Tulum

Mexiko – Pred odletom

Začiatkom roka sme si hovorili, že toto leto a celkovo celý rok sa naše cestovateľské sny o nových krajinách nesplnia. A nakoniec sme urobili rekordný rok.  Jednou z destinácií bolo aj Mexiko. Základom boli napríklad  20 eurová letenka do Bulharska, a potom jedna z najlepších akcií tohto roka  – 230 eurová spiatočná letenka do Mexika z Amsterdamu so spoločnosťou AeroMexico. Toto sa proste nedalo  nekúpiť, a tak sme na prelome augusta a septembra vyrazili  za ďalším dobrodružstvom.

Celkovo sme na tento výlet mali 10 dní a z toho len 6 čistých dní v Mexiku ak nerátam tie cestovacie.  Plán bol  spoznať hlavné mesto Mexico City, Cancun, Tulum, mayské pyramídy v Chichen Itzá, jaskynné jazerá tzv. cenotes a ochutnať všetky mexické jedlá.  A samozrejme sa trošku poopaľovať.  Že práve tomuto obdobiu panujú hurikány sme vedeli, ale po skúsenostiach z minuloročnej Floridy som tomu neprikladal nejakú vysokú váhu. A to bola možno trošku chyba, ako sa nakoniec s odstupom času ukázalo. Tesne pred odletom sme sledovali, ktorým smerom sa poberá hurikán Harvey a potom následne sme sledovali aj Irmu, Katiu a Joseho.

Odlietali sme z Amsterdamu a taktiež sme do tohto mesta aj prileteli. Ak chcete vedieť ako to prebiehalo, môžete si prečítať náš článok o Amsterdame tu.

Deň prvý – 31.8. 2017 – Tulum – Prečo prší?

 Z Amsterdamu sme odlietali 30.8. 2017 dačo po desiatej večer  letom AM26. Na tejto linke lietajú nové stroje typu B787 Dreamliner a je to dosť poznať. Pocitovo dosť veľa miesta a celkom fajn vychytávky v lietadle. Let prebehol v pohode a po cca 13 hodinách sme pristáli na mexickej pôde v hlavnom meste Mexiko City. Tu si treba dať pozor na batožinu. Ak cestujete ďalej treba si ju ísť vyzdvihnúť, dať opäť preskenovať a opäť položiť na pás do ďalšej destinácie. Táto procedúra bola zvládnutá celkom rýchlo a potom nás čakala už len rýchla pasovka na vstupe do krajiny a presun k odletovej bráne do našej cieľovej destinácie do Cancúnu.

Na odlet sme čakali cca 2 hodinky, počas ktorých som si vybral prvé miestne peniaze a otestovali sme aj letiskové potraviny. Ceny boli dosť priaznivé. Potom už len rýchly nástup do lietadla a 2 hodinový let.

Po dosadnutí na letisko v Cancúne nás privítala zamračená obloha a dosť intenzívny dážď. Krásne nám to začína. Nevadí. V pláne bolo presunúť sa do mesta Tulum a hneď vyraziť na pláž. Toto miesto sme si vybrali z dôvodu, že to tam je trošku menej turistické ako Cancún a je tam možnosť rôznych aktivít. Pred letiskom nás už čakal vopred dohodnutý transfer. Za cestu z letiska do hotela v Tulume sme zaplatili 80USD, čo bolo cca 20 na osobu. Celkom fajn deal na tú vzdialenosť. Samozrejme autobusom je to omnoho lacnejšie, ale prvý deň sme si nechceli kaziť presunom, a preto sme volili túto možnosť. Transfer sme mali zabezpečený cez spoločnosť NAST transfer – bola to najlacnejšia možosť.

Po cca jeden a pol hodinovej jazde sme zastavili pred našim hotelom. Našli sme ho cez booking a priemerná cena za osobu / noc bola 24€.   Nakoľko sme boli 4,  objednali sme si veľmi pekný dvojposchodový apartmán v centre mesta v apartmánovom hoteli Villas Geminis. Ubytovanie tu bolo minimálne o polovicu lacnejšie ako priamo na pláži. Odložili sme si veci a vykročili sme v ústrety tomuto maličkému mestu.

Toto mesto má len niečo cez 18 000 obyvateľov a je dosť malé, preto nebol problém ho v relatívne krátkom čase celé obehnúť. Ako som už v úvode spomínal, privítalo nás zamračené počasie. Počas perchádzky mestom začalo pršať a tak sme sa rozhodli zakotviť v jednom z podnikov na hlavnej ceste. Prvé stretnutie s mexickým jedlom dopadlo na 1*.

Mexiko – Prechádzka cez Tulum

Mexiko – Prechádzka cez Tulum

Mexiko – Prechádzka cez Tulum

Po jedle sme sa presunuli nazad do hotela po plavky a veci na pláž. Tam sme sa odviezli taxíkom.  Cesta trvala cca 10 minút a v prepočte nás stála nejaké 2 €. Keďže sme boli 4 tak bola táto cena celkom v pohode. Vybrali sme si podľa fotiek z internetu pláž kúsok od hotela El Paraiso. Pláž bola veľmi pekná, ale more bolo trošku rozbúrené. Bolo to následkom hurikánu Irma, ktorý pustošil karibské ostrovy. Celkovo počasie v tejto oblasti bolo ovplyvnené hurikánmi z okolia.  Nám to však zatiaľ moc nevadilo. Kúpať sa dalo a aj slnko sa nakoniec umúdrilo a ukázalo svoje lúče. Nebolo to však ako z katalógu. Stále tam však bolo veľmi pekne aj napriek zamračenej oblohe.

Mexiko – Prechádzka cez Tulum

Mexiko – pláž v Tulume

 

Deň druhý – 1.9. 2017 – Akumal a Mayské ruiny – Ako sme nevideli korytnačky…

 V tento deň sme mali v pláne pozrieť si korytnačky v Akumale. Ráno sme sa naraňajkovali a hurá do Akumalu. Dá sa tam ísť niekoľkými spôsobmi. Môžete využiť colectivo, taxík alebo autobus. Nás bolo dosť, a preto sa nám zdal taxík najlepšou voľbou.  Vždy a všade si porovnávam ceny cez stránku rome2rio (https://www.rome2rio.com) , a na tejto vzdialnosti by to malo stáť cca 4-6 €. My sme dali za túto cestu po zjednávaní cca 8€ čo je len 2 € na osobu. Tiež good deal.

Po vystúpení z taxíka  sa na nás vrhli miestny. Ponúkali nám rôzne výlety za korytnačkami a snažili sa nás presvedčiť, že bez ich pomoci žiadnu neuvidíme. Taktiež sa nás snažili presvedčiť, že na pláž sa nedá dostať a je to možné len so sprievodcom. Samozrejme je to hlúposť a na pláž sa dá dostať zadarmo. Každá pláž v Mexiku má aj verejnú časť a preto nie je potrebné za ňu platiť.  Poprechádzali sme sa po pláži a už sme sa chystali na korytnačky, keď zrazu zahrmelo, zatiahla sa obloha a vyzeralo to dosť hrozivo. Vbehli sme do prvej reštiky a objednali sme si nejaké nápoje a opäť  dáke miestne mexické jedlo. Po hodine dažďa to vyzeralo beznádejne, a preto sme sa rozhodli vykašlať sa na korytnačky a išli sme si pozrieť Mayské ruiny v Tulume.

Mexiko – Akumal pred búrkou

Mexiko – Akumal – búrka na obzore

Mexiko – Akumal – trošku tam fúka

Po príchode k ruinám sa nám snažili nanútiť cestu k nim vláčikom. Vraj to je ďaleko. Nie je. Je to pohodová cesta cca 5 – 10 minút. Na pokladni bolo dosť veľa ľudí. Tej sa dá však veľmi šikovne vyhnúť. Lístky sa dajú zakúpiť v automatickej pokladni a ich cena je cca 3€. Ruiny sú veľmi pekné. Ich súčasťou je aj nádherná pláž.

Po prehliadke sme sa pobrali dole kopcom na inú pláž. Tam nebol skoro nik a preto to tam pôsobilo veľmi pekne. Trošku sme sa okúpali a potom hurá do mesta na obed. Vyskúšali sme opäť inú reštiku a iné typy jedla. Zas a znova spokojnosť. Mne tam proste chutilo.  Samozrejme sme zakúpili aj nejaké suveníry. Hlavne obrovské sombréro pôsobilo dosť komicky pri presunoch do ďalších destinácií.

Mexiko – Tulum – vyhrieva sa na slniečku

Mexiko – Tulum – pláž

Mexiko – Tulum

Mexiko – Tulum – ruiny

Mexiko – Tulum – sombréro

Po obede bol plán presunúť sa na pláž neďaleko od hotela Azulik. Presunuli sme sa tam opäť taxíkom za cca 2 €. Táto pláž bola naozaj maličká, ale veľmi pekná. Potom sa pomaly začal dvíhať vietor a vyzeralo to na dážď. Brácho s priateľkou sa rozhodli, že pôjdu do hotela a popoludnie strávia pri bazéne. My s Majkou sme tam ostali a dali sme si dlhú prechádzku po piesku. Objavili sme rôzne pekné zákutia. Po nejakých 2-3 hodinách sme sa aj my vrátili do hotela a išli na chvíľu do bazéna.

Mexiko – Tulum – pláž

Mexiko – Tulum – v okolí pláže

Večer sme sa rozhodli, že pôjdeme do nejakého miestneho baru. A tak sa aj stalo. Navštívili sme dva. Jeden fakt typický, kde bola väčšina osadenstva miestny. Bolo to tam neskutočne hlučné. Dačo sme tam aj zjedli a potom sme sa presunuli do iného, kde bola živá hudba a tancovalo sa tam. Ja netancujem tak sme si len vypočuli ako hrajú a pobrali sme sa smerom ku hotelu.

Cestou sme sa zastavili v jednom stánku so streetfoodom. Podľa pani z hotela vraj najlepšie tacos v meste.  Chlapík samozrejme nevedel ani slovo po anglicky a preto bola objednávka dosť náročná.  Celkovo v Mexiku ti je tento jazyk tak na dve veci. Skoro nikto nevie po anglicky. Celkom haluz oproti  iným navštíveným krajinám. Výsledkom bolo, že namiesto bravčového sme dostali kuracie a jedna porcia bola bez omáčky aj keď sme ju chceli. Teda aspoň si myslím, že sme to tak objednali. Ale to sa už asi nikdy nedozvieme. Potom už len klasika do hotela a spať. Ráno nás totiž čakal náročný deň

Deň tretí – 2.9. 2017 – Chizen Itzá – Hurá na pyramídy

Ráno sme si dali budík naozaj dosť skoro. Na internete som našiel kedy by mal odchádzať autobus na pyramídy, nakoľko všetky cestovky a práčovne(áno aj práčovne predávali výlety)  ponúkajúce výlety pýtali nekresťanských 100 USD za osobu. Jedna akciová spoločnosť mala super cenu 68 USD, čo sa nám však stále zdalo veľa. Autobus mal odchádzať dačo po šiestej hodine rannej. Prišli sme teda na autobusovú stanicu a tam sme sa dozvedeli super novinku. Autobus je už vypredaný. Ale vraj majú miesto na druhý deň. Super. Zatiaľ som to nechal tak a rozhodol som sa, že predsa len skúsime osloviť miestnych, či by sa s cenou nedalo niečo robiť.

Hneď vedľa autobusovej stanice bola tiež nejaká práčovňa, ale mali tam aj ceduľu, že ponúkajú rôzne výlety. Šiel som sa preto spýtať či robia aj pyramídy. Odpoveďou bolo, že áno. Spýtal som sa koľko by ten výlet stál a či berú aj mexické pesá. Chlapík sa potešil a povedal, že berie aj pesá. Povedal mi sumu a ja som nemohol uveriť vlastným ušiam. V prepočte to bolo 35€ čo bolo podstatne menej ako všade inde kde nám tento výlet ponúkali. A v cene bol aj obed a nápoje počas celého dňa. Super.

Mexiko – Tulum – aj tu sa dal kúpiť výlet

Problém však bol, že autobus odchádzal za necelých 5 minút z opačnej strany mesta. Chlapík sa však zachoval ako správny podnikateľ (boli sme 4 takže sa mu to asi oplatilo) a už aj bežal na cestu kde zastavil taxík a vysvetlil mu kde nás má vyhodiť. Paralelne už volal kolegom aby nás autobus počkal. Naskočili sme do auta a rýchlo k autobusu.

Po príchode na miesto nás už čakal jeho kolega a ďalší naši spolucestujúci. Naložili nás do malého mikrobusu a previezli nás za mesto kde boli pristavené veľké autobusy. Bol to akýsi meeting point kde pozvážali ľudí nie len z Tulumu, ale aj z Akumalu a hotelov z okolia. Každý účastník zájazdu dostal náramok na ruku a podľa farby sme sa presunuli k príslušnému autobusu.

Program bol nasledovný. Najskôr návšteva cenote IK KIL, obed, Chichen Itza, Valadolid a cesta domov. Od 8:00 – 20:00. Takže naozaj plnohodnotný výlet.

Počas cesty autobusom nám sprievodca povedal naozaj mnoho zaujímavých faktov a pikošiek o území, cez ktoré sme prechádzali. V jednom momente sme dokonca nabrali miestneho vraj pôvodného obyvateľa a ten nám povedal mnoho z histórie. Naozaj zaujímavý presun.

Prvou zastávkou bol Cenote Ik Kil . Toto miesto by som opísal ako hlbokú dieru v zemi, ktorú časom naplnila podzemná voda. Je to v podstate jaskynné jazero a vďaka svojej hĺbke a čistote sú tieto jazerá často vyhľadávané potápačmi, turistami, ale aj miestnymi.  Voda v nich je naozaj extrémne čistá a priezračná. A samozrejme neskutočne studená V minulosti boli cenotes práve kvôli ich čistote využívané na rituálne účely – proste tam hádzali ľudí a podobne. Nič príjemné.  Dnes sa využívajú hlavne na relax – počas horúcich dní padne určite vhod schladiť sa v takomto jazere.

Strávili sme tu asi jeden a pol hodiny čo bol dostatočný čas na to okúpať sa tam a taktiež urobiť zopár fotiek. Toto miesto bolo naozaj veľmi fotogenické. Potom sme sa pobrali k autobusu. Začalo však naozaj neskutočne liať. Ako keby na vás zhadzovali plné vedrá vody. Väčšina autobusu už síce bola na mieste, ale niektorí ľudia sa proste v čase odchodu neukázali. Ja osobne by som odišiel bez nich. Náš sprievodca im to však neurobil a tak sme čakali 45 minút na 4 osoby z Izraela… Tým pádom sa nám vďaka nim posunul celý časový harmonogram. Moc kamarátov si veru naši židovský  priatelia týmto počinom neurobili. Väčšina ľudí aj v priebehu dažďa dobehla k autobusu – boli mokrí od hlavy až po päty. Oni však počkali až kým prestalo pršať…Super prístup.

Mexiko – Ik Kil – suveníry predávajú všade

Mexiko – Ik Kil – cenote

Mexiko – Ik Kil – cenote

Mexiko – Ik Kil – cenote

Potom sme sa presunuli na obed. K dispozícii boli bufetové stoly. Výber bol naozaj bohatý. Vôbec som to nečakal. Myslel som si, že nás vybavia nejakým jednoduchým buritom alebo niečím podobným. Prekvapilo a potešilo.

Po obede sme sa už presunuli k pyramídam. Opäť sa nám vrátil dážď. Samozrejme pred odchodom do Mexika som s dažďom nepočítal a tak som nemal ani dáždnik. Podcenil som to. Nebol to však moc veľký problém, nakoľko po vystúpení z autobusu sa na nás vrhlo asi milión predajcov pršiplášťov.  Cena 5 USD za jeden. Isteže. Potreboval som dva. Nakoniec som to zjednal na cca 4USD za dva a nie 5USD za jeden.

Mali sme v cene aj prehliadku, ale rozhodli sme sa, že si to tam prejdeme celé osamote. Nemuseli sme sa aspoň držať skupiny. Chichén Itzá je naozaj veľké archeologické nálezisko postavené mayskou civilizáciou, ktoré sa nachádza v strede polostrova Yucatán v Mexiku. V roku 1988 sa  dokonca dostalo na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Je to vraj najvyhľadávanejšia archeologická lokalita v Mexiku a každoročne ju navštívi asi 1,2 milióna ľudí. Aj v tento deň tam bolo naozaj mnoho ľudí. Miesto je to naozaj pekné a veľmi fotogenické.

Mexiko – Chichen Itzá – pršiplášť

Mexiko – Chichen Itzá – aj v daždi je tam krásne

Mexiko – Chichen Itzá – aj v daždi je tam krásne

Po prehliadke sme sa opäť stretli pri autobuse, tento krát už načas a čakala nás posledná zastávka – mesto Valladolid. Toto mestečko je naozaj pekné a vedel by som si predstaviť aj viac času na jeho spoznávanie. Žiaľ čas nám bol skrátený z dôvodu čakania na kolegov z Izraela na predošlých zastávkach…Mali sme tak fakt dosť málo času. Po rýchlo prebehnutí centra sme sa už len presunuli k autobusu a hurá nazad do Tulumu.  Bol to dosť náročný deň a ku hotelu sme dorazili až okolo deviatej večer.

Mexiko – Valladolid

Mexiko – Valladolid

Mexiko – Valladolid – hľadal niekto vlajku?

Deň štvrtý – 3.9. 2017 – Pláž, suveníry a iné

V tento deň sme nemali prakticky žiadny plán.  Ráno sme sa v kľude naraňajkovali a potom sme šli ešte na prechádzku mestom a pokúpiť dáke suveníry. Tento čas ubehol celkom rýchlo a už bol aj pomaly čas obeda. Opäť sme si našli typickú mexickú reštiku a ochutnali sme ďalšie miestne jedlo. Tulum bol vďaka bohatej ponuke jedál pre mňa tým správnym miestom. Každý deň sme boli v rôznych reštauráciách, stánkoch, baroch a podobne a všade nám chutilo. Ani jeden deň sme nejedli to isté. Stále sme to obmieňali a ani raz sme neodchádzali sklamaní.  Jedla bolo vždy dosť keďže Mexičania ku každému jedlu podávajú aj kukuričné placky – tacos, limetky, na jemno nakrájané paradajky, cibuľu, iné druhy zeleniny  a samozrejme aj  salsu.

Po jedle sme sa opäť presunuli na pláž a tam sme strávili zvyšok dňa až do zotmenia. V tento deň večer som sa po predošlých skúsenostiach s autobusom rozhodol zakúpiť lístky vopred,  aby sa nám na druhý deň nestalo, že bude bus do Cancúnu vypredaný.  Zakúpil som lístky na prvý ranný autobus spoločnosti ADO  aby sme mali čo najviac času na Cancún a okolie. Stálo to cca 6,5€ na osobu.

Mexiko – Tulum – zháňame suveníry

Mexiko – Tulum – cestou na pláž

Mexiko – Tulum – pláž

Mexiko – Tulum – skoro ako v Chorvátsku

Deň piaty – 4.9. 2017 – Isla Mujeres – Ako v raji

 Ráno sme sa zobudili, dali raňajky a presunuli sme sa na autobusovú stanicu. Tam už panoval čulý ruch. Autobusy prichádzali a odchádzali, ale náš stále nikde. Dokonca ani na tabuli nebol. Šiel som sa preto opýtať kde je a pani za okienkom mi vysvetlila nech čakám, že príde. Vraj išiel z Belize a trošku meškal. Keď konečne dorazil nastúpili sme. Autobusy boli pekné a bolo v nich veľmi veľa miesta. Niečo ako žlté autobusy spoločnosti regiojet. Najväčšia sranda bola, že tam akurát na obrazovkách bežal seriál Bez hraníc a v ňom hral náš sused zo Žiliny –  Marko Igonda.  Celkom haluz pozerať v mexickom autobuse seriál, kde hrá slovenský herec. Ten seriál som fakt vôbec nepoznal.

Pri vstupe do Cancúnu sme sa začali obzerať či uvidíme náš hotel na poslednú noc. Mal sa nachádzať neďaleko od autobusovej stanice. A skutočne to bolo peši asi 3 minútky. Našli sme ho opäť cez booking.com. Hneď po príchode sme si tam odložili veci a napriek tomu, že bolo len okolo 8 hodín ráno nás ubytovali. Super.

Mexiko – Cancún – pred hotelom

Prezliekli sme sa, vzali veci na pláž a hurá k vode. Plán bol vynechať pláže Cancúnu a ísť rovno na Isla Mujeres. Vzali sme si taxík do prístavu – cena opäť cca 3 €. Na Isla Mujeres sme šli so spoločnosťou Ultramar a cena za spiatočný lístok bola cca 18€ na osobu. Trajekt šiel asi 5 minút po príchode do prístavu, takže sme moc dlho nečakali.

Mexiko – Cancún – cestou na trajekt

Mexiko – Cancún – vyrážame

Mexiko – Cancún – terminál

V tento deň bolo naozaj nádherné počasie. Obloha modrá a more ešte modrejšie. Naozaj to tam vyzeralo ako z katalógu.  Po príchode na ostrov sa všetci ľudia rozpŕchli po ostrove. Toto miesto nie je moc veľké a väčšina ľudí skončí na najznámejšej pláži Playa Norte. My sme tiež neboli výnimkou. Neostali sme však hneď na začiatku, ale sme sa pomalým krokom po neskutočne jemnom piesku presunuli až na druhý koniec tohto miesta. Bolo tam len pár ľudí. Prenajali sme si lehátka so slnečníkom a nejaké nápoje a vychutnávali sme si posledný plážový deň v Mexiku. Cena za dva slnečníky a dve lehátka bola cca 10€. Oproti Tulumu kde sme platili 25 USD to bolo príjemné prekvapenie, že tam je lacnejšie.

Mexiko – Isla Mujeres

Mexiko – Isla Mujeres – v meste

Mexiko – Isla Mujeres – v meste

Počas dňa sme si obehli prakticky skoro celý ostrov. Navštívili sme aj iné pláže, na ktorých bolo ešte menej ľudí a taktiež sme pozorovali podmorský život v okolí hotela Mia Reef Isla Mujeres. Voda tam je plytká a môžete tam nájsť rybičky rôznych farieb a veľkostí.

Jedlo na ostrove bolo taktiež asi o tretinu lacnejšie ako v Tulume, čo nás tiež trošku prekvapilo a potešilo. Opäť sme vyskúšali niečo nové a neostali sme sklamaní. Chvíľu pred západom slnka sme sa pobrali na spiatočnú cestu do Cancúnu. Cesta trajektom prebehla v romantickom duchu. Cestou tam aj nazad prebiehal na palube krátky kultúrny program. Miestny hudobník hral na gitare a spieval. Naozaj mu to išlo veľmi dobre a celá osádka lodi sa zabávala a spievala s ním. Milé zakončenie výletu na tento ostrov.

Mexiko – Isla Mujeres

Mexiko – Isla Mujeres – 10 € za dva

Mexiko – Isla Mujeres – tu boli rybičky

Mexiko – Isla Mujeres – pohoda na pláži

Mexiko – Isla Mujeres

Po príchode do prístavu sme sa nechali opäť taxíkom odviesť do hotela. Tam sme sa dali trošku do poriadku a vyrazili do nočných ulíc. Tu si dovolím menšiu vsuvku. Už pred odchodom som na tripadvisore čítal nejaké info o incidentoch v tomto letovisku, a z tohto dôvodu možno vidieť viacero policajtov a vojakov v uliciach. Osobne som sa tam cítil dosť bezpečne, ale večer po zotmení patrolovali po centre plne ozbrojené dodávky, čo vzbudzovalo rešpekt.  Boli vždy minimálne 3.

Mexiko sme navštívili v období, kedy oslavovali dni nezávislosti alebo niečo podobné, a preto boli ulice vyzdobené. Na mnohých námestíčkach prebiehal kultúrny program. Zaujímavé. Pri ceste k jednému takémuto námestiu sa mi stala malá nehoda, keď som si nevšimol schody,  a zrúbal som sa na zem. Baby aj brácho vyprskli do hurónskeho smiechu. Mne však nebolo všetko jedno. Skoro som sa dolámal.  Odtiaľ sme sa potom pobrali na druhú stranu a obzreli sme si ešte nočný život v Cancúne.

Mexiko – Cancún

Mexiko – Cancún – lapače snov

Po nejakej hodinke sme sa rozdelili. Mišo a Monika išli na hotel a ja s Majkou sme šli ešte nakúpiť nejaké suveníry. Večer okolo desiatej sa spustil opäť lejak. Našťastie sme sa práve nachádzali v obchode. Chvíľu sme tam prečkali, a keď už tak moc nepršalo pobrali sme sa nazad do hotela. Večer pri finálnom balení a chystaní vecí do lietadla a na posledný deň v Mexico City kde malo byť chladnejšie sme prišli na to, že Majka niekde stratila nohavice do lietadla. Výborne. Asi sme ich zabudli v Tulume.

Deň šiesty – 5.9. 2017 – Mexico City – Je tu dáko lacno…

Odlet sme mali plánovaný na 11:14, a preto sme sa nemuseli nijak obzvlášť ponáhľať. V kľude sme sa pobalili, zjedli dáke raňajky a vybrali sme sa smer letisko. Tam sme opäť išli taxíkom.  Autobus by stál cca 1€ na osobu a taxík stál 5€. Takže to jedno euro rozdiel nehralo dáku rolu a taxík bol podstatne pohodlnejší. Na letisku sme boli asi hodinku pred odletom. Batožinu sme si nechali odbaviť až do  Amsterdamu a preto nám ostali len príručáky. Teda až na jeden taký väčší. Síce tam nebolo nič ťažké, ale boli tam suveníry. Okrem iného aj obrovské sombréro a dáke tašky z duty free. Plánovali sme, že si to všetko  necháme v úschovni na letisku a do mesta pôjdeme na ľahko.

Po prílete do Mexico City sme si to namierili priamo smerom, kde sa podľa internetu mala nachádzať úschovňa. Dáka tam samozrejme bola, ale naozaj dosť maličká. Pracovník nám vysvetlil, že majú plno a iná sa na letisku nenachádza. Super. Potešilo. Neostalo nám teda nič iné len si vziať batožinu so sebou.

Vyšli sme pred letisko a odchytili sme si taxík do centra. Mali sme viac ako 10 hodín pred letom do Amsterdamu, a preto sme tento čas využili na spoznávanie tohto mesta. Ak by sme ostali na letisku bola by to veľká škoda.  Cena do centra bola  opäť cca 4 €. Problém však bola doprava. Podľa mapy cca 15 minútová cesta nám trvala viac ako hodinu.  Taxikár nás vyložil priamo v srdci mesta na námestí Zocalo. Toto námestie je vraj jedno z najväčších námestí na svete. Počas našej návštevy však bolo celé zastavané stánkami a pódiom nakoľko sa konali nejaké aztécke oslavy.  Prebiehal tam aj kultúrny program a všade navôkol boli domáci oblečený v hrozivo vyzerajúcich outfitoch.

Mexiko – Mexico City

Mexiko – Mexico City – asi ide na vystúpenie

Hneď v úvode sme sa šli aj najesť a napiť a ceny oproti oblasti v okolí Cancúnu boli tak tretinové.  Ak sa nám doteraz zdalo, že Mexiko je dosť drahé,  tak tu to bol pravý opak. Prišlo mi, že to tam bolo dokonca lacnejšie ako v Ázii. Priamo na námestí Zocalo sme našli nejaký miestny fastfood kde podávali tacos za cca 0,20€.   A to sa oplatí.

Po jedle sme si urobili prehliadku historického centra.  Všade navôkol sú rôzne budovy koloniálneho štýlu a dosť z nich je nahnutých dokonca viac ako známa veža v Pise. Je to dôsledkom toho, že toto mesto je postavené na jazere a taktiež e častou obeťou zemetrasení.

Mexiko – Mexico City – prechádzka centrom

Mexiko – Mexico City – prechádzka centrom

Mexiko – Mexico City – prechádzka centrom

Mexiko – Mexico City – prechádzka centrom

Mexiko – Mexico City – prechádzka centrom

Mexiko – Mexico City – prechádzka centrom

Večer okolo ôsmej sa dosť zatiahla obloha a vyzeralo  to tak, že bude asi pršať. Rozhodli sme sa, že teda pôjdeme na letisko o hodinku skôr aby sme nezmokli. A bol to výborný nápad. Chvíľu po nastúpení do taxíka sa spustil neskutočný lejak a nebolo vidieť na pár metrov. Cestovanie v hurikánovej sezóne a v období dažďov má svoje čaro.

Po príchode na letisko sme sa chceli presunúť priamo k bráne keďže borading passy sme mali už z Cancúnu. Problém bol, že náš let nebol na žiadnej tabuli. Na informáciách Aeromexico nás poslali ku bránam. Vraj sa to hádam hodinu pred odletom objaví. Čo sa týka nejakých výstupných procedúr, tak žiadne sa nekonali. Žiadna pasovka, bezpečnostná kontrola, nič…Všade povedali, že sme turisti a pasy a nás kontrolovať netreba.  Nikto nechcel vidieť môj pas ani pri nástupe do lietadla. Ukázal som ho dohromady 0 krát. Všade stačila len letenka, ktorú s ničím neporovnávali. A samozrejme kebyže prenášam tank tak asi ani ten by nevadil.

Samozrejme sa náš let na tabuli neobjavoval, a tak sme opäť kontaktovali customer service, kde nám povedali číslo brány kde budeme nastupovať. Samotný let sa objavil na tabuli až cca 15-20 minút pred odletom keď sme už veselo asi 10 minút nastupovali. Let prebehol opäť v pohode. Po prílete do Amsterdamu nás čakal ešte jeden a pol deň v Holandsku a potom hurá domov.

Záver

Celkovo bol tento výlet super. Síce nám aj trošku pršalo, čo bolo spôsobené hurikánmi v okolí, ale plány nám to nejako extra nepokazilo a celkovo sa nám v Mexiku veľmi páčilo. Videli sme nádherné pláže, krásne miesta, pyramídy a mnoho iných vecí. Náklady tiež neboli nejako extrémne. Celkovo sme sa dostali za 10 dní pod 1000€. Konkrétne to bolo 897,5€ na osobu. V tejto sume bolo naozaj všetko. Presuny, strava, ubytovanie, všetky letenky, suveníry….Celkový sumár môžte vidieť v prehľade nižšie. Ak niekto plánuje cestu týmto smerom, tak sa mu tam bude určite páčiť. My sa tam možno ešte niekedy vrátime. Všetko záleží na cene leteniek v budúcnosti.

Prehľad celkových nákladov:

Letenky 

Katowice – Amsterdam – 66€

Amsterdam – Cancun – 230€

Ubytovanie – 175€ (Amsterdam, Mexiko)

Doprava – 130,33€  (taxi, trajekt, autobus, vlak, metro Amsterdam)

Strava 155,5 € (Amsterdam + Mexiko)

Vstupenky – 37,66€ (Chichen Itzá výlet, Tulum ruiny)

Suveníry a iné 100,34 €

Spolu – 894,83 €

Ak sa ti článok páčil tak ho kľudne pošli aj kamarátom. Nájdeš nás aj na našom facebooku a viac fotiek na našom instagrame. Ak sa chceš dozvedieť kto sme tak klikni sem.

Ďakujeme.