ja. S Majkou máme pravidlo, že nám je jedno kedy a kam ideme, preto si hľadám destinácie najradšej sám.

Azair

Najčastejšie cestujeme po Európe, a preto používame veľmi často nízkonákladovky. Asi najlepším vyhľadávačom je http://www.azair.cz/ Je v slovenčine a dá sa prekliknúť na konkrétneho predajcu. Viete si tam naklikať odlet a prílet, dĺžku trvania, počet prestupov. Je veľmi jednoduchý a viete s ním čarovať.

Praktický tip:

Ak hľadáte letenky naozaj kamkoľvek, navoľte si do políčka odlet „Slovensko a okolie“ a do políčka kam si dajte „XXX“ (Kamkoľvek). Často sa tak dostanete na sumy pod 20€. Samozrejme sa dá nastaviť i deň a čas odletu. Prakticky 90% letov po Európe hľadáme tu. Dokázali sme tak nájsť letenky do Malmo za 9,9€, Berlín za 1,46€ a mnoho iných.

Lacné cestovanie - Ako hľadať letenky?
Lacné cestovanie – sprievodca

Matrix

Stránku https://matrix.itasoftware.com/ používam veľmi rád pri diaľkových letoch. Vyhľadáva letenky klasických leteckých spoločností. Nevýhodou je, že sa tam nedá nakupovať, napriek tomu je to však najlepší nástroj na hľadanie diaľkových letov.

Praktický tip:

Najlepšie je ak vyskočí tip od lovcov leteniek do nejakej zaujímavej destinácie. Napríklad keď vyskočilo Aeromexico z Amsterdamu. Najskôr kolovalo po nete len pár destinácií a veľmi málo dostupných termínov.  A tu nastupuje Matrix. Čím menší rozsah a čím konkrétnejšie požiadavky, tým lepšia cena.  Základom bolo zvoliť správne miesto odletu (Amsterdam), príletu (skúsil som mexický Cancun) a  termín ( chceli sme ísť na prelome augusta a septembra). Mne sa nakoniec podarilo nájsť letenku Amsterdam – Cancun za 239€.

Lacné cestovanie - Ako hľadať letenky?
Lacné cestovanie – sprievodca

Skyscanner, momondo

Stránka http://skyscanner.com/ je medzi ľuďmi veľmi populárna. Jednoducho si tam zvolíte miesto odletu a príletu, a vyhľadá vám najlepšie možnosti. Výhodou je, že sa viete prepnúť na konkrétneho predajcu.  Ja ju využívam skôr na vytvorenie si prehľadu v akej sume sa pohybujú letenky.

Na podobnom princípe pracuje i https://www.momondo.cz/  Tiež sa dá prekliknúť na predajcu a niekedy vyhľadá lepšie ceny ako skyscanner. Je preto vhodné pred nákupom porovnať obe stránky.

Lacné cestovanie - Ako hľadať letenky?
Lacné cestovanie – sprievodca

Jetcost

Cez https://www.jetcost.com/ odporúčam nakupovať skúsenejším nakupovačom leteniek. Táto stránka má veľmi veľa jazykových mutácií a po Európe alebo Ázii sa oplatí prehnať letenku aj cez ňu.

Praktický tip:

Keď na predošlých stránkach nájdete konkrétny let, tak ho vložíte sem a často sa stane, že vyhľadá lacnejšiu alternatívu predajcu. Pozor však na to, že to bývajú zvyčajne pochybné weby, a preto nakupovať len v prípade výraznej zľavy!!! Ja cez ňu nakupujem len prelety po Európe pod 5€. Keď sa niečo nepodarí, tak mi to aspoň nie je ľúto.

Lacné cestovanie - Ako hľadať letenky?
Lacné cestovanie – sprievodca

Nákup letenky

Samotný nákup letenky realizujeme v 90% prípadov cez https://www.pelikan.sk/sk A prečo? Je to slovenský predajca a v prípade problémov máte podporu v slovenčine. Už viac krát sa nám stalo, že sme potrebovali na letenke niečo meniť, posúvať a podobne. A vtedy oceníte, že na druhej strane sedí niekto, kto vám rozumie, a nie nejaký Ind alebo Španiel.

Samozrejme ak nakupujete i u iných overených predajcov ako letuška, studentagency a podobne, bude to určite v poriadku. Taktiež je mnoho krát výhodné, nakupovať priamo u leteckej spoločnosti. Toto platí najmä pri nákupe leteniek u nízkonákladoviek.

Naopak nedoporučujeme nakupovať u pochybných predajcov typu: gotogate, edreams, viajar, rumbo, tripsta.

Ak sa pýtate prečo, tak je to z týchto pár jednoduchých dôvodov:

  1. Jazyková bariéra
  2. V prípade zmeny letu, zrušení a pod. musíte všetko riešiť s predávajúcou agentúrou
  3. Vrátenie peňazí býva často zdĺhavé
  4. Často spoplatnená info linka – volania do zahraničia (niekedy India, Japonsko a pod.)

Samozrejme, ak je letenka výrazne lacnejšia a výhody prevažujú nad nevýhodami, tak cez tieto spoločnosti letenku kúpte. Je s tým však spojené riziko a sami musíte zvážiť, či do toho pôjdete. My cez takýchto predajcov nakupujeme letenky len po Európe.

Lacné cestovanie - Ako hľadať letenky?
Lacné cestovanie – sprievodca

Výhodné letiská v okolí

V podstate každý deň nás niekto kontaktuje s otázkou: „Chcem ísť lacno do Londýna (alebo iné mesto)“. Tu si treba uvedomiť odkiaľ ste, a čo pre vás znamená lacné cestovanie. Môžte využiť Bratislavu, ale možno odlet z Budapešti aj po zarátaní dopravy bude lacnejší.

My veľmi často využívame letiská v Poľsku. Najmä Katovice a Krakov. Lieta to odtiaľ lacno a veľmi často. Výhodou týchto letísk je napríklad výhodná suma za parkovné v porovnaní s Rakúskom alebo Maďarskom.

Letiská odkiaľ lietame my

Slovensko

Bratislava – ideálne na lety do UK, Grécko, Poľsko, Španielsko, Balkán,  Taliansko…

Pre nás asi najdostupnejšie letisko, veľmi často akcie do 20€.

Košice – odlety smerom UK, Rakúsko, Česko, Izrael, Poľsko, Turecko…

Toto letisko sa v poslednej dobe výborne rozbieha a ponúka mnoho destinácií. Často sa vedia objaviť zaujímavé ceny na diaľkových trasách. Napríklad Miami za 369€, alebo Ázia pod 500€.

Poprad – Londýn, chartre,

Toto letisko je super ak plánujete napríklad Londýn a z Bratislavy to je drahé. Samozrejme sa dajú nakombinovať i spoločne. Odlet Bratislava a prílet Poprad. Vtedy viete zohnať letenku kľudne pod 20€.

Česko

Ostrava – Miláno, Londýn, Praha, Dubaj, chartre

Niekedy sa tu dajú nájsť veľmi pekné akcie. Často Miláno za super cenu.

Praha – odlety do celého sveta či už klasické letecké spoločnosti ako aj nízkonákladové letecké spoločnosti

Letisko v Prahe ponúka veľmi často výhodnejšie letenky ako z Budapešte alebo Viedne. Najmä smerom do Ázie.

Pardubice – Londýn, Rusko

Pardubice vedia niekedy prekvapiť naozaj skvelými cenami. Niekedy dokonca Ázia za pár eur.

Poľsko

Krakow – odlety do celého sveta či už klasické letecké spoločnosti ako aj nízkonákladové letecké spoločnosti

Ako sme spomínali vyššie, toto letisko patrí medzi naše obľúbené. Výhodná suma za parkovanie priamo na letisku, spoločne s destináciami po celom svete mu dávajú veľkú výhodu pred ostatnými.

Katowice – odlety do celého sveta či už klasické letecké spoločnosti ako aj nízkonákladové letecké spoločnosti

Na tomto letisku sa nám páči najviac zľava na parkovné 90% pre ľudí zo Slovenska a Česka. Ide o program flysilesia. Taktiež odtiaľto odlietajú všetky významné nízkonákladové spoločnosti z Európy.

Wroclav – odlety do celého sveta či už klasické letecké spoločnosti ako aj nízkonákladové letecké spoločnosti

Podobne ako Katowice a Krakov – lacné letenky po okolí. Vhodné najmä pre ľudí z Kysúc alebo Česka.

Ostatné

Budapešť – odlety do celého sveta či už klasické letecké spoločnosti ako aj nízkonákladové letecké spoločnosti

Z tohto letiska odlietame najčastejšie v prípade odletov do vzdialenejších destinácií. Sumy za letenky sú často o pár stoviek lacnejšie ako z iných okolitých letísk. Ázia veľmi často pod 400€.

Viedeň – odlety do celého sveta či už klasické letecké spoločnosti ako aj nízkonákladové letecké spoločnosti

Zvyčajne je toto letisko najdrahšie, ale i tu sa dá nájsť odlet za rozumné peniaze. Najčastejšie ak sa vám podarí nakombinovať odlet Budapešť a prílet Viedeň, alebo naopak. My sme takto už pár krát leteli.

Samozrejme i iné letiská vedia poskytnúť super ceny. Lety do Karibiku sa dajú zohnať z Nemecka fakt za smiešne sumy. Všetko záleží na tom, či vám robí problém presunúť sa na dané letisko.

Nízkonákladové spoločnosti, s ktorými máme skúsenosti

Ako sme už vo veľa článkoch spomínali, lacné cestovanie je náš koníček. Vždy sa snažíme cestovať čo najvýhodnejšie. Skúsenosti máme hlavne z Ázie a Európy. Základom takéhoto cestovania je chodiť naľahko. Pri balení preto prehodnoťte, čo všetko potrebujete. Nachystajte si kôpku, a potom minimálne polovicu odložte. Na batožine sa dá totiž dosť veľa ušetriť.

Taktiež si treba dať pozor na rozmer batožiny. Nie všetky spoločnosti majú rovnaké pravidlá. Pred cestou si nájdite stránku leteckej spoločnosti, a zoznámte sa s konkrétnymi pravidlami, aby sa vám nestalo, že budete platiť za rozmer alebo nadváhu vášho kufra. Mnoho krát aj check in na letisku býva spoplatnený.

Európa

Letecké spoločnosti lietajúce z okolia majú veľmi často výhodné letenky do 20€. Prakticky celý rok viete niečo nájsť.

  1. https://www.ryanair.com/ie/en/ – prakticky celá Európa, často letenky do 20€, pravidelné akcie (letenky za 5€ a pod…)
  2. http://www.wizzair.com/ – Výhodné je zakúpiť WDC členstvo (na letenku zľava 10€), výborné spojenie na Balkán a krajiny Severnej Európy
  3. https://www.easyjet.com/ – niekedy bývajú akcie smerom UK a pod…
  4. https://www.transavia.com/ – veľmi výhodné letenky smerom do Holandska a Francúzska
  5. https://www.norwegian.com/ – výborná letecká spoločnosť, dajú sa kombinovať aj vzdialenejšie destinácie (USA….)
  6. http://www.volotea.com/en/ – pravidelné akcie – letenky za 5€
  7. http://www.vueling.com/es – niekedy výhodné letenky smerom Španielsko
  8. https://www.airbaltic.com – často akcie smerom do pobaltských krajín.
  9. https://www.flydubai.com/en/ – lacnejšia alternatíva smerom do Dubaja, Srí Lanka, Maledivy – často bývajú akcie typu – za sumu economy v bussines, 2 letenky za cenu 1 a pod.
  10. https://www.ryanair.com/la/de/  –spoločnosť Laudamotion má často letenky za výborné ceny z Viedne.  Najčastejšie smer Španielsko a iné európske dovolenkové destinácie

Ázia

V tejto časti sveta podobne ako v Európe existuje veľké množstvo spoločností, ktoré vás za super peniaz dopravia kam si zmyslíte. Veľa krát dokonca výhodnejšie ako vlak alebo autobus.

  1. https://www.airasia.com – výborné ceny leteniek po celej Ázii, pravidelne niekoľko krát do roka tzv. „Big Sale“ kedy bývajú letenky za ceny od 1€. Hlavné huby – Singapur, Bangkok, Kuala Lumpur
  2. https://www.cebupacificair.com/ – pravidelné akcie smer Filipíny a Austrália z Dubaja. Dajú sa zohnať letenky za smiešne sumy. Hlavné letiská – Manila, Dubaj…
  3. https://www.flyscoot.com/ – výhodné letenky po Ázii – hlavne smerom Austrália
  4. https://www.jetstar.com/us/en/home – výhodné letenky po celej Ázii, hlavne zo Singapuru.

Po nákupe

Najväčšia sranda začína po nákupe letenky.  Letenka patrí medzi jednu z najväčších položiek, ale ušetriť viete aj na ostatných veciach. Na ceste z letiska do hotela, na ubytovaní, atrakciách. Všetko záleží na vás, aký typ cestovateľa ste. Niekto oželie pohodlie hotela, a ušetrené peniaze vrazí do atrakcií, zatiaľ čo druhý si priplatí za ubytko a atrakcie popozerá len z vonku.

My vždy hľadáme zlatý stred. Hotel v centre za rozumné peniaze a atrakcie, ktoré sa oplatia. Plánovanie ma baví na celom procese asi najviac. Viem sa s tým celkom fajn vyhrať. Mám nasťahované rôzne aplikácie, pripravené excely, rôzne varianty programu…Vo finále tak tretinu nestihneme, ale aspoň sme sa poriadne pripravili a mali aj záložný plán.

Kontrola rezervácie

Po nákupe letenky si treba skontrolovať mail. Mal by ti prísť tzv. E-ticket, na ktorom je číslo letenky a potvrdzovací kód, ktorý si vieš skontrolovať. Toto platí hlavne pre letenky klasických dopravcov.

Kontrolu následne vykonáš podľa toho, cez aký systém bola letenka vystavená. Existujú 3 základné systémy.

  1. https://www.checkmytrip.com/ – kontrola leteniek vydaných systémom Amadeus
  2. https://www.viewtrip.com – kontrola leteniek cez Galileo
  3. https://www.virtuallythere.com – kontrola leteniek cez Sabre

V prípade nízkonákladoviek si letenku jednoducho skontrolujete na stránke spoločnosti, ktorá ti let predala.

Praktický tip:

Ak nakupujete napríklad cez pelikána, tak v potvrdení príde letenka, na ktorej sa nachádza viacero čísel a kódov.  Bude sa tam nachádzať 2x 6 miestny kód – jeden slúži na kontrolu rezervácie na stránke predajcu a druhý na kontrolu na stránke leteckej spoločnosti. Potom tam bude 13 miestne číslo -toto je číslo letenky, na základe ktorej letíte.

Lacné letenky
Lacné cestovanie – sprievodca

Ako z letiska a po meste

Cestu z letiska riešim vždy po nákupe letenky. Platí zlaté pravidlo – „čím skôr kúpiš, tým to bude lacnejšie“. Najčastejšie využívame miestnu verejnú dopravu. Tá býva zvyčajne najlacnejšia. Na základný prehľad používam stránku https://www.rome2rio.com/.  Jednoducho si tam napíšete odkiaľ kam chcete ísť. Vyskočí vám zoznam dostupných možností od verejnej dopravy až po taxíky aj s webovými stránkami. Je to naozaj praktický pomocník a používam ho vždy.

Samozrejme aj po meste sa presúvame hlavne verejnou dopravou alebo peši.

Praktický tip č. 1:

Ak vás ide viac, niekedy sa oplatí vziať taxík. Príkladom je napríklad Kuala Lumpur. Okrem iného i o  doprave v tomto meste sme písali v tomto článku. Treba si preto vždy skontrolovať koľko stojí verejná doprava z letiska a či neexistuje lacnejšia alternatíva. Niekedy stačí vyliezť pred letisko, kde sa nachádza zastávka MHD a viete ušetriť dosť veľa peňazí.

Praktický tip č. 2:

Nikdy neberte z letiska taxík, čo stojí na stanovišti. Väčšinou budú predražené. Výhodnejšie je zavolať si ho prostredníctvom rôznych aplikácií. Asi najrozšírenejšie sú UBER, GRAB, Taxify a iné. Taktiež niekedy letisko ponúka možnosť predplatených taxíkov. Vy poviete kam chcete ísť, zaplatíte a vodičovi už len podáte lístok s adresou. Toto funguje hlavne v Ázii, kde to majú dosť dobre vychytané.

Praktický tip č. 3:

Mnoho spoločností ponúka pri kúpe letenky i možnosť zaplatiť si transfer cez nejaký zdieľaný shuttle autobus. Tu platí, že čím skôr kúpiš, tým je to lacnejšie. Jednou z nevýhod tejto dopravy je časová náročnosť. Ak je váš hotel posledný, budete sa voziť dlho.

Praktický tip č. 4:

Mnoho hotelov ponúka dopravu zdarma z letiska alebo na letisko. Stačí sa len opýtať na túto možnosť. Je to i častým benefitom ak máte status Genius na stránke booking.com.  Prakticky to máme vyskúšané napríklad vo Vietname, Kambodži, Thajsku.

Praktický tip č. 5:

Ak ste fanúšikom HOP ON a HOP OFF autobusov tak zbystrite pozornosť. Tieto možnosti sú väčšinou dosť predražené a existuje k nim výborná alternatíva v podobe miestnej dopravy. Každé mesto má svoju vyhliadkovú linku. Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko. Napríklad v Prahe električka číslo 22. Povozí vás naozaj po celom meste.  Ďalším príkladom je napríklad električka číslo 2 v Budapešti alebo GO KL autobusy v Kuala Lumpure (tie sú dokonca zadarmo). Stačí vždy len trošku pogoogliť.

Lacná doprava
Lacné cestovanie – sprievodca

Lacné cestovanie – Ako na ubytovanie?

Ubytovanie patrí medzi jednu z najväčších položiek počas vašich ciest. Nie je to však nič, čo sa nedá zmanažovať rozumne. Na každom mieste viete nájsť hotel, ktorý má aktuálne akciu. A ak nemá, použijete kupón alebo nejaké odporúčanie.

Oplatí sa sledovať hlavne ponuky cez www.booking.com, príp. si viete kuknúť ubytko i cez iné stránky ako napríklad hotels.com, hoteltonight a podobne. Dobrou voľbou môže byť i ubytovanie cez airbnb.com. Viac o tejto téme som písal v samostatnom článku.

Základom je používať zľavové kupóny, hľadať hotely, kde majú akciu, prípadne sa poobzerať po ubytovaní v lacnejších častiach mesta.  Treba však výlet brať ako celok. Niekedy môže byť ubytovanie v centre výhodnejšie. Napríklad na miestach, kde je drahá miestna doprava.

Lacné cestovanie - Ako hľadať lacné ubytovanie?
Lacné cestovanie – sprievodca
Lacné cestovanie - Ako hľadať lacné ubytovanie?
Lacné cestovanie – sprievodca

Niekedy sa vám môže stať i to, že máte dlhý prestup v noci, a nechce sa vám platiť za hotel. Na takúto situáciu je super stránka https://www.sleepinginairports.net/.  Sú tam recenzie jednotlivých letísk a možnosti kde skloniť hlavu.

Praktický tip č.1:

Doprava v niektorých mestách je dosť drahá. Príkladom môže byť napríklad Londýn alebo Benátky. Oplatí sa preto ubytovať v centre mesta. Výhodou je, že sa všade dostanete pešo.

Praktický tip č.2:

Existuje veľké množstvo miest kde je suma za ubytovanie v úplne iných dimenziách. Výborným príkladom je New York. Priemerná cena ubytovania v centre je 450USD. Stačí však prejsť za rieku do časti Long Island City, a razom ste na sumách ako v Európe. A pritom to je len 2-3 zastávky metrom do Central parku.

Samozrejme sa dá ubytovať aj zadarmo. Mnoho ľudí využíva https://www.couchsurfing.com/. My sme to ešte neskúšali, ale veľa ľudí s ním skúsenosti má. Treba sa však pripraviť aj na to, že vás nebude vždy čakať  apartmán na najvyššom poschodí mrakodrapu (čo sa už tiež niekomu stalo). Pravdepodobnejšie budú jednoduché izby a gauče u domácich. Čo môže byť super.

Plánovanie programu

Keď už máme letenky, ubytovanie a vieme ako sa dostaneme z letiska, nastáva najkrajšia časť – plánovanie programu.  Na základný prehľad používame https://www.tripadvisor.sk/. Tam si nájdeme pamiatky čo by sa nám mohli páčiť, reštaurácie kam by sme sa chceli ísť pozrieť, prípadne odporúčané výlety.

Samozrejme používame i wikipédiu pre cestovateľov https://wikitravel.org/.  Výhodou tejto stránky je, že sa tam nachádzajú napríklad najpoužívanejšie frázy v lokálnom jazyku, odporúčania čo a kedy vidieť. Proste ako wikipédia, len pre cestovateľov.

Ďalšou veľkou inšpiráciou sú blogy od iných cestovateľov a instagram.  Aj na našom instagrame možno nájdete trošku inšpirácie na budúce cesty. Hlavne ak ideme do nejakej lokality prvý krát, čítame blogy od ľudí čo tam boli a radi si necháme poradiť od ľudí čo sa vyznajú.

Praktický tip č. 1:

Na plánovanie programu používam excel. Výlet si rozdelím na jednotlivé dni a naukladám si tam miesta, ktoré chcem vidieť a činnosti čo chcem vyskúšať. Vždy si tam priložím aj link na webstránku daného miesta s otváracími hodinami a výškou vstupného.

Praktický tip č. 2:

Ak aj máte urobený program, nedržte sa ho úplne do posledného bodu. My tiež nikdy nestihneme všetko. Zvyčajne nám tak tretina plánovaných aktivít vypadne. Niekedy prší a namiesto člnkovania na jazere musíte sedieť niekde dnu. Alebo je sviatok a múzeum kam ste chceli ísť je zatvorené. Nič si z toho nerobte a užite si destináciu nejako inak.

Lacné cestovanie - sprievodca
Lacné cestovanie – sprievodca

Lacné cestovanie – aplikácie

Rôzne aplikácie vedia cestovanie neskutočne uľahčiť. Viete si nasťahovať mapy, recenzie, spravovať rezervácie hotelov a leteniek.

Tieto aplikácie používame najčastejšie:

  1. Tripadvisor – viete si stiahnuť sprievodcu destinácie, v ktorej sa nachádzate. Následne sa dá super používať i offline.
  2. Rome2Rio -ako som spomínal vyššie – používam na plánovanie cesty.
  3. Google Maps, maps.me, Sygic – navigovanie po mestách. Kde nefunguje jedna, určite pochodíte s druhou.
  4. Currency Converter – prevod mien.
  5. AccuWeather – počasie.
  6. Aplikácie rezervačných portálov na ubytovanie – tu používam všetky známe od booking.com až po airbnb.
  7. SeatGuru – aplikácia na zistenie konfigurácie lietadla a následný výber vhodného miesta.
  8. Instagram – tu hľadáme inšpiráciu pred aj počas výletov.
  9. Rôzne hry – aby ste sa nenudili v lietadle, autobus a podobne. Ja si výdy nainštalujem dáku hru aby mi cesta rýchlejšie ubehla.
  10. Rôzne typy messengerov – Facebook Meseenger, Whatsapp, Telegram…

Ďalšou položkou v rozpočte je internet na cestách. Najideálnejšie je zakúpiť si miestnu sim kartu. Ďalšou možnosťou je predplatiť si balíček od vášho operátora. A poslednou je využívať wifi tam, kde je k dispozícii. My robíme taký mix. Z každého rožka troška.

Veľkým pomocníkom pri wifi napríklad na letiskách je táto stránka. Sú na nej pravidelne aktualizované heslá na wifi a nájdete tam naozaj veľké množstvo letísk.

Lacné cestovanie - sprievodca
Lacné cestovanie – sprievodca
Lacné cestovanie - sprievodca
Lacné cestovanie – sprievodca

Lacné cestovanie – Záver

Ako môžte vidieť, lacné cestovanie je dosť obšírna téma. Je veľmi náročné podať ucelené informácie. Je ich plný internet a je len na vás, nájsť si to pravé čo vám pomôže. V dnešnom článku som sa pokúsil urobiť aspoň základný prehľad. Dúfam, že aspoň trošku pomôže a inšpiruje k tomu, aby ste začali cestovať.

Lacné cestovanie – sprievodca

Ak sa ti článok páči, bolo by super ak by si náš blog odporučil aj kamarátom, kolegom, alebo aj obyčajnému okoloidúcemu. Nám to urobí radosť a okrem toho nám to aj pomôže. Taktiež nás môžeš nájsť aj na našom facebooku .  A omnoho viac fotiek  nájdeš na našom instagrame,  kde pridávame fotky takmer každý deň.  Ak sa chceš dozvedieť kto sme tak klikni sem.

Ďakujeme.

Lacné cestovanie - sprievodca
Lacné cestovanie – sprievodca